ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Πάνω από 2 δισ. ευρώ στο επτάμηνο

Στα 12 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα! Υπερδιπλασιασμός σε σύγκριση με πέρσι

Με εξουθενωτικούς ρυθμούς συνέχισαν και για το μήνα Ιούλη του 2009 οι ακάλυπτες επιταγές με τη συνολική αξία των τεμαχίων που «σφραγίστηκαν» από τις τράπεζες μέσα στο επτάμηνο Γενάρης - Ιούλης 2009 να διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ με αύξηση 217% (υπερδιπλασιασμό σε σχέση με το επτάμηνο του 2008). Τα επίσημα φέσια του 7μηνου (ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές) φτάνουν σε 2,1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε κανόνια ύψους 12 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη ημέρα!

Τα σπασμένα φορτώνονται πρώτα και κύρια στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ πάνω στους οποίους η «επιχειρηματικότητα» τους κεφαλαίου μετακυλίει όλα τα κρισιακά φαινόμενα και τις αντιφάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο μακραίνουν καθημερινά και τα κατάστιχα που τηρεί η «Τειρεσίας ΑΕ» - θυγατρική εταιρεία των τραπεζών - σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί πρόσθετες δυσκολίες ή ακόμη και την έξοδο των αδύναμων κρίκων από το πλαίσιο της «ανταγωνιστικότητας». Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους τζιράρουν με το φαινόμενο των μεταχρονολογημένων επιταγών τις οποίες και «σπάνε» με ακόμη δυσμενέστερους όρους και επιτόκια σε βάρος αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Να σημειωθεί πως τους τελευταίους μήνες με διπλάσιους ρυθμούς αυξάνουν και τα δάνεια των νοικοκυριών που οι τραπεζίτες βγάζουν στο «κόκκινο» σε μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει την αυξανόμενη οικονομική δυσπραγία των λαϊκών στρωμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία επταμήνου Γενάρη - Ιούλη 2009:

  • Ακάλυπτες επιταγές: Η αξία τους εκτοξεύτηκε σε 1,96 δισ. ευρώ (από 616,4 εκατ. ευρώ πέρσι) με αύξηση 217%. Σε αριθμό τεμαχίων πλησίασαν τις 200 χιλιάδες με αύξηση 238% σε σύγκριση με πέρσι. Σε ολόκληρο το περσινό 12μηνο (2008) η αξία τους είχε διαμορφωθεί σε 1,29 δισ. ευρώ σε ύψος δηλαδή αρκετά χαμηλότερο από τα επίπεδα που καταγράφονται μόνο στο επτάμηνο φέτος. Ειδικά για το μήνα Ιούλη 2009 η αξία των επιταγών που σφραγίστηκαν από τις τράπεζες διαμορφώθηκε σε 296,5 εκατ. ευρώ (αύξηση 181,9%).
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές: Η αξία τους διαμορφώνεται σε 140 εκατ. ευρώ (από 97,9 εκατ. ευρώ) παίρνοντας αύξηση 40%.

Κάτω από το πρόσχημα της διόγκωσης των ακάλυπτων επιταγών οι εμποροβιομήχανοι αξιώνουν και πρόσθετες κρατικές ενισχύσεις σε συνέχεια αυτών που προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα (κρατικές εγγυήσεις στα τραπεζικά δάνειά τους, πρόσθετα κρατικά κονδύλια για κεφάλαια κίνησης κ.ά.). Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ με πρόσχημα την «έλλειψη ρευστότητας» αξίωσε την «ελαστικοποίηση των κριτηρίων δανειοδότησης», γιατί «διαφορετικά στο ντόμινο της κρίσης θα εμπλακούν υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, που μέχρι σήμερα παρέμεναν αλώβητες»...

TOYΡΙΣΜΟΣ
Θα «κλείσει» στο -8%

Εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών με βάση τα στοιχεία επταμήνου

Συνεχίστηκε και τον Ιούλη η μείωση των αφίξεων στα περισσότερα αεροδρόμια που αποτελούν κατ' εξοχήν τουριστικούς προορισμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), ενώ αυξημένες εμφανίζονται οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας που θεωρείται ενδιάμεσος σταθμός για τη μετακίνηση τουριστών σε άλλους προορισμούς. Ετσι, συνολικά για το πρώτο επτάμηνο του χρόνου η μείωση των αφίξεων διαμορφώθηκε στο ποσοστό του 8,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Εκτιμάται, δε, ότι εάν διατηρηθεί η τάση που παρατηρείται και τον Αύγουστο είναι πιθανό η πτώση της τουριστικής κίνησης που προέρχεται από το εξωτερικό να μην καταγράψει διψήφιο ποσοστό, αλλά να κυμανθεί στα επίπεδα του παγκόσμιου τουρισμού, δηλαδή, περίπου στο 8%.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις αφίξεις σε επιμέρους περιοχές, τη μεγαλύτερη πτώση φαίνεται ότι είχε η Πελοπόννησος (18,3%), ακολουθούν τα Ιόνια νησιά (13,4%), οι Κυκλάδες (12,4%), η Κρήτη (10,9%) και τέλος η Βόρεια Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο (9,3%). Στο σύνολο της χώρας, εκτός από την Αθήνα, η μείωση διαμορφώθηκε στο 9,8%. Στο αεροδρόμιο της Αθήνας η μείωση των αφίξεων διαμορφώθηκε στο 5,9%, με αποτέλεσμα τελικά σε όλη τη χώρα, συνυπολογίζοντας την Αθήνα στο επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη, οι αφίξεις να εμφανίζουν μείωση κατά 8,6%. Οσο για τα έσοδα από συνάλλαγμα, μειώθηκαν φέτος σε σύγκριση με πέρσι κατά 14,6%.

Σημαντικά φαίνεται να έχουν περιορίσει τις διανυκτερεύσεις που πραγματοποιούν και οι Ελληνες τουρίστες, καθώς ο σχετικός δείκτης καταγράφει μείωση που σε ορισμένες περιοχές ξεπερνούν και το 20%. Η μεγαλύτερη μείωση, όμως, παρουσιάζεται στα έσοδα των ξενοδοχείων, όπως εκτιμά το ΙΤΕΠ, τόσο λόγω του μειωμένου αριθμού διανυκτερεύσεων όσο και λόγω των μειωμένων τιμών που διαμορφώθηκαν προκειμένου οι ξενοδόχοι να εξασφαλίσουν πληρότητα ενόψει των δυσμενών προβλέψεων.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Ανακαλείται κόλλα

Ανακαλείται ως μη ασφαλής κόλλα «Lifetime Super Glue» με κωδικούς 70193, 70194 και 08295 μετά από σχετική ενημέρωση του Συστήματος Ανταλλαγής Πληροφοριών Rapex. Πρόκειται για προϊόν κατασκευής Κίνας και σύμφωνα με την έκθεση δοκιμών περιέχουν χλωροφόρμιο σε ποσοστό 20,8% που ταξινομείται ως καρκινογόνο όταν περιέχεται σε ποσοστό πάνω από 0,1% . Οι συγκεκριμένες κόλλες έχουν κυκλοφορήσει και στην ελληνική αγορά, και σύμφωνα με τη γενική γραμματεία καταναλωτή, μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί η απόσυρσή τους λόγω των καλοκαιρινών διακοπών που ορισμένες εταιρείες είναι κλειστές. Συστήνεται στους καταναλωτές να μην αγοράσουν τα προϊόντα με τους συγκεκριμένους κωδικούς, ενώ όσοι τα έχουν στην κατοχή τους δεν θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν.

ΦΟΡΟ-ΕΛΕΓΧΟΙ
Επικεντρώνουν σε αυτοαπασχολούμενους

Στη μεγάλη μάζα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ επικεντρώνει τους φορολογικούς ελέγχους η κυβέρνηση στην προσπάθεια κάλυψης των ελλειμμάτων που αφήνει πίσω της η εφαρμοζόμενη πολιτική. Στα «αζήτητα» του ελεγκτικού μηχανισμού παραμένουν οι οφειλές ύψους πολλών δισ. ευρώ με τα οποία έχει «καταφέρει» να φεσώσει την Εφορία μια μικρή δράκα από μεγαλοεπιχειρηματίες.

Σε αυτή τη φάση οι φοροέλεγχοι στοχεύουν στα ληξιπρόθεσμα χρέη, όπως και των δηλώσεων περαίωσης προηγούμενων ετών σε βάρος των μικροεπαγγελματιών που δεν εντάχθηκαν στις σχετικές κυβερνητικές ρυθμίσεις. Στο στόχαστρο του εισπρακτικού μηχανισμού μπαίνουν ακόμη οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, που υπέβαλαν, όπως έχουν δικαίωμα, δηλώσεις «αυτοπεραίωσης». Για τη συγκεκριμένη κατηγορία προκρίνεται η διαδικασία των «δειγματοληπτικών ελέγχων».

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
Διευκολύνσεις σε ιδιώτες

Η πώληση «μικροποσοτήτων» ηλεκτρικού ρεύματος (μέχρι 10 kw) από ιδιώτες, στα δίκτυα της ΔΕΗ, χωρίς δοσοληψίες με την Εφορία και χωρίς φορολογικές επιβαρύνσεις προβλέπεται σε κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφεται από τα υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ. Η ρύθμιση έρχεται να διευκολύνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων από ιδιώτες και αφορά σε κτιριακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται αφενός για ανάγκες κατοικίας, αφετέρου για τη στέγαση λεγόμενων «πολύ μικρών επιχειρήσεων» (που μπορούν να απασχολούν μέχρι και 10 εργαζόμενους). Οι παραπάνω καλούνται να προσκομίσουν άμεσα στις Εφορίες μόνο το αντίγραφο της «σύμβασης συμψηφισμού» για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ