ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίσταση στη μετατροπή της πληροφόρησης σε εμπόρευμα

Νέες υπογραφές προστίθενται καθημερινά κάτω από το κείμενο-διαμαρτυρία για το συστηματικό αποκλεισμό πολιτικών κομμάτων και κινήσεων, κοινωνικών φορέων, αλλά και προσωπικοτήτων από τα ΜΜΕ, που δόθηκε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα, υπογραμμένο, μεταξύ άλλων, από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα.

Δεκάδες παράγοντες της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου υπέγραψαν το κείμενο, παρατηρώντας «με έντονη ανησυχία να πλήττεται, με βάναυσο τρόπο, το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού για ολόπλευρη και ισότιμη πληροφόρηση. Ιδιαίτερα τη μετεκλογική περίοδο παρατηρείται εντονότατα το φαινόμενο συνεχών αποκλεισμών από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και κυρίως τα τηλεοπτικά, για μια σειρά ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας και γενικότερα».

«Το φαινόμενο - τονίζεται στο κείμενο - δεν περιορίζεται σε κόμματα, αλλά αφορά και σε πολιτικές κινήσεις και κοινωνικούς φορείς και προσωπικότητες της κοινωνικοπολιτικής ζωής, που επίσης αποκλείονται συστηματικά. Οπως ανάμεσα στα κόμματα επιλέγονται ποια θα συμμετέχουν στις εκπομπές και στα δελτία ειδήσεων και ποια όχι, έτσι και ανάμεσα σε φορείς και πρόσωπα αποκλείονται εκείνοι που δε συμφέρει και επιλέγονται οι δήθεν "ειδικοί", διαμορφωτές της κοινής γνώμης».

Οι υπογράφοντες καταγγέλλουν πως «το θέμα αφορά κυρίως στα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια και ραδιόφωνα, αλλά και στα κρατικά, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα τελευταία κρατούν προσχήματα, όσον αφορά στο ΚΚΕ, μειώνοντας τις "δόσεις" του αποκλεισμού, ενώ αποκλείουν τελείως το ΔΗΚΚΙ και άλλες αριστερές δυνάμεις».

Η παραπάνω πρακτική χαρακτηρίζεται «αντιδημοκρατική» και υπογραμμίζεται πως οφείλεται, «πρώτα απ' όλα, σε συστηματικές προσπάθειες που έχουν στόχο τη λαϊκή συνείδηση, τη διαμόρφωση μιας ισοπεδωτικής άποψης υπέρ της "νέας τάξης πραγμάτων", αλλά και την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στη βάση μιας παραπέρα συναίνεσης υπέρ της αντιλαϊκής πολιτικής. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και ο συστηματικός αποκλεισμός όχι μόνο ενεργών κοινωνικών φορέων, αλλά και επισήμων αναγνωρισμένων κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής (ΚΚΕ-ΔΗΚΚΙ) από τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές της συντριπτικής πλειοψηφίας των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης».

Και το κείμενο καταλήγει: «Η μετατροπή της πληροφόρησης, στην πράξη, σε εφαλτήριο για την ανάπτυξη αντιλαϊκών στρατηγικών επιλογών θέτει επί τάπητος την ανάγκη αντίστασης και αναχαίτισης αυτής της επικίνδυνης για το λαό πορείας. Θεωρούμε ότι η ενημέρωση του λαού ούτε εμπόρευμα είναι, ούτε μπορεί να προσαρμόζεται με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της "νέας τάξης πραγμάτων". Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσοι αντιστέκονται σ' αυτήν την προσπάθεια φίμωσης. Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα κάθε αποκλεισμός. Διεκδικούμε το αναφαίρετο δικαίωμα του λαού στην πληροφόρηση».

Στο κείμενο προστέθηκαν οι παρακάτω υπογραφές καθηγητών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων:

Αλμπάνης Τριαντάφυλλος αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Χημείας

Αλυσανδράκης Κώστας καθηγητής Τμήματος Φυσικού - ευρωβουλευτής

Βούρη Σοφία αναπληρωτής καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

Γαλάνης Σοφοκλής αναπληρωτής καθηγητής, κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών

Δημολιάτης Γιάννης επίκουρος καθηγητής Ιατρικής

Διαμαντή Ρένα διδάκτορας

Καλπακίδης Βασίλης επίκουρος καθηγητής Τμήματος Μαθηματικού

Καμπανός Θέμης αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Χημείας

Καρκαμπούνας Σπύρος λέκτορας Ιατρικής

Λαδογιάννη Γεωργία επίκουρος καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας

Λαζαρίδης Ιωάννης αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής

Μάιπα Βασιλική επίκουρος καθηγήτρια Τμήματος Ιατρικής

Μπασιούκας Κώστας επίκουρος καθηγητής Ιατρικής

Νούτσος Δημήτρης αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Μαθηματικού

Παπαμαρκάκη Θωμαΐς επίκουρος καθηγητής Ιατρικής

Σακαρέλλου Μαρία καθηγητής Τμήματος Χημείας

Τσίκαρης Βασίλης αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Χημείας

Ακόμα, το κείμενο υπογράφουν οι:

Μαυρογιώργης Φίλιππος ποιητής - δημοσιογράφος, μέλος ΔΣ Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

Αποστολοπούλου Ναταλία συγγραφέας

Αρμάγος Ηλίας συγγραφέας

Ασίκης Θάνος συγγραφέας

Δαράκη Πέπη συγγραφέας

Ευγενία Ζήκου λογοτέχνης - μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

Ζωγράφου Ευγενία συγγραφέας

Καραβίδας Γιάννης λογοτέχνης - μέλος ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

Κεπέσης Νίκανδρος συγγραφέας

Κοΐνης Θοδωρής λογοτέχνης

Κοκκινέας Τίτος συγγραφέας

Κούκος Βασίλης συγγραφέας

Κουτσαύτης Ζώης συγγραφέας

Κυτόπουλος Νίκος συγγραφέας

Κωνσταντινέα Νίκη συγγραφέας

Λιόγκαρης Βασίλης συγγραφέας - μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

Πέτρουλα - Νικολοπούλου λογοτέχνης μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

Σιδέρη Μαρία συγγραφέας

Τσιμπουκίδης Δημήτρης συγγραφέας

Χαλιβελάκης Δημήτρης λογοτέχνης - μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

Χριστοδουλάκης Χρήστος συγγραφέας

Χρυσοχόου Ιφιγένεια συγγραφέας

Χαρίσης Νίκος σύμβουλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Κόκκινο, γιορτινό διάλειμμα

Μια ζεστή βραδιά, με καλή μουσική, εκλεκτούς μεζέδες και μπόλικο κρασί διοργάνωσε χτες βράδυ η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, ως είθισται μετά από κάθε εκλογική μάχη, παρουσία της Γενικής Γραμματέα, Αλέκας Παπαρήγα.

Δεκάδες άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων, της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου έδωσαν το «παρών». Ηταν εκεί όλοι αυτοί που έδωσαν τη μάχη των εκλογών λεπτό το λεπτό, άνθρωπο τον άνθρωπο, καθώς και οι συνεργαζόμενοι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

Οι καλεσμένοι άρχισαν να καταφτάνουν λίγο μετά τις 8 μ.μ. Η ατμόσφαιρα ήταν ζεστή και φιλική, φορτισμένη από την αισιοδοξία και το κέφι. Η καλοκαιρινή βραδιά γλύκανε περισσότερο από τους ήχους τους συγκροτήματος του Στέφανου Ψαραδάκου και τη ζεστή εκφραστική φωνή της Ειρήνης Σακκαλή, που παρουσίασαν ένα απάνθισμα από το έντεχνο ελληνικό τραγούδι. Το γλέντι άναψε για τα καλά όταν τη σκυτάλη πήρε η Χρυσούλα Βαζούρα και το συγκρότημά της που ταξίδεψαν τους καλεσμένους στα μονοπάτια της παράδοσης.

Την εκδήλωση άνοιξαν ο Αντώνης Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, σημειώνοντας το σύντομο χαιρετισμό του πως «τέτοια γιορτινά διαλείμματα μας βοηθάνε όλους να αντλούμε δυνάμεις για την ατομική και συλλογική μας προσπάθεια, για ό,τι καλύτερο σ' αυτόν τον τόπο, για ό,τι προοδευτικότερο στον κόσμο ολόκληρο».

Στη συνέχεια αφού αναφέρθηκε στα εγκληματικά σχέδια της νέας τάξης πραγμάτων επισήμανε: «Ομως η ειρήνη, τα δίκαια των λαών, η υπεράσπιση της κυριαρχίας της πατρίδας, ο γνήσιος πατριωτισμός και η διεθνής αλληλεγγύη είναι ιδανικά και στόχοι που παραμένουν ζωντανά στην ψυχή του λαού μας».

ΝΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Η φωνή του ΚΚΕ θα φτάσει παντού

Πικετοφορία διοργανώνει την ερχόμενη Παρασκευή, 16/6, η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ ενάντια στον αποκλεισμό του Κόμματος, αλλά και άλλων κομμάτων, φορέων κλπ., από τα ΜΜΕ. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 7.30μ.μ. από την πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ επισημαίνει ότι «αυτή είναι μόνο η αφετηρία ενός οργανωμένου πολιτικού ανοίγματος της ΚΟ Μεσσηνίας με στόχο να καταγγείλει στο λαό και στη νεολαία την τακτική της πλήρους αποσιώπησης ή της διαστρέβλωσης των θέσεων του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος από τα κρατικά και τα ιδιωτικά κανάλια».

«Προειδοποιούμε - σημειώνεται - τους κ.κ. διαμορφωτές της κοινής γνώμης και τα κέντρα που οργανώνουν αυτό το συστηματικό αποκλεισμό ότι θα αντισταθούμε και θα αναχαιτίσουμε αυτή την επιδίωξή τους, δηλαδή το πέρασμα της νέας τάξης, την εξασφάλιση συναίνεσης λαϊκής στην πολιτική τους. Η φωνή του ΚΚΕ θα φτάσει παντού στο νομό και θ' ακουστεί από το λαό μας».

Η ΠΕΑΕΑ Πετρούπολης

Την έντονη διαμαρτυρία του για τον αποκλεισμό του ΚΚΕ και των άλλων μικρών κομμάτων από τα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια, καθώς και για τον αποκλεισμό των στελεχών τους από τις συζητήσεις με εκπροσώπους κομμάτων, εκφράζει το Παράρτημα Πετρούπολης της ΠΕΑΕΑ, που συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα αυτό.

Κατατέθηκε νομοσχέδιο του υπ. Εθνικής Οικονομίας

Νομοσχέδιο με το οποίο συμπληρώνονται οι ισχύουσες διατάξεις για τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς αλλά ταυτόχρονα και σειρά θεμάτων φορολογικού χαρακτήρα για επιχειρήσεις, κατέθεσε χτες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο αποτελείται από 12 άρθρα, τα οποία ρυθμίζουν θέματα που αφορούν τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς. Πιο συγκεκριμένα θέματα αρμοδιοτήτων της διοίκησής της καθώς και τη σύσταση θέσεων Γενικού Διευθυντή, νομικού συμβούλου και άλλων θέσεων διοικητικού χαρακτήρα. Παράλληλα περιέχονται 8 άρθρα φορολογικού χαρακτήρα που περιέχουν ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν τους υπόχρεους καταβολής ΦΠΑ μεταξύ των οποίων και η «Ολύμπικ Κέτερινγκ» καθώς και τους υπόχρεους του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Επίσης ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, της εμπορίας χρυσού και άλλων επιμέρους θεμάτων όπως η μείωση των συντελεστών φορολόγησης επιχειρήσεων που έχουν έδρα σε νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ