Τρίτη 18 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Πάνω από 2 δισ. ευρώ στο επτάμηνο

Στα 12 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα! Υπερδιπλασιασμός σε σύγκριση με πέρσι

Με εξουθενωτικούς ρυθμούς συνέχισαν και για το μήνα Ιούλη του 2009 οι ακάλυπτες επιταγές με τη συνολική αξία των τεμαχίων που «σφραγίστηκαν» από τις τράπεζες μέσα στο επτάμηνο Γενάρης - Ιούλης 2009 να διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ με αύξηση 217% (υπερδιπλασιασμό σε σχέση με το επτάμηνο του 2008). Τα επίσημα φέσια του 7μηνου (ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές) φτάνουν σε 2,1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε κανόνια ύψους 12 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη ημέρα!

Τα σπασμένα φορτώνονται πρώτα και κύρια στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ πάνω στους οποίους η «επιχειρηματικότητα» τους κεφαλαίου μετακυλίει όλα τα κρισιακά φαινόμενα και τις αντιφάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο μακραίνουν καθημερινά και τα κατάστιχα που τηρεί η «Τειρεσίας ΑΕ» - θυγατρική εταιρεία των τραπεζών - σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί πρόσθετες δυσκολίες ή ακόμη και την έξοδο των αδύναμων κρίκων από το πλαίσιο της «ανταγωνιστικότητας». Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους τζιράρουν με το φαινόμενο των μεταχρονολογημένων επιταγών τις οποίες και «σπάνε» με ακόμη δυσμενέστερους όρους και επιτόκια σε βάρος αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Να σημειωθεί πως τους τελευταίους μήνες με διπλάσιους ρυθμούς αυξάνουν και τα δάνεια των νοικοκυριών που οι τραπεζίτες βγάζουν στο «κόκκινο» σε μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει την αυξανόμενη οικονομική δυσπραγία των λαϊκών στρωμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία επταμήνου Γενάρη - Ιούλη 2009:

  • Ακάλυπτες επιταγές: Η αξία τους εκτοξεύτηκε σε 1,96 δισ. ευρώ (από 616,4 εκατ. ευρώ πέρσι) με αύξηση 217%. Σε αριθμό τεμαχίων πλησίασαν τις 200 χιλιάδες με αύξηση 238% σε σύγκριση με πέρσι. Σε ολόκληρο το περσινό 12μηνο (2008) η αξία τους είχε διαμορφωθεί σε 1,29 δισ. ευρώ σε ύψος δηλαδή αρκετά χαμηλότερο από τα επίπεδα που καταγράφονται μόνο στο επτάμηνο φέτος. Ειδικά για το μήνα Ιούλη 2009 η αξία των επιταγών που σφραγίστηκαν από τις τράπεζες διαμορφώθηκε σε 296,5 εκατ. ευρώ (αύξηση 181,9%).
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές: Η αξία τους διαμορφώνεται σε 140 εκατ. ευρώ (από 97,9 εκατ. ευρώ) παίρνοντας αύξηση 40%.

Κάτω από το πρόσχημα της διόγκωσης των ακάλυπτων επιταγών οι εμποροβιομήχανοι αξιώνουν και πρόσθετες κρατικές ενισχύσεις σε συνέχεια αυτών που προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα (κρατικές εγγυήσεις στα τραπεζικά δάνειά τους, πρόσθετα κρατικά κονδύλια για κεφάλαια κίνησης κ.ά.). Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ με πρόσχημα την «έλλειψη ρευστότητας» αξίωσε την «ελαστικοποίηση των κριτηρίων δανειοδότησης», γιατί «διαφορετικά στο ντόμινο της κρίσης θα εμπλακούν υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, που μέχρι σήμερα παρέμεναν αλώβητες»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ