ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Με βαριά ιμπεριαλιστική ατζέντα στην Αθήνα

Κύπρος, Ελληνοτουρκικά και Σκόπια θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών την άλλη Τετάρτη

Από παλιότερη αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αθήνα
Από παλιότερη αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αθήνα
Την επιτάχυνση της επιβολής των ήδη δρομολογημένων ΝΑΤΟικών ρυθμίσεων στην περιοχή του Αιγαίου σηματοδοτεί η επίσκεψη στην Αθήνα, την ερχόμενη Τετάρτη 26 Αυγούστου, του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, πρώην Δανού πρωθυπουργού, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, στο πλαίσιο ταξιδιού του σε Αθήνα και Αγκυρα. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο γγ του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκη, ενώ μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Αναφορικά με το αντικείμενο των συνομιλιών, από ελληνικής πλευράς, αναμένεται να τεθούν ζητήματα σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, τις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά και τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά και βραχονησίδες. Επίσης αναμένεται να θιγεί και το ζήτημα των σχέσεων Αθηνών - Σκοπίων και η προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ που σκοντάφτει στο ελληνικό βέτο λόγω της εκκρεμότητας για το όνομα της χώρας αυτής.

Η Αθήνα αναμένει και τη θέση του νέου γγ του ΝΑΤΟ για το Κυπριακό μετά και τις καταγγελίες της Λευκωσίας ότι η Τουρκία αρνείται να επιτρέψει την ενημέρωση της Κύπρου, ως κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για θέματα που αφορούν το ΝΑΤΟ. Βέβαιο θεωρείται ότι ακόμα πιο πιεστικά θα τεθούν στην ελληνική πλευρά τα αιτήματα του ΝΑΤΟ για ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στο Αφγανιστάν και σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Το ενδιαφέρον του για την περιοχή, ο Α. Ράσμουσεν το είχε εκδηλώσει με τις δηλώσεις που έκανε κατά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, στις 3 Αυγούστου 2009, όπου συμπεριέλαβε τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό στις βασικές προτεραιότητες που βάζει η νέα ηγεσία του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα είναι από τις πρώτες χώρες τις οποίες θα επισκεφθεί. «Αποτελεί, είχε πει, για μένα προτεραιότητα να απαλλαγούμε από αυτά τα εμπόδια (που δημιουργούνται από το κυπριακό πρόβλημα) (...) Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συζητήσω με την τουρκική και ελληνική ηγεσία όταν θα πραγματοποιήσω επισκέψεις γνωριμίας αργότερα αυτό το μήνα». Ολα αυτά προαναγγέλλουν νέες εντάσεις, αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Κύπρο, αλλά και των πιέσεων προς την ελληνική πλευρά.

Οσον αφορά στο Αιγαίο, αυτό που προωθείται από το ΝΑΤΟ είναι ένα είδος ελληνοτουρκικής συγκυριαρχίας υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι ρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για την εφαρμογή στην περιοχή της νέας δομής του. Αυτό εκφράζεται συγκεκριμένα με τη δημιουργία στη Λάρισα του ΝΑΤΟικού κέντρου αεροπορικών επιχειρήσεων, του CAOC-4, που θα καλύπτει τον εναέριο χώρο Ελλάδας, Τουρκίας και Βαλκανίων και θα διοικείται εναλλάξ από Ελληνα και Τούρκο αξιωματικό, ενώ θα τελεί υπό τον διοικητή του Αεροπορικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη.

Για τον ίδιο σκοπό, της προώθησης της ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου, στις 21 Ιούλη 2009 πραγματοποιήθηκαν στη Σμύρνη συζητήσεις - αναμένεται νέος γύρος - εκπροσώπων των Γενικών Επιτελείων Αεροπορίας Ελλάδας και Τουρκίας, με αντικείμενο την ενοποίηση των εναέριων χώρων των δύο χωρών στο Αιγαίο - για το ΝΑΤΟ δεν υφίστανται πλέον σύνορα μεταξύ των κρατών - μελών του - και τη διασύνδεση των ραντάρ επιτήρησης και ελέγχου για τις ανάγκες των ΝΑΤΟικών επιτελείων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κλίμα ανησυχίας μπροστά στα αδιέξοδα

«Κρίσιμο» χαρακτήρισε το ερχόμενο εξάμηνο η υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση χτες με τον πρωθυπουργό

Κλίμα ανησυχίας για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη χτεσινή της συνεργασία με τον πρωθυπουργό, στις δηλώσεις της υποστήριξε πως το ερχόμενο εξάμηνο θα είναι κρίσιμο για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού, με τον πρωθυπουργό συζήτησε για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και το Κυπριακό.

Η Ντ. Μπακογιάννη, αφού κινδυνολόγησε λέγοντας ότι το εξάμηνο που ακολουθεί είναι κρίσιμο, σημείωσε ότι στο Κυπριακό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, ενώ στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έγινε ήδη η συνάντηση Νίμιτς-Βασιλάκη και αργότερα χτες Πέμπτη ο Μάθιου Νίμιτς θα συναντιόταν με τον διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ. Η υπουργός συμπλήρωσε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό το θέμα της στάσης που θα κρατήσει η Ελλάδα έναντι των τουρκικών προκλήσεων ενόψει και της αξιολόγησης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

Πέρα των δημόσιων τοποθετήσεων της Ντόρας Μπακογιάννη, οι οποίες σε ένα βαθμό εξυπηρετούν και ανάγκες της κυβέρνησης στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας επισημαίνουν ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική θα βρεθεί για μια ακόμη φορά ενώπιον των αδιεξόδων που έχουν δημιουργήσει οι επιλογές των κυβερνήσεων του δικομματισμού.

Οπως σημειώνεται, για την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε την περασμένη Τρίτη να απαντήσει αρνητικά στην πρόταση περί διπλής ονομασίας που κατέθεσε τον περασμένο Ιούλη ο Αμερικανός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς. Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνουν με νόημα πως ο Αμερικανός έκανε μια πρόταση που η ελληνική κυβέρνηση δε θα μπορούσε να αποδεχτεί καθώς δημόσια ο πρωθυπουργός της χώρας έχει υπογραμμίσει πως θέση της Ελλάδας είναι μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων και όχι μόνο για την Ελλάδα. Γι' αυτό εκτιμάται ότι η πρόταση Νίμιτς κατατέθηκε για να κλιμακωθεί η πίεση που ασκείται στην Αθήνα προκειμένου να προσαρμοστεί στις αμερικανικές απαιτήσεις οι οποίες δεν αφορούν μόνο το ζήτημα της ονομασία της ΠΓΔΜ. Οπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ πιέζουν για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπως και για τη διευθέτηση των Ελληνοτουρκικών, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην αποδοχή του ενοποιημένου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ χώρου του Αιγαίου.

Χτες βράδυ ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη και η συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τον πρέσβη των Σκοπίων Γιόλεφσκι για το ζήτημα της ονομασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν, ο Μ. Νίμιτς θα επανέλθει στις εκατέρωθεν συναντήσεις με «αναθεωρημένο κείμενο ιδεών».

Μόνιμη απειλή

Η διήμερη τριεθνής άσκηση έρευνας και διάσωσης που ολοκληρώθηκε χτες στα διεθνή ύδατα, νότια του Καστελόριζου, από Τουρκία, Ισραήλ και ΗΠΑ, αποτελεί μια υπενθύμιση αλλά και μια προειδοποίηση, ότι η προσήλωση των ελληνικών κυβερνήσεων στην πολιτική που εμπλέκει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όχι μόνο δε λύνει, αλλά δημιουργεί και νέα προβλήματα, νέες απειλές. Η άσκηση αυτή διεξήχθη εντός του ελληνικού FIR, στο τμήμα δηλαδή των διεθνών υδάτων που η Ελλάδα έχει την αρμοδιότητα τόσο για τον έλεγχο των πτήσεων όσο και για την έρευνα και διάσωση. Αυτό όμως - καθόλου τυχαία - δεν εμπόδισε τους συμμετέχοντες να κάνουν λόγο για «τουρκική περιοχή».

****

Στο συγκεκριμένο θαλάσσιο χώρο, τον τελευταίο καιρό, έχουν εκδηλωθεί σειρά τουρκικών προκλητικών ενεργειών, από προσεγγίσεις τουρκικών πλοίων στις ακτές των ελληνικών νησιών που τα αποκαλούν «αδιευκρίνιστης κυριαρχίας» μέχρι εξαγγελίες για νέες έρευνες για πετρέλαιο στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου. Ετσι, έσπευσαν οι μεγάλοι σύμμαχοι της Τουρκίας, ΗΠΑ και Ισραήλ, να δηλώσουν έμπρακτα, μέσω της συμμετοχής τους στην άσκηση, τη συμπαράστασή τους στις τουρκικές διεκδικήσεις. Ποιοι είναι όμως αυτοί που σιγοντάρουν τις τουρκικές διεκδικήσεις;

****

Πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που συναγελάζεται η Ελλάδα στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Είναι γνωστό ότι οι Ισραηλινοί διεξάγουν αεροπορικές ασκήσεις ανά τακτά διαστήματα σε συνεργασία με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία που έχουν χαρακτήρα προετοιμασίας χτυπήματος κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, όπως με την άσκηση «Γκλόριους Σπάρταν» («Ενδοξος Σπαρτιάτης») που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 28 Μάη - 12 Ιούνη 2008 στην περιοχή της Α. Μεσογείου αλλά και στον ελληνικό εναέριο χώρο από την Κρήτη μέχρι τη Λάρισα.

****

Οπως μάλιστα αποκαλύφθηκε κατά το παρελθόν, μετά τη συντριβή τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους τον Οκτώβρη του 1996 ανοιχτά της Χίου, όπου ο ένας από τους δύο φερόμενους σαν «Τούρκους» πιλότος, ο διασωθείς, ήταν Ισραηλινός, αφού οι Ισραηλινοί πιλότοι σε πολλές περιπτώσεις είναι οι εκπαιδευτές των Τούρκων συναδέλφων τους στις παραβιάσεις που κάνουν στο Αιγαίο. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι σαφές: Η διεκδίκηση ρόλου στον ιμπεριαλιστικό καταμερισμό από τις ελληνικές κυβερνήσεις αποτελεί ανοιχτή απειλή για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας αλλά και για την ειρήνη στην περιοχή.


Κ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ