ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Στη δίνη της «ανταγωνιστικότητας»

Να καταδικάσουν και στην κάλπη την πολιτική που απειλεί να τους πετάξει στο δρόμο, κάλεσαν τους εργάτες ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης και ο Γιώργος Τούσσας, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, που περιόδευσαν χτες στα ναυπηγεία

Την αγωνία και την οργή τους μετέφεραν οι εργάτες στο κλιμάκιο του ΚΚΕ
Την αγωνία και την οργή τους μετέφεραν οι εργάτες στο κλιμάκιο του ΚΚΕ
Την οργή και την αγανάκτηση για την κατάσταση στην οποία τους έχει οδηγήσει η πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, οργή που μεγάλωσε η προχτεσινή απειλή της γερμανικής πολυεθνικής «Thyssen Krupp» να βάλει «λουκέτο», εξέφρασαν χτες οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, και υποψήφιο βουλευτή στην Β' Πειραιά και τον Γιώργο Τούσσα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

Η ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων απειλεί από προχτές ευθέως ότι θα βάλει «λουκέτο» στο ναυπηγείο αν δεν γίνουν αποδεκτές οι αξιώσεις της από την κυβέρνηση που θα προκύψει, αξιώσεις που, ανάμεσα σε άλλα, ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο ναυπηγείο βρίσκονται στον αέρα εδώ και καιρό. Η «Thyssen Krupp» έχει αρχίσει τον τεμαχισμό του ναυπηγείου, έχει «πετάξει» 160 εργαζόμενους, αυτούς του τμήματος τροχαίου υλικού, σε εταιρεία «φάντασμα» και τώρα είναι 5 μήνες απλήρωτοι.

Τα στελέχη του ΚΚΕ, περιοδεύοντας στους χώρους του ναυπηγείου, συνομίλησαν με τους εργαζόμενους και τόνισαν τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν, τον ωμό εκβιασμό της πολυεθνικής και το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος του μεροκάματου των εργαζομένων. Ξεκαθάρισαν την πάγια θέση να μην απολυθεί κανείς, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας. Παράλληλα, επισήμαναν την αμφισβήτηση και ωμή παρέμβαση της πολυεθνικής σε ζητήματα της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, αφού επισήμανε το «χορό των λουκέτων» που μπήκαν μέσα σε μια μέρα, σε μια σειρά επιχειρήσεις, τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τις εύκολες υποσχέσεις που δίνουν αυτοί που έχουν διαχειριστεί τις τύχες του τόπου, τόνισε πως η κατάσταση είναι δύσκολη και θα δυσκολέψει κι άλλο μετά τις εκλογές. «Οποια κι αν είναι η κυβέρνηση μετά τις εκλογές πρέπει να ψάξουμε την αιτία. Ας θυμηθούμε τι έγινε εδώ, υπάρχει προϊστορία. Την επομένη των εκλογών έχεις δύο επιλογές ή θα έχεις τη δυνατότητα να αντιπαλέψεις, να διεκδικήσεις, ή θα έχεις δέσει μόνος σου τα χέρια σου. Είναι κρίσιμο τι θα γίνει στις 5 Οκτώβρη. Τι επιλογή θα κάνουν οι εργαζόμενοι και τι κυβέρνηση θα έχουμε». Αν θα 'χεις λαϊκό κίνημα, επισήμανε, ισχυρό να μπορεί να πάει κόντρα, αν θα 'χεις προϋποθέσεις να αντιπαλέψεις αυτήν τη πολιτική. Αυτή τη στιγμή, παίζουμε με την τύχη τη δική μας και των παιδιών μας.

«Τα ναυπηγεία, τόνισε ο Γιώργος Τούσσας, είναι στρατηγικός τομέας για την οικονομική ανάπτυξη και την αμυντική θωράκιση της χώρας. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη. Εχετε πείρα, αξιοποιήστε την. Στα χέρια σας έχετε τη δύναμη και με οργανωμένο τρόπο πρέπει να απελευθερωθεί. Με το λαό και τους εργάτες ή με τα μονοπώλια;».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οι εργάτες να φρενάρουν την εντεινόμενη αντεργατική επίθεση

Καλεί τους εργαζόμενους να σταματήσουν τα σχέδια του κεφαλαίου με τους αγώνες και την ψήφο τους

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει:

«Το ΠΑΜΕ θεωρεί δίκαιη την οργή και την αγανάκτηση που πνίγει εκατοντάδες εργαζόμενους ναυτεργάτες που πετιούνται στο δρόμο απλήρωτοι, θύματα της απληστίας του εφοπλιστή Αγούδημου, στα οκτώ πλοία της εταιρείας "GA FERRIES" μαζί με τους 45 υπαλλήλους της αφού ήδη άρχισε η αναγκαστική κατάσχεσή της. Ο συγκεκριμένος εφοπλιστής αφού ξεζούμισε τους εργαζόμενους και τους χιλιάδες νησιώτες, χρόνια τώρα. Αφού ξεκοκάλισε εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις χρόνια τώρα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τους παράτησε στο έλεος της τύχης τους και "σάλπαρε" για άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Την ίδια στιγμή η πολυεθνική ThyssenKrupp, ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (χαρακτηρίστηκε σαν "η πιο επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση του ΠΑΣΟΚ"), καταγγέλλει τη σύμβασή της με το δημόσιο για παραγγελίες του πολεμικού ναυτικού (περί υποβρυχίων) απειλώντας και εκβιάζοντας για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και άλλες αξιώσεις (νέες παραγγελίες). Παίζουν χοντρό πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων αφού απειλείται η συνέχιση της λειτουργίας του ναυπηγείου και 1.400 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο. Ενοχη και σε αυτήν την περίπτωση είναι η αντεργατική πολιτική που υλοποιείται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Είναι τα πιο πρόσφατα παραδείγματα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας, όπου εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τη νύφη (κρίση) και όχι μόνο και μάλιστα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Μετά τις εκλογές ανεξάρτητα του ποιος θα αναλάβει την συνέχιση της αντεργατικής πολιτικής, ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, ένα είναι βέβαιο ότι μαύρες μέρες περιμένουν τους εργαζόμενους. Αν δεν δώσουν δυνατή απάντηση στο δικομματισμό και στα στηρίγματά του, με την ψήφο τους στις 4 Οκτώβρη. Αν η ψήφος δεν γίνει όπλο στα χέρια του εργάτη και της εργάτριας, ενάντια στην αντεργατική πολιτική και στους εκφραστές της, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αν η ψήφος δεν δημιουργήσει προϋποθέσεις και δεν ανοίξει δρόμο για την ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος και δεν μετατραπεί σε κυματοθραύστη της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργάτες και τις εργάτριες, να σταματήσουν με τον αγώνα τους και την ψήφο τους τα μετεκλογικά σχέδια του κεφαλαίου. Να αξιοποιήσουν την πολύχρονη πείρα τους. Να αγωνιστούν για το δικό τους δρόμο ανάπτυξης, όπου ο πλούτος θα πηγαίνει στον παραγωγό του για την ικανοποίηση των αναγκών του. Μόνο τότε θα σταματήσει η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων από την πλουτοκρατία και θα ανοίξει ο δρόμος για την δική τους εξουσία».

Οι συνένοχοι τρέχουν να κρυφτούν

Η λέξη «οργή» μάλλον είναι λίγη για να περιγράψει αυτό που προκαλούν οι αντιδράσεις των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στις νέες εξελίξεις με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η οργή όμως δεν αρκεί. Οι εργάτες πρέπει να βγάλουν στέρεα, πολιτικά συμπεράσματα. Ταξικά συμπεράσματα. Να δουν ποιος πάει με ποιον και ανάλογα να κρίνουν. Περιθώρια για αυταπάτες δεν υπάρχουν πια.

Εκείνοι που το 2001 πανηγύριζαν για το ξεπούλημα των ναυπηγείων και το παρουσίαζαν ως «μονόδρομο» (!) δηλώνουν τώρα οργισμένοι με τους εκβιασμούς της «Thyssen Krupp». Οταν τότε οι ταξικές δυνάμεις καλούσαν την ΠΟΕΜ και το σωματείο «Τρίαινα» των εργαζομένων στα ναυπηγεία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ πλειοψηφούν και στα δύο) σε αγωνιστική οργάνωση του κλάδου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες δήλωναν ότι «η ιδιωτικοποίηση είναι μονόδρομος σήμερα» και μάλιστα συμπλήρωναν πως... «οι παλαιότερες θέσεις των συνεδρίων της ΠΟΕΜ για ενιαίο φορέα και στα ναυπηγεία και αλλού είναι αναχρονιστικές και ξεπερασμένες και πρέπει ν' αλλάξουν»! Δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν την πώληση ακριβώς επειδή δε διαφωνούσαν καθόλου μ' αυτή. Και σ' αυτή την κατεύθυνση όχι μόνο συμφώνησαν στις εκατοντάδες απολύσεις που δόθηκαν «πεσκέσι» στους αγοραστές, αλλά και καλλιέργησαν στους εργάτες την αυταπάτη ότι η παράδοση του ναυπηγείου στους ιδιώτες θα «διασφαλίζει τη δουλειά και τις κατακτήσεις τους» (βλ. σχετική ανακοίνωση του «Τρίαινα», Αύγουστος 2001).

Σήμερα, προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους με λεονταρισμούς. Η ΠΟΕΜ καταγγέλλει ως «επικίνδυνη» και «υπονομευτική» τη στάση της ιδιοκτήτριας εταιρείας. Η «Τρίαινα» μιλά για «άκομψη» και «αλαζονική» κίνηση. Αποκαλυπτική όμως είναι και η «λύση» που δείχνουν: Εύχονται «καλό ταξίδι» στην «Thyssen Krupp», ζητώντας δηλαδή αντικατάσταση του δερβέναγα που στέκεται πάνω από τα κεφάλια των εργατών των ναυπηγείων. Την οργή που προκαλεί ο εμπαιγμός, ξεπερνά η οργή που προκαλεί η συμφωνία τους με το έγκλημα, όπως οι ίδιοι ομολογούν. «Φανήκατε ανίκανοι», τονίζει το σωματείο απευθυνόμενο στην εργοδοσία, προσθέτοντας ότι «τα Ναυπηγεία πρέπει να ξαναγίνουν ανταγωνιστικά». Ισχυρίζονται δηλαδή πως η ανίκανη διαχείριση από τη σημερινή διοίκηση και η έλλειψη «ανταγωνιστικότητας» των Ναυπηγείων (δηλαδή η απουσία των προσδοκώμενων κερδών) είναι που γεννούν τα σημερινά αδιέξοδα. Αφήνουν ανέγγιχτη την πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που οδηγεί όχι μόνο στην ένταση της αντεργατικής επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων των Ναυπηγείων αλλά και στην παράδοση ενός στρατηγικής σημασίας - για την άμυνα, ασφάλεια, ευημερία ολόκληρου του λαού - κλάδου στο κεφάλαιο.

Να γιατί είναι και τα δικά τους χέρια βουτηγμένα στο έγκλημα. Να γιατί ήρθε πια η ώρα οι εργάτες να συνειδητοποιήσουν ότι είναι κομμάτι των προβλημάτων τους, να τους γυρίσουν την πλάτη οριστικά και αμετάκλητα.


Α. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ