ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Τερατογενέσεις στη Φαλούτζα

Το άλλο πρόσωπο της κατοχής

Το αποτέλεσμα του βομβαρδισμού με βόμβες λευκού φωσφόρου από τους ιμπεριαλιστές στη μαρτυρική Φαλούτζα του Ιράκ
Το αποτέλεσμα του βομβαρδισμού με βόμβες λευκού φωσφόρου από τους ιμπεριαλιστές στη μαρτυρική Φαλούτζα του Ιράκ
BΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Διαρκώς αυξανόμενος είναι ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται με κάποιου είδους παραμόρφωση στη Φαλούτζα, της επαρχίας Ανμπάρ. Επικαλούμενο ιατρικές πηγές, το βρετανικό δίκτυο SkyNews μετέδωσε εκτενές σχετικό ρεπορτάζ με ανατριχιαστικές εικόνες από παιδάκια με παραμορφώσεις στο πρόσωπο ή στο σώμα, ακόμη και από παιδιά που γεννήθηκαν με δύο κεφάλια.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των τερατογενέσεων διαδραμάτισε η χρήση χημικών όπλων από τις κατοχικές αμερικανικές δυνάμεις κατά την αιματηρή πολιορκία της πόλης, το 2004 ενώ δεν αποκλείεται και η χρήση τέτοιων όπλων στην πρώτη επέμβαση στο Ιράκ το 1991.

Εν τω μεταξύ, τεταμένες παραμένουν οι σχέσεις μεταξύ Ιράκ - Συρίας, ενώ συνεχίζεται η διαμεσολάβηση της Αγκυρας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έφτασε, χτες, στη Δαμασκό, προκειμένου να συναντηθεί και με τη συριακή ηγεσία, αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο των ανάλογων επαφών στη Βαγδάτη.

Μετά το πέρας των συναντήσεών του έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρακινό ομόλογό του, Χοσιάρ Ζεμπάρι, που χαρακτήρισε «μη φιλική» την άρνηση, μέχρι στιγμής, της Δαμασκού να εκδώσει δύο Ιρακινούς, πρώην στελέχη του «Μπαάθ» του Σαντάμ Χουσεΐν, τους οποίους οι ιρακινές αρχές εμπλέκουν στις αιματηρές επιθέσεις στα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών. Ο Αχμέτ Ντοβούτογλου αρκέστηκε να επιμείνει στην αποφασιστικότητα της Αγκυρας να συνεισφέρει σε αποκλιμάκωση, συμπληρώνοντας ότι τα στοιχεία που διαθέτει η Βαγδάτη «είναι αρκετά πειστικά».

ΙΡΑΝ
«Ετοιμη» η Τεχεράνη για διάλογο με προτάσεις

Νεκρός από βασανιστήρια και όχι από μηνιγγίτιδα νεαρός συλληφθείς στις μετεκλογικές ταραχές, κατά την ιατροδικαστική έκθεση που εκθέτει τον Πρόεδρο

TEΧΕΡΑΝΗ.--

«Νέο πακέτο προτάσεων» για το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει απεργαστεί η ιρανική ηγεσία και είναι έτοιμη να το συζητήσει με τους «6» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία). Αυτό δήλωνε, χτες, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, Σαγιάντ Τζαλίλι, στα ιρανικά ΜΜΕ, χωρίς, όμως, να δημοσιοποιείται το περιεχόμενο των ιρανικών προτάσεων.

Η ανακοίνωση έρχεται μία μέρα πριν τη συνάντηση των «6» στη Γερμανία σε επίπεδο διευθυντών υπουργείων Εξωτερικών για το ζήτημα, κατά την οποία θα προετοιμαστεί η ανάλογη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των «6» πιθανότατα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η προεδρία Ομπάμα είχε θέσει ως όριο για μια ιρανική αντίδραση τα τέλη Σεπτέμβρη, μιλώντας για «άλλου είδους μέτρα και επιπλέον κυρώσεις» σε περίπτωση μη θετικής απάντησης της Τεχεράνης.

Στήριξη μεν στον Αχμαντινετζάντ, αλλά...

Με ψήφους «συντηρητικών» και «μετριοπαθών» εγκρίθηκε ο διορισμός στο υπουργείο Αμυνας του πρώην επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων «Αλ Κούντς» των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγού Αχμάντ Βαχίντι, μετά από πρόταση του Προέδρου Αχμαντινετζάντ. Σε βάρος του Βαχίντι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ, που τον κατηγορεί ότι εμπλέκεται σε βομβιστική επίθεση, τη δεκαετία του '90, σε συναγωγή στο Μπουένος Αϊρες, όπου σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι.

Αν και η έγκριση «έδωσε ανάσες» στον Αχμαντινετζάντ, τα πλήγματα εναντίον του είναι απανωτά. Χτες, δημοσιεύτηκε το πόρισμα του ιατροδικαστή για το θάνατο κρατουμένου που είχε ανακοινωθεί ότι πέθανε από μηνιγγίτιδα. Οπως προκύπτει, υπέκυψε σε σοβαρά τραύματα από το βασανισμό του.

Η υπόθεση λαμβάνει διαστάσεις γιατί ο νεαρός Μοχσέν Ρουχαλαμίνι ήταν γιος στενού συνεργάτη του «συντηρητικού» προεδρικού υποψηφίου, Μοχσέν Ρεζάι. Εντολή για ιατροδικαστική έκθεση, αλλά και για σύσταση σχετικής ερευνητικής επιτροπής έδωσε ο νέος επικεφαλής της ιρανικής δικαιοσύνης, «συντηρητικός» Σαντέκ Λαριτζάνι, αδελφός του προέδρου της βουλής.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ανακοίνωσε χτες πως 91 χώρες - μέλη του οριστικοποίησαν την πρώτη διεθνή συνθήκη που θα επιχειρήσει την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας, μεταξύ άλλων με το κλείσιμο των λιμανιών για αλιευτικά σκάφη που προσφεύγουν σε παράνομες πρακτικές ή σε περιοχές που απαγορεύεται το ψάρεμα.

XAΓΗ.-- Πρόωρες χαρακτήρισε χτες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία τις αξιώσεις του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, είτε για μείωση της ποινής του είτε για καταβολή αποζημιώσεων για την παράνομη σύλληψή του στη Σερβία στις 18/7/08. Οι δικαστές στη Χάγη υποστήριξαν ότι «το συγκεκριμένο αίτημα εξαρτάται απ' το αποτέλεσμα της δίκης που δεν έχει ακόμη αρχίσει».

ΣΚΟΠΙΑ.-- Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποφάσισε την τοποθέτηση του Ντέγιαν Γκιόρσοφσκι στη νέα θέση του ειδικού απεσταλμένου στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες με σκοπό την προώθηση της ένταξης των Σκοπίων.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών της απέστειλε χτες η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας στην Κίνα.

ΤΟΚΙΟ.-- Νέο αξίωμα ή υπουργείο με στόχο τη συνολική εποπτεία της εθνικής στρατηγικής και της οικονομίας θα δημιουργήσει ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γούκιο Χατογιάμα. Σύμφωνα με συμβούλους του Χατογιάμα, που θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα στις 16 του Σεπτέμβρη, μία απ' τις προτεραιότητες αλλά και προκλήσεις της νέας κυβέρνησης θα είναι η αναδιοργάνωση της βάσης περίπου 8.000 Αμερικανών πεζοναυτών στην Οκινάουα που αναμένεται να κοστίσει στην Ιαπωνία πάνω από 10.000.000 δολάρια.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Υπό κράτηση τέθηκαν τρία ακόμη μέλη του Κογκρέσου, οι βουλευτές Εντγκαρ Εουλίσες Τόρες, Οντίν Σάντσες από το κόμμα U του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε και ο Χουάν Πάμπλο Σάντσες, μετά την εντολή της εισαγγελίας, καθώς κατηγορούνται για άμεσες σχέσεις με τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς. Παράλληλα, η γερουσιαστής Πιεδάδ Κόρδοβα έδωσε νέα στοιχεία ότι βρίσκονται εν ζωή αιχμάλωτοι των FARC.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Ο Φελίπε Κουσανέρο, πρώην αξιωματούχος των Ενόπλων Δυνάμεων της Γουατεμάλας, κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο για τις εξαφανίσεις πολιτών στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στη χώρα που διήρκεσε από το 1960 έως το 1996 και καταδικάσθηκε σε 150 χρόνια φυλάκιση. Είναι πρώτη φορά στην ιστορία της Γουατεμάλας που κάποιος δικάζεται και τιμωρείται για τις δολοφονίες και τις εξαφανίσεις αγωνιστών και πολιτών κατά τη διάρκεια του 36χρονου εμφύλιου πολέμου.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας αναβαθμίστηκε ο τυφώνας «Χιμένα», ο οποίος πλησιάζει τις ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό Ωκεανό.

ΓΚΑΜΠΟΝ
Φόβοι για μετεκλογική βία

ΛΙΜΠΡΕΒΙΛ.--

Στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν πλημμυρίσει από χτες την πρωτεύουσα της Γκαμπόν, Λιμπρεβίλ, μετά τις ανακοινώσεις και των τριών υποψήφιων στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής πως έκαστος είναι ο πραγματικός νικητής των εκλογών. Αξιώσεις στον προεδρικό θώκο εγείρουν ο Αλί Μπόνγκο, γιος του πρώην δικτάτορα της δυτικοκεντροαφρικανικής χώρας, ο Πιερ Μαμπούντου, ηγέτης αντιπολιτευόμενου κόμματος, και ο Αντρέ Μπα Ομπάμε, πρώην υπουργός Εσωτερικών. Οι περιπολίες του στρατού και το έντονα φορτισμένο μετεκλογικό κλίμα αύξησαν το φόβο για πιθανή πρόκληση βίαιων επεισοδίων. Πάντως, οι περίπου 300 εκλογικοί παρατηρητές της Αφρικανικής Ενωσης, που ισχυρίστηκαν πως οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά παρά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία και κρούσματα εξαγοράς ψήφων, έκαναν έκκληση για ηρεμία. Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών, αναμένονται σήμερα.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μάχες με δεκάδες νεκρούς

ΠΕΣΑΒΑΡ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικού στρατού και «ισλαμιστών μαχητών» στο Πακιστάν, σύμφωνα πάντα με τις εντολές των ΗΠΑ, περί «εξάλειψης των τρομοκρατών». Χτες σε μάχες που σημειώθηκαν στο πέρασμα Κίμπερ, όπου συχνά αντάρτες των Ταλιμπάν επιτίθενται σε δυνάμεις ανεφοδιασμού του αμερικανο - ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον κυβερνητικό στρατό έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 40 «ισλαμιστές μαχητές». Αξιωματούχοι του στρατού ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν ακόμα 43 «αντάρτες» και κατέστρεψαν τέσσερις βάσεις ισλαμιστών μαχητών. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές, αφήνοντας αμφιβολίες για την ταυτότητα των θυμάτων, δεδομένης της συνήθους πρακτικής να βαφτίζονται «αντάρτες» άμαχοι που χάνουν τη ζωή τους, ως «παράπλευρες απώλειες».

Εν τω μεταξύ, στο Αφγανιστάν και ενώ εξελίσσεται η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων των προεδρικών εκλογών, της 20ής Αυγούστου, ο ανθυποψήφιος του Χαμίντ Καρζάι, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να συναινέσει σε καμία συμφωνία για το μοίρασμα της εξουσίας με το Χ. Καρζάι, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρό προβάδισμα, της τάξης του 45,8% έναντι του 35,2% του Α. Αμπντουλάχ.

Την ίδια στιγμή, ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ, που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Καμπούλ, σημείωσε ότι τα κατοχικά στρατεύματα των χωρών που εμπλέκονται στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, δεν έχουν στρατηγική αποχώρησης και θα παραμένουν μακροπρόθεσμα δεσμευμένες στη χώρα αυτή υποστηρίζοντας ότι μια νέα στρατηγική θα πρέπει να επικεντρωθεί «σε μέσα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ