ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Απαιτείται σύγκρουση και σκληρός αγώνας

Τα ΕΛΤΑ Καισαριανής επισκέφτηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, συνοδευόμενη από κλιμάκιο του Κόμματος

Εκπληρώνοντας την υπόσχεση που είχε δώσει στους υπαλλήλους των ΕΛΤΑ Καισαριανής, όταν πριν τις εκλογές είχε περιοδεύσει στο χώρο, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη τους επισκέφθηκε και πάλι χτες, συνοδευόμενη από κλιμάκιο της ΚΟ ΕΛΤΑ του ΚΚΕ. Οι υπάλληλοι «μουδιασμένοι», έκδηλη η ανασφάλεια και η αβεβαιότητά τους για το αύριο, για το μέλλον των ΕΛΤΑ. «Αισθάνεστε ασφαλείς, βλέπετε ένα λαμπρό μέλλον για σας;» ρώτησε η Λιάνα Κανέλλη κάποια στιγμή της συζήτησης και ένα ηχηρό «όχι» ήταν η ταυτόχρονη απάντηση όλων.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για τα ΕΛΤΑ, όπως ήταν αναμενόμενο, κυριάρχησαν στη συζήτηση με τους εργαζόμενους. «Προεκλογικά εδώ έπρεπε να αντιπαρατεθώ με τις υποσχέσεις που σας είχε δώσει ο Χ. Πρωτόπαππας. Σήμερα ξέρετε ότι το ΚΚΕ και όσα κατήγγειλε επιβεβαιώνονται» τόνισε η βουλευτής, αρχίζοντας την ενημέρωση των εργαζομένων στο κατάμεστο αναψυκτήριο των ΕΛΤΑ.

Η βουλευτής κατήγγειλε στους εργαζομένους την κυβερνητική πολιτική ξεπουλήματος των δημοσίων επιχειρήσεων, τονίζοντας: «Η μέθοδος που ακολουθείται για τα ΕΛΤΑ - τη ζήσαμε και αλλού - είναι απλή. Σπάσιμο σε μικρά κομμάτια, σε μικρές ευέλικτες εταιρίες και στη συνέχεια εκποίηση, δηλαδή ξεπούλημα. Εκεί βαδίζουν και τα ΕΛΤΑ. Υποβαθμίζονται για να ξεπουληθούν με χαμηλό τίμημα, γρήγορα εν κρυπτώ και παραβύστω, ούτε καν με αστικές διαδικασίες. Και χωρίς ζυμώσεις, χωρίς κινητοποιήσεις, είναι αδύνατον να αποφύγετε συνέπειες στα δικαιώματά σας, στη δουλιά σας».

Εν συνεχεία κάλεσε τους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις αντιδράσεις τους, σημειώνοντας πως θα απαιτηθούν συγκρούσεις σκληρές για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, για την υπεράσπιση της ίδιας της δουλιάς τους.

Η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από το είδος της πληροφόρησης που «απολαμβάνει» ο ελληνικός λαός. Η Λιάνα Κανέλλη τόνισε πως η επίσκεψή της πέρα από την τήρηση της υπόσχεσης που τους είχε δώσει, εντάσσεται στην προσπάθεια του ΚΚΕ να έρχεται σε επαφή με το λαό, πόσο μάλλον που μετεκλογικά αποσιωπώνται πλήρως οι θέσεις και οι δραστηριότητές του. «Και η δική σας απεργία θα χαθεί πίσω από σταυρούς και εικόνες» υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας συμπλήρωσε: «Για την Ολυμπιάδα. Τι ακούτε; Για ένα τζαμί, τι είπε ο Πάγκαλος κ.λπ.. Ξέρετε ότι με πρόσχημα την Ολυμπιάδα η πολιτική διαφήμιση θα απαγορεύεται για 1,5 χρόνο επειδή τάχα λερώνει την αισθητική του χώρου;». Στο ερώτημά της η απάντηση ήταν «όχι» από τους υπαλλήλους, που έδειξαν να ξαφνιάζονται δυσάρεστα από την πληροφορία.

Δυσαρεστημένοι όμως εμφανίστηκαν και με τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις. Κατήγγειλαν ότι ακόμα κανείς δεν τους έχει ενημερώσει για την απεργία που η Ομοσπονδία έχει εξαγγείλει για τις 21 του μήνα και για το λόγο αυτό ζήτησαν ενημέρωση από τον Γ. Κρίκα, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Ο Γ. Κρίκας σημείωσε πως η «Δημοκρατική Συνεργασία» καταψήφισε αυτή την κινητοποίηση, αφού το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα και τα προβλήματα των εργαζομένων, ενώ δε γίνεται καμία ουσιαστική προετοιμασία της και δεν έχει προγραμματιστεί καν μια συγκέντρωση. Κατήγγειλε την πλειοψηφία ότι «έβαλε πλάτες να περάσει αυτή η πολιτική, άφησε τους εργαζόμενους στο έλεος του θεού, έδωσε πράσινο φως για τους μάνατζερ και το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, υπέγραψε κατάπτυστες συλλογικές συμβάσεις, συνέβαλε στο κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού των εργαζομένων και έρχεται μετά από όλα αυτά, να προκηρύξει μια απεργία για τα μάτια του κόσμου».

Συμπλήρωσε πως η «Δημοκρατική Συνεργασία» κατέθεσε δικό της πλαίσιο, που δεν έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία. Κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους παρ' όλα αυτά να συμμετάσχουν στην απεργία, να προβάλουν τα αιτήματά τους, να δώσουν προοπτική συνέχειας και να στείλουν τα μηνύματα που πρέπει σε όλους όσοι υπονομεύουν τη δουλιά τους και το μέλλον τους.

Απαντώντας σε ερώτηση εργαζομένου πώς είναι δυνατόν να καταψηφίζει η «Δημοκρατική Συνεργασία» την απεργία, αλλά να συμμετέχει, η Λ. Κανέλλη τόνισε: «Επειδή διαφωνείς με το στόχο, δεν παύεις να απεργείς. Αν πάρετε όλοι μέρος θα υποχρεωθεί η Ομοσπονδία να σας ακούσει, να λάβει υπόψη της τα αιτήματά σας, θα "εκβιάσετε" τη συνέχεια του αγώνα. Αν δε συμμετέχετε, τότε της δίνετε το δικαίωμα να σταματήσει στο όνομα της μη ανταπόκρισής σας».

Επιστολή από «Flash 9.61» στο «Ρ»

Προς τον διευθυντή του «Ριζοσπάστη», ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «FLASH 9,61», κ. Π. Κολιοπάνος, έστειλε στις 6/6/2000 την ακόλουθη επιστολή:

«Κύριε Διευθυντά,

Για όσους φιλοδοξούμε να ασκούμε το λειτούργημά μας με υπευθυνότητα και αξιοπιστία, ο "Ριζοσπάστης" δεν είναι άλλη μία εφημερίδα. Είναι το ιστορικό έντυπο του ΚΚΕ, ο εκφραστής των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του.

Με κατάπληξη, λοιπόν, αλλά και λύπη, διάβασα στο φύλλο της 2ας Ιουνίου 2000, σημείωμα υπό τον τίτλο "Η Χουριέτ, ο κ. Ρέππας και το συντονιστικό", στο οποίο διατυπώνονται ισχυρισμοί όχι απλώς παντελώς αστήρικτοι για το πρόσωπό μου και για το σταθμό τον οποίο διευθύνω αλλά - και τούτο ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία - προσβλητικοί για την ίδια ιστορία, το κύρος και την αξιοπρέπεια της εφημερίδας σας.

Ο συντάκτης του εν λόγω σημειώματος θα έπρεπε να γνωρίζει - ή εν πάση περιπτώσει, όφειλε να πληροφορηθεί - τη δημοσιογραφική ιστορία του καθενός μας. Οφειλε, επίσης, να αντιλαμβάνεται τη διαφορά μεταξύ μηνύσεως και αγωγής, καθώς βεβαίως, και τη διαφορά μεταξύ ειρωνείας και συκοφαντίας.

Αντ' αυτού, παραληρών υπέρ των δικαίων Σπηλιωτόπουλου - φαντάζομαι ότι το ΚΚΕ και ο κατ' επανάληψιν διωχθείς "Ριζοσπάστης" δε συμμερίζονται τον ενθουσιώδη τρόπο με τον οποίο υποδέχεται μέτρα περιστολής της ελευθεροτυπίας, όπως τυγχάνει να είναι οι αγωγές κατά ΜΜΕ - υιοθετεί, εν τέλει, αυτό που υποτίθεται ότι κρίνει: υβρίζει και λασπολογεί, αντιγράφοντας τα όσα απαράδεκτα αναμασά αυτές τις μέρες ο ακροδεξιός Τύπος.

Χρεώνει δε στον "Ριζοσπάστη" την απαξίωση μιας πρωτοβουλίας για μείωση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με ευτελή υπονοούμενα περί ενημερώσεως της ανταποκρίτριας της "Χουριέτ" από τον υπογράφοντα, για ένα γεγονός το οποίο κυριαρχούσε στα ελληνικά ΜΜΕ επί ημέρες... Οποία δημοσιογραφική αποκάλυψις!

Ευτυχώς που το εμβριθές πόνημα νοσηρής φαντασίας υπογράφεται. Θα ήταν κρίμα, άλλωστε, να το χρεωθεί εξ ολοκλήρου η εφημερίδα σας.

Δεχθείτε, ωστόσο, τη λύπη και τη δυσαρέσκειά μου για τη φιλοξενία του.

Πάντοτε, στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση

ΠΑΝΟΣ ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΣ

Γενικός Διευθυντής FLASH 9,61»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

1. Ο «Ρ» στο συγκεκριμένο άρθρο έγραψε για τη σχέση του κ. Κολιοπάνου με την ανταποκρίτρια της «Χουριέτ», η οποία και υπέγραψε το άθλιο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας με τίτλο «Σκάνδαλο ομοφυλοφιλίας στην ελληνική πολιτική». Ουδέποτε έγραψε ότι ο κ. Κολιοπάνος τροφοδότησε με οποιαδήποτε στοιχεία την ανταποκρίτρια. Ο κ. Κολιοπάνος θα έπρεπε να γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ διαστρέβλωσης και στρεψοδικίας.

2. Το κύρος του «Ρ» αντανακλάται και στα μικρά και στα μεγάλα. Ο «Ρ» κατήγγειλε ευθύς από τις στήλες του το εν λόγω δημοσίευμα. Μπορεί να πει το ίδιο και ο κ. Κολιοπάνος για τον τρόπο παρουσίασης του θέματος από το σταθμό που διευθύνει;

3. Η άποψη του «Ρ» για την «πρωτοβουλία μείωσης των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» που ανέλαβαν Ελληνες και Τούρκοι δημοσιογράφοι δεν είναι διαφορετική από την άποψη της ΕΣΗΕΑ, η οποία απείχε από τη συγκεκριμένη διαδικασία «ελληνοτουρκικής προσέγγισης».

4. Αν ο διευθυντής του «Ρ», του «ιστορικού εντύπου του ΚΚΕ» όπως αναφέρει ο κ. Κολιοπάνος, ακολουθούσε την τακτική του κ. Κολιοπάνου που στέλνει επιστολή και εκφράζει «λύπη και δυσαρέσκεια» για τη φιλοξενία στο «Ρ» άρθρου που σχετίζεται με το σταθμό του, τότε μεγάλο μέρος της καθημερινής δραστηριότητας της διεύθυνσης του «Ρ» θα καταναλωνόταν στη συγγραφή επιστολών διαμαρτυρίας για τα όσα ασύστατα λέγονται καθημερινά από τις συχνότητες του «Flash 9,61» και από στελέχη του σταθμού κατά του ΚΚΕ, αρκετές φορές με πρόσχημα το «Ρ». Ενέργεια στην οποία ουδέποτε έχουμε προβεί.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Τρίτη στην τηλεόραση του «902» στα πλαίσια της καθημερινής, πολιτικής, ενημερωτικής εκπομπής «Προεκτάσεις», στις 10μ.μ., μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα: «Ιδιωτικοποιήσεις ΟΤΕ - Τραπεζών». Επιμέλεια - παρουσίαση Κώστας Καραχάλιος.

Συγκέντρωση ακροδεξιών στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση ακραίων εθνικιστικών κύκλων, για «να τιμηθεί» η μνήμη του Μ. Αλεξάνδρου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργεί, όπως κάθε χρόνο, το φεστιβάλ βιβλίου. Ετσι χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης αναγκάστηκαν ακούσια να συμμετάσχουν σε μια εκδήλωση που ερχόταν σε αντίθεση με τα δημοκρατικά και φιλειρηνικά αισθήματα της πλειοψηφίας του λαού μας. Σε μήνυμά του στους συγκεντρωμένους ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, αναφερόμενος στο έργο του Μ. Αλέξανδρου, σημείωσε ότι με τη διάδοση της ελληνικής παιδείας, βοηθήθηκε η διάδοση του χριστιανισμού.

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Εταιρεία Απόλλων, από τους συνδιοργανωτές αρχικά της εκδήλωσης, καταγγέλλει τις ενέργειες των οργανωτών «που κατευθύνουν σε πολιτική εκδήλωση ακραίων θέσεων, προώθηση ακραίων δοξασιών που υποδαυλίζουν τη μισαλλοδοξία, την αυταρχική συμπεριφορά» κλπ.

Επίσης, το Σάββατο στο χώρο του Αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου συγκεντρώθηκαν 40 περίπου νεοφασίστες της «Χρυσής Αυγής» για να «τιμήσουν», φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα, τη μνήμη του Μ. Αλεξάνδρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ