Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπερασπίζεται τον τίτλο του πιο ικανού διαχειριστή

Τα μέτρα που εξήγγειλε το ΠΑΣΟΚ είτε εφαρμόζονται ήδη, είτε είναι «ανέφικτες υποσχέσεις» ισχυρίζεται ο Κ. Καραμανλής

Αλλη μια επιβεβαίωση της στρατηγικής σύμπλευσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποτελεί η φραστική επίθεση που εξαπέλυσε ο Κ. Καραμανλής, σε μια προσπάθεια να οξύνει την πόλωση και να ενισχύσει τα ψευτοδιλήμματα. Παρά τους υψηλούς τόνους, ο Κ. Καραμανλής παραδέχθηκε ότι πολλές από τις εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου ήδη τις υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ - «είτε έγιναν τα τελευταία χρόνια είτε βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε -, ενώ σε άλλες περιπτώσεις (π.χ., ΤΕΜΠΜΕ) «υπόσχονται εκείνα που καταψήφισαν». Με δεδομένη την ταύτιση, η κριτική από την πλευρά της ΝΔ επικεντρώνεται στο ποιος από τους δύο εταίρους του δικομματισμού είναι πιο στοχοπροσηλωμένος, πιο τολμηρός και «πιο γρήγορος» διαχειριστής της κρίσης.

Αυτό που κυριαρχεί στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης είναι ότι τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ δε συνιστούν σχέδιο εξόδου από την κρίση, αλλά είναι «ευχάριστες γενικολογίες», «ανέφικτες υποσχέσεις και εξωπραγματικές παροχές προς κάθε κατεύθυνση». Το δήθεν αμείλικτο ερώτημα, που έθεσε και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, είναι «πού θα βρεθούν τα απίστευτα ποσά για να εκπληρωθούν οι τόσες υποσχέσεις». Στο κυβερνητικό επιτελείο ανεβάζουν σε 10 δισ. ευρώ το κόστος των εξαγγελιών του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ και καταγγέλλουν ότι θα οδηγήσουν σε νέους φόρους, σε αύξηση του δημόσιου ελλείμματος και του χρέους, με συνέπεια αργότερα να ληφθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα για να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι της οικονομικής πολιτικής (δημοσιονομική εξυγίανση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών) που υπαγορεύει ο «ευρωμονόδρομος».

Το στίγμα το έδωσε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής μιλώντας το βράδυ της Κυριακής σε εκδήλωση των γυναικών της ΝΔ: «Αναγνωρίζουν, έστω και τώρα, τη διεθνή κρίση. Δεν λένε, όμως, πουθενά πού θα φτάσουν το δημόσιο χρέος. Δεν λένε πώς θα μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες. Ούτε ένα δύσκολο μέτρο δεν τόλμησαν να πουν! Ενα είναι το συμπέρασμα: Δεν διαθέτουν οικονομικό σχέδιο», αποφάνθηκε. Η αλήθεια, σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, είναι ολοφάνερη και βρίσκεται στη διαχειριστική «ανικανότητα» του ΠΑΣΟΚ: «Δεν μπορούν! Δεν μπορούν να εξυγιάνουν την οικονομία, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση, δεν μπορούν χωρίς σχέδιο, χωρίς συγκεκριμένες λύσεις, χωρίς επίγνωση των πραγμάτων».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η δήλωση του Γ. Σουφλιά μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής εκλογικού αγώνα. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μίλησε για γενικόλογες και ασαφείς θέσεις που προκαλούν σύγχυση. «Οι υποσχέσεις που έδωσε ο κ. Παπανδρέου δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν και αν πραγματοποιηθούν, θα κάνουν πολύ κακό στην οικονομία», δήλωσε.

Αναταραχές από τα ψηφοδέλτια

Την ίδια στιγμή η Ρηγίλλης επιχειρεί να παίξει το χαρτί των «καθαρών ψηφοδελτίων» σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη χαμηλή συσπείρωση στη βάση του κόμματος. Χτες ήταν η σειρά του Β. Μαγγίνα να ανακοινώσει ότι δε θα είναι υποψήφιος στις εκλογές αν και, όπως δήλωσε, «η εξέλιξη αυτή με προσβάλλει και με αδικεί», αλλά εξαναγκάστηκε να θυσιαστεί για το γενικότερο συμφέρον του κόμματος.

Αργά το βράδυ, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ψηφοδέλτια της ΝΔ σε 56 εκλογικές περιφέρειες. Η δημοσιοποίησή τους αναμένεται να αποτελέσει αιτία ποικίλων εσωκομματικών προστριβών και αντιδράσεων από το γεγονός ότι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ παρέμειναν ορισμένοι από τους πρώην υπουργούς τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί σε σκανδαλώδεις υποθέσεις, όπως οι Ε. Μπασιάκος, Α. Κοντός, Κ. Κιλτίδης, κ.ά., ενώ την ίδια στιγμή υπήρξε αποκλεισμός άλλων (Π. Δούκας, Σ. Τσιτουρίδης, Αρ. Παυλίδης).

Αμεση και οργισμένη ήταν η αντίδραση του Σ. Τσιτουρίδη, που μετά από συνάντηση που είχε στη Ρηγίλλης με τον Λ. Ζαγορίτη δήλωσε ότι πρόκειται για «απαράδεκτη και άθλια πολιτική απόφαση αυτών που κάνουν κουμάντο αυτή τη στιγμή στη Ρηγίλλης και το Μέγαρο Μαξίμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ