Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Χρειάζεται αγώνας για ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα ενέργειας

Το ρόλο που θέλουν να αναλάβουν οι ΟΤΑ στην προώθηση της πολιτικής απελευθέρωσης του τομέα της ενέργειας και στην παράδοσή του στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αποκαλύπτει το ΚΚΕ

Τον πραγματικό στόχο του συνεδρίου που ξεκινά σήμερα (ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή) στην Κοζάνη με θέμα «Ενέργεια και ΤΑ - προβλήματα και προοπτικές» και πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της ΚΕΔΚΕ, της ΤΕΔΚ Νομού Κοζάνης και του Δήμου Κοζάνης, καταγγέλλει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι η φιλοσοφία του συνεδρίου είναι ενταγμένη στην ανάγκη υλοποίησης των πολιτικών της ΕΕ για την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας και στην αποτελεσματικότερη προώθησή τους με τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κόντρα σε αυτή την πολιτική, ξεκαθαρίζει ότι «η ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, η ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων, η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ είναι η μόνη ρεαλιστική φιλολαϊκή πολιτική που έχει ανάγκη ο λαός και η χώρα».

Το συνέδριο αυτό «γίνεται στο όνομα των κλιματικών αλλαγών, της ζήτησης και εξοικονόμησης ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος, πραγματικό στόχο όμως έχει να εξειδικεύσει την ενεργητικότερη συμμετοχή των ΟΤΑ στην υλοποίηση των ενεργειακών πολιτικών που σχεδιάζουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το πώς δηλαδή θα συμβάλουν να περάσουν χωρίς αντιδράσεις, από τους εργαζόμενους και το λαό, η απελευθέρωση των αγορών του τομέα ενέργειας, το ξεπούλημα των λιγνιτωρυχείων, η παράδοση του ορυκτού πλούτου και της ενέργειας στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου. Το πώς θα διευκολυνθεί η δράση των ενεργειακών επιχειρηματικών ομίλων σε όλους τους τομείς. Αλλά και το πώς θα δικαιολογηθούν τα δισεκατομμύρια ευρώ των επιδοτήσεων και των εξασφαλισμένων κερδών στους επιχειρηματίες και η ανατροπή και το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων στον τομέα της ενέργειας, στο όνομα της "πράσινης ανάπτυξης"».

Η παρέμβαση της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Αναλυτικά η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε:

«Η ΕΕ, τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ανησυχούν καθώς συνεχίζονται οι προβλέψεις για το βάθος και τη διάρκεια της κρίσης. Γνωρίζουν καλά ότι οι διαχειριστικές τους προτάσεις, οι όποιες "πράσινες πολιτικές", ο "πράσινος καπιταλισμός" δεν μπορούν να ματαιώσουν τις εκδηλώσεις των κρίσεων.

Γνωρίζουν επίσης ότι μεγαλώνει η λαϊκή αγανάκτηση, καθώς η κρίση παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις για τους λαούς και των αναπτυγμένων χωρών, με την ανεργία και τη φτώχεια να καλπάζουν, τα προβλήματα της λαϊκής κατοικίας, της παιδείας, της υγείας να διογκώνονται εκρηκτικά και να δημιουργούν προϋποθέσεις κοινωνικών εκρήξεων.

Η περιβόητη πρόταση πράσινης ανάπτυξης συσκοτίζει τη βασική αιτία που προκαλεί τα οξυμένα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Η πραγματική αιτία των προβλημάτων είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που γίνεται με κριτήριο τη μεγιστοποίηση του καπιταλιστικού κέρδους και μέσα την εμπορευματοποίηση της γης, του νερού, της ενέργειας, των μεταφορών, προκειμένου να εξασφαλίσουν ικανοποιητική κερδοφορία τα συσσωρευμένα κεφάλαια των καπιταλιστών.

Με όποιο περιβαλλοντικό πρόβλημα και αν ασχοληθούμε, π.χ. με την αποκατάσταση και αξιοποίηση των εδαφών των εξορυγμένων ορυχείων στην περιοχή μας και την προστασία του περιβάλλοντος, η ρίζα του βρίσκεται στο καπιταλιστικό κέρδος. Το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του δεν ασχολούνται μ' αυτά, γιατί δεν παράγονται άμεσα κέρδη για το κεφάλαιο. Και όμως το πραγματικό κοινωνικό και οικονομικό όφελος από την επένδυση στην αποκατάσταση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος θα ήταν τεράστιο για την οικονομία της χώρας και την περιοχή μας. Θα αντιμετώπιζε ουσιαστικά περιβαλλοντικά προβλήματα, θα ανακούφιζε σοβαρά την ανεργία στην περιοχή, θα διασφάλιζε αναπτυξιακές προοπτικές.

Η ΤΑ στήνει φιέστες για "πράσινες πολιτικές" και πράσινα πανηγύρια, υπογράφει σύμφωνα συνεργασίας και συνύπαρξης με τη ΔΕΗ ΑΕ, ενώ είναι ξένα προς το χαρακτήρα και το ρόλο της η οργάνωση της λαϊκής πάλης για την αποκατάσταση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, την αποκατάσταση των κατοίκων των οικισμών που ξεριζώνονται. Το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να αναλάβει αυτό το ρόλο και ταυτόχρονα να απαιτήσει μόνιμες προσλήψεις από τη ΔΕΗ, να σταματήσει το αίσχος του δουλεμπορίου και των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Το ΚΚΕ αντιπαλεύει την εμπλοκή των ΟΤΑ στα ζητήματα της προώθησης της απελευθέρωσης της ενέργειας και είναι αντίθετο στην ανάμειξή τους στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη, στην παραγωγή και διάθεση ενέργειας».

Ρεαλιστική φιλολαϊκή η πρόταση του ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ τονίζει για ακόμα μια φορά ότι μόνο ένας ενιαίος αποκλειστικά δημόσιος φορέας ενέργειας στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, που θα λειτουργεί σχεδιασμένα με βάση την εξυπηρέτηση των συνολικών ενεργειακών αναγκών της χώρας και δε θα υπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλίων, μπορεί να διασφαλίζει ανάπτυξη σε όφελος του λαού, θα παρέχει φθηνή ενέργεια στη λαϊκή κατανάλωση με σεβασμό στο περιβάλλον, θα υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, θα μπορεί να είναι μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας», σημειώνει η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και ξεκαθαρίζει ότι «η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη ρεαλιστική φιλολαϊκή πολιτική για το λαό και τη χώρα».

Επίσης εξηγεί: «Στα ζητήματα εξοικονόμησης της ενέργειας, προστασίας του περιβάλλοντος, ο κρατικός φορέας ενέργειας θα μπορούσε πολύ καλύτερα να αναπτύξει την έρευνα με τα πανεπιστήμια, τα κρατικά ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα σε όφελος του λαού και της χώρας, την προστασία του περιβάλλοντος.

Στις σημερινές συνθήκες η ΤΑ με το ρόλο της σαν τμήμα του κρατικού μηχανισμού δεν μπορεί να συγκρουστεί με τις λογικές της απελευθέρωσης και τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, γι' αυτό π.χ. δεν απαιτεί την αποκατάσταση εδαφών, τα λιγνιτωρυχεία της Βεύης και της Βεγόρας να μην ξεπουληθούν στους ιδιώτες. Αντικειμενικά ο ρόλος της είναι να συνηγορεί στην παράδοση της ενέργειας στους ιδιώτες.

Επίσης, η ΤΑ δε συγκρούεται με τις λογικές της ανταποδοτικότητας, π.χ. δεν απαιτεί πλήρη 100% χρηματοδότηση από τους πόρους της κεντρικής εξουσίας για επέκταση της τηλεθέρμανσης που θα καλύπτει σημαντικό μέρος της Δυτικής Μακεδονίας, δωρεάν ενέργεια για να έχουμε φθηνή θέρμανση για τα λαϊκά νοικοκυριά».

Το ΚΚΕ λοιπόν καλεί τον ελληνικό λαό, τα συνδικάτα, τους λαϊκούς φορείς «να οργανώσουν την πάλη τους, να ανατρέψουν τις πολιτικές της εμπορευματοποίησης της ενέργειας, τη ληστρική εκμετάλλευση των ενεργειακών αναγκών της χώρας από τους ενεργειακούς μονοπωλιακούς ομίλους για να αυξάνουν τα υπερκέρδη τους. Να αντιπαλέψουν τις πολιτικές της απελευθέρωσης των αγορών της ΕΕ που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Να ανατρέψουν τους συσχετισμούς δύναμης με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, να ανοίξει ο δρόμος για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο φορέα ενέργειας, για λαϊκή εξουσία και οικονομία που είναι η μόνη πολιτική που μπορεί να αντιμετωπίσει ριζικά τα προβλήματα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, για πραγματική ανάπτυξη σε όφελος του λαού και της χώρας.

Η ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, η ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων, η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, είναι η μόνη ρεαλιστική φιλολαϊκή πολιτική που έχει ανάγκη ο λαός και η χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ