ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Νέες πριμοδοτήσεις στο κεφάλαιο

Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των βιομηχάνων το νομοσχέδιο για τα βιομηχανικά πάρκα

Την προσήλωση της κυβέρνησης στην εκχώρηση νέων προκλητικών παροχών στους βιομήχανους με πρόσχημα την ενίσχυση της απασχόλησης και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων - στην πραγματικότητα την ενίσχυση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου - επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά χτες στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη της Κυβερνητικής Επιτροπής ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης. Ετσι, την ώρα που η κυβέρνηση έχει έτοιμο το πλέγμα με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που πρόκειται να βάλει σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα, συνεχίζει και κλιμακώνει την πολιτική της πριμοδότησης του μεγάλου κεφαλαίου, με τη μορφή νέων κινήτρων και προνομίων. Σ' αυτό το πλαίσιο χτες η Κυβερνητική Επιτροπή ασχολήθηκε με δύο χαρακτηριστικά νομοσχέδια. Το πρώτο αφορά τα λεγόμενα βιομηχανικά πάρκα και το δεύτερο την «απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων».

Οσον αφορά στο πρώτο, ορισμένες από τις βασικές διατάξεις του οποίου δημοσιοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση με το επιχείρημα του εκσυγχρονισμού του σχετικού νομοθετικού πλαισίου δίνει ζεστό χρήμα και μια σειρά από προνόμια - κίνητρα στους βιομήχανους προκειμένου να εγκαταστήσουν βιομηχανικές μονάδες ακόμα και μέσα σε δάση και σε προστατευόμενες περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ. Το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου και αποτελεί εφαρμογή του εθνικού χωροταξικού σχεδίου για τη βιομηχανία που ενέκρινε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση. Περιλαμβάνει νέες επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές και καταργεί ακόμα και στοιχειώδεις ελέγχους που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος για την εγκατάσταση και ίδρυση επιχειρήσεων, ενώ διαιωνίζει πολεοδομικές και περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες, με στόχο- όπως με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο είχε ομολογήσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ όταν δημοσιοποίησε το χωροταξικό - «την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας στο βιομηχανικό τομέα μέσω κατάλληλων χωρικών ρυθμίσεων».

Το δεύτερο νομοσχέδιο που απασχόλησε χτες την κυβερνητική επιτροπή αφορά τη διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων, με στόχο, όπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης, την «απλούστευση» της σχετικής διαδικασίας και μεταξύ άλλων σε ορισμένες περιπτώσεις θα περιορίζονται τα βήματα που απαιτούνται από 14-18 στα τέσσερα. Είναι ολοφάνερο, βέβαια, ότι τέτοιες διευκολύνσεις καθόλου δεν αλλάζουν το τοπίο για τη λειτουργία των πραγματικά μικρών επιχειρήσεων που τα προβλήματά τους δεν εντοπίζονται στην ίδρυση, αλλά στην επιβίωσή τους, ενώ εάν κάποιους εξυπηρετούν είναι επιχειρήσεις που διαθέτουν τα σχετικά κεφάλαια.

Χαρακτηριστικό των κυβερνητικών στοχεύσεων είναι ότι ο υπουργός Ανάπτυξης δεν παρέλειψε να επισημάνει πως η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά από μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου, με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση και τη δημιουργία ελκυστικών προϋποθέσεων για τους επιχειρηματίες. «Μόνο εμείς», είπε, «δε μιλάω για το υπουργείο Οικονομίας και Απασχόλησης, το υπουργείο Ανάπτυξης και μόνο, μέσα στο 2009, δίνει στην αγορά 11,5 δισ. ευρώ» αναφερόμενος στο Δ' ΚΠΣ και στο ΤΕΜΠΜΕ.

Εικονικά τιμολόγια

Κύκλωμα έκδοσης εικονικών τιμολογίων εντόπισε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Κρίκος της διεθνούς αλυσίδας φέρεται επιχείρηση εμπορίας φωτογραφικού υλικού στην περιοχή της Κ. Μακεδονίας. Το κύκλωμα των επιτηδείων επιδιδόταν σε εικονικές εξαγωγές και συναλλαγές βάζοντας στο χέρι και το ΦΠΑ, που εκτιμάται σε 3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 36,5 εκατ. ευρώ.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ
Σε κατρακύλα τζίρος - παραγγελίες

Σε κάθετη πτώση συνεχίζουν όλοι οι στατιστικοί δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας σε μια εξέλιξη που αντανακλά τη συνεχιζόμενη πτώση που εμφανίζει το επίπεδο της λαϊκής κατανάλωσης. Το γεγονός αυτό προκύπτει τόσο από τον καταγραφόμενο τζίρο της βιομηχανίας, όσο και από τις νέες παραγγελίες που δέχονται τα εργοστάσια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το μήνα Ιούνη του 2009 από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία:

  • Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία - συγκριτικά με τον Ιούνη 2008 - υποχώρησε σε ποσοστό 26,8% και ειδικά στη μεταποίηση διαμορφώθηκε σε -27%. Ο τζίρος στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά μειώθηκε σε ποσοστό 26,5%, ενέργεια: -36,8% (που οφείλεται και στην πτώση των τιμών), κεφαλαιουχικά αγαθά: -20,9%, ενδιάμεσα αγαθά: - 33,2%, μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: -3,9%. Σε μέσα επίπεδα 12μηνου (περίοδος Ιούνης 2008 - Ιούνης 2009) η πτώση του τζίρου στη βιομηχανία διαμορφώνεται σε 13,7%.
  • Ο δείκτης νέων παραγγελιών στη βιομηχανία - που αποτελεί και ένδειξη για το μελλοντικό ύψος της παραγωγής - καταγράφει μείωση 36% (έναντι αύξησης 11,9% πέρσι). Η αξία των παραγγελιών για διαρκή καταναλωτικά αγαθά υποχώρησε 26,7%, για κεφαλαιουχικά αγαθά 27,7%, για ενδιάμεσα αγαθά 43,7%. Σε μέσα επίπεδα 12μηνης περιόδου εμφανίζεται πτώση 20,9%.
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ (ΚΕΠΚΑ)
Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για τον τουρισμό

Αυξημένες κατά 25% είναι οι καταγγελίες και τα παράπονα τουριστών που κατέγραψε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) φέτος, συγκεκριμένα από 1η Ιούλη μέχρι και 15 Αυγούστου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συνολικά, οι κλήσεις που δέχτηκε το ΚΕΠΚΑ έφτασαν τις 230 έναντι 184 πέρσι. Την «πρωτιά» είχαν τα ξενοδοχεία και γενικά τα καταλύματα, ακολουθούν τα αεροπορικά ταξίδια, τα οργανωμένα ταξίδια, οι κλήσεις για ενημέρωση σχετικά με τη νέα γρίπη και οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ενώ δεν έλειψαν και καταγγελίες για ακρίβεια και παραβίαση αγορανομικών διατάξεων. Μεταξύ άλλων, οι καταγγελίες αφορούσαν άρνηση ιδιοκτητών καταλυμάτων να επιστρέψουν την προκαταβολή σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο πελάτης έκανε έγκαιρα την ακύρωση ή απαίτηση προκαταβολής ολόκληρου του τιμήματος της διαμονής, ενώ από το νόμο προβλέπεται ότι πρέπει να προκαταβάλλεται μόνο το 25% του συνολικού τιμήματος. Ακόμη, συχνές ήταν οι καταγγελίες για παραπλάνηση καταναλωτών κατά το «κλείσιμο» του καταλύματος, δηλαδή άλλα να «υπόσχονται» οι ιδιοκτήτες και άλλα να αντιμετωπίζουν φτάνοντας εκεί. Ανάμεσα στις καταγγελίες που δέχτηκε το ΚΕΠΚΑ ήταν και άρνηση ξενοδόχων να δεχτούν κρατήσεις από κατόχους δελτίων κοινωνικού τουρισμού.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να απαντήσει αποφασιστικά ο λαός

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις δηλώσεις Χατζηδάκη σημειώνεται:

«Η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς, προκειμένου να δώσει νέα προκλητικά κίνητρα και προνόμια στους βιομήχανους. Αυτό κάνει και με το νομοσχέδιο για τα λεγόμενα βιομηχανικά πάρκα.

Το ζήτημα είναι να απαντήσει οργανωμένα, έγκαιρα και αποφασιστικά με το κίνημά του ο λαός, για να αντιμετωπίσει την αντιλαϊκή πολιτική».

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Ζητάει αντι-«Τειρεσία» μέτρα

Ολο και μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων καταχωρείται στη μαύρη λίστα του «Τειρεσία», κάτι που δείχνει τη δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει κυρίως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία για την εξέλιξη των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών, ζητάει την εφαρμογή δύο συγκεκριμένων μέτρων, προκειμένου να αποφεύγεται η καταχώρηση στον «Τειρεσία» με ό,τι συνέπειες αυτό επισείει για τους εμπόρους.

Η ΕΣΕΕ προτείνει να επεκταθεί το χρονικό όριο για το σφράγισμα των επιταγών από τις τράπεζες και την αναγγελία στον «Τειρεσία» από τις 8+8 μέρες στις 30, κάτι το οποίο θα δώσει ένα μεγαλύτερο περιθώριο να φανεί συνεπής μια επιχείρηση στη συγκεκριμένη υποχρέωση. Ζητάει, ακόμα, να αρθούν οι ποινικές κυρώσεις και να μην καταχωρούνται στον «Τειρεσία» ακάλυπτες επιταγές κάτω από 3.000 ευρώ και σχετικές διαταγές πληρωμής. Να διατηρηθούν μόνο τα αστικά μέσα είσπραξής τους, καταλήγει η ΕΣΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ