Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Οι πληγέντες να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα και να διεκδικήσουν

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην Κάρυστο. Οι κάτοικοι πρέπει να οργανώσουν τον αγώνα τους και να διεκδικήσουν την πλήρη αποκατάστασή τους

Eurokinissi

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην Κάρυστο. Οι κάτοικοι πρέπει να οργανώσουν τον αγώνα τους και να διεκδικήσουν την πλήρη αποκατάστασή τους
Τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν στην Κάρυστο, αυτά που έρχονται, αλλά και τους τρόπους δράσης, προκειμένου να βρεθεί μία λύση, συζήτησαν προχτές το βράδυ κάτοικοι και φορείς της πόλης, κατά τη διάρκεια πλατιάς σύσκεψης που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Καρύστου του ΚΚΕ. Εκεί, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του Κόμματος, μίλησε για τις θέσεις του ΚΚΕ, με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα, έχοντας στην πλάτη τους την εμπειρία από τις πυρκαγιές του 2007, σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους πληγέντες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι κάτοικοι εξέφρασαν την ανησυχία τους και για τις αποζημιώσεις, αλλά και τις πιθανές πλημμύρες στην περιοχή. Και ανέφεραν ως παράδειγμα τα πρόχειρα και ανεπαρκή αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή του Αλιβερίου και των χωριών Τραχήλι και Παραμερίτες.

Ο Γ. Μαρίνος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή των κομμουνιστών που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα των πυρκαγιών και προσπάθησαν να συμβάλουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, στην αντιμετώπιση της φωτιάς. Μίλησε για τις διαχρονικές ευθύνες στα κόμματα του δικομματισμού, καθώς το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αρνήθηκαν να υλοποιήσουν τη βασικότερη πρόβλεψη του άρθρου 24 του Συντάγματος για τη σύνταξη Εθνικού Δασολογίου προκειμένου να προστατέψουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας. Μίλησε για τους αποχαρακτηρισμούς δασών, την εγκατάλειψη της πρόληψης και την αποδυνάμωση της πυροσβεστικής.

Οργανωμένο σχέδιο με στόχο το κέρδος

Το ΚΚΕ, τόνισε ο Γ. Μαρίνος, πιστεύει ότι οι πυρκαγιές οφείλονται σε οργανωμένο σχέδιο με στόχο το κέρδος. «Την ύπαρξη σχεδίου μαρτυρούν, εκτός των άλλων, οι κινήσεις αντιπερισπασμού των εμπρηστών, με σκοπό να διασκορπίσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Μιλάμε για σχέδια Τουριστικών Ομίλων και άλλων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που αξιοποιούν την πολιτική που αντιμετωπίζει τη γη σαν εμπόρευμα, εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί τα δάση και τους ορεινούς όγκους».

Το ΚΚΕ διεκδικεί άμεσα την πλήρη και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων και πρέπει, όπως είπε ο Γ. Μαρίνος, να επιβάλουμε να μην υπάρξει καμιά αλλαγή στη χρήση γης, να παρθούν άμεσα μέτρα, τεχνικά έργα για την προστασία των καμένων περιοχών από τη διάβρωση του εδάφους και τις πλημμύρες. Ακόμα, χρειάζεται άμεση στήριξη των κτηνοτρόφων, διαθέτοντας με ευθύνη της κυβέρνησης, του κράτους, τις αναγκαίες, επαρκείς ζωοτροφές για τα αιγοπρόβατα, για όσο διάστημα δεν είναι δυνατόν να βοσκήσουν ελεύθερα. Ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων. Λεπτομερής, δεσμευτικός σχεδιασμός αναδάσωσης. Ζήτησε από τους κατοίκους να απαιτήσουν μαζί με το ΚΚΕ την αναβάθμιση του κλιμακίου της πυροσβεστικής στην Κάρυστο σε υπηρεσία, αλλά και γενικότερα να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις στην πυροσβεστική, τη δασική υπηρεσία και στο ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό.

Η Σοφία Ντούρου, νομαρχιακή σύμβουλος με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», αναφέρθηκε στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών του 2007, οι οποίοι, στο χωριό Κρεμαστός, ακόμα μένουν σε κοντέινερ. «Θλίβεσαι και οργίζεσαι με την αντιμετώπιση που είχαν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών τότε». Χαρακτήρισε κατάπτυστη την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει πίσω την αποζημίωση των 3.000 ευρώ, ενώ ζήτησε από τους κατοίκους του Αετού, του Πλατανιστού και του Μετοχίου να κινητοποιηθούν και να φτιάξουν Επιτροπές Αγώνα.

Σε αυτό στάθηκε και ο Γ. Μαρίνος που επισήμανε πως είναι δοκιμασμένος τρόπος και χρειάζεται η Επιτροπή Αγώνα να έχει πλαίσιο και να είναι έτοιμη να αντιπαρατεθεί και να διεκδικεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ