Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Σβηστήκαμε από το χάρτη...

Eurokinissi

Της απεσταλμένης μας Ελένης ΜΑΪΛΗ.--

Οι κάτοικοι στο Μπούρτζι στην παραλία του δήμου Βασιλικού Εύβοιας, λίγα 24ωρα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες παλεύουν ακόμα με τη λάσπη που έχει θάψει τα πάντα. Κυριολεκτικά η περιοχή στην παραλιακή ζώνη του δήμου όπως και οι καλλιέργειες προς τα βόρεια της περιοχής έχουν σβηστεί από τον χάρτη.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, περιόδευσε χτες το απόγευμα στις περιοχές αυτές, και επισκέφτηκε επίσης τις δύο γέφυρες του ποταμού Λήλα που υπερχείλισε, τη γέφυρα Φύλλων και τη γέφυρα Αφρατίνων. Λίγο πριν, είχε συναντηθεί στο δημαρχείο Βασιλικού με τον δήμαρχο Βασιλικού Χρήστο Καρυστινό και το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ενημερώθηκε για το μέγεθος της καταστροφής, για το κόστος της αποκατάστασης και για τις άμεσες και μακροπρόθεσμες ανάγκες των κατοίκων.

Με τα λόγια δεν αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής, ό,τι και να πει κανείς για το κόστος αυτό παραμένει ανυπολόγιστο, ήταν κάποια από τα πρώτα λόγια του δημάρχου προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο δήμαρχος χαρακτήρισε ακόμα την καταστροφή αναμενόμενη, καθώς, όπως είπε, επανειλημμένα είχαν επισημάνει τις ανάγκες της περιοχής για αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές και επανειλημμένα είχαν ζητήσει βοήθεια.

Τώρα, το κόστος της αποκατάστασης είναι ανυπολόγιστο και οι δήμοι εκφράζουν φόβους ότι θα κληθούν αυτοί να σηκώσουν το βάρος των καταστροφών. Αρκεί να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Νομαρχία Εύβοιας, μία πρόχειρη τακτοποίηση του ποταμού Λήλαντα θα κοστίσει γύρω στα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Την κατάπιε η θάλασσα


Eurokinissi

Ο δήμαρχος Βασιλικού από μια πρώτη καταγραφή των ζημιών που έγινε, ανέφερε στην Αλ. Παπαρήγα: Τετρακόσιες κατοικίες σκεπάστηκαν εντελώς από το νερό και άλλες 100 έχουν σοβαρές ζημιές. Οι οικοσκευές αυτών των σπιτιών είναι όλες κατεστραμμένες. Εχουν καταστραφεί ολοσχερώς 30 - 50 χιλιόμετρα οδικού δικτύου. Την παραλιακή ζώνη της περιοχής (Μπούρτζι), έκταση περίπου 20 στρεμμάτων με παιδικές χαρές, πεζόδρομο, καταστήματα κ.ά., την κατάπιε κυριολεκτικά η θάλασσα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας, όπου κολυμπούσαν οι κάτοικοι, υποχώρησε.

Οι καλλιέργειες προς το βόρειο τμήμα της περιοχής σβήστηκαν από το χάρτη, ειδικά στις παραποτάμιες περιοχές εξαφανίστηκαν όλα τα χωράφια και οι ελαιώνες και οι καλλιέργειες των οπωροκηπευτικών έχουν μηδέν απόδοση. Θερμοκήπια έχουν καταρρεύσει. Πρέπει να ελεγχθεί η στατικότητα οικοδομών, σχολείων και άλλων κτιρίων, όπως επίσης το δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης. Ολοσχερώς έχουν καταστραφεί και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής που δεν μπορούν να μεταφέρουν τις ζωοτροφές για να ταΐσουν τα κοπάδια καθώς το οδικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο. Την ίδια στιγμή, άλλες γέφυρες έχουν καταρρεύσει καθώς ο ποταμός πέρασε από πάνω τους και άλλες χρειάζονται επανέλεγχο.

Κατέρρευσαν τα υποτυπώδη φράγματα


Οπως τόνισαν ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι, κατέρρευσαν και τα υποτυπώδη αντιπλημμυρικά φράγματα του ποταμού Λήλαντα και δεν ξέρουν ποιο θα είναι το μέλλον τους, καθώς βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του φθινοπώρου και με μία εξίσου δυνατή βροχή μπορεί να αλλάξει ρου το ποτάμι, αντί να υπερχειλίσει όπως τώρα και να παρασύρει ό,τι βρίσκει μπροστά του.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι, παρά το γεγονός πως ο νομός τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μεγάλο μέρος της άμεσης αποκατάστασης των σπιτιών από τη λάσπη (γύρω στις 200.000 ευρώ) το πλήρωσε ο δήμος από το ταμείο του, για να μισθωθούν μηχανήματα.

Παίρνοντας το λόγο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι πρέπει να ικανοποιηθούν και οι άμεσες και οι μακροπρόθεσμες ανάγκες των κατοίκων. Καταρχήν να επιστρατευθούν όλα τα μηχανήματα για να αποσυρθούν οι λάσπες από τα σπίτια και τους δρόμους. Να αποζημιωθούν 100% οι ζημιές στα σπίτια, στις καλλιέργειες και για τα ζώα. Να γίνουν άμεσα έργα αποκατάστασης αλλά και μελέτες και μόνιμα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή. Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι πλέον οι καταστροφές είναι τέτοιες που η φυσιογνωμία της περιοχής έχει αλλάξει, οι συνέπειες θα είναι μακροπρόθεσμες και η στήριξη των κατοίκων πρέπει εξίσου να βλέπει μπροστά.



Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε τον ποταμό Λήλαντα που υπερχείλισε, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε τον ποταμό Λήλαντα που υπερχείλισε, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ