ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Λαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στις αμερικανικές βάσεις

«Φτάνει πια! όχι άλλοι Γιάνκηδες στη Λατινική Αμερική». Χαρακτηριστική η αφίσα του κινήματος ειρήνης της Βενεζουέλας
«Φτάνει πια! όχι άλλοι Γιάνκηδες στη Λατινική Αμερική». Χαρακτηριστική η αφίσα του κινήματος ειρήνης της Βενεζουέλας
ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ - ΚΙΤΟ.--

Χιλιάδες Βενεζουελάνοι πήραν μέρος χτες στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στη γειτονική Κολομβία, στην οποία κάλεσαν δεκάδες λαϊκές οργανώσεις, ανάμεσά τους και το ΚΚ Βενεζουέλας, και πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ο' Λίρι στο κέντρο του Καράκας.

Οι διαδηλωτές καταδίκασαν την εγκατάσταση των βάσεων, που αποτελούν άμεση απειλή ενάντια στην κυριαρχία της Βενεζουέλας αλλά και άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής της Νότιας Αμερικής, και εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους στο λαό της Ονδούρας ο οποίος αγωνίζεται ενάντια στο πραξικόπημα που εκδηλώθηκε την Κυριακή 28 του Ιούνη με τη στήριξη και των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η σχεδιαζόμενη αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων σε κολομβιάνικες στρατιωτικές βάσεις μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα για το ξέσπασμα πολέμου στη Νότια Αμερική. Ενώ απευθυνόμενος και προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ομπάμα, τον κάλεσε αντί να αποστέλλει «περισσότερους στρατιώτες και βόμβες» που στρέφονται κατά του λαού της Κολομβίας, ο οποίος «αιμορραγεί» εδώ και 4 δεκαετίες, να αποσύρει και αυτούς που ήδη είναι εκεί.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Τσάβες δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην αγορά δεκάδων ρωσικών αρμάτων μάχης, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας Καράκας-Μόσχας στο πεδίο των εξοπλισμών.

Την πεποίθηση ότι η Κολομβία, ως το μακρύ χέρι των ΗΠΑ, θα επιτεθεί στις γειτονικές της χώρες εξέφρασε και ο υπουργός Αμυνας του Εκουαδόρ, Χαβιέ Πόνσε, σύμφωνα με το δίκτυο «Τελεσούρ», προσθέτοντας ότι ήδη το έχει πράξει με τη στρατιωτική της εισβολή στο έδαφος του Εκουαδόρ την 1η του Μάρτη του 2008 σε μία επιχείρηση που κόστισε τη ζωή 25 ανθρώπων, μεταξύ αυτών και του Ραούλ Ρέγιες, του ανώτατου στελέχους του αντάρτικου κινήματος FARC. Κατά τον Πόνσε για την παρουσία των Αμερικανών σε επτά βάσεις της Κολομβίας προβάλλεται το πρόσχημα της «καταπολέμησης του ναρκω-εμπορίου και της τρομοκρατίας», ενώ πραγματικός στόχος είναι οι γειτονικές χώρες και φυσικά τα ανερχόμενα λαϊκά κινήματα.

Την ίδια στιγμή ο Αλβαρο Ουρίμπε, Πρόεδρος της Κολομβίας, συνεχίζει την περιοδεία του στη Νότια Αμερική αναζητώντας στηρίγματα για τα επιθετικά σχέδιά του. Χτες ο Ουρίμπε συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουρουγουάης, Ταμπαρές Βάσκες, ενώ στους δρόμους του Μοντεβιδέο πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις ενάντια στα σχέδιά του και στην παρουσία του στη χώρα. Πριν την Ουρουγουάη ο Ουρίμπε είχε επισκεφτεί την Αργεντινή, όπου η Πρόεδρος, Κριστίνα Φερνάντες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Κλαρίν», τόνισε ότι «στόχος μας πρέπει να είναι η επίλυση των συγκρούσεων και η μείωση της έντασης και η συμφωνία αυτή δε συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση». Μετά την Ουρουγουάη επόμενοι σταθμοί είναι η Βραζιλία και η Παραγουάη.

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Ενταση της καταστολής

TΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Σε πεδίο μαχών μετατράπηκε χτες το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο (UNAH), ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα που παρά το αγωνιστικό παρελθόν του είχε μένει μέχρι χτες σχεδόν «αμέτοχο» παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανώτατων και ανώτερων ιδρυμάτων τελούν υπό κατάληψη... Ομως η καταστολή εκ μέρους της Αστυνομίας «έσπρωξε» με ορμή καθηγητές και φοιτητές να συντονιστούν με τον αγώνα ενάντια στο πραξικόπημα που διεξάγουν εδώ και 40 ημέρες οι λαϊκές δυνάμεις αλλά και φοιτητές.

Το σκηνικό στήθηκε από νωρίς όταν ο Ελβιν Σάντος, προεδρικός υποψήφιος του Φιλελεύθερου Κόμματος, πήγε στο Πανεπιστήμιο να παραβρεθεί και να μιλήσει σε τελετή βράβευσης φοιτητών μετά από συμβουλές των Αμερικανών που προσέλαβε... Οι φοιτητές τον υποδέχτηκαν με συνθήματα και πετώντας του νερό, ενώ σύντομα μαζί με τους σωματοφύλακές του τράπηκε σε φυγή. Δεν έφυγαν απλά και ήσυχα όμως. Οι σωματοφύλακές του έβγαλαν όπλα και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, ενώ επιτέθηκαν και σε φοιτητές χτυπώντας τους με την κάννη των όπλων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο. Το μεσημέρι και ενόσω ήταν σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα και λίγο πριν τις μεγάλες συγκεντρώσεις που έγιναν στην Τεγκουσιγκάλπα και το Σαν Πέδρο Σούλα, οι φοιτητές του UNAH μαζί με μέλη των Συνδικάτων απέκλεισαν τη λεωφόρο μπροστά από το UNAH, μία από τις νευραλγικότερες της πρωτεύουσας.

Ειδικές μονάδες καταστολής βαριά εξοπλισμένες επιτέθηκαν στους διαδηλωτές και εισέβαλαν στο χώρο του Πανεπιστημίου, χτυπώντας τους με ρόπαλα καταργώντας το άσυλο για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Η πρύτανης του Πανεπιστημίου Χουλιέτα Καστεγιάνος και καθηγητές, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αντρές Παβόν, επιχείρησαν να παρέμβουν αλλά δέχθηκαν καταιγισμό χτυπημάτων. Μάλιστα η πρύτανης εξακολουθούσε να δέχεται χτυπήματα ακόμη και όταν έπεσε στο έδαφος. Λίγο αργότερα κατέφτασαν από το Εθνικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο χιλιάδες ακόμη διαδηλωτές, φοιτητές και εργάτες ενώ οι συγκρούσεις κράτησαν ώρες...

Παράλληλα, μία ακόμη διαδήλωση ελάμβανε χώρα τις ίδιες ώρες μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έδωσε νομική κάλυψη στην απαγωγή και τη βίαιη μεταφορά του Σελάγια εκτός της χώρας, απαιτώντας οι πραξικοπηματίες «να φύγουν». Λίγο αργότερα διαδηλωτές από οκτώ σημεία της χώρας έφτασαν στην Τεγκουσιγκάλπα και από πολλές πόλεις του βορρά στην πόλη Σαν Πέδρο Σούλα, άτυπη οικονομική πρωτεύουσα της Ονδούρας.

Καθώς οι ταραχές συνεχίζονται, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα δήλωσε πως θα σταλούν «το συντομότερο δυνατόν» υπουργοί Εξωτερικών χωρών - μελών του για να παραδώσουν τελεσίγραφο αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης στους πραξικοπηματίες, ενώ ο απεσταλμένος του Οσκαρ Αρίας, Ενρίκε Ιγκλέσιας αναμένεται να μεταβεί στην Ονδούρα για «συνομιλίες με τον Μιτσελέτι». Πάντως, όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός των πραξικοπηματιών Ενρίκε Ορτίζ Κολίντρες, που παραιτήθηκε και συνήθιζε να αποκαλεί τον πρόεδρο Ομπάμα «μικρό νεγράκο», δήλωσε προς το «BBC Mundo», ότι μοναδικός στόχος της κυβέρνησης των πραξικοπηματιών είναι να καταθέσουν τις απόψεις πολλών πλευρών - βλέπε επιχειρηματιών - για το λόγο για τον οποίο «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επιτραπεί να επιστρέψει ο Μανουέλ Σελάγια».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Καλπάζει η ανεργία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά και αποκαλυπτικά όσον αφορά στο ότι η κερδοφορία του κεφαλαίου στηρίζεται στη θυσία των εργαζομένων: Στις ΗΠΑ ελαφρώς μειωμένες κατά 38.000 ήταν οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας την προηγούμενη βδομάδα, που όμως έφτασαν συνολικά στις 550.000, όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Συνολικά, από την έναρξη της κρίσης, το Δεκέμβρη του 2007, έως τον Ιούλη, 6,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση της εταιρείας ADP, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, τον Ιούλη «χάθηκαν» 371.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ. Ας σημειωθεί ότι το 70% του αμερικανικού ΑΕΠ τροφοδοτείται από τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω, καθώς η ανεργία αυξάνεται, οι τιμές των ακινήτων υποχωρούν και οι αποδοχές «παγώνουν». Η ανακοίνωση της ADP είθισται να αποτελεί προάγγελο των επίσημων στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας, τα οποία δίνονται στη δημοσιότητα σήμερα και αναμένεται να «δείξουν» αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 9,6%.

Την οδυνηρή αυτή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί εργαζόμενοι δεν μπόρεσε να αποκρύψει ούτε καν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι ναι μεν υπάρχουν θετικές ενδείξεις όσον αφορά στην πορεία της οικονομίας, εντούτοις, όπως είχε υπογραμμίσει, όσο δεν υπάρχει σαφής ανάκαμψη στην αγορά εργασίας και έναρξη δημιουργίας νέων θέσεων η οικονομία των ΗΠΑ δε θα έχει την ικανότητα να ανακάμψει. Παράλληλα, ο Λόρενς Σάμερς, οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, σε δηλώσεις σε τηλεοπτικό δίκτυο είχε παραδεχθεί: «Είναι αληθές πως ο δείκτης της ανεργίας βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από τα προβλεπόμενα απ' οποιονδήποτε στις αρχές του έτους (...). Θα χρειασθεί να περιμένουμε το ερχόμενο έτος για να υπάρξει θετική επίδραση του σχεδίου ανάκαμψης και στην ανεργία».

Από την πλευρά του και ο υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση Ομπάμα θα πρέπει να μελετήσει την επέκταση της χορήγησης επιδομάτων ανεργίας προς τα τέλη του έτους για ν' αντιμετωπίσει την αύξηση του σχετικού δείκτη.

Λογικό λοιπόν και η δημοτικότητα του Αμερικανού Προέδρου να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση καθώς πολύ σύντομα οι προσδοκίες - ανεδαφικές - διαψεύστηκαν. Ετσι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Quinnipiac», μόνο το 50% των Αμερικανών εγκρίνει τις ενέργειες του Προέδρου τους, ενώ το 42% δεν τις εγκρίνει, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη δυσφορία τους για τον τρόπο που η κυβέρνηση Ομπάμα αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση και τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας.

Στη Γαλλία, μία μέρα μετά τις συγκρούσεις στο εργοστάσιο της αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικών «Molex», η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι κλείνει τη μονάδα παραγωγής κοντά στην Τουλούζη για λόγους «ασφαλείας», εμμένοντας στη θέση ότι οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια των προχτεσινών συγκρούσεων ξυλοκόπησαν τον διευθυντή Ανάπτυξης, Ερίκ Ντόεσμπουργκ. Οι εργάτες του εργοστασίου της «Molex» απεργούν από τις 7 του Ιούλη διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της εταιρείας να το κλείσει και να μεταφέρει τη μονάδα παραγωγής στις ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ