ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /40
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Πόλεις βυθισμένες στη λάσπη. Φόβος, απόγνωση, αγανάκτηση. Οι κάτοικοι αρκετών περιοχών της Εύβοιας είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Ο,τι έζησαν το περασμένο Σάββατο, ο ένας νεκρός, οι τεράστιες καταστροφές, η αγωνία για το αύριο, είναι πράγματα που τα έχουν ζήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Ειδικά με τις πυρκαγιές που κάθε χρόνο κατακαίνε τα βουνά του νομού. Τώρα, ήταν η σειρά της πλημμύρας...

Ο "Ριζοσπάστης" βρέθηκε χτες στις πληγείσες περιοχές στο Μπούρτζι Βασιλικού και το Μίστρο και μίλησε με κατοίκους. Ολοι τους περιμένουν το χειρότερο καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και κανένας εκπρόσωπος των δύο κομμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έκαναν κάτι για να προλάβουν το κακό. Και των πυρκαγιών το καλοκαίρι και των έγκαιρων και αναγκαίων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων που θα τους προστατέψουν το χειμώνα. Καταγγελίες δίνουν και παίρνουν για την αδιαφορία της Νομαρχίας σχετικά με το πρόβλημα που μπορούσε να δημιουργήσει μια υπερχείλιση του ποταμού Λήλαντα. Και όμως, 3,5 χρόνια μετά από την πρώτη πλημμύρα στο Μπούρτζι, λύση δε δόθηκε.

Οι πλημμύρες στην Εύβοια άφησαν πίσω τους έναν νεκρό αλλά και καταστροφές εκατομμυρίων ευρώ τόσο σε υποδομές όσο και σε νοικοκυριά. Με αφορμή αυτό, βγήκαν στην επιφάνεια και άλλα προβλήματα. Η εμπορευματοποίηση της γης και οι επιπτώσεις από αυτή την πολιτική αλλά και οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων. Ειδικά τώρα, που παραμονεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την δημόσια υγεία, αφού στο Μπούρτζι δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο, με αποτέλεσμα οι βόθροι να έχουν ξεχειλίσει και η λάσπη γίνεται μούχλα.

Στην περιοχή της Εύβοιας, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν υπήρχαν. Κάποια υποτυπώδη κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι. Η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καταδίκασε και πάλι τους κατοίκους μιας περιοχής να μετρούν τις πληγές τους μετά από μια νεροποντή...

ΜΠΟΥΡΤΖΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Μια πόλη βυθισμένη στη λάσπη...

Επιβάλλεται άμεσα να παρθούν μέτρα απολύμανσης, αφού λόγω του ότι δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο, όλοι οι βόθροι πλημμύρισαν και όλη η βρώμα βγήκε στην επιφάνεια

(Του απεσταλμένου μας Πέτρου ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ).--

Ο δρόμος της παραλίας Βασιλικού, όπου βρίσκεται ο οικισμός Οαση και το χωριό Μπούρτζι, δεν ξεχωρίζει από τη λάσπη. Μετά από τρεις μέρες οι κάτοικοι προσπαθούν, μέσα στη δυσωδία, να καθαρίσουν τα σπίτια τους από το πέρασμα του νερού του ποταμού Λήλαντα. Η μυρωδιά της μούχλας, που διαδέχεται τη λάσπη, είναι έντονη σε μια μεγάλη έκταση. Η θάλασσα έχει χάσει το χρώμα της και από μπλε έχει μετατραπεί σε καφέ.

«Το νερό κατέβαινε με τέτοια ορμή που μας ανάγκασε να ανεβούμε στη στέγη για να γλιτώσουμε». «Βλέπαμε τα αυτοκίνητα να φεύγουν, τα δέντρα να λυγίζουν, την άσφαλτο να σπάει. Δεν το πιστεύαμε. Τελικά είμαστε πολύ τυχεροί που γλιτώσαμε». Λίγο πιο κάτω, ένας 75χρονος, με δάκρυα στα μάτια, με μια φωτογραφία του στα χέρια, κοιτάει το σπίτι του που έχει ακόμα τα σημάδια στους τοίχους από το πέρασμα του νερού. «Από 10 χρονών δουλεύω. Ξυπόλυτος. Κατάφερα να κάνω ό,τι έκανα μέσα στη φτώχεια. Τώρα καταφέρνω να σώσω ό,τι μπορώ. Γιατί να συμβεί; Γιατί να χαθούν όλα; Και τώρα, ποιος θα μας βοηθήσει; Η κυβέρνηση; Αυτή έδωσε προεκλογικά τα 3.000 ευρώ στους πυρόπληκτους της Ηλείας και μετά τα πήραν πίσω...».

Παιδική χαρά μέσα στη θάλασσα

Στην παραλία, η παιδική χαρά έχει ...μεταφερθεί στη θάλασσα. Το ίδιο και ο δρόμος. Κομμάτια του δρόμου βρίσκονται διάσπαρτα εδώ κι εκεί. Τα παιδιά κοίταγαν αριστερά και δεξιά, προσπαθώντας να καταλάβουν τι έγινε. Οι μεγαλύτεροι, όμως, θυμούνται ακόμα την πλημμύρα του 2006 και ο γραμματέας του «Πολιτιστικού περιβαλλοντικού συλλόγου "Η Αναγέννηση"», Νικόλαος Κεραμυδάς, τονίζει πως «από το 2005 μέχρι και σήμερα, η Νομαρχία έχει αδρανήσει για το θέμα των πλημμυρών. Χάρη στο ΚΚΕ, το θέμα έφτασε στη Βουλή, το οποίο κατέθεσε το υπόμνημα που είχαμε στείλει στη Νομαρχία. Ο υπουργός μας απάντησε πως είναι θέμα της Νομαρχίας, ξανακάναμε αίτημα και η απάντηση της Νομαρχίας ήταν πως γίνονται έργα. Ομως εμείς, δεν είχαμε ζητήσει να βγάλουν την άμμο από τον ποταμό και να την βάλουν στο πλάι, εμείς είχαμε ζητήσει να φτιάξουν τοιχίο από τη γέφυρα του Βασιλικού και κάτω. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε».

Οι κάτοικοι, 4 μέρες μετά, προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν

Eurokinissi

Οι κάτοικοι, 4 μέρες μετά, προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν
Και συνεχίζει: «Το επόμενο αίτημα που στείλαμε στη Νομαρχία ήταν πιο έντονο και η απάντησή της ήταν πως μπήκε το έργο σε εργολαβία και πως θα ξεκινήσουν τα έργα. Ούτε αυτό έγινε. Μετά από διαμαρτυρίες, μας έστειλαν ακόμα και φωτογραφίες, δείχνοντάς μας τα ίδια έργα, δηλαδή να ρίχνουν την άμμο στα πλάγια. Τον Αύγουστο, ο αντινομάρχης μας είπε πως το θέμα μας είναι προς υπογραφήν στην Περιφέρεια. Δηλαδή, 3,5 χρόνια και ακόμα δεν έχει υπογραφεί η εργολαβία του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για να γίνει το έργο. Ας καταλάβουν πως αν δεν γίνει το τοιχίο, κάθε χρόνο, με την παραμικρή ψιχάλα, θα έχουμε και καταστροφή».

Μετά τις φωτιές δεν έγιναν αντιπλημμυρικά έργα

Ο Γιώργος Αργύρης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Εύβοια, επισήμανε πως «τα προβλήματα που εμφανίστηκαν από τις τελευταίες βροχοπτώσεις - αλλά μην ξεχνάμε ότι έχουμε περάσει και χειρότερες - είναι τα εξής: Επειδή κάηκαν τα δάση το 2007, δεν έγιναν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, με αποτέλεσμα η βροχή να πλημμυρίσει τον ποταμό. Το ποτάμι έσπασε γιατί ουσιαστικά οι όχθες του δεν υπάρχουν. Οι κάτοικοι λένε πως υπήρχαν παλιά δύο κανάλια, τα οποία εκτόνωναν το νερό του Λήλαντα στα 800 μέτρα από τη θάλασσα».

Οσο για το ποιος φταίει, ο Γ. Αργύρης ήταν κατηγορηματικός. «Δε φταίνε οι άνθρωποι που έχτισαν εδώ. Τα πλήρωσαν με μεροκάματα πολλά και έφτιαξαν τα σπίτια τους. Φταίνε αυτοί που έδωσαν τις άδειες, αυτοί που έδωσαν τη γη. Εδώ στην περιοχή πρέπει να ζητήσουν αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες στο 100% για τις καταστροφές που έχουν πάθει. Δε χρειάζονται επίδομα για το σπίτι που έμεναν, για το χωράφι που καλλιεργούσαν. Να παρθούν πρόσθετα αντιπλημμυρικά έργα, για να προλάβουμε το χειμώνα που έρχεται, για να μην έχουμε νέα προβλήματα».

Η πόλη μέσα στη λάσπη και τα λύματα
Η πόλη μέσα στη λάσπη και τα λύματα
Και πρόσθεσε: «Επιβάλλεται να έρθουν υγειονομικές υπηρεσίες, να βοηθήσουν η Νομαρχία και οι Δήμοι να καθαριστούν οι δρόμοι και οι αυλές, να παρθούν μέτρα απολύμανσης, γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι επειδή δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο, όλοι οι βόθροι πλημμύρισαν, όλη η βρώμα βγήκε στην επιφάνεια. Αυτά τα μέτρα υγιεινής τα έφερε το ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ληλαντίων, όπου παραβρέθηκε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιώργος Μαρίνος». Και κατέληξε λέγοντας: «Μέτρα δεν πάρθηκαν ποτέ. Ούτε το παραμικρό. Μπορεί σήμερα να έσπασε εδώ ο Λήλαντας, αύριο μπορεί να σπάσει παραπάνω».

Η παιδική χαρά που ήταν στην παραλία βρέθηκε μέσα στη θάλασσα
Η παιδική χαρά που ήταν στην παραλία βρέθηκε μέσα στη θάλασσα
ΜΙΣΤΡΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Πρώτα οι φωτιές, τώρα οι πλημμύρες

Κομμάτι του δρόμου που από το βάρος του νερού, έσπασε στα δύο...
Κομμάτι του δρόμου που από το βάρος του νερού, έσπασε στα δύο...
Στο Μίστρο, οι κάτοικοι παραμένουν αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Χωρίς ηλεκτρικό, νερό και δρόμους, περιμένουν - όπως λένε - την επόμενη καταστροφή. Κάτοικος της περιοχής μάς κοιτά και λέει με πίκρα: «Πριν δύο χρόνια, χάσαμε τα παλικάρια μας στις πυρκαγιές. Τώρα, το νερό μάς τα πήρε όλα. Να δούμε τι άλλο μας περιμένει».

Ο δρόμος έπεσε καθώς το νερό έσπασε όλη την «ψεύτικη» άσφαλτο. «Κοιτάξτε πόσο λεπτός είναι ο δρόμος», λένε και ξαναλένε. «Ούτε πέντε εκατοστά. Και να σκεφτείτε ότι ο χειρότερος δρόμος στην Ευρώπη έχει πάχος τουλάχιστον 15». Ηλικιωμένες, με τα μπιτόνια στα χέρια, γεμίζουν από αυτοσχέδιες υδροφόρες πόσιμο νερό. Οι υδροφόρες γέμιζαν με τη σειρά τους από το πυροσβεστικό όχημα που βρισκόταν στην άλλη άκρη του γκρεμισμένου δρόμου. Και αυτό, με τη σειρά του, για να φτάσει εκεί, χρειάστηκε να διανύσει περίπου πέντε χιλιόμετρα "κακού" χωματόδρομου, αφού ο κεντρικός δρόμος είχε διαλυθεί.

Αλλοι ξεφόρτωναν εμφιαλωμένα νερά για να τα μοιράσουν στους κατοίκους. Στο σημείο συνάντησης, εκεί που ενώνονταν οι ...δύο κόσμοι, νεότεροι σε ηλικία μετέφεραν γεννήτριες προκειμένου να δώσουν ρεύμα εκεί που χρειαζόταν, αφού και αυτό χάθηκε σε λίγα λεπτά. Δίπλα στον γκρεμισμένο δρόμο ένα σπίτι και ένα κατάστημα. Το κατάστημα, ένα μεγάλο οικοδόμημα, είχε γείρει προς την όχθη, όπως αυτή είχε σχηματιστεί από την Παρασκευή. Το σπίτι δίπλα του λιγότερο γερμένο, αλλά εξίσου επικίνδυνο. «Με το παραμικρό θα πέσουν. Είτε αυτό είναι σεισμός είτε μια νέα βροχή», έλεγαν οι κάτοικοι που το κοιτούσαν απορημένοι. Και η απορία τους για το αποτέλεσμα αυτό προερχόταν από το γεγονός πως η όχθη του ποταμού ήταν 100 μέτρα πιο μακριά από το σημείο που είχε φτάσει.

Στα καταστήματα, οι ηλικιωμένοι κοιτούσαν αυτά που άφησε πίσω του ο χείμαρρος. Τεράστιοι κορμοί, μπάζα, χώματα. Η πλατεία που έδιναν τα ραντεβού τους, χαμένη στα νερά. Η πινακίδα μόνο θύμιζε πως εκεί υπήρχε το «κέντρο του χωριού». «Κοινότητα Μίστρου, Αγαπάτε την Καθαριότητα. Είναι Πολιτισμός». Και αυτή, όμως, ανάμεσα στα φερτά από το χείμαρρο υλικά.

Την ώρα που ο «Ρ» έφευγε από το Μίστρο, οι πρώτες ψιχάλες έπεφταν από τον ουρανό. Ασυναίσθητη κίνηση όλων, το βλέμμα στον ουρανό και στο ποτάμι...

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών οι καταστροφές

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ το περασμένο Σάββατο, με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Αλλη μια περίπτωση "ακραίων καιρικών φαινομένων (!!)" πλήττει αυτές τις μέρες το νομό μας. Μετά τις "απρόβλεπτες" καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, που ακολούθησαν τους δασοκτόνους νόμους, αλλά και την πυρκαγιά στην περιοχή της Καρύστου πριν λίγες βδομάδες, ήρθε σήμερα μια νεροποντή να κόψει το νησί στα δύο και να προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές σε έναν ανοχύρωτο νομό.

Τα κονδύλια που δε διατέθηκαν ποτέ για τα έργα οδοποιίας, αντικατολισθητικής, αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, η άναρχη δόμηση και το μπάζωμα των ρεμάτων, η ανυπαρξία έργων διευθέτησης χειμάρρων και ποταμών και γενικότερα το πρόβλημα των χρήσεων γης, οδήγησαν στη σημερινή καταστροφή.

Η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου επανειλημμένως και σε κάθε περίπτωση έχει αναδείξει το πρόβλημα, αξιοποιώντας και την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση, και την εκπροσώπηση του Κόμματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο νομό της Εύβοιας. Εχει, παράλληλα, πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες μαζικών φορέων, για να διεκδικήσουν έργα που να μας οχυρώνουν από αυτές τις καταστροφές.

Η ΝΑΣ το έχει θέσει σαν άμεσης προτεραιότητας πρόβλημα - μαζί με την αντισεισμική θωράκιση και την προστασία των δασών στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Αυτή τη στιγμή, καλούμε τη Νομαρχία Εύβοιας, την Περιφέρεια και την κυβέρνηση να κηρύξουν το νομό σε κατάσταση ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ.

Εγκληματικές ευθύνες

Η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ καλεί το λαό να μην πιστέψει το παραμύθι ότι για όλα φταίει η κακιά στιγμή... ή ο κακός καιρός... Παραμύθι των εκάστοτε κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που έχουν εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση που ζούμε σήμερα, όχι για πρώτη φορά. Δεν είναι ο σύγχρονος άνθρωπος ανοχύρωτος από φυσικά φαινόμενα. Η τεχνολογία, η επιστήμη δίνουν όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να μην προκύπτουν τέτοιες ζημιές σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και της λαϊκής περιουσίας από μια βροχή.

Ωστόσο, προϋπόθεση για την αξιοποίησή τους, είναι η πολιτική βούληση και ο προσανατολισμός των κυβερνήσεων. Το περιεχόμενο της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και πριν και σήμερα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι διαμετρικά αντίθετο με μια ανάπτυξη που θα προέβλεπε έργα υποδομής για το λαό και την προστασία του πληθυσμού από τέτοιες "κακές στιγμές".

Και σ' αυτήν την περίπτωση, επιβάλλεται η αλλαγή συσχετισμών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, η αποδυνάμωση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και η ενίσχυση του ΚΚΕ για να προχωρήσει η πρότασή του για λαϊκή εξουσία - οικονομία που θα λύσει τέτοια λαϊκά προβλήματα.

Είναι στο χέρι του λαού, πέρα από τη στράτευσή του με τους κομμουνιστές στους καθημερινούς αγώνες, σήμερα με την ψήφο του να δυναμώσει το ΚΚΕ, τιμωρώντας τους υπεύθυνους, επιβάλλοντας με την ψήφο και την πάλη του, τα απαιτούμενα έργα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ