Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΝΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΜΕΡΙΚΗ ΖΩΗ: «Οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης εμφανίζονται αυξημένες κατά 57% και έως 75% οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας (οι λεγόμενες "ευέλικτες")» (τα στοιχεία του ΣΕΠΕ στο ΕΘΝΟΣ).

ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ: «Οι φορείς, οι τράπεζες και οι οικονομολόγοι, μαζί με τους πολιτικούς που απηχούν σαν φερέφωνα τις "προβλέψεις" τους για επικείμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, φαίνεται πως έχουν ανακαλύψει ένα νέο μοντέλο για τη σωτηρία του συστήματος: την ανάπτυξη χωρίς εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι είναι οι μεγάλοι απόντες από την οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. Στα 16 κράτη - μέλη της ευρωζώνης, οι άνθρωποι που δεν έχουν δουλειά έφτασαν στο 9,4%, ενώ η ανεργία των νέων είναι πια υπερδιπλάσια από την ανεργία των ενηλίκων, στο 19,5%. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε στον ασιατικό πόλο του συστήματος, την Ιαπωνία, όπου η ανεργία σημείωσε ρεκόρ εξαετίας, ανεβαίνοντας στο 5,4%. Στη μητρόπολη του συστήματος, τις ΗΠΑ, έφτασε στο 9,5%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των 26 τελευταίων ετών. Παρ΄ όλα αυτά τα θλιβερά, αναλυτές και πολιτικοί αισιοδοξούν και φουσκώνουν τα διεθνή χρηματιστήρια με προβλέψεις για μια επικείμενη ανάκαμψη, σαν να είναι η ανάπτυξη της οικονομίας κάτι που δεν στηρίζεται στη ζωή των εργαζομένων αλλά στον θάνατό τους (...) Τα παπαγαλάκια της "επερχόμενης ανάκαμψης" προαναγγέλλουν έναν νέο παράδεισο, πάνω στα αποκαΐδια της κόλασης που έφερε ο προηγούμενος. Ομως, η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει χωρίς τους εργαζομένους» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ)

ΚΕΡΒΕΡΟΣ: «Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης (...) για την άρνηση των συνδικαλιστών εργαζομένων της Εταιρίας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης να επιδιορθώσουν τις βλάβες του δικτύου και τις διαρροές του νερού στη Θεσσαλονίκη (...) το πρόβλημα εντείνει η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ για τον τρόπο μεταφοράς του προσωπικού στα σημεία των βλαβών (...) οι συνδικαλιστές σημειώνουν ότι δέχονται πιέσεις να οδηγήσουν οχήματα χωρίς επαγγελματικό δίπλωμα ή να μεταβούν στον τόπο βλάβης με ΙΧ αυτοκίνητα ιδιωτών» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ