ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμερικανική προτεραιότητα η ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας

Βαθαίνει η κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ

H M.Oλμπράιτ με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών

Associated Press

H M.Oλμπράιτ με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών
ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σοβαρή πιθανότητα αναθέρμανσης των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών «διαβλέπει» η αμερικανική διπλωματία, η οποία, όμως, κατέστησε σαφές ότι προτεραιότητα της Ουάσιγκτον αποτελεί η επίτευξη οριστικής «ειρηνευτικής συμφωνίας» ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους μέχρι το τέλος της προεδρικής θητείας του Μπιλ Κλίντον. Εντούτοις, ακόμη και σε αυτόν τον τομέα, το μέλλον δε φαντάζει ιδιαιτέρως ευοίωνο.

Χωρίς να έχει σημειωθεί κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις και με αγεφύρωτες όλες τις υπάρχουσες διαφωνίες ολοκλήρωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ την περιοδεία της στην περιοχή. Η Ολμπράιτ μετέβη, χτες, στο Κάιρο, όπου ενημέρωσε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, αλλά και είχε σύντομη συνάντηση με το Σύρο ομόλογό της Φαρούκ αλ Σάραα. Λακωνικές, συγκρατημένα θετικές και άκρως σιβυλλικές ήταν οι δηλώσεις και των δύο μετά το τέλος της συνάντησης. Ο αλ Σάραα αρκέστηκε να εκφράσει ελπίδες αναβίωσης του διαλόγου, ενώ η Ολμπράιτ επανέλαβε ότι θα πρέπει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμορφωθούν με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους.

Παρ' όλα αυτά, νέα εμπόδια προβάλλουν στον αμερικανικό στόχο για ολοκλήρωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας με τη νέα κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ. Χτες, με ψήφους 61 υπέρ και 48 κατά, εγκρίθηκε από την Κνεσέτ, στην πρώτη ψηφοφορία, η πρόταση νόμου της αντιπολίτευσης για διάλυση της Βουλής και προκήρυξη νέων εκλογών. Για να οριστικοποιηθεί η απόφαση θα πρέπει να λήξουν με ανάλογα θετικό αποτέλεσμα και άλλες 2 ψηφοφορίες, ενδεχόμενο, που δε μοιάζει απίθανο, καθώς το χάσμα ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και το υπερορθόδοξο εβραϊκό συγκυβερνών κόμμα «ΣΑΣ» παραμένει μεγάλο.

ΝΟΤΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ
Συγκίνηση και κοσμοσυρροή για τη «μνηστή του Λιβάνου»

Κομμουνιστές, αλλά και σιίτες μουσουλμάνοι, τίμησαν την Σόχα Μπεσάρα, στην πρώτη επιστροφή στη γενέτειρά της, μετά από τα 10 χρόνια φυλάκισης στις φυλακές Χιάμ

ΝΤΕΪΡ ΜΙΜΑΣ.-

Από σφυροδρέπανα, κόκκινες σημαίες, και το πρόσωπο του Τσε γέμισαν οι δρόμοι του μικρού, στους περισσότερους, χωριού Ντέιρ Μίμας, την περασμένη Κυριακή. Κομμουνιστές από όλο το Λίβανο, αλλά και αρκετοί σιίτες μουσουλμάνοι συνέρρευσαν στο άγνωστο χωριό του Ν. Λιβάνου, που δεν έκλεισε παρά μόνο μερικές ημέρες ελεύθερο, για να αποτίσουν φόρο τιμής στη «μνηστή του Λιβάνου», όπως είναι γνωστή στη χώρα της, η Σόχα Μπεσάρα.

Η 33χρονη, σήμερα, Μπεσάρα επέστρεψε στη γενέτειρά της για πρώτη φορά μετά από την απελευθέρωσή της, την 1η Σεπτεμβρίου του 1998. Συνθήματα, εκδηλώσεις αγάπης αλλά και τα δάκρυα πολλών συντοπιτών της τη συνόδευσαν καθ' όλη τη διάρκεια της βόλτας που έκανε στους δρόμους του Ντέιρ Μίμας. Αντίθετα, βαθιά σιωπή επικράτησε όταν η Μπεσάρα επισκέφθηκε το, επί δέκα χρόνια, κολαστήριό της, τις φυλακές Χιάμ, όπου οδηγήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1988 μετά από την απόπειρα δολοφονίας του επικεφαλής της λιβανικής πολιτοφυλακής Αντουάν Λάχαντ. Η 21χρονη, τότε, Μπεσάρα προετοίμαζε επί 2 χρόνια την απόπειρα, που είχε σχεδιαστεί από το ΚΚ Λιβάνου. Βασανίστηκε σκληρά επί 3 συνεχόμενους μήνες, έμεινε περισσότερο από κάθε άλλο κρατούμενο, στην απομόνωση επί 6 χρόνια και αποφυλακίστηκε μετά από έντονες πιέσεις του Ερυθρού Σταυρού.

«Μόλις συνειδητοποίησα ότι το κελί της απομόνωσής μου έχει διαστάσεις 1,80x90» αρκέστηκε να δηλώσει λακωνικά τονίζοντας ότι το Ισραήλ δε θα μπορούσε ποτέ να παρατείνει την κατοχή, αν δεν είχε ντόπιους συνεργάτες, που, πλέον, θα πρέπει να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη αναλόγως με τις ευθύνες που φέρει ο καθένας. Η Μπεσάρα κατοικεί, πια, στο Παρίσι όπου εργάζεται για την απελευθέρωση των Λιβανέζων κρατουμένων που έχουν απομείνει στις ισραηλινές φυλακές και δηλώνει αφοπλιστικά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος έχθρας με τον απλό ισραηλινό λαό. Αντίθετα, επισημαίνει, είναι η ανάγκη να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί ένοχοι της τραγωδίας των λαών της περιοχής, που δεν είναι άλλοι από όσους έχουν συμφέρον να διατηρείται η ένταση στην περιοχή για να «διαμεσολαβούν» ακατάπαυστα.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Το αποτέλεσμα του συνεδρίου του Αριστερού Κόμματος

Το συνέδριο του σουηδικού Αριστερού Κόμματος τερματίστηκε με ένα ψήφισμα, τιτλοφορούμενο «Για μια σοσιαλιστική επίθεση», που ζητά από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να υποσχεθεί πριν τις εθνικές εκλογές, που θα γίνουν σε δύο χρόνια, ότι τη νέα κυβέρνηση θα τη σχηματίσει με συμμετοχή του Αριστερού Κόμματος. Οι σοσιαλδημοκράτες κυβερνούν τώρα μόνοι, αλλά με την υποστήριξη του Αριστερού Κόμματος και των Πρασίνων.

Η ηγεσία του κόμματος, υπό την επανεκλεγείσα διά βοής Γκούντρουν Σίμαν, είχε προτείνει στο συνέδριο και μια κοινή εκλογική πλατφόρμα με τους σοσιαλδημοκράτες, που όμως απορρίφθηκε από τους συνέδρους με μεγάλη πλειοψηφία. Απορρίφθηκε επίσης πρόταση των λεγόμενων ανανεωτών να μη γίνει αποδεκτό το προτεινόμενο κομματικό πρόγραμμα και στη θέση του να ψηφιστεί από το συνέδριο μια σύντομη σύνοψη του προγράμματος.

Πολλοί σύνεδροι και μεγάλο μέρος της βάσης δεν είναι σύμφωνοι με την υποστήριξη της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης και ίσως γι' αυτό και για την υπογράμμιση του αιτήματος συμμετοχής στη μελλοντική κυβέρνηση του Αριστερού Κόμματος (μετά τις εκλογές του 2002) η ηγεσία οργάνωσε το ακόλουθο σενάριο: Στη διάρκεια του συνεδρίου στήθηκε ένα «πόντιουμ» διαλόγου με προσκεκλημένους του ΚΚ Γαλλίας, του (γερμανικού) ΚΟΔΗΣΟ και της φινλανδικής Αριστερής Ενωσης. Εκεί ο πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ Λόταρ Μπίσκι υποστήριξε ότι το ζήτημα της συμμετοχής σε κυβέρνηση πρέπει να αποφασιστεί από περίπτωση σε περίπτωση και μετά από διάλογο με κομματικά μέλη. Η Γκούντρουν Σίμαν όμως τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι - κατά το γαλλικό πρότυπο - οι κυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες πρέπει να δώσουν πριν από τις εκλογές ρητή υπόσχεση ότι θα σχηματίσουν κυβέρνηση μαζί με το Αριστερό Κόμμα. Αυτό η κομματική ηγεσία το θεωρεί «σοσιαλιστική επίθεση», αλλά η διαφωνία για συμμετοχή ή όχι συνεχίζεται στο κόμμα αυτό. Στο συνέδριο κατορθώθηκε να περάσουν δύο βασικά αιτήματα προς την κυβέρνηση: Να ψηφιστεί νόμος για καθιέρωση της εβδομαδιαίας εργασίας σε 30 ώρες και άλλος νόμος για τον ολοκληρωτικό τερματισμό των ιδιωτικοποιήσεων.

Ετσι και μετά το συνέδριο οι σοσιαλδημοκράτες δε φαίνεται να διακινδυνεύουν καταψήφιση στο σουηδικό Ράιχσταγκ (Βουλή).


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με 21 θύματα

ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Ο υπουργός Βιομηχανικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα, Σ. Β. Γκουνεράτνι, είναι ανάμεσα στους 21 νεκρούς από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που συντάραξε χθες την πρωτεύουσα της χώρας.

Μεταξύ των νεκρών είναι και το άτομο που μετέφερε τη βόμβα, το οποίο διαμελίστηκε. Σύμφωνα με την αστυνομία, από την έκρηξη υπάρχουν πολλοί τραυματίες, από τους οποίους οι 27 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Η αστυνομία εικάζει ότι ο βομβιστής ανήκε στην ανταρτική οργάνωση «Τίγρεις» των Ταμίλ, που μάχεται για ανεξαρτησία στις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Σρι Λάνκα.

Η βομβιστική επίθεση έγινε σε απόσταση δεκαπέντε χιλιομέτρων νότια της πρωτεύουσας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανοιχτή απειλή από Γιλμάζ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Μπροστά στο ενδεχόμενο να περάσει από δίκη για σκάνδαλα διαφθοράς, ο Μεσούτ Γιλμάζ απειλεί με διάλυση την κυβέρνηση συνασπισμού της Τουρκίας.

«Αν έχουμε κάνει κάτι που πρέπει να κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, εμείς πρέπει να παραπεμφθούμε εκεί, αλλά αυτή η συνεργασία δεν πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε ο Γιλμάζ. Τα μέλη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης ψήφισαν την περασμένη εβδομάδα σε εξεταστική κοινοβουλευτική επιτροπή υπέρ της παραπομπής του Γιλμάζ στο Ανώτατο Δικαστήριο με την κατηγορία της διαφθοράς. Για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση της επιτροπής πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη συζήτηση του θέματος στο σώμα.

Πολιτικοί αναλυτές διαβλέπουν κίνδυνο αποσταθεροποίησης της τουρκικής κυβέρνησης και του αντιπληθωριστικού της οικονομικού προγράμματος, που υποστηρίζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΚΙΝΑ
Χιλιάδες άστεγοι από σεισμό 5,9

ΠΕΚΙΝΟ.-

Τουλάχιστον 24 είναι οι τραυματίες από το σεισμό 5,9 Ρίχτερ στην Κίνα, ενώ σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές σε 53 χωριά, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 63.000 άνθρωποι να αντιμετωπίζουν πλέον στεγαστικό πρόβλημα.

Ο σεισμός σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην επαρχία Γκανσού, στη Βορειοδυτική Κίνα, όπως ανακοίνωσαν χτες οι τοπικές αρχές. Αξιωματούχος στην περιοχή Ξινγκτάι, που επλήγη περισσότερο από τον Εγκέλαδο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δύο χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς». Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι 450 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και άλλα 4.000 έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ