ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Αυγούστου 2009
Σελ. /28
ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΑΣΟΛΟΓΙΟΥ ΑΠΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ανοίγουν νέο δρόμο για τη δασοκτόνα πολιτική

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του «902» και του «Ρ» για τη σύνταξη δασικών χαρτών από Ανώνυμη Εταιρεία που συστήνει η κυβέρνηση

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM» και του χτεσινού ρεπορτάζ του «Ρ» ότι την ημέρα που ξεσπούσε η πυρκαγιά στο Γραμματικό, η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έβαζε μπροστά την παράδοση της χαρτογράφησης των δασών και της σύνταξης του δασολογίου σε ανώνυμη εταιρεία, κατά τα πρότυπα της ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ και της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ.

Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση κάνει ένα καίριο βήμα στην ισχυροποίηση της δασοκτόνου πολιτικής της, συνεχίζοντας την πολιτική των ανωνύμων εταιρειών καταγραφής και διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, τόσο η ΑΓΡΟΓΗ όσο και η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ επί ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκαν και αξιοποιήθηκαν επί ΝΔ.

Η πρώτη ήρθε να επιβάλει την μεγάλη καπιταλιστική ανάπτυξη στην ύπαιθρο με ό,τι αυτό σημαίνει σε βάρος των Δασών και η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ να νομιμοποιήσει την ατομική ιδιοκτησία πάνω σε δασικές εκτάσεις. Ο «Ρ» στο παρελθόν έχει ξεσκεπάσει το ρόλο αυτών των εταιρειών σε βάρος του δασικού πλούτου της χώρας, τα βήματα των οποίων έρχεται να συνεχίσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα η καινούργια εταιρεία που θα συσταθεί για το Δασολόγιο και τους δασικούς χάρτες.

Ενδεικτικά θυμίζουμε ότι η ΑΓΡΟΓΗ, πέραν της εμπλοκής της στο σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου, όπου συνέβαλε τα μέγιστα στον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων και στην παράδοσή τους στην περιβόητη μονή, έχει πλούσιο έργο στην προκήρυξη διαγωνισμών για τη μεταβίβαση κρατικών εκτάσεων σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που επενδύουν στον τουρισμό και αλλού, τα οποία προτιμούν πάντα εκείνα τα φιλέτα γης με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος (και φυσικά δάση).

Γίνονται αποχαρακτηρισμοί μέσω της εκτέλεσης του έργου!


Eurokinissi

Η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ ακολουθεί τέτοια μεθοδολογία σύνταξης του εθνικού κτηματολογίου η οποία οδηγεί σε ευρείς αποχαρακτηρισμούς, που κυμαίνονται από 20% έως και 30% του δασικού πλούτου της χώρας, προς όφελος, προφανώς, των διάφορων καταπατητών, εμπρηστών και οικοπεδοφάγων. Επίσης, αναγνωρίζει ως ιδιωτικές, δασικές εκτάσεις που θα έπρεπε να ανήκουν στο Δημόσιο, επειδή κάποιοι εμφανίζουν τίτλους ιδιοκτησίας που η άκρη τους βρίσκεται στον Μωάμεθ τον Πολιορκητή κι ακόμη παλιότερα.

Βέβαια, το θέμα είναι ακόμη πιο πολύπλοκο. Στη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001, το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε και, σε μεγάλο βαθμό, κατάφερε ένα ισχυρό πλήγμα στην προστασία του δασικού πλούτου της χώρας χάριν της οικονομικής ανάπτυξης, δηλαδή των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Την πολιτική αυτή επιχείρησε να προωθήσει η ΝΔ με νέα αναθεώρηση του ιδίου άρθρου. Επειδή όμως η δική της αναθεώρηση απέτυχε, δεσμεύτηκε δημόσια να την προωθήσει μέσα από τη νομοθεσία με ό,τι αυτό σημαίνει.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι αποφάσεις και οι ενέργειες των Ανωνύμων Εταιρειών δεν ελέγχονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά από τα Διοικητικά Πρωτοδικεία. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να προωθούνται οι δασοκτόνοι νόμοι, όπως ο 3208/2003 του ΠΑΣΟΚ και άλλοι, και ταυτόχρονα να παρακάμπτεται το Συμβούλιο της Επικρατείας που θα μπορούσε - βάσει της νομολογίας του - να βάλει φρένο σε δασοκτόνες αποφάσεις και πρακτικές.


Κηδεύτηκε χτες ο πιλότος του πυροσβεστικού

Κηδεύτηκε χτες το απόγευμα, ο 55χρονος Σμήναρχος Στέργιος Κωτούλας, που έχασε τη ζωή του, την Πέμπτη το μεσημέρι στην Κεφαλλονιά, στη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεση πυρκαγιάς. Της συντριβής του αεροσκάφους, τύπου PZL (Πετζετέλ), είχε προηγηθεί πρόσκρουση σε καλώδια της ΔΕΗ χωρίς να είναι ξεκάθαρο ότι αυτή αποτέλεσε και την αιτία του δυστυχήματος. Η κηδεία του Σμήναρχου έγινε στις 6 παρά τέταρτο το απόγευμα στο Νεκροταφείο Παπάγου. Στην Πολεμική Αεροπορία κηρύχθηκε διήμερο πένθος, ενώ συλλυπητήρια στην οικογένειά του εξέφρασε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Πρόκειται για τον 19ο πιλότο που χάνει το πυροσβεστικό Σώμα από το 1974. Ο Σμήναρχος Στέργιος Κωτούλας ήταν πατέρας δύο παιδιών.

Εν τω μεταξύ, συγκλονιστικά είναι τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τα δυστυχήματα πυροσβεστικών - αεροψεκαστικών αεροσκαφών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παλαιότητα, η καταπόνηση του αεροσκάφους, αλλά και οι μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, φαίνεται πως αποτελούν βασικούς παράγοντες για τα τραγικά αυτά δυστυχήματα. Συγκεκριμένα, από το 1974 και μετά έχουν συντριβεί 32 αεροσκάφη, οδηγώντας στο θάνατο 19 πιλότους. Ειδικότερα έχουν πέσει 12 τύπου PZL με 6 νεκρούς και μένουν σε υπηρεσία 17 από αυτά. Από τα CL-215 (καναντέρ) έχουν πέσει 9 αεροσκάφη και 9 είναι οι νεκροί πιλότοι, ενώ μένουν σε υπηρεσία 13. Από τα CL-415 (καναντέρ) έχουν πέσει 2 αεροσκάφη και 2 είναι οι νεκροί πιλότοι, ενώ μένουν σε υπηρεσία 8. Από παλαιότερα τύπου Groumman έχουν πέσει 9 αεροσκάφη και 2 είναι οι νεκροί πιλότοι, ενώ στην υπηρεσία μένουν μόνο 3 αεροσκάφη.


ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ - ΔΑΣΟΠΟΝΟΙ
Υπεύθυνο το δασοκτόνο θεσμικό πλαίσιο

«Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος σε βάρος των δασών, του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και του ελληνικού λαού», ζούμε για μια ακόμη φορά, επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων ΔΥ (ΠΕΔΔΥ) και η Ενωση Ελλήνων Δασοπόνων ΔΥ (ΕΕΔΥ), με αφορμή τις πυρκαγιές στην Ανατ. Αττική και στην υπόλοιπη χώρα.

Στην ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι τα τελευταία χρόνια «συστηματικά καταγγέλλουν την αντιδασική πολιτική», το δασοκτόνο θεσμικό πλαίσιο σε συνδυασμό με το μοναδικό, σε παγκόσμιο επίπεδο, καθεστώς της εκτός σχεδίου δόμησης που «από ό,τι φαίνεται κατάφερε και αυτή τη φορά να καταστρέψει ολοκληρωτικά τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου». Επισημαίνουν, ακόμη, ότι «όλοι οι "ενδιαφερόμενοι" που γνωρίζουν τις αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου για την κήρυξη των εκτάσεων ως αναδασωτέων, γνωρίζουν καλά ότι ένα μέρος των δασικών εκτάσεων που κάηκαν δε θα κηρυχτούν ως αναδασωτέες, τα αυθαίρετα που θα ανεγερθούν δε θα κατεδαφιστούν (αφού μέχρι σήμερα δεν έγινε καμιά κατεδάφιση) και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν δε θα βεβαιωθούν για είσπραξη στις ΔΟΥ με την πρόβλεψη του νόμου 3208/2003».

Υπενθυμίζουμε ότι το δασοκτόνο νόμο 3208/2003 τον ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επί υπουργίας Γ. Δρυ και στη συνέχεια το διατήρησε και τον εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ, παρόλο που όταν βρισκόταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταγγείλει την αντισυνταγματικότητά του, υποσχόμενη, ψευδώς όπως αποδείχτηκε, ότι η ίδια ως κυβέρνηση θα τον καταργούσε.

Οι Ενώσεις των Δασολόγων και Δασοπόνων υπογραμμίζουν ακόμη ότι η δασική υπηρεσία ποτέ δεν αρνήθηκε στους ΟΤΑ την εκτέλεση έργων προστασίας (δρόμους, αντιπυρικές λωρίδες κλπ.) σε δάση και δασικές εκτάσεις, όπως προβλέπει ρητά η ισχύουσα νομοθεσία. Δηλαδή, μετά από υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το ΥΠΑΑ και Τροφίμων, τη σύνταξη και έγκριση των σχετικών μελετών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των έργων από τη δασική υπηρεσία. «Αντίθετα, καταλήγουν, αυτό που συμβαίνει, πολλές φορές, είναι η αυθαίρετη επέμβαση από ορισμένους Δημάρχους, χωρίς καμιά μελέτη και κανένα σχεδιασμό που τελικά, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί σκοπούς δασοπροστασίας, αλλά αντίθετα διευκολύνει και την αυθαίρετη δόμηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ