ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ούτε ώρα χαμένη στην οργάνωση της λαϊκής πάλης

Ανακοίνωση, με αφορμή τη χτεσινή ορκωμοσία και την έναρξη των εργασιών της νέας Βουλής

Το αποτέλεσμα των εκλογών οδήγησε στην εναλλαγή κυβέρνησης και όχι στην αλλαγή πολιτικής υπέρ του εργαζόμενου λαού τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με αφορμή την ορκωμοσία και την έναρξη χτες των εργασιών της νέας Βουλής. Παράλληλα, γνωστοποιεί ότι Γραμματέας της είναι ο Αχιλλέας Κανταρτζής, Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι ο Σπύρος Χαλβατζής και ο Θανάσης Παφίλης, ενώ η Βέρα Νικολαΐδου προτείνεται για αντιπρόεδρος της Βουλής και ο Γιάννης Γκιόκας για Γραμματέας της Βουλής.

Στην ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σημειώνεται:

«Απευθυνόμαστε στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα και στη νεολαία υπογραμμίζοντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών οδήγησε στην εναλλαγή κυβέρνησης και όχι στην αλλαγή πολιτικής υπέρ του εργαζόμενου λαού. Οπως προεκλογικά διακήρυξε το ΚΚΕ έτσι και μετεκλογικά: Καμία πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, κανένας εφησυχασμός, ούτε μια μέρα χαμένη. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, για να παρεμποδίσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Να διεκδικήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους και να ανοίξουν δρόμο για βαθιές αλλαγές και ανατροπές.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρά τις όποιες φραστικές διακηρύξεις, θα εφαρμόσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Πολύ γρήγορα οι εργαζόμενοι θα βρεθούν μπροστά σε μια επίθεση αντιλαϊκών μέτρων, με την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει ουσιαστική στήριξη στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, στην προώθηση των επιδιώξεων των πολυεθνικών της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και τον κόσμο.

Η ΝΔ θα αποτελέσει παράγοντα πίεσης προς την κυβέρνηση για επιτάχυνση των αντεργατικών, αντιλαϊκών γενικότερα αναδιαρθρώσεων. Δε θέλει και δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του υπερασπιστή των λαϊκών διεκδικήσεων. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφορές, θέτουν εμπόδια στο ριζοσπαστικό περιεχόμενο και στη μαχητική κλιμάκωση της λαϊκής πάλης, επειδή δεν έρχονται σε πραγματική αντίθεση με την εξουσία των μονοπωλίων και της κυρίαρχης πολιτικής.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στα πλαίσια του συνολικού προσανατολισμού του Κόμματος, θα συμβάλει, με τη δράση της στους χώρους δουλειάς και κατοικίας. Μέσα στο εργατικό λαϊκό κίνημα και στη Βουλή με όλες τις δυνάμεις της. Για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών και νεολαίας, των οικονομικών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων. Μέτωπο που θα έρχεται σε ριζική εναντίωση με τη στρατηγική των μονοπωλίων και συνάμα θα βάζει στο επίκεντρο της δράσης της και τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που συμφέρει το λαό μας. Τη λαϊκή οικονομία και τη λαϊκή εξουσία».

Ορκίστηκε η νέα Βουλή

Το αίτημα του ΚΚΕ για γενικευμένη κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, στο πλαίσιο του διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας, επανέλαβε με δήλωση στα πρακτικά η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος

Από τη χτεσινή ορκωμοσία της Βουλής
Από τη χτεσινή ορκωμοσία της Βουλής
Με το καθιερωμένο θρησκευτικό τελετουργικό από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο έγινε, χτες, η ορκωμοσία των βουλευτών που εκλέχθηκαν στις πρόσφατες εκλογές. Οι βουλευτές του ΚΚΕ - όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια - δεν ακολούθησαν τον θρησκευτικού τύπου όρκο και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατέθεσε στο προεδρείο δήλωση που καταχωρίστηκε στα πρακτικά, με την οποία αναφέρει: «Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ έχει ταχθεί υπέρ του διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας και υπέρ της πλήρους κατοχύρωσης του δικαιώματος της ανεξιθρησκίας. Στα πλαίσια αυτά έχει προτείνει και την κατάργηση του θρησκευτικού τύπου του όρκου, όπου και αν αυτός προβλέπεται, μεταξύ άλλων και για την ορκωμοσία των βουλευτών. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για τη συνολική αλλαγή του σχετικού θεσμικού πλαισίου».

Από το θρησκευτικό τελετουργικό απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μπήκαν στην αίθουσα όταν αυτό ολοκληρώθηκε. Σήμερα η Βουλή στην πρωινή της συνεδρίαση θα εκλέξει τον νέο πρόεδρό της, θέση που αναμένεται να καταλάβει ο Φ. Πετσάλνικος, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Στην απογευματινή συνεδρίαση θα εκλεγούν οι επτά αντιπρόεδροι του Σώματος. Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το ΚΚΕ προτείνει για τη θέση που του αναλογεί την Β. Νικολαΐδου, ο ΛΑ.Ο.Σ. τον Β. Αποστολάτο και ο ΣΥΡΙΖΑ τον Θ. Λεβέντη ενώ από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν υπήρξαν σχετικές ανακοινώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ θα προτείνει τον Β. Πολύδωρα.

Αύριο στις 6 το απόγευμα αρχίζει η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης με την ανάγνωση των δηλώσεων από τον Γ. Παπανδρέου. Στη συνέχεια η συνεδρίαση θα διακοπεί και θα επαναληφθεί το απόγευμα του Σαββάτου. Η τριήμερη συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

ΚΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση με ομιλήτρια την Αλ. Παπαρήγα

Για τις μετεκλογικές εξελίξεις, τη Δευτέρα 19 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο NOVOTEL

Συγκέντρωση με θέμα «Η οργάνωση της πάλης ενάντια στην κρίση και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ» διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟΑ, τη Δευτέρα 19 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «NOVOTEL» (Μιχαήλ Βόδα 4 - 6), με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

1. ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ, Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Βουλευτής Β' Αθήνας.

2. ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ, Ηθοποιός, Βουλευτής Επικρατείας.

3. ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Ευρωβουλευτής, ΓΓ Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Βουλευτής Α' Αθήνας.

4. ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ, Δημοσιογράφος, βουλευτής Α' Αθήνας.

5. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, Ναυτεργάτης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, Βουλευτής Εύβοιας.

6. ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Γιατρός, Μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, Βουλευτής Β' Αθήνας.

7. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Γραμματέας Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Βουλευτής Β' Αθήνας.

8. ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ, Οικοδόμος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Βουλευτής Β' Αθήνας.

9. ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Βουλευτής Β' Αθήνας.

10. ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ, Γεωπόνος, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Βουλευτής Α' Πειραιά.

11. ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ, Οικονομολόγος, Γενική Γραμματέας ΕΕΔΥΕ, πρώην Δήμαρχος Νίκαιας, Βουλευτής Β' Πειραιά.

12. ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ, Πανεπιστημιακός, Νομαρχιακός Σύμβουλος, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης.

13. ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ, Δικηγόρος, Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Βουλευτής Αττικής.

14. ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ, Εμποροϋπάλληλος, Πρόεδρος Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης.

15. ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ, Υπάλληλος Νομαρχίας, Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης.

16. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΑΝΟΣ, Υπάλληλος ΔΕΗ, Νομαρχιακός Σύμβουλος, Βουλευτής Μαγνησίας.

17. ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ, Δικηγόρος, Βουλευτής Λάρισας.

18. ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ, Αγρότης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας.

19. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Γιατρός, Βουλευτής Κέρκυρας.

20. ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, Οικονομολόγος, Βουλευτής Αχαΐας.

21. ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ, Εργατοαγρότης, Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Λέσβου, Μέλος Γραμματείας Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, Βουλευτής Λέσβου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ