ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
64 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ
Αποφασιστικό όχι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Δυναμική εκδήλωση χτες κάτω από την Ακρόπολη

Για άλλη μια φορά οι αγωνιστές της ειρήνης πιστοί στο ραντέβού τους
Για άλλη μια φορά οι αγωνιστές της ειρήνης πιστοί στο ραντέβού τους
Με την απόφαση να δυναμώσει ο αγώνας του λαού ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τιμήθηκε χτες στη Αθήνα η μαύρη επέτειος της συμπλήρωσης 64 χρόνων από το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς.

Ο λαός της πρωτεύουσας ανταποκρίθηκε στο φιλειρηνικό-αντιιμπεριαλιστικό κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ, προσερχόμενος στην κινητοποίηση που διοργάνωσε χτες το απόγευμα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης ήταν «64 χρόνια μετά, ποτέ πια Χιροσίμα. Οχι στα πυρηνικά και τους εξοπλισμούς. Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά από την Ελλάδα».

Μέσα σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα και με έντονη την παρουσία της αγωνιζόμενης νεολαίας, διάχυτος ήταν, στις συζητήσεις ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, ο προβληματισμός και για την παραπέρα αντιδραστικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα νέα αντιλαϊκά και κατασταλτικά της μέτρα, που πλήττουν τόσο τον ελληνικό πληθυσμό όσο και τους πρόσφυγες, αλλά και για τον εντεινόμενο αντικομμουνισμό, την προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας του Αντιφασιστικού Αγώνα και της Νίκης των Λαών. Οπως επίσης ποικιλότροπα εκφραζόταν και η βούληση όλα αυτά να αντιπαλευτούν στην πράξη.

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Ε. Μαχαίρα. Προηγήθηκε η απαγγελία δύο ποιημάτων από την ηθοποιό Μαρία Δημητρούκα. «Το Ναγκασάκι» του Φώτη Αγγουλέ και το «Τραγούδι» του Ναζίμ Χικμέτ.

Ανάμεσα στους παραβρισκόμενους ήταν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δ. Γόντικα, μέλος του ΠΓ, οι βουλευτές του Κόμματος Βέρα Νικολαΐδου και Διαμάντω Μανωλάκου, αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ όπως και από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης της Αθήνας, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, Π. Μακρής, ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής, οι παλαίμαχοι δημοσιογράφοι Γ. Τσαπόγας και Α. Δαμίγος, ο βαλκανιονίκης Ν. Γεωργόπουλος. Επίσης, γραπτό χαιρετισμό απέστειλε ο ΣΦΕΑ 1967-1974.

Ακολούθησε πορεία των συγκεντρωμένων από την Ακρόπολη στην πλατεία Συντάγματος, στη διάρκεια της οποίας ο λαός της Αθήνας διατράνωσε την απόφασή του να ορθώσει ανάστημα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με πανό, πλακάτ, κόκκινα λάβαρα και συνθήματα, όπως, «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός» και «60 χρόνια ΝΑΤΟ, η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΑΒΑΛΑ
«Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια»

Ηχηρό μήνυμα αγώνα έστειλαν οι αγωνιστές της ειρήνης

Απο την διαδήλωση- πορεία στην Θεσσαλονίκη

Motion Team

Απο την διαδήλωση- πορεία στην Θεσσαλονίκη
«Θα μας βρίσκουν μπροστά τους! Θα είμαστε όπου οι λαοί αγωνίζονται!», ήταν τα λόγια του Ν. Ζώκα, από τη Γραμματεία της Επιτροπής Διεθνούς Υφεσης κα Ειρήνης Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), μπροστά στο αμερικανικό προξενείο, στη διάρκεια της αντιιμπεριαλιστικής, φιλειρηνικής διαδήλωσης της ΕΔΥΕΘ για τα 64 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών των ΗΠΑ σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι με αμέτρητα θύματα, μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

«Killers go home», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί, έξω το ΝΑΤΟ απ' τη Βαλκανική», φώναζαν οι φιλειρηνιστές καθώς διέσχιζαν την οδό Τσιμισκή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι διαδηλωτές νωρίτερα είχαν κάνει συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου μίλησε ο Πασχάλης Κυπαρίσσης, μέλος του προεδρείου της ΕΔΥΕΘ, για την ιμπεριαλιστική απειλή σήμερα και την ανάγκη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε πορεία.

Κρατώντας σημαίες της ειρήνης και πανό με συνθήματα για τα χιλιάδες θύματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι οι φίλοι της ειρήνης πορεύτηκαν στην Εγνατία οδό, στην Αγίας Σοφίας, στην Τσιμισκή. Σταμάτησαν μπροστά στο αμερικανικό προξενείο για λίγα λεπτά και συνέχισαν στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους ως το βρετανικό προξενείο, όπου ολοκληρώθηκε η αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση.

Στην Καβάλα μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του λαού της πόλης στην πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης να οργανώσει σχετική Εκθεση Φωτογραφίας και να μοιράσει υλικό στον κόσμο.

Ε. ΜΑΧΑΙΡΑΣ
Συνεχίζουμε τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα

Ο Ευάγγελος Μαχαίρας
Ο Ευάγγελος Μαχαίρας
Στην πορεία του φιλειρηνικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, όλα αυτά τα χρόνια από το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι μέχρι τις μέρες μας, αλλά και στο ρόλο και στην παρέμβασή του, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ε. Μαχαίρας, καλώντας σε ένταση της πάλης και του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.

Τόνισε την ανάγκη «το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημά μας να συνεχίσει πιο έντονα τη δράση του για την έξοδο της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και να δυναμώσει την πάλη του μαζί με τα κινήματα των άλλων χωρών που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης για τη διάλυσή του και την απομάκρυνση των ξένων βάσεων απ' όλες τις χώρες». Για να προσθέσει ότι «και η ΕΕ προωθεί τη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίησή της και την ενίσχυση της "επιχειρησιακής ικανότητάς της" για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σ' όλο τον κόσμο».

Ο Ε. Μαχαίρας στην ομιλία του κατέληξε:

«Εκτελώντας το καθήκον που μας αναλογεί συνήλθαμε σήμερα εδώ:

Για να τιμήσουμε τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος. Να καταδικάσουμε τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας. Να καταγγείλουμε την παραχάραξη της ιστορίας του Αντιφασιστικού Αγώνα και της Νίκης των Λαών, τον αντικομμουνισμό και τα παρεπόμενα και να ζητήσουμε:

Την απαγόρευση και την πλήρη καταστροφή των πυρηνικών, χημικών, βιολογικών όπλων και όλων των μέσων μαζικής καταστροφής, πρώτ' απ' όλα των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Τη μη εγκατάσταση των βάσεων της λεγόμενης Αντιπυραυλικής Αμυνας στην Ευρώπη (Πολωνία, Τσεχία και αλλού) που προωθούν οι ΗΠΑ και βεβαίως την απόκρουση κάθε ενδεχόμενου εγκατάστασης τέτοιας βάσης στη χώρα μας.

Την κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων.

Τη διακοπή κάθε συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς και την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.

Την αποκάλυψη και αντιμετώπιση της κρατικής τρομοκρατίας και των κατασταλτικών νόμων και μηχανισμών ενάντια στους λαούς. Την προστασία και την ουσιαστική στήριξη των προσφύγων και των μεταναστών.

Την εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και την ένταση της πάλης για ν' ανοίξει ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης, που θα εξασφαλίσει την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική προκοπή του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος».

ΧΙΡΟΣΙΜΑ
Εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων του πυρηνικού ολοκαυτώματος

Παραφωνία ο «Ομπαμο-πληκτος» δήμαρχος της μαρτυρικής πόλης

Στο Πάρκο Ειρήνης στη Χιροσίμα
Στο Πάρκο Ειρήνης στη Χιροσίμα
ΧΙΡΟΣΙΜΑ.--

Σεμνή και λιτή τελετή στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων του πυρηνικού ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα, που προκάλεσαν οι ΗΠΑ στις 6 Αυγούστου του 1945 πραγματοποιήθηκε χτες στη μαρτυρική ιαπωνική πόλη με τη συμμετοχή πολλών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Μοναδικές παραφωνίες, οι ομιλίες κάποιων επισήμων που άδραξαν την ευκαιρία για να «κεφαλοποιήσουν» πολιτικά ή μικροπολιτικά τον πυρηνικό όλεθρο που σκόρπισαν τα αεροσκάφη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού πριν 64 χρόνια παρουσιάζοντας το δράστη σήμερα ως «περιστέρι της ειρήνης»...

Ενας απ' αυτούς ήταν και ο δήμαρχος της πόλης της Χιροσίμα, Ταντατόσι Ακίμπα, που προσποιήθηκε τον αφελή εμφανιζόμενος να... πείθεται από την υποκριτική «έκκληση» που απηύθυνε τον περασμένο Απρίλη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα σχετικά με την κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Σαν να ξέχασε ότι οι ΗΠΑ είναι η μοναδική ως τώρα χώρα στον κόσμο που χρησιμοποίησε πυρηνικά όπλα σε βάρος άλλης χώρας, ο δήμαρχος της μαρτυρικής πόλης έπεσε σε άνευ προηγουμένου φιλο-αμερικανικό παραλήρημα λέγοντας μεταξύ άλλων: «Εμείς, η μεγάλη πλειοψηφία, η ομπαμα-πλειοψηφία ζητούμε από τον υπόλοιπο κόσμο να ενώσει τις δυνάμεις και να εξαλείψουμε όλα τα πυρηνικά όπλα ως το 2020»...

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τάρο Ασο, που παρέστη επίσης στην ίδια τελετή, εξέφρασε την ελπίδα πως «ο κόσμος θα ακολουθήσει τις προσπάθειες του Τόκιο για περιορισμό μέχρι την πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Αλληλεγγύη στους λαούς που αντιπαλεύουν τον ιμπεριαλισμό

Ανακοίνωση με αφορμή την 64η επέτειο απ' το πυρηνικό ολοκαύτωμα που προκάλεσαν οι ΗΠΑ σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι λίγο πριν το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εξέδωσε χτες η Γραμματεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU). Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Δεν ξεχνάμε πως οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη και μόνη χώρα στον κόσμο που χρησιμοποίησε πυρηνικά όπλα στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945 ισοπεδώνοντας τις πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι, σκοτώνοντας 300.000 αθώους ανθρώπους, ενώ, στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είχε κριθεί πριν 64 χρόνια. Η αντιπαλότητα μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για μοίρασμα των αγορών και των περιοχών, δημιουργεί ένα εκρηκτικό σκηνικό που αγκαλιάζει όλο τον πλανήτη.

Σήμερα, το Διεθνές Δίκαιο αντικαθίσταται απ' την επιθετικότητα των ΗΠΑ και τη συμμαχία των προθύμων. Η καπιταλιστική κρίση αυξάνει την ανεργία και την φτώχεια.

Σ' αυτή τη σκληρή πραγματικότητα πρέπει να ενισχύσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας με λαούς που αγωνίζονται (Παλαιστίνη, Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Λίβανο, Κούβα, Βενεζουέλα, Ονδούρα, Σερβία, ΛΔ Κορέας κλπ.).

Η ΠΣΟ και το ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα παλεύουν:

  • Για την απαγόρευση των πυρηνικών, χημικών, βιολογικών όπλων και όλων των μέσων μαζικής καταστροφής, πρώτα από όλα εκείνα που έχουν οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
  • Να σταματήσει η εγκατάσταση των βάσεων της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη (Τσεχική Δημοκρατία, Πολωνία και άλλες χώρες) που προωθούνται απ' τις ΗΠΑ.
  • Για τη διάλυση του ΝΑΤΟ και την κατάργηση των ξένων βάσεων.
  • Για την αποτελεσματική προστασία των προσφύγων και των μεταναστών».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ