ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Μια ουσιαστική παρέμβαση για να δοθεί άμεση οικονομική στήριξη στους κατοίκους, αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, να γίνουν άμεσα έργα αποκατάστασης και συνολικά έργα υποδομής, αποτέλεσε η χτεσινή περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στο Βασιλικό και την Ερέτρια στην Εύβοια, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες το περασμένο Σάββατο.

Η Αλ. Παπαρήγα, συνοδευόμενη από τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας του Κόμματος και τον Γιάννη Παναγή, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, συναντήθηκε με τους δημάρχους Βασιλικού και Ερέτριας, επισκέφτηκε τις περιοχές που μέσα σε μια ώρα το Σάββατο είχαν θαφτεί κάτω από τη λάσπη του ποταμού Λήλαντα και ενημερώθηκε για το μέγεθος των καταστροφών.

Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, η καταστροφή ανείπωτη. Με τεκμηριωμένα στοιχεία των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η περιοχή δέχτηκε τεράστιο όγκο υδάτων, που παρέσυραν τα πάντα, εξαιτίας των πυρκαγιών και των ανύπαρκτων ουσιαστικών αντιπλημμυρικών έργων.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε την αμέριστη στήριξη του Κόμματος στις περιοχές που δοκιμάστηκαν, λέγοντας ταυτόχρονα πως το ΚΚΕ θα παρέμβει στα αρμόδια υπουργεία και θα απαιτήσει τη δημιουργία ενός κεντρικού φορέα από το κράτος, που με την ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ θα συντονίζει όλες τις προσπάθειες και την υλοποίηση της αποκατάστασης.

Την ίδια στιγμή, το κλιμάκιο του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη η περιοχή να χαρακτηριστεί ως θεομηνιόπληκτη και όχι απλά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Σβηστήκαμε από το χάρτη...

Eurokinissi

Της απεσταλμένης μας Ελένης ΜΑΪΛΗ.--

Οι κάτοικοι στο Μπούρτζι στην παραλία του δήμου Βασιλικού Εύβοιας, λίγα 24ωρα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες παλεύουν ακόμα με τη λάσπη που έχει θάψει τα πάντα. Κυριολεκτικά η περιοχή στην παραλιακή ζώνη του δήμου όπως και οι καλλιέργειες προς τα βόρεια της περιοχής έχουν σβηστεί από τον χάρτη.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, περιόδευσε χτες το απόγευμα στις περιοχές αυτές, και επισκέφτηκε επίσης τις δύο γέφυρες του ποταμού Λήλα που υπερχείλισε, τη γέφυρα Φύλλων και τη γέφυρα Αφρατίνων. Λίγο πριν, είχε συναντηθεί στο δημαρχείο Βασιλικού με τον δήμαρχο Βασιλικού Χρήστο Καρυστινό και το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ενημερώθηκε για το μέγεθος της καταστροφής, για το κόστος της αποκατάστασης και για τις άμεσες και μακροπρόθεσμες ανάγκες των κατοίκων.

Με τα λόγια δεν αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής, ό,τι και να πει κανείς για το κόστος αυτό παραμένει ανυπολόγιστο, ήταν κάποια από τα πρώτα λόγια του δημάρχου προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο δήμαρχος χαρακτήρισε ακόμα την καταστροφή αναμενόμενη, καθώς, όπως είπε, επανειλημμένα είχαν επισημάνει τις ανάγκες της περιοχής για αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές και επανειλημμένα είχαν ζητήσει βοήθεια.

Τώρα, το κόστος της αποκατάστασης είναι ανυπολόγιστο και οι δήμοι εκφράζουν φόβους ότι θα κληθούν αυτοί να σηκώσουν το βάρος των καταστροφών. Αρκεί να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Νομαρχία Εύβοιας, μία πρόχειρη τακτοποίηση του ποταμού Λήλαντα θα κοστίσει γύρω στα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Την κατάπιε η θάλασσα


Eurokinissi

Ο δήμαρχος Βασιλικού από μια πρώτη καταγραφή των ζημιών που έγινε, ανέφερε στην Αλ. Παπαρήγα: Τετρακόσιες κατοικίες σκεπάστηκαν εντελώς από το νερό και άλλες 100 έχουν σοβαρές ζημιές. Οι οικοσκευές αυτών των σπιτιών είναι όλες κατεστραμμένες. Εχουν καταστραφεί ολοσχερώς 30 - 50 χιλιόμετρα οδικού δικτύου. Την παραλιακή ζώνη της περιοχής (Μπούρτζι), έκταση περίπου 20 στρεμμάτων με παιδικές χαρές, πεζόδρομο, καταστήματα κ.ά., την κατάπιε κυριολεκτικά η θάλασσα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας, όπου κολυμπούσαν οι κάτοικοι, υποχώρησε.

Οι καλλιέργειες προς το βόρειο τμήμα της περιοχής σβήστηκαν από το χάρτη, ειδικά στις παραποτάμιες περιοχές εξαφανίστηκαν όλα τα χωράφια και οι ελαιώνες και οι καλλιέργειες των οπωροκηπευτικών έχουν μηδέν απόδοση. Θερμοκήπια έχουν καταρρεύσει. Πρέπει να ελεγχθεί η στατικότητα οικοδομών, σχολείων και άλλων κτιρίων, όπως επίσης το δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης. Ολοσχερώς έχουν καταστραφεί και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής που δεν μπορούν να μεταφέρουν τις ζωοτροφές για να ταΐσουν τα κοπάδια καθώς το οδικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο. Την ίδια στιγμή, άλλες γέφυρες έχουν καταρρεύσει καθώς ο ποταμός πέρασε από πάνω τους και άλλες χρειάζονται επανέλεγχο.

Κατέρρευσαν τα υποτυπώδη φράγματα


Οπως τόνισαν ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι, κατέρρευσαν και τα υποτυπώδη αντιπλημμυρικά φράγματα του ποταμού Λήλαντα και δεν ξέρουν ποιο θα είναι το μέλλον τους, καθώς βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του φθινοπώρου και με μία εξίσου δυνατή βροχή μπορεί να αλλάξει ρου το ποτάμι, αντί να υπερχειλίσει όπως τώρα και να παρασύρει ό,τι βρίσκει μπροστά του.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι, παρά το γεγονός πως ο νομός τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μεγάλο μέρος της άμεσης αποκατάστασης των σπιτιών από τη λάσπη (γύρω στις 200.000 ευρώ) το πλήρωσε ο δήμος από το ταμείο του, για να μισθωθούν μηχανήματα.

Παίρνοντας το λόγο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι πρέπει να ικανοποιηθούν και οι άμεσες και οι μακροπρόθεσμες ανάγκες των κατοίκων. Καταρχήν να επιστρατευθούν όλα τα μηχανήματα για να αποσυρθούν οι λάσπες από τα σπίτια και τους δρόμους. Να αποζημιωθούν 100% οι ζημιές στα σπίτια, στις καλλιέργειες και για τα ζώα. Να γίνουν άμεσα έργα αποκατάστασης αλλά και μελέτες και μόνιμα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή. Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι πλέον οι καταστροφές είναι τέτοιες που η φυσιογνωμία της περιοχής έχει αλλάξει, οι συνέπειες θα είναι μακροπρόθεσμες και η στήριξη των κατοίκων πρέπει εξίσου να βλέπει μπροστά.



Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε τον ποταμό Λήλαντα που υπερχείλισε, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε τον ποταμό Λήλαντα που υπερχείλισε, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές

Να υπάρξει κεντρικός φορέας και ολοκληρωμένος σχεδιασμός

Συνάντηση με τη δήμαρχο Ερέτριας και δημοτικούς συμβούλους είχε χτες το απόγευμα το κλιμάκιο του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση στο δημαρχείο Ερέτριας
Από τη συνάντηση στο δημαρχείο Ερέτριας
Την ανάγκη να υπάρξει ένας κεντρικός φορέας, ο οποίος θα εγκατασταθεί στις πλημμυροπαθείς περιοχές και θα αποτελεί το σημείο αναφοράς σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και όλων των υλικών καταστροφών, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε χτες το απόγευμα με τη δήμαρχο Ερέτριας, Αμφιτρίτη Αλημπατέ, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους στο δημαρχείο.

«Ποιο είναι το κέντρο εκείνο που θα αντιμετωπίσει τα άμεσα και τα έμμεσα προβλήματα στο Νομό Εύβοιας», ο οποίος μάλιστα έχει κηρυχθεί και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έθεσε το ζήτημα. Και συνέχισε λέγοντας πως αυτό το κέντρο θα έχει την συνολική ευθύνη, από τα μηχανήματα, από τις άμεσες αποζημιώσεις, από την ολική αποκατάσταση. Ξεκαθάρισε πως πρόκειται για πολιτικό ζήτημα και η εμπειρία του ΚΚΕ αποκαλύπτει ότι όπου μπλέκουν πολλοί φορείς, που στο όνομα της αποκέντρωσης ο καθένας έχει από μια αρμοδιότητα, δεν αποδίδει τελικά. «Να έρθει το κέντρο - κατά τη γνώμη μας είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ - να εγκατασταθεί εδώ, στην περιοχή και να συντονίσει όλες τις προσπάθειες, να δοθούν τα χρήματα, να φτιαχτούν οι δρόμοι και τα αντιπλημμυρικά έργα».

Οπως τόνισε το κλιμάκιο του Κόμματος, το ΚΚΕ θα κάνει παρέμβαση στα αρμόδια υπουργεία για να θέσει επιτακτικά το θέμα του συντονισμού από το κράτος.

«Οι διαδικασίες είναι τραγικές», είπε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Ερέτριας. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απαντώντας υπογράμμισε πως πρέπει να ακολουθηθούν άμεσες διαδικασίες για τον υπολογισμό και την αποκατάσταση των ζημιών και να παρακαμφθεί όλη η γραφειοκρατία που προβλέπει μεταξύ άλλων και έγκριση από την ΕΕ. «Μια περιοχή που κηρύχτηκε έκτακτης ανάγκης, σημαίνει πως κι η αντιμετώπιση πρέπει να είναι έκτακτης ανάγκης», είπε χαρακτηριστικά. «Η διαδικασία, η γραφειοκρατία έχει παρεμποδίσει την απόκτηση κατάλληλων μηχανημάτων για τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις. Θα είχαμε μηχανήματα σήμερα...», τονίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. «Ολες αυτές οι αποκεντρώσεις που έχουν γίνει έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση, μεταξύ άλλων. Και θα δείτε, με τον "Καποδίστρια 2" που θα γίνει, που μεγαλώνει η ευρύτητα αλλά η αποκέντρωση θα είναι ακόμα πιο μεγάλη, δε θα είναι αποκέντρωση όπως την φαντάζεστε», επισήμανε.

«Πληρώνουμε προβλήματα δεκαετιών»

«Δεχτήκαμε δεκαπλάσιο όγκο νερού», ειπώθηκε από πλευράς της δημοτικής αρχής Ερέτριας, «εξαιτίας των πυρόπληκτων περιοχών και των χρόνιων προβλημάτων».

«Σαν Κόμμα - τόνισε η Αλ. Παπαρήγα - έχουμε μεγάλη ευαισθησία για τα προβλήματα υποδομών, γιατί ζούμε κι οι ίδιοι μαζί με ανθρώπους, σε περιοχές που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Επιπλέον, έχουμε άποψη για τις υποδομές στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή ένα έργο υποδομών, το οποίο δε θα το βλέπουμε αλλά θα το νιώθουμε. Οταν έχεις αποχέτευση, αντιπλημμυρικά έργα, δεν τα βλέπεις, αλλά το νιώθεις στη ζωή σου. Δεν είναι η φιγούρα, είναι αυτά που τα ζεις, που αισθάνεσαι ασφαλής.

Μιλούσα με επιστήμονες και μου έλεγαν πως το έργο διαχείρισης νερού στην Ελλάδα είναι ένα έργο που μπορεί να κρατήσει 20 χρόνια, θα βρέχει στην Ηγουμενίτσα και θα πίνεις νερό στην Κάσο και θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας. Εμείς δε λέμε να γίνονται έργα για να δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Να γίνουν έργα που τα χρειαζόμαστε και ταυτόχρονα να γίνουν θέσεις εργασίας.

Δεν κάνουν όμως τέτοια έργα, διότι όλα τα έργα που γίνονται είναι άμεσου κέρδους. Να κοπούν διόδια, να μειωθούν τα έξοδα των εταιρειών, κλπ.».

Και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω σε 20 - 30 χρόνια τι έχουμε να πληρώσουμε. Διότι πληρώνουμε σωρευτικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν πριν 20 - 25 χρόνια. Στην Αττική, για παράδειγμα, πληρώνουμε όλη τη μεταπολεμική ανάπτυξη και οικοδόμηση. Και δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν τα εισπράττεις σε λίγα χρόνια, αλλά πολύ αργότερα. Και όταν μιλάμε για τη φύση, συμβόλαιο δεν μπορούμε να κάνουμε. Μπορεί να κάνει ξηρασία, και να έχεις άλλα προβλήματα. Τέλειωσαν τα έργα τα "στενά" τοπικά, τώρα τα περισσότερα έργα είναι υπερτοπικά. Γιατί μπορεί να κάνεις εσύ εδώ κάποια έργα και να λύσεις το ζήτημα και να φουσκώσει το πρόβλημα παραπέρα. Με αυτή την έννοια λέμε ότι πρέπει να μπει ένα "στοπ". Βέβαια εδώ καταλαβαίνουμε ότι είναι το άμεσο, οι αποζημιώσεις, κλπ.».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ