Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Παράδοση της αντιμετώπισής της στις ανάγκες της αγοράς

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσισε την επαναχορήγηση των αντιιικών φαρμάκων απ' τα φαρμακεία

Με την επαναφορά των αντιιικών φαρμάκων στα ράφια των φαρμακείων η κυβέρνηση παραδίδει την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης στις ανάγκες της αγοράς, αναιρώντας στην ουσία και αυτό το περιορισμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης που συνέταξε η ίδια. Ηδη ο ιδιωτικός τομέας Υγείας, ενθαρρυμένος πάλι απ' την κυβέρνηση, έχει ξεκινήσει τα γρήγορα τεστ, που τα πληρώνουν οι εξεταζόμενοι απ' την τσέπη τους 25-50 ευρώ.

Χτες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξέδωσε απόφαση με την οποία αναιρέθηκε παλιότερη απόφαση του Οργανισμού με την οποία δεσμεύτηκαν τα αντιιικά φάρμακα «Tamiflu» και «Relenza», που χορηγούνταν με απλή συνταγή. Η απόφαση για τη δέσμευση και τη χορήγηση των παραπάνω φαρμάκων μόνο με συνταγή απ' τα δημόσια νοσοκομεία πάρθηκε ως προστατευτικό μέτρο για να μην αδειάσουν τα ράφια των φαρμακείων, όπως έγινε με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου.

Ο ΕΟΦ για την απόφασή του επικαλείται την εισήγηση (4.8.2008) του Εθνικού Επιστημονικού Επιχειρησιακού Συμβουλίου - που έγινε δεκτή από τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο - για την «ελεγχόμενη απελευθέρωση της κυκλοφορίας των αντιιικών φαρμάκων» για την «προληπτική και θεραπευτική χορήγηση έναντι του νέου στελέχους».

Στην απόφασή του ο ΕΟΦ αναφέρει για τη χορήγηση των φαρμάκων «Tamiflu» και «Relenza»: «από τα φαρμακεία να γίνεται με Αιτιολογημένη Ιατρική Γνωμάτευση συνοδευόμενη από Συνταγή», οι οποίες θα «φυλάσσονται επί διετία στα φαρμακεία και είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή για έλεγχο».

Εχοντας επίγνωση των συνεπειών αυτής της απόφασης ο ΕΟΦ σημειώνει: «Εφιστάται η αυστηρότητα στη συνταγογράφηση εντός των εγκεκριμένων ενδείξεων. Τονίζεται ότι η χορήγηση των ανωτέρω φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή και αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση αποτελεί παράβαση της φαρμακευτικής νομοθεσίας». Οι εταιρείες, υπεύθυνοι κυκλοφορίας των παραπάνω αντιιικών φαρμάκων και οι φαρμακαποθήκες υποχρεούνται, σύμφωνα με την απόφαση, να ενημερώνουν σε εβδομαδιαία βάση τον ΕΟΦ για τις διατεθείσες ποσότητες αντιιικών φαρμάκων ανά προϊόν και ανά νομό.

Και η απόφαση καταλήγει: «Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τους υπευθύνους κυκλοφορίας των αντι-ιικών φαρμάκων ή από φαρμακαποθήκη υπερβολική ζήτηση των προϊόντων αυτών, να ειδοποιείται άμεσα ο ΕΟΦ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ