ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
Σελ. /80
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
13ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΡΑΧΩΝ
«Στα τρελά μας όνειρα δοσμένοι»

Με το άρωμα ενός «Εντελβάις» και με στίχους για όλα εκείνα «που αγαπήσαμε σαν αμαρτία και σαν γιορτή», άνοιξαν οι πύλες, προχτές το βράδυ, του 13ου Φεστιβάλ Βράχων στο Δήμο Βύρωνα.

Η αρχή έγινε με μια από τις σημαντικότερες φωνές της Ελλάδας, τον Δημήτρη Μητροπάνο, που χιλιάδες άνθρωποι, κάθε ηλικίας, επέλεξαν να τον απολαύσουν. Ανάμεσά τους, η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, τους οποίους πολλοί από τους παρευρισκόμενους έσπευσαν να χαιρετήσουν και να ανταλλάξουν μερικές κουβέντες μαζί τους.

«Μια και είναι επίκαιρο το θέμα των ταυτοτήτων, πρέπει να πούμε ότι και ο Δήμος Βύρωνα έχει συγκεκριμένη ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα. Ταυτότητα, στην οποία δεν αναγράφονται οι λέξεις εμπορευματοποίηση και ασέβεια προς το λαό της περιοχής μας. Είναι ένας δήμος δημοκρατικός, που ακολουθεί το δικό του δρόμο. Δρόμος, που δεν είναι μοναχικός, αλλά έχει συμπαραστάτη το λαό», είπε ο δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Ρογκάκος, κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ και υποδεχόμενος τον Δ. Μητροπάνο, «έναν καλλιτέχνη που τιμά και σέβεται τον κόσμο του Βύρωνα, αλλά και τον ελληνικό λαό».

Ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο οποίος συμπληρώνει 35 χρόνια παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι, στην «αντιφώνησή» του, υπογράμμισε: «Το Φεστιβάλ Βράχων του Δήμου Βύρωνα είναι ένας από τους πιο αξιόλογους θεσμούς, γιατί εκτός των άλλων, κυρίως, προσφέρει συλλογικό έργο. Ο Δήμος Βύρωνα έχει καταφέρει ώστε κάθε χρόνο να γίνεται ο χώρος καλύτερος. Είναι τιμή μου να συμμετέχω σε ένα τέτοιο φεστιβάλ».

Τα τραγούδια που αγαπάει ο Δ. Μητροπάνος ερμήνευσαν ο Νίκος Κουρουπάκης και η Στέλλα Χροναίου.

Ενα ζευγάρι που εδώ και τριάντα χρόνια αγαπιέται, πληγώνεται, αλλάζει, ωριμάζει και αναπολεί μέσα από θεατρικοποιημένους στίχους από τραγούδια της μέχρι τώρα πορείας του Δ. Μητροπάνου, υποδύθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία οι ηθοποιοί Δέσποινα Πόγκα και Νίκος Νικολαΐδης, σε κείμενα που έγραψε και σκηνοθέτησε η Λίλιαν Δημητρακοπούλου.

Ολα δημιούργησαν μια βραδιά απολαυστική, αφιερωμένη σε «όλα τα παράπονα», στα «πλοία της γραμμής που χάσαμε», αλλά και στα «ωραιότερα χρόνια και ημέρες». Μια βραδιά που κράτησε μέχρι αργά, με τη φωνή του Δ. Μητροπάνου να τραγουδά για όσους ζουν «στα τρελά τους όνειρα δοσμένοι, πάντα γελαστοί και γελασμένοι». Ετσι απλά, γιατί «η παρτίδα μας δεν παίχτηκε ακόμη».

Πολιτισμός στο Πέραμα

Ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, «Φεστιβάλ Νεολαίας», με έμφαση στην ερασιτεχνική δημιουργία μέσω της δουλιάς που γίνεται στα πολιτιστικά εργαστήριά του, διοργανώνει ο Δήμος Περάματος. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από τις 22/5 και ολοκληρώνονται στις 16 του Ιούνη.

Σήμερα (8.30 μμ), η θεατρική σκηνή του δήμου ανεβάζει τον «Υπηρέτη δύο αφεντάδων» του Γκολντόνι στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά.

Αύριο (8 μμ) στην Πρόνοια, παρουσιάζουν τις δουλιές τους τα τμήματα μπαλέτου, χορού και κίνησης και ευρωπαϊκού χορού. Την Κυριακή (8 μμ) στον ίδιο χώρο παρουσιάζεται το τμήμα των παραδοσιακών χορών.

Ακολουθούν: 12/6: Ρεμπέτικη βραδιά στο 8ο Δημοτικό Σχολείο (7 μμ), εκδήλωση που στηρίζει και ο ραδιοτηλεοπτικός «902», και εγκαίνια εργαστηρίου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ικονίου (8 μμ). 13/6: Αθλητικές, θεατρικές και χορευτικές εκδηλώσεις στο 7ο Δημοτικό (7 μμ), αθλητισμός και παράδοση στο 3ο Δημοτικό (7.30 μμ), «Ειρήνη» του Αριστοφάνη στο 2ο Δημοτικό (8 μμ), «Θα βρεθούμε ξανά...» στο 6ο Δημοτικό (8.30 μμ), «Αποχαιρετισμός στο σχολείο» Δημοτικό Ν. Ικονίου (8.30 μμ). 14/6: «Συναντώντας το χθες, το σήμερα...» 1ο Δημοτικό (7.30 μμ), «Χρωματιστές μαθητικές πινελιές και νότες» 5ο Δημοτικό (8 μμ), θεατρικές παραστάσεις και καραγκιόζης στο Δημοτικό Ν. Ικονίου (8.45 μμ). 16/6: «Σινέ Πέραμα» κλασικό Οκτέτο «Οι οδοιπόροι» (9 μμ).

Παραμυθικό «κάστρο»

Η «Σύγχρονη Εποχή», σήμερα (7.30μμ), στο βιβλιοπωλείο της (Μαυροκορδάτου 3) θα παρουσιάσει το όμορφο παιδικό παραμύθι του συντάκτη των οικολογικών θεμάτων στο «Ρ», Νίκου Μολυβιάτη «Το κάστρο που πέταξε», σε εικονογράφηση Εύας Μελά, που διηγείται πώς ξεπουλιέται η πολιτιστική μας κληρονομιά και πώς καταστρέφεται το περιβάλλον . Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Μερακλής, ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Θύμιος Παπανικολάου και ο διευθυντής του περιοδικού «Νέα Οικολογία» Βαγγέλης Στογιάννης. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Κατερίνα Σουβλή, με συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Βιβλιοπαρουσιάσεις
  • Οι εκδόσεις «π Systems» κυκλοφόρησαν την αρχιτεκτονική-περιβαλλοντική μελέτη της Μαργαρίτας Χόνδρου-Καραβασίλη «Κτίρια για έναν πράσινο κόσμο».
  • Οι «Τεχνικές Εκδόσεις» κυκλοφόρησαν το βιβλίο του Νίκου Ζωιτόπουλου «Τα χάρτινα όνειρα των παιδικών μας χρόνων», το οποίο είναι εμπνευσμένο από τις σειρές των εικονογραφημένων περιοδικών για παιδιά, όπως «Γκαούρ-Ταρζάν», «Ζούγκλα», «Διαμάντι», «Μάσκα» κ.ά.
  • Ο «Κέδρος» στη «Στοά του Βιβλίου», στις 12/6 (8μμ) θα παρουσιάσει το βιβλίο της ηθοποιού και τραγουδίστριας Ζωής Φυτούση «Βοήθεια, θέλω να ζήσω».
  • Οι εκδόσεις «Καστανιώτη» θα παρουσιάσουν: Στις 12/6 (8.30μμ) στο βιβλιοπωλείο «Παρατηρητής» στη Θεσσαλονίκη (Π. Πατρών Γερμανού 25), το βιβλίο του Μάκη Θεοδόση «Μια ερωτική τραγωδία». Στις 13/6 (12μ) στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου το βιβλίο της Βασιλικής Αλμπάνη «Ενας αιώνας χρονογράφημα». Στις 15/6 (12μ) στη «Στοά του Βιβλίου» το βιβλίο του Οζντεμίρ Α. Οζκιούρ «Η Κύπρος στη ζωή μου».
  • Το «Σπίτι της Κύπρου», στις 13/6 (8μμ), στη Στοά του Βιβλίου, θα παρουσιάσει το βιβλίο του Κύπρου Κουρτελλάρη «Χρίστος Κουρτελλάρης. Οι παροιμίες του λαού μας (Μια συμβολή στη διατήρηση της λαογραφίας του τόπου)», με ομιλητή τον πανεπιστημιακό καθηγητή Μιχάλη Μερακλή.
  • Οι εκδόσεις «Leader Books» στις 13/6 (12.30μμ) στη «Στοά του Βιβλίου» θα παρουσιάσουν τα βιβλία της σειράς «Σκέψη»: Ντον Τάπσκοτ «Ψηφιακή Οικονομία», Σαρλ Σαβάζ «Management πέμπτης γενιάς», Τσαρλς Χάντυ «Το διψασμένο πνεύμα».
  • Οι εκδόσεις «Πατάκη» (Ακαδημίας 65) στις 14/6 (8.30μμ) θα παρουσιάσουν το νέο μυθιστόρημα της Ελένης Λαδιά «Η Χάρις». Θα μιλήσουν οι Ρένος Απαστολίδης και Τάσος Ρούσος.
Ποικίλες εκδηλώσεις

Σήμερα και αύριο το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, διοργανώνει το σεμινάριο «Προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Θεωρητικό πλαίσιο και πρακτική», που θα πραγματοποιηθεί στο Παιδικό Μουσείο (Κυδαθηναίων 14, Πλάκα). Εισηγήτρια η αρχαιολόγος - μουσειολόγος Ελένη Σβορώνου.

  • Σήμερα (7.30μμ) ο καθηγητής Γεωλογίας - Παλαιοντολογίας Μιχάλης Δερμιτζάκης, θα μιλήσει στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31) με θέμα: «Η γεωλογία του ελλαδικού χώρου τα τελευταία είκοσι εκατομμύρια χρόνια και οι τελευταίες παλαιοντολογικές ανακαλύψεις».
  • Με εκδήλωση για τον Γιώργο Σεφέρη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηλιούπολης κλείνει την Κυριακή (8.30μμ) στο Δημοτικό Θέατρο Αλσους «Δημήτρης Κιντής», την 11η Πολιτιστική - Αθλητική συνάντηση μαθητών της Ηλιούπολης. Ποιήματα του Γ. Σεφέρη θα απαγγείλουν οι: Γιώργος Καραβασίλης, Χριστόφορος Λιοντάκης, Μανόλης Πρατικάκης, Ηλίας Γκρης και μαθητές του 6ου Γυμνασίου Ηλιούπολης. Συμμετέχει η Νεανική Χορωδία και Ορχήστρα Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης.
Στην Αμερική η «Ηλέκτρα»

Στο «Κάρνεγκι Χολ» της Ν. Υόρκης ανεβαίνει την Κυριακή η «Ηλέκτρα» του Μίκη Θεοδωράκη, με μαέστρο τον Πίτερ Τίμπορις, που θα διευθύνει τη Φιλαρμονική του Μανχάταν, και την Ελληνοαμερικανίδα Ρεβέκκα-Ευαγγελία Μαυροβίτη στον ομώνυμο ρόλο. Τραγουδούν, επίσης, οι Τάσος Χριστογιάννης, Μήδεια Ιασονίδη, Ιωάννα Φόρτη, Γιάννης Χριστόπουλος, Αγγελος Σίμος, Παύλος Μητρόπουλος κ.ά., ενώ θα συμμετάσχουν η 80μελής Χορωδία του Nyack College και η Ρωσική Χορωδία Δωματίου Νέας Υόρκης.

Ως την «τελευταία δωρεά» του προς τον ελληνικό λαό χαρακτήρισε τη λυρική του τριλογία («Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη») ο συνθέτης σε συνέντευξή του στην αμερικανική μεγαλούπολη, καταγγέλλοντας την ελληνική τηλεόραση, ότι έχει αποκόψει το λαό από τη ζωντανή ελληνική μουσική. Επισήμανε ότι η μουσική του διαδρομή είχε αφετηρία και στόχο τη γνωριμία του λαού με τους γίγαντες της ποίησης. Ο συνθέτης αρνήθηκε ν' απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την παρουσίαση της «Ηλέκτρας» στην Αμερική, τη χώρα που είχε στηλιτεύσει για την ωμή εισβολή της στη Γιουγκοσλαβία, λέγοντας: «Δε θα 'θελα να παρεκτραπώ στους δαιδάλους της πολιτικής... Ας ελπίσουμε ότι γύρισε πια αυτή η σελίδα και ας ασχοληθούμε μόνο με την "Ηλέκτρα", με την ομορφιά και τα μηνύματα ελευθερίας που φέρνει».

Προσπάθεια επικοινωνίας

Αρχίζουν σήμερα και για επτά ημέρες οι παραστάσεις της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, στον «Αδειο Χώρο», με το τελευταίο έργο της χειμερινής περιόδου, «Ελένιος και Ελένη» του Κωστή Μεγαπάνου, σε σκηνοθεσία του ίδιου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Γιάννης Μουρίκης, τη μουσική ο Σωτήρης Δεμπόνος. Παίζουν: Ντορίνα Θεοχαρίδου, Αγγελος Μπούρας, Μαίρη Νάνου, Βασίλης Βασιλάκης. Οι γονείς, μετανάστες στη Γερμανία, επιστρέφουν μετά από χρόνια για να ζήσουν με τα παιδιά τους. Η απόσταση, όμως, που ο χρόνος έφερε στις σχέσεις τους, άνοιξε ένα χάσμα και κάθε προσπάθεια επικοινωνίας πέφτει στο κενό. Γονείς και παιδιά εναλλάσσονται σε ρόλους θυτών και θυμάτων. Γίνονται οι σκιές ενός μακρινού παρελθόντος.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών που προέκυψε από τις εκλογές της 28/5 συγκροτήθηκε σε Σώμα ως εξής: Χάρης Παπαδόπουλος (πρόεδρος), Γιάννης Λάμπρου (γενικός γραμματέας), Αλέξανδρος Παπαηλιού (αντιπρόεδρος), Ηλίας Φραγκούλης (ταμίας), Μιχάλης Λυκούδης (έφορος), Βαγγέλης Δημητρίου, Νίκος Σέκερης (μέλη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ