ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Ελεγχόμενες και επιλεκτικές ροές προσφύγων

Κάθε κράτος - μέλος θα επιλέγει ποιοι και πόσοι πρόσφυγες που είναι εγκατεστημένοι σε κάποια τρίτη χώρα, θα εισέλθουν στα σύνορα της ΕΕ

Ελεγχόμενες ροές προσφύγων στις χώρες της ΕΕ από τρίτες χώρες και μάλιστα με χρηματοδότηση 4.000 ευρώ το «κεφάλι». Αυτή είναι η ουσία του προγράμματος επανεγκατάστασης προσφύγων, που πρότεινε χτες η Κομισιόν να θεσπιστεί.

Το πρόγραμμα αυτό αφορά την επανεγκατάσταση προσφύγων που βρίσκονται εγκατεστημένοι ή και εκτοπισμένοι σε τρίτες χώρες, σε κάποιο κράτος - μέλος της ΕΕ. Τα κράτη - μέλη θα αποφασίζουν αν θέλουν να επαναγκαταστήσουν πρόσφυγες, πόσους θέλουν, ποιας καταγωγής και από ποια χώρα θα γίνει η μεταφορά τους, μετά από γνωμοδότηση μιας αρμόδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Για παράδειγμα μπορεί η ΕΕ να δίνει προτεραιότητα σε Σομαλούς πρόσφυγες, εγκατεστημένους στην Κένυα, σε Ιρακινούς πρόσφυγες από τη Συρία και την Ιορδανία ή σε Σουδανούς πρόσφυγες από το Τσαντ. Το κράτος - μέλος θα χρηματοδοτείται με 4.000 ευρώ για καθένα πρόσφυγα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων.

Προκύπτει, λοιπόν, το ερώτημα, αν οι πρόσφυγες που θα επιλεγούν από κάποιο κράτος - μέλος, θα είναι όντως ευάλωτες ομάδες που χρειάζονται φροντίδα ή φθηνό εργατικό δυναμικό για τις ντόπιες επιχειρήσεις, για το οποίο μάλιστα θα επιδοτούνται. Αλλά ακόμα κι αν πρόκειται για ευάλωτες ομάδες, μέχρι πότε θα φιλοξενούνται στο συγκεκριμένο κράτος - μέλος; Οι πρακτικές της ΕΕ - όπως και να 'χει - δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Η ΕΕ με πολλούς τρόπους προσπαθεί να ελέγξει και να διαχειριστεί προς όφελος της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Ανάμεσα σε άλλα, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο προβλέπει και τη συνεργασία της ΕΕ με τις τρίτες χώρες, ακόμα και τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης σε χώρες που συνορεύουν με τα «ακριτικά» κράτη - μέλη της ΕΕ. Ταυτόχρονα, η ΕΕ με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο προχωρά σε ακόμη πιο βάναυση κατάργηση του δικαιώματος του ασύλου, ενισχύει το φακέλωμα των αιτούντων άσυλο. Συνεπώς, δεν πρόκειται για καμία «αλληλεγγύη προς τις τρίτες χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων», όπως ισχυρίζεται η Κομισιόν, καθώς η «ευαισθησία» της ΕΕ για τους πρόσφυγες έχει ήδη εκφραστεί στην πράξη. Αλλωστε, πρόκειται για ένα πολύ μικρό αριθμό προσφύγων που θα επανεγκατασταθούν. Το 2008, 4.378 πρόσφυγες επανεγκαταστάθηκαν σε μια από τις χώρες της ΕΕ.

ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΠΑΓΑΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Περίπου 400 μετανάστες μεταφέρθηκαν στον Πειραιά

Αφέθηκαν «ελεύθεροι» για να συλληφθούν στο μέλλον. Στη ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη» η φροντίδα 20 γυναικών και 10 παιδιών

Από τον πρόσφατο ξεσηκωμό στο κέντρο κράτησης της Παγανής
Από τον πρόσφατο ξεσηκωμό στο κέντρο κράτησης της Παγανής
Περίπου 400 μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν χτες νωρίς το πρωί στον Πειραιά με το πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» από το Κέντρο Κράτησης της Παγανής στη Λέσβο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Η «επιχείρηση» έγινε στα πλαίσια αποσυμφόρησης του κέντρου κράτησης, όπου μέχρι χτες στοιβάζονταν σχεδόν 1.000 άτομα σε ένα χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει 250-300 ανθρώπους. Φυσικά, οι άνθρωποι αυτοί δε μεταφέρθηκαν από το «χάος» της Παγανής για να φιλοξενηθούν κάτω από ανθρώπινες συνθήκες. Ούτε τους έδωσαν τα απαραίτητα έγγραφα για τη νόμιμη παραμονή τους ή για να ταξιδέψουν σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης.

Αφέθηκαν «ελεύθεροι», με την προειδοποίηση απέλασης στο χέρι (σ.σ. έγγραφο που λέει ότι σε ένα μήνα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα), για να συλληφθούν στο μέλλον, σε κάποια από τις επιχειρήσεις «σκούπα» που θα κάνει η Αστυνομία. Ο καθένας, εν ολίγοις, αφέθηκε στην «τύχη» του, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει και συνέχεια στη μεταφορά μεταναστών από τη Μυτιλήνη.

Την ίδια στιγμή, η φροντίδα 20 γυναικών και 10 παιδιών - ανάμεσά τους και ένα βρέφος μόλις 15 ημερών - ανατέθηκε στη ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη» κι αυτό προσωρινά! Οι γυναίκες και τα παιδιά θα φιλοξενηθούν προσωρινά στον Ξενώνα Αστέγων «ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ».

Η παραπάνω τραγική κατάσταση για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες δεν εμπόδισε τόσο το νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρό, όσο και τον δήμαρχο Πειραιά, Παναγιώτη Φασούλα, να παίξουν το παιχνίδι του «υποκριτικού ενδιαφέροντος» για τους μετανάστες, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τη μετανάστευση βρίσκονται σε πλήρη ταύτιση.

Ο νομάρχης Αθηνών, ακολουθώντας τη «μηδενική ανοχή» στη λεγόμενη λαθρομετανάστευση που δηλώνει το ΠΑΣΟΚ, ζητά από την κυβέρνηση να μην επιβαρύνει περισσότερο την Αθήνα, μεταφέροντας 570 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.

«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η Αθήνα δεν είναι χωματερή ανθρώπινης δυστυχίας και δεν αντέχει το βάρος άλλων λαθρομεταναστών», σημειώνει σε δήλωσή του και καλεί το υπουργείο Εσωτερικών να ανακαλέσει την απόφαση. Επαναφέρει, δε, τη θέση του για μεταφορά όσων εισέρχονται χωρίς έγγραφα στη χώρα σε ξενοδοχεία εκτός Αττικής, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία, αν όχι όλοι. Η δικαιολογία που προβάλλει υποκριτικά για τη δημιουργία γκέτο έξω από την Αττική είναι ότι στην Αθήνα οι μετανάστες «θα καταλήξουν στα χέρια των διακινητών ναρκωτικών, των μαστροπών και των νονών του εγκλήματος που τρέφονται από τη χαοτική αυτή πραγματικότητα». Η υποκρισία που κρύβει η πρόταση αυτή του νομάρχη, ξεσκεπάζεται στην αμέσως επόμενη πρόταση, όπου ζητά να νομιμοποιούνται μόνο όσοι δεν έχουν δικαστικές εμπλοκές και γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα. Αλήθεια, όλοι αυτοί που θα μένουν στα γκέτο έξω από την Αττική πού θα μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα;

Ο δήμαρχος Πειραιά, από την άλλη, χαρακτήρισε ως αλληλεγγύη και συμπαράσταση την προσωρινή φιλοξενία των γυναικών και παιδιών, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει - στο ίδιο πνεύμα με το νομάρχη - ότι δεν «υιοθετούμε λογικές γκετοποίησης του Πειραιά».

Βομβιστικές επιθέσεις σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Δύο βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν χτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στο κτίριο που στεγάζεται το χρηματιστήριο. Προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στην πρόσοψη και σε γραφεία του κτιρίου, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά ένα άτομο.

Οι δράστες είχαν τοποθετήσει τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε κλεμμένο φορτηγάκι, το οποίο είχαν παγιδεύσει με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών. Η έκρηξη της αυτοσχέδιας βόμβας που σημειώθηκε στις 05.35 το πρωί, προκάλεσε ζημιές και σε κοντινά κτίρια σε απόσταση 300 μέτρων από το σημείο της έκρηξης. Αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την ευρύτερη περιοχή, αφού 40 λεπτά πριν την έκρηξη, άγνωστος είχε προειδοποιήσει με τηλεφώνημα απογευματινή εφημερίδα.

Οσον αφορά στην τραυματία, πρόκειται για καθαρίστρια, η οποία εργαζόταν εκείνη την ώρα σε εγκαταστάσεις αντιπροσωπείας αυτοκινήτων και σε αρκετή απόσταση από το σημείο της έκρηξης. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών χτυπημένη από σπασμένα τζάμια. Επίσης, από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά από την οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές οκτώ αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα κοντά στο χρηματιστήριο. Οι έρευνες επεκτείνονται και στην περιοχή του Ζωγράφου από όπου είχε κλαπεί το όχημα στις 31 Αυγούστου, ενώ εξετάζονται και οι κασέτες από τις κάμερες διαχείρισης της κυκλοφορίας κατά μήκος της λεωφόρου Κηφισού και της λεωφόρου Αθηνών, μέσω των οποίων κινήθηκαν οι δράστες.

Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στις 4.55 έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Και σ' αυτήν την περίπτωση προηγήθηκαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε τηλεοπτικό σταθμό, αλλά και στην Αμεση Δράση. Ο άγνωστος, που τηλεφώνησε, προειδοποιούσε ότι επρόκειτο να σημειωθεί έκρηξη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη σε δέκα λεπτά. Νωρίτερα, είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός, μικρής ισχύος, σε ΚΑΦΑΟ πίσω από το υπουργείο.

Κατέθεσε ο Καρατζαφέρης για τον Ζαγοριανό

Στον Ι. Παπανικολάου, προϊστάμενο της επιθεώρησης δικαστηρίων και αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, που διενεργεί την προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα σε βάρος του 4ου ειδικού ανακριτή Ν. Ζαγοριανού, κατέθεσε χτες ο Γ. Καρατζαφέρης, πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Ο Γ. Καρατζαφέρης, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των άλλων στοιχείων που κατέθεσε ήταν και αντίγραφα των πρακτικών της Βουλής, στα οποία έκανε αναφορά για το ανακριτικό έργο του Ν. Ζαγοριανού. Η προκαταρκτική εξέταση προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, καθώς ο Ι. Παπανικολάου στις 15 Σεπτέμβρη συνταξιοδοτείται και μέχρι τότε θα πρέπει να παραδώσει την πειθαρχική έρευνα.

Παράλληλα, ο Αν. Κανελλόπουλος, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που διενεργεί την ποινική προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του Ν. Ζαγοριανού, την ερχόμενη βδομάδα θα τον καλέσει να δώσει εξηγήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η ποινική έρευνα διεξάγεται μετά τη μήνυση που έχουν καταθέσει σε βάρος του οι κατηγορούμενοι Ι. Σκαρπέλης και Ηλ. Γεωργίου.

Ελεύθερη με απαγόρευση εξόδου αφέθηκε χτες η Παναγιώτα Καραδήμα, πρώην διευθύντρια του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), μετά την απολογία της στον Εφέτη Ανακριτή Γ. Λέκκα. Να υπενθυμίσουμε οτι η Π. Καραδήμα εμπλέκεται στην υπόθεση του σύνθετου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων το οποίο πουλήθηκε υπερτιμημένο στο ΤΕΑΔΥ και σε άλλα τρία ασφαλιστικά ταμεία. Σε παλιότερη κατάθεσή της είχε υποστηρίξει ότι ο ρόλος της ήταν εισηγητικός και ότι δεν είχε καμιά εκτελεστική εξουσία, καθώς η λήψη απόφασης για την αγορά των ομολόγων ήταν αποκλειστική ευθύνη του ΔΣ του ΤΕΑΔΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ