Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΠΑΓΑΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Περίπου 400 μετανάστες μεταφέρθηκαν στον Πειραιά

Αφέθηκαν «ελεύθεροι» για να συλληφθούν στο μέλλον. Στη ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη» η φροντίδα 20 γυναικών και 10 παιδιών

Από τον πρόσφατο ξεσηκωμό στο κέντρο κράτησης της Παγανής
Από τον πρόσφατο ξεσηκωμό στο κέντρο κράτησης της Παγανής
Περίπου 400 μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν χτες νωρίς το πρωί στον Πειραιά με το πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» από το Κέντρο Κράτησης της Παγανής στη Λέσβο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Η «επιχείρηση» έγινε στα πλαίσια αποσυμφόρησης του κέντρου κράτησης, όπου μέχρι χτες στοιβάζονταν σχεδόν 1.000 άτομα σε ένα χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει 250-300 ανθρώπους. Φυσικά, οι άνθρωποι αυτοί δε μεταφέρθηκαν από το «χάος» της Παγανής για να φιλοξενηθούν κάτω από ανθρώπινες συνθήκες. Ούτε τους έδωσαν τα απαραίτητα έγγραφα για τη νόμιμη παραμονή τους ή για να ταξιδέψουν σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης.

Αφέθηκαν «ελεύθεροι», με την προειδοποίηση απέλασης στο χέρι (σ.σ. έγγραφο που λέει ότι σε ένα μήνα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα), για να συλληφθούν στο μέλλον, σε κάποια από τις επιχειρήσεις «σκούπα» που θα κάνει η Αστυνομία. Ο καθένας, εν ολίγοις, αφέθηκε στην «τύχη» του, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει και συνέχεια στη μεταφορά μεταναστών από τη Μυτιλήνη.

Την ίδια στιγμή, η φροντίδα 20 γυναικών και 10 παιδιών - ανάμεσά τους και ένα βρέφος μόλις 15 ημερών - ανατέθηκε στη ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη» κι αυτό προσωρινά! Οι γυναίκες και τα παιδιά θα φιλοξενηθούν προσωρινά στον Ξενώνα Αστέγων «ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ».

Η παραπάνω τραγική κατάσταση για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες δεν εμπόδισε τόσο το νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρό, όσο και τον δήμαρχο Πειραιά, Παναγιώτη Φασούλα, να παίξουν το παιχνίδι του «υποκριτικού ενδιαφέροντος» για τους μετανάστες, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τη μετανάστευση βρίσκονται σε πλήρη ταύτιση.

Ο νομάρχης Αθηνών, ακολουθώντας τη «μηδενική ανοχή» στη λεγόμενη λαθρομετανάστευση που δηλώνει το ΠΑΣΟΚ, ζητά από την κυβέρνηση να μην επιβαρύνει περισσότερο την Αθήνα, μεταφέροντας 570 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.

«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η Αθήνα δεν είναι χωματερή ανθρώπινης δυστυχίας και δεν αντέχει το βάρος άλλων λαθρομεταναστών», σημειώνει σε δήλωσή του και καλεί το υπουργείο Εσωτερικών να ανακαλέσει την απόφαση. Επαναφέρει, δε, τη θέση του για μεταφορά όσων εισέρχονται χωρίς έγγραφα στη χώρα σε ξενοδοχεία εκτός Αττικής, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία, αν όχι όλοι. Η δικαιολογία που προβάλλει υποκριτικά για τη δημιουργία γκέτο έξω από την Αττική είναι ότι στην Αθήνα οι μετανάστες «θα καταλήξουν στα χέρια των διακινητών ναρκωτικών, των μαστροπών και των νονών του εγκλήματος που τρέφονται από τη χαοτική αυτή πραγματικότητα». Η υποκρισία που κρύβει η πρόταση αυτή του νομάρχη, ξεσκεπάζεται στην αμέσως επόμενη πρόταση, όπου ζητά να νομιμοποιούνται μόνο όσοι δεν έχουν δικαστικές εμπλοκές και γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα. Αλήθεια, όλοι αυτοί που θα μένουν στα γκέτο έξω από την Αττική πού θα μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα;

Ο δήμαρχος Πειραιά, από την άλλη, χαρακτήρισε ως αλληλεγγύη και συμπαράσταση την προσωρινή φιλοξενία των γυναικών και παιδιών, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει - στο ίδιο πνεύμα με το νομάρχη - ότι δεν «υιοθετούμε λογικές γκετοποίησης του Πειραιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ