ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ
Να ενισχυθεί η αντιμονοπωλιακή πολιτική

Καλεί τους ΕΒΕ να απαιτήσουν με την ψήφο τους έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης

Την ανάγκη ενίσχυσης της αντιμονοπωλιακής πολιτικής στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές επισημαίνει στην παρέμβασή της προς τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμπορους η Γραμματεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να απαιτηθεί ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης. Η ανακοίνωσή της έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στην εφαρμογή της Ευρωενωσιακής πολιτικής της, προκήρυξε πρόωρες εκλογές.

Ισχυρίστηκε ότι η δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία λόγω και της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, επιβάλλει γενναίες αποφάσεις και γι' αυτό χρειάζεται "νωπή λαϊκή εντολή".

Στην ουσία ζητάει "εντολή" για να προχωρήσει πιο επιθετικά την αντιλαϊκή της, πολιτική.

Το ΠΑΣΟΚ εδώ και αρκετούς μήνες ζητά την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές για να αναλάβει αυτό τη διαχείριση των ίδιων αντιλαϊκών μέτρων. Με κυβέρνηση είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ η πολιτική που θα ακολουθηθεί είναι δεδομένη. Προέρχεται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ που συναποφάσισαν οι κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Από κοντά και τα άλλα κόμματα του Ευρωμονόδρομου, που παρά τις όποιες «λεκτικές» διαφοροποιήσεις τους, αποδέχτηκαν όλες τις βασικές επιλογές της ΕΕ.

Η κρίση επέβαλε και επιβάλλει τη λήψη ακόμη πιο σκληρών και αντιλαϊκών μέτρων, με στόχο τη διατήρηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής για να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων. Ετσι έχουμε:

  • Την απροκάλυπτη επίθεση στο εισόδημα των εργαζόμενων.
  • Τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων με τη γενίκευση της υποαπασχόλησης.
  • Το χτύπημα του συστήματος των Βαρέων και Ανθυγιεινών.
  • Την φοροεπιδρομή σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Μας χαρακτηρίζουν φοροφυγάδες για να στρώσουν το έδαφος.
  • Την εξοντωτική διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας.
  • Την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος από τον ΟΑΕΕ, που με την υποχρηματοδότησή του καθημερινά απαξιώνεται.
  • Την αναδουλειά, που μειώνει το εισόδημά μας και μας υποχρεώνει να σφίγγουμε κι άλλο το ζωνάρι.

Την άλλη μέρα των εκλογών είναι βέβαιο, ότι όποιος από τους δυο εταίρους του δικομματισμού έρθει στην κυβέρνηση, μόνο νέα βάρη θα επιβάλλει.

Η ΝΔ πάτησε στους αντιλαϊκούς νόμους του ΠΑΣΟΚ και τους διεύρυνε, με πιο χαρακτηριστικό το 258 ΠΔ, που επέβαλε την ενοποίηση των Ταμείων και τη δημιουργία του ΟΑΕΕ.

Το ίδιο έκανε και το ΠΑΣΟΚ με τους νόμους Σιούφα διά του Ρέππα και στη συνέχεια με την Πετραλιά, άλλωστε είναι κοινοί οι διακηρυγμένοι στόχοι και επιδιώξεις τους.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τους ΕΒΕ καλεί τον κάθε συνάδελφο και με την ψήφο του να πάρει θέση. Οι εκλογές είναι μια ευκαιρία.

Μπορούμε και με την ψήφο μας να καταδικάσουμε τις πολιτικές εκείνες και τους εκπροσώπους τους που μας καταδικάζουν στην ανασφάλεια, στην αναδουλειά, στο περιθώριο.

Μπορούμε και με την ψήφο μας να απαιτήσουμε μια άλλη πολιτική. Εναν άλλο δρόμο ανάπτυξης. Μια πολιτική που θα έχει στο κέντρο της την ικανοποίηση των αυξανόμενων ανθρώπινων αναγκών. Μια τέτοια πολιτική δεν μπορεί παρά να στρέφεται ενάντια στα μονοπώλια.

Μια πολιτική που θα παίρνει υπόψη της τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες μας για δουλειά - υγεία - μόρφωση - αναψυχή - περιβάλλον, και θα τις ικανοποιεί.

Μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας μαζί με τους εργαζόμενους, τη φτωχή αγροτιά, τις γυναίκες, τους φοιτητές και η 5 του Οκτώβρη να μας βρει από καλύτερες θέσεις στους αγώνες για την επίτευξη των στόχων μας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ - ΚΑΒΑΛΑ
Αντιδρούν στην πώλησή της σε ιδιώτη

Τον πυρήνα της πολιτικής ξεπουλήματος της ΒΦΛ ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας, που μετέφερε τη συμπαράσταση του Κόμματος στη χτεσινή κινητοποίηση

Από παλιότερη περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο εργοστάσιο της ΒΦΛ στην Καβάλα
Από παλιότερη περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο εργοστάσιο της ΒΦΛ στην Καβάλα
Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας και κατάληψη των γραφείων της Εφορίας στην Καβάλα έκαναν χτες οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) με αίτημα να σταματήσει η πώληση των μετοχών της ΒΦΛ που κατέχει η ΔΕΠΑ (33%) σε ιδιώτη. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε το ΚΚΕ με πολυμελή αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο βουλευτής Γιάννης Ζιώγας.

Από νωρίς χτες το πρωί και μετά από απόφαση της διοίκησης του σωματείου, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στη ΔΟΥ της Καβάλας, που στεγάζεται στη Νομαρχία, και κατέλαβαν συμβολικά τον 1ο όροφο, με στόχο να μη μεταβιβαστεί στον ιδιώτη ο φόρος της υπεραξίας της ΒΦΛ. Ο πρόεδρος του σωματείου της ΒΦΛ, Γ. Τσιμενίδης (ΠΑΣΚΕ), δήλωσε ότι το σωματείο θα προχωρήσει σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση. Οπως σημείωσαν στον «Ρ» εργάτες της ΒΦΛ, η πώληση των μετοχών της ΔΕΠΑ έγινε εν κρυπτώ, χωρίς να έχουν καμία επίσημη ενημέρωση, ενώ υπογράμμισαν ότι η ιδιωτικοποίηση της λιπασματοβιομηχανίας και η ενδεχόμενη αλλαγή του προϊόντος παραγωγής του εργοστασίου θα πλήξουν τους αγρότες της Καβάλας και όσων περιοχών προμηθεύονται φτηνό λίπασμα από τη ΒΦΛ. Εκτός από το πρόβλημα των θέσεων εργασίας η πώληση της ΒΦΛ είναι πρόβλημα των αγροτών κι ολόκληρου του λαού της Καβάλας.

Μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση των εργαζομένων ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας σημείωσε: «Το τι γίνεται με τα λιπάσματα είναι προειλημμένη απόφαση εδώ και πολλά χρόνια. Εκλεισε το εργοστάσιο στη Δραπετσώνα, έκλεισε στην Πτολεμαΐδα, στη Θεσσαλονίκη, ήρθε η σειρά της Καβάλας. Το λιμάνι αυτό είναι φιλέτο, άρα ενδιαφέρει». Και υπογράμμισε: «Εμείς θεωρούμε ότι όχι μόνο έχει δυνατότητα ανάπτυξης το εργοστάσιο, αλλά επιβάλλεται. Ωστόσο, όταν ως χώρα έχεις αντιαγροτική πολιτική στον αγροτικό, κτηνοτροφικό τομέα, είναι επόμενο να έχεις τις σημερινές επιπτώσεις και στη λιπασματοβιομηχανία. Από αυτήν την άποψη θεωρούμε ότι το πρόβλημα της ΒΦΛ, η συρρίκνωση και το ξεπούλημά της, αφορά όλους τους εργαζόμενους της Καβάλας. Επομένως, απέναντι στους εργαζόμενους της πόλης πρέπει να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους είτε σύλλογοι είτε σωματεία. Αταλάντευτα το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι χρειάζεται να υπάρχει ένας ενιαίος δημόσιος φορέας λιπασματοβιομηχανίας. Με δεδομένη τη συμπαράσταση των κομματικών μας δυνάμεων μέχρι τέλους στον αγώνα που κάνετε, ας δούμε και μετά τις εκλογές τι θα κάνουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Ποια είναι η δύναμη που μπορεί να μπει φραγμός την ξέρετε. Ας σταθούμε αξιοπρεπείς και ορθοί».

Στο ΚΚΕ ο δρόμος της αγροτιάς

Και σε αυτές τις εκλογές για την αγροτιά υπάρχουν μπροστά της δύο δρόμοι. Ο ένας είναι ο ευρωμονόδρομος που στηρίζει τα συμφέροντα των μονοπωλίων και προσφέρει παλιά και νέα αντιαγροτικά μέτρα και αποφάσεις. Αυτό το δρόμο στηρίζουν και προτείνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ και Οικολόγοι - Πράσινοι. Ο άλλος δρόμος είναι αυτός της αυτοδύναμης οικονομικής ανάπτυξης με φτηνά και υγιεινά αγροτικά προϊόντα, προς όφελος της αγροτιάς και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στις αντιαγροτικές επιταγές της ΕΕ. Στις εκλογές της 4ης του Οκτώβρη ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει πάλη ενάντια στην ΚΑΠ, διεκδίκηση για ολόπλευρη ανάπτυξη του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα, αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μας, με σεβασμό στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, με σχέδιο και τις κατάλληλες υποδομές. Επίσης, σημαίνει διεκδίκηση κατώτατων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων, που δε θα μειώνονται χρόνο με το χρόνο, αλλά θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα για τους μικρομεσαίους αγρότες. Παράλληλα, σημαίνει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της αγροτικής οικογένειας με αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας - Παιδείας, ανθρώπινες συντάξεις και τη δημιουργία γενικότερα υποδομών που θα αναβαθμίζουν κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά την ύπαιθρο. Ποιος τα εγγυάται όλα αυτά από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγους - Πράσινους;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ