ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Οχτώβρη 2009
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μακελειό πολιτών στην Πεσαβάρ

Αλλο ένα τυφλό χτύπημα με θύματα άμαχους
Αλλο ένα τυφλό χτύπημα με θύματα άμαχους
IΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Λουτρό αίματος προκάλεσε σε πολυσύχναστη αγορά της πόλης Πεσαβάρ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, καμικάζι που ανατίναξε το όχημά του, χτες το πρωί, σε ώρα αιχμής. Μέχρι χτες το απόγευμα, ο απολογισμός είχε φτάσει τους 49 νεκρούς και τους 100 τραυματίες αλλά αναμενόταν να αυξηθεί και άλλο. Μέχρι το απόγευμα δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης ενώ δεν είχε καταστεί σαφές ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος των δραστών.

Πρόκειται για την αιματηρότερο επίθεση στη χώρα τους τελευταίους έξι μήνες και ακολούθησε μια κλιμάκωση των επιχειρήσεων που εξαπέλυσε, τον τελευταίο καιρό, ο πακιστανικός στρατός κατά των ισλαμιστών εξτρεμιστών γενικά και των Ταλιμπάν ειδικότερα. Στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν, χτες, ότι ετοιμάζεται νέα μεγάλη επιχείρηση κατά των ισλαμιστών μαχητών στην επαρχία του νοτίου Ουαζιριστάν.

Παράλληλα, στο Κοινοβούλιο της χώρας συνεχίζεται, σε υψηλούς τόνους, η συζήτηση για την αποδοχή ή όχι της οικονομικής βοήθειας που προσφέρει η Ουάσιγκτον (1,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια πενταετία) υπό την μορφή «προγραμμάτων για την ενίσχυση της δημοκρατίας, της οικονομίας, της κοινωνίας», αλλά και του στρατού αν χρειαστεί, υπό την προϋπόθεση ότι τη διαχείριση θα κάνει η αμερικανική πρεσβεία, που θα στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι στο Λευκό Οίκο είναι αλλεπάλληλες οι συσκέψεις για το «επόμενο βήμα» στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, με τις απόψεις που θέλουν να δοθεί βάρος στην αντιμετώπιση του ισλαμιστικού εξτρεμισμού και των Ταλιμπάν εντός Πακιστάν να πληθαίνουν.

Κατά τα άλλα, όπως αναμενόταν, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε ομοφώνως, χτες, την παράταση, κατά ένα έτος, της αποστολής των κατοχικών νατοϊκών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, και καλεί σε «ενίσχυση με κάθε τρόπο της συγκεκριμένης απόφασης». Δε διευκρινίζεται, πάντως, σαφώς αν στην παράταση της κατοχικής αποστολής συμπεριλαμβάνεται εμμέσως και έκκληση για αποστολή επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τεταμένα τα πνεύματα στην Ιερουσαλήμ

«Εποικοδομητικές» πλην άνευ αποτελέσματος οι επαφές Μίτσελ

IEΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σποραδικά, αν και σφοδρά, επεισόδια μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών και στρατιωτών ξέσπασαν, και χθες, στην Ιερουσαλήμ. Οι ισραηλινές αρχές παρέτειναν τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που έχουν λάβει τις τελευταίες μέρες και μάλιστα, χθες, απαγόρευσαν την είσοδο όχι μόνο στο σύμπλεγμα του τεμένους αλ Ακσα αλλά και στην παλιά Πόλη όλων των Παλαιστινίων που δεν κατοικούν ή δεν εργάζονται σε αυτήν, «ρίχνοντας επιπλέον λάδι στη φωτιά».

Αν και δεν έγιναν επίσημες ανακοινώσεις, πληροφορίες ανέφεραν ότι τα σοβαρότερα επεισόδια σημειώθηκαν στην περιοχή Ρας αλ Αμούντ, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και στο σημείο ελέγχου της Καλάντια, που βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει τη Ραμάλα με την Ιερουσαλήμ και ότι τραυματίστηκαν τέσσερις Παλαιστίνιοι και 11 Ισραηλινοί αστυνομικοί. Υπενθυμίζεται ότι η «Φατάχ» του Προέδρου Αμπάς είχε προκηρύξει γενική απεργία, για χθες, κατηγορώντας την ισραηλινή κυβέρνηση ότι με τις αλλεπάλληλες απαγορεύσεις εισόδου στο αλ Ακσα και με τον εντεινόμενο εποικισμό ουσιαστικά «εξιουδαΐζει» την Ιερή Πόλη. Για «μέρα οργής» μίλησε η «Χαμάς» ενώ αγανάκτηση για τη διαχείριση του τρίτου ιερότερου τόπου του Ισλάμ έχουν εκφράσει σχεδόν όλες οι αραβικές ηγεσίες.

«Τοίχος» απέναντι στον Μίτσελ

Δίωρη «εποικοδομητική» συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό είχε, χθες, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος, το βράδυ, αναμενόταν να συναντήσει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο. Ο Μίτσελ επανέλαβε ότι στόχος της νέας αμερικανικής προεδρίας παραμένει «να βρεθεί τρόπος αναθέρμανσης των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων και κατάληξής τους σε συμφωνία συνολικής λύσης». Από την άλλη πλευρά, πάντως, η ισραηλινή κυβέρνηση επέμενε ότι δεν προτίθεται ούτε καν να «παγώσει» τον εποικισμό, πέραν από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και ο υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν χαρακτήριζε «ουτοπία τη θέση Ομπάμα για συνολική ειρήνη».

Παράλληλα, ο υφυπουργός του, Ντάνι Αγιαλόν, εξαπέλυε επίθεση κατά της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ, επειδή χαρακτήρισε «άξια προσοχής» την έκθεση Γκόλντστοουν, που κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα. Ο Ντάνι Αγιαλόν μίλησε για «αντι-ισραηλινή» θέση και ζήτησε την άμεση επανεξέτασή της.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Συμφωνία για την εκμετάλλευση του γιγάντιου πετρελαϊκού κοιτάσματος της Ρουμάιλα, στο νότιο Ιράκ, υπογράφτηκε, ανάμεσα στο ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου και κοινοπραξία της βρετανικής BP και της κινεζικής CNPC (Conosco). Η συμφωνία θα τεθεί στην κρίση κυβέρνησης και βουλής.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Στη συνοριακή πόλη Ιπιάλες, από την πλευρά της Κολομβίας, πραγματοποιήθηκε χτες η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Κολομβίας και του Εκουαδόρ και των κυβερνητικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών, με στόχο να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Στο Βέλγιο μεταφέρθηκε κρατούμενος του κολαστηρίου του Γκουαντάναμο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και επιβεβαίωσε τη μεταφορά του Χαλέντ Αλ Μουτάιρι, πολίτη του Κουβέιτ, στην πατρίδα του.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εξι Πολιτείες, το Κεντάκι, το Μισούρι, η Μοντάνα, το Νιου Τζέρσεϊ, η Βόρεια Καρολίνα και η Οκλαχόμα θέλουν να σύρουν στα δικαστήρια την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αν δεν τους εξοφλήσει «αγνοούμενα» ομόλογα που είχαν εκδώσει οι ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ύψους 16,7 δισ. δολαρίων.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τουλάχιστον 168 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, από κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στις ορεινές περιοχές στο βόρειο τμήμα των Φιλιππίνων.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η κατάρρευση δύο ανελκυστήρων σε ορυχείο μετάλλου στην επαρχία Χουνάν της Κεντρικής Κίνας είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 26 εργαζομένων και τον τραυματισμό άλλων πέντε που διασώθηκαν και νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Δυνάμεις του αιθιοπικού στρατού εισέβαλαν προχτές βράδυ στο Γκαλκάγιο της ημι-αυτόνομης περιοχής Πούντλαντ της Σομαλίας και έκαναν επιδρομή σε ένα κτίριο απ' όπου αποχώρησαν προκαλώντας δύο τραυματισμούς και απαγάγοντας τουλάχιστον ένα άτομο.

ΡΩΜΗ.-- Εννέα δικαστικοί, από τους συνολικά 15, τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης του νόμου που πρόσφερε ασυλία στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος δήλωσε πως δεν περίμενε κάτι διαφορετικό, καθώς οι δικαστές επελέγησαν από τρεις κατά σειρά ...αριστερούς Προέδρους της Δημοκρατίας (Τζ. Ναπολιτάνο, Κ. Τσιάμπι και Λουίτζι Σκάλφαρο). Ο Ιταλός κατηγορείται για διαφθορά.

ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
Εν αναμονή...

ΠΡΑΓΑ.--

Μια εξαίρεση από το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ζητά ο Πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, για να υπογράψει τελικά το κείμενο της Συνθήκης της Λισαβόνας, ανακοίνωσε χτες ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ μετά από συνάντηση μαζί του.

Ο Κλάους, αντικομμουνιστής με συγκεκριμένο ρόλο στην αντεπανάσταση, ισχυρίζεται ότι ζητάει την εξαίρεση θέλοντας να προστατεύσει τη χώρα από διεκδικήσεις ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Θέλοντας να υπερασπίσει κυρίως τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ο Κλάους εξέφρασε φόβους ότι ορισμένοι θα προβάλουν αξιώσεις για την επιστροφή περιουσιακών στοιχείων, τα οποία είχαν κατασχεθεί από Γερμανούς που είχαν διωχθεί από την Τσεχοσλοβακία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία και η Πολωνία έχουν εξασφαλίσει μια εξαίρεση από τον Χάρτη, η μεν πρώτη ώστε να μην της επιβληθούν διατάξεις σχετικά με εργασιακά θέματα, η δε Πολωνία για να μην αναγκαστεί να αλλάξει τη νομοθεσία της για τις αμβλώσεις.

Πάντως, ο Γέρζι Μπούζεκ υποστήριξε χτες πως κάθε νέα καθυστέρηση στη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης θα στοίχιζε ακριβά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους πολίτες της, ενώ δήλωσε στον Κλάους ότι χρειάζεται η υποστήριξη και η σύμφωνη γνώμη όλων των υπολοίπων 26 χωρών - μελών της ΕΕ για την υιοθέτηση των όρων του.

ΣΥΡΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Νέα περίοδος στις μεταξύ τους σχέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με μια κοινή δήλωση περί «σύσφιξης των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα» ολοκληρώθηκαν οι διήμερες επαφές του Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντουλάχ με τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ, στη Δαμασκό. Για του λόγου το αληθές, μάλιστα, προχώρησαν και σε κοινή δήλωση για το Λίβανο, ένα ζήτημα που προκάλεσε έντονες, μεταξύ τους, τριβές.

Τάχθηκαν υπέρ της σύστασης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, προκαλώντας τις θετικές αντιδράσεις όλων των πτερύγων της λιβανικής πολιτικής σκηνής. Οι δύο ηγέτες, επίσης, τάχθηκαν υπέρ του τερματισμού της ισραηλινής κατοχής και υπέρ του σεβασμού του τριμερούς θρησκευτικού καθεστώτος της Ιερουσαλήμ αλλά και της πληθυσμιακής της σύνθεσης, που αλλοιώνεται από τους εποικισμούς.

Οι Ασαντ και Αμπντουλάχ φέρονται να συζήτησαν και για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς παρά τις σχέσεις της με την Τεχεράνη, προσφάτως και η Δαμασκός άρχισε να συμμερίζεται τις ανησυχίες άλλων αραβικών ηγεσιών για επέκταση της σιιτικής ιρανικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Αναλυτές αποτιμούσαν ως εξαιρετικά σημαντική την επίσκεψη Αμπντουλάχ, εκτιμώντας ότι «θέτει τις βάσεις για μια νέα συνολική αραβική στρατηγική, που σαφώς θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή».

Πείραμα στη σελήνη

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αγνωστο παρέμενε για ώρες χτες εάν πέτυχε ο διπλός «βομβαρδισμός» του νότιου πόλου της Σελήνης από την αποστολή της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (ΝΑSA), με σκοπό την αναζήτηση πάγου στο σεληνιακό υπέδαφος. Η συσκευή οργάνων LRCROSS μετέδωσε εικόνες και μετρήσεις απ' τα στοιχεία της πρόσκρουσης (όχι ευκρινώς και σε απευθείας μετάδοση όπως είχε υποσχεθεί η NASA). Αυτά τα δεδομένα θα αναλυθούν τώρα προκειμένου να εξακριβωθεί η ύπαρξη νερού στη συγκεκριμένη περιοχή του δορυφόρου της Γης που παραμένει μόνιμα στο σκοτάδι. Η αποστολή LRCROSS, κόστους περίπου 53.000.000 ευρώ, εκτοξεύτηκε τον Ιούνιο μαζί με τον «Αναγνωριστικό Σεληνιακό Δορυφόρο» (LRO), χαρτογραφώντας τη σελήνη και αναζητώντας τοποθεσίες κατάλληλες για προσελήνωση, προτού συντριβεί χτες στο νότιο πόλο της Σελήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ