ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του λαού

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων από ιδιώτες

Οι κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή των αγώνων για δημόσια και δωρεάν Υγεία για το λαό
Οι κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή των αγώνων για δημόσια και δωρεάν Υγεία για το λαό
Σχετικά με τη χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων από ιδιώτες σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνεται:

«Η απόφαση της κυβέρνησης και του ΕΟΦ για χορήγηση αντιιικών φαρμάκων από ιδιώτες και ενθάρρυνσή τους να χρησιμοποιούν ταχείες μεθόδους για διάγνωση της γρίπης αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη για την υγεία του λαού. Αντί να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση αξιοποιεί τη γρίπη για την παραπέρα ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Η απόφασή της αναιρεί τις ίδιες τις κατευθύνσεις του εθνικού σχεδίου δράσης που πρόσφατα ανακοίνωσε. Φορτώνει το κόστος και την ευθύνη για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου στους εργαζόμενους και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο όφελος, αφού οι ταχείες διαγνωστικές μέθοδοι δεν ταυτοποιούν τον συγκεκριμένο ιό. Υπονομεύει τη Δημόσια Υγεία αφού η ανεξέλεγκτη χρήση των αντιιικών φαρμάκων δυσκολεύει την αντιμετώπιση της νόσου. Οι ρυθμίσεις για δήθεν "έλεγχο" της κατάχρησης των φαρμάκων και των διαγνωστικών εξετάσεων από τους ιδιώτες είναι στάχτη στα μάτια του λαού, τη στιγμή που επιτρέπεται η ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της επιχειρηματικής δράσης στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αναδεικνύεται η επικαιρότητα και αναγκαιότητα της πρότασης του ΚΚΕ για ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας ως προϋπόθεση για την ουσιαστική προστασία της υγείας του λαού.

Το ΚΚΕ καλεί τα εργατικά συνδικάτα και το λαϊκό κίνημα να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) - προληπτική ιατρική, νοσοκομειακή περίθαλψη, κατ' οίκον νοσηλεία. Επίσης, όλες οι διαγνωστικές εξετάσεις, τα φάρμακα και τα εμβόλια για την αντιμετώπιση της γρίπης να διατίθενται δωρεάν για όλο το λαό με κάλυψη 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων. Για τις αναγκαίες παρεμβάσεις ΠΦΥ (πρώτη διάγνωση - διερεύνηση, εντοπισμός και προφύλαξη ευάλωτων ομάδων, εμβολιασμός, ενημέρωση) να λειτουργήσουν κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας για επισκέψεις σε σχολεία, σχολές, εργασιακούς χώρους, χώρους συγκέντρωσης μεταναστών. Να αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες υποδομές στην ΠΦΥ. Να καταργηθεί το δικαίωμα στην πατέντα σε φάρμακα και εμβόλια που κατέχουν οι πολυεθνικές φαρμάκου, που μετατρέπει την επιστημονική γνώση σε εμπόρευμα και πολλαπλασιάζει το κόστος του φαρμάκου. Κρατικός φορέας έρευνας, παραγωγής και διανομής φαρμάκου».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Παράδοση της αντιμετώπισής της στις ανάγκες της αγοράς

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσισε την επαναχορήγηση των αντιιικών φαρμάκων απ' τα φαρμακεία

Με την επαναφορά των αντιιικών φαρμάκων στα ράφια των φαρμακείων η κυβέρνηση παραδίδει την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης στις ανάγκες της αγοράς, αναιρώντας στην ουσία και αυτό το περιορισμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης που συνέταξε η ίδια. Ηδη ο ιδιωτικός τομέας Υγείας, ενθαρρυμένος πάλι απ' την κυβέρνηση, έχει ξεκινήσει τα γρήγορα τεστ, που τα πληρώνουν οι εξεταζόμενοι απ' την τσέπη τους 25-50 ευρώ.

Χτες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξέδωσε απόφαση με την οποία αναιρέθηκε παλιότερη απόφαση του Οργανισμού με την οποία δεσμεύτηκαν τα αντιιικά φάρμακα «Tamiflu» και «Relenza», που χορηγούνταν με απλή συνταγή. Η απόφαση για τη δέσμευση και τη χορήγηση των παραπάνω φαρμάκων μόνο με συνταγή απ' τα δημόσια νοσοκομεία πάρθηκε ως προστατευτικό μέτρο για να μην αδειάσουν τα ράφια των φαρμακείων, όπως έγινε με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου.

Ο ΕΟΦ για την απόφασή του επικαλείται την εισήγηση (4.8.2008) του Εθνικού Επιστημονικού Επιχειρησιακού Συμβουλίου - που έγινε δεκτή από τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο - για την «ελεγχόμενη απελευθέρωση της κυκλοφορίας των αντιιικών φαρμάκων» για την «προληπτική και θεραπευτική χορήγηση έναντι του νέου στελέχους».

Στην απόφασή του ο ΕΟΦ αναφέρει για τη χορήγηση των φαρμάκων «Tamiflu» και «Relenza»: «από τα φαρμακεία να γίνεται με Αιτιολογημένη Ιατρική Γνωμάτευση συνοδευόμενη από Συνταγή», οι οποίες θα «φυλάσσονται επί διετία στα φαρμακεία και είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή για έλεγχο».

Εχοντας επίγνωση των συνεπειών αυτής της απόφασης ο ΕΟΦ σημειώνει: «Εφιστάται η αυστηρότητα στη συνταγογράφηση εντός των εγκεκριμένων ενδείξεων. Τονίζεται ότι η χορήγηση των ανωτέρω φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή και αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση αποτελεί παράβαση της φαρμακευτικής νομοθεσίας». Οι εταιρείες, υπεύθυνοι κυκλοφορίας των παραπάνω αντιιικών φαρμάκων και οι φαρμακαποθήκες υποχρεούνται, σύμφωνα με την απόφαση, να ενημερώνουν σε εβδομαδιαία βάση τον ΕΟΦ για τις διατεθείσες ποσότητες αντιιικών φαρμάκων ανά προϊόν και ανά νομό.

Και η απόφαση καταλήγει: «Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τους υπευθύνους κυκλοφορίας των αντι-ιικών φαρμάκων ή από φαρμακαποθήκη υπερβολική ζήτηση των προϊόντων αυτών, να ειδοποιείται άμεσα ο ΕΟΦ».

ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
«Κούρσα» των φαρμακοβιομηχανιών για το εμβόλιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τις νέες γενικές οδηγίες αντιμετώπισης μίας ακόμη μεγαλύτερης έξαρσης της «νέας γρίπης» από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στα 132.000 σχολεία στις ΗΠΑ έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας.

Αποθαρρύνεται το πολυήμερο κλείσιμο των σχολείων και η ακούσια απομάκρυνση μαθητών από τις αίθουσες επειδή ενδέχεται να πάσχουν από τη νόσο. Πλέον κριτήριο για το κλείσιμο των σχολείων θα είναι μία νέα και πιο επικίνδυνη μετάλλαξη του ιού Η1Ν1. Αντ' αυτού θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε τακτικές όπως η αυστηρή τήρηση της καλής προσωπικής υγιεινής των μαθητών και ιδιαίτερα το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών ή η τήρηση μεγαλύτερης απόστασης μαθητών που ίσως να έχουν αρρωστήσει από τη «νέα γρίπη» από τους άλλους συμμαθητές τους εντός της αίθουσας...

Το ίδιο 24ωρο, η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία «Σανόφι Αβέντις Παστέρ» ανακοίνωσε πως ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές των εμβολίων της «νέας γρίπης» σε 2.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ. Είναι η τρίτη φαρμακοβιομηχανία που προχωρά σε κλινικές δοκιμές μέσα στις τελευταίες μέρες, γεγονός που κάνει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αισιοδοξεί για έγκαιρη παραγωγή των νέων εμβολίων. Ωστόσο η «κούρσα» των φαρμακοβιομηχανιών και ο τεχνητός πανικός για τα εμβόλια, όταν αυτά δεν έχουν επαρκώς δοκιμαστεί για τις παρενέργειες κάνει πολλούς επιστήμονες να ανησυχούν για τις συνέπειες.

Τέλος, χτες στα Παλαιστινιακά Εδάφη καταγράφηκε το πρώτο θύμα της νέας γρίπης Η1Ν1 με θύμα ένα νεαρό άνδρα από τη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ