ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Οχτώβρη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ
Εγκλωβίζουν τους εργάτες της ΕΝΚΛΩ στην αδράνεια

Μετά τη ΦΑΝΚΟ, όπου η πλειοψηφία του σωματείου στήριξε την προσπάθεια απαγόρευσης περιοδείας του ΠΑΜΕ, το σωματείο στα «Κλωστήρια Γ'» καταψήφισε την αγωνιστική κάθοδο των εργαζομένων στην Αθήνα

Να εμποδίσουν με κάθε τρόπο τη συσπείρωση των εργατών στο ΠΑΜΕ προσπαθούν εργοδοσία και εργατοπατέρες (φωτ. από προχτεσινή παρέμβαση του ΠΑΜΕ στη ΦΑΝΚΟ)
Να εμποδίσουν με κάθε τρόπο τη συσπείρωση των εργατών στο ΠΑΜΕ προσπαθούν εργοδοσία και εργατοπατέρες (φωτ. από προχτεσινή παρέμβαση του ΠΑΜΕ στη ΦΑΝΚΟ)
Αποκαλύπτεται μέρα με τη ημέρα η πολύτιμη βοήθεια που προσφέρει ο εργοδοτικός συνδικαλισμός στα σχέδια και τις προσπάθειες της εργοδοσίας να σώσει την κερδοφορία της. Ενώ στον Ομιλο «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με «λουκέτα» και μαζικές απολύσεις που έχει ανακοινώσει η εργοδοσία, οι πλειοψηφίες των επιχειρησιακών σωματείων (πλειοψηφούν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) εξακολουθούν να προσπαθούν να κρατήσουν τους εργαζόμενους σε αδράνεια προκειμένου να περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας, για την οποία πρώτα φρόντισαν να εξασφαλίσουν 35 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση. Επιδίωξή τους είναι να κρατήσουν τους εργαζόμενους μακριά από τις ταξικές δυνάμεις που προσπαθούν να οργανώσουν τον αγώνα των κλωστοϋφαντουργών κόντρα στα συμφέροντα της εργοδοσίας και την πολιτική που υπηρετεί τον κάθε Λαναρά, ώστε να μείνουν τα εργοστάσια ανοιχτά, να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι, να μη χάσει κανείς τη δουλειά του, να πληρωθούν τώρα τα δεδουλευμένα.

Η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου «Γ» με επικεφαλής τον πρόεδρο Η. Χαρίση, εμπόδισε την κάθοδο των εργαζομένων στην Αθήνα την επόμενη Τρίτη. Από τους 5 στους 7 παρόντες του ΔΣ, πρόεδρος και αναπληρωτής γραμματέας (ΠΑΣΚΕ) ψήφισαν κατά, ο αντιπρόεδρος (ΔΑΚΕ) ψήφισε λευκό και μόνο τα άλλα δύο μέλη του ΔΣ ψήφισαν υπέρ. Θυμίζουμε ότι την επόμενη Τρίτη στο υπουργείο Εργασίας έχει καθοριστεί συνάντηση με τον υπουργό μετά από παρέμβαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της ΟΕΚΙΔΕ και του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, και οι ταξικές δυνάμεις καλούν σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο.

Ετσι, εργαζόμενοι που 8 μήνες τώρα είναι απλήρωτοι και δε θέλουν να το βάλουν κάτω δέχονται την εξής συντονισμένη επίθεση: Από τη μια καθημερινά έχουν τους εκπροσώπους της εργοδοσίας να παίρνουν τηλέφωνα στα σπίτια και να τους τρομοκρατούν πως αν δεν αποδεχθούν τις απολύσεις θα μπει «λουκέτο» παντού. Από την άλλη έχουν τους εργατοπατέρες να τους συνιστούν «υπομονή», να τους βυθίζουν στην αδράνεια και την απογοήτευση. Μάλιστα, η πλειοψηφία του Σωματείου σπέρνει συγχύσεις στους εργαζόμενους σχετικά με την αποτελεσματικότητα της κινητοποίησης της επόμενης Τρίτης, εξαφανίζει τις ανακοινώσεις του Εργατικού Κέντρου μέσα από το εργοστάσιο, πιέζει τους εργαζόμενους να μη στρατευθούν στον αγώνα μαζί με τους απολυμένους από τα εργοστάσια του Ομίλου που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ»
Πισώπλατες συμφωνίες για να μείνουν όμηροι

Η πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου συμφώνησε στην προσωρινή παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων, προσυπογράφοντας την ομηρία τους

Τη στήριξη που προσφέρει στα συμφέροντα της εργοδοσίας η συμβιβασμένη πλειοψηφία του σωματείου (ΠΑΣΚΕ) εργαζομένων στον «Αστέρα Βουλιαγμένης» φανερώνουν οι νέες εξελίξεις στο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Εργοδοσία και πλειοψηφία του σωματείου απαντούν στο δίκαιο αίτημα των εποχιακά εργαζόμενων (πάνω από 100) να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου - αφού το ξενοδοχείο είναι 12μηνης λειτουργίας - με συμφωνίες για παράταση λίγων ημερών της εργασιακής τους ομηρίας, προκειμένου η επιχείρηση να καλύψει «έκτακτες ανάγκες της»!

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Σεπτέμβρη έληγαν σχεδόν όλες οι συμβάσεις των εποχιακά εργαζομένων, η επιχείρηση ωστόσο συνέχισε να τους απασχολεί και μετά τη λήξη. Θορυβημένη από τις αντιδράσεις των εργαζομένων που απαιτούσαν τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, άρχισε να καλεί, να πιέζει και να εκβιάζει εργαζόμενους να υπογράψουν παράταση της σύμβασής τους για λίγες ακόμα μέρες.

Κάποιοι εργαζόμενοι δε δέχτηκαν να προχωρήσουν στην υπογραφή της παράτασης, απαιτώντας πλήρη και σταθερή δουλειά. Η εργοδοσία όχι μόνο αρνείται την ικανοποίηση του αιτήματος αλλά έστειλε εξώδικα (σε δύο καταρχήν εργαζόμενους) με τα οποία τους απειλεί προκειμένου να βάλουν την υπογραφή τους στις παρατάσεις (που ήδη έχουν δουλέψει), «με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός...» της! Σε αυτό το εξώδικο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Γνωρίζετε ότι οι εν λόγω παρατάσεις έγιναν προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες της εταιρείας μας, γεγονός το οποίο συζητήθηκε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της εταιρείας μας».

Αποδεικνύεται περίτρανα από τα παραπάνω ότι η πλειοψηφία του σωματείου «παζαρεύει» τα δικαιώματα των εργαζομένων για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Ενδεικτικό άλλωστε του πόσο καλά τα βρίσκουν εργοδοσία και πλειοψηφία του σωματείου είναι ότι σε συνάντηση με τον γενικό διευθυντή που επέβαλαν οι εργαζόμενοι πριν λίγες μέρες δεν επιτράπηκε στην εκπρόσωπο των ταξικών δυνάμεων και εκλεγμένη στο Διοικητικό Συμβούλιο Μερόπη Αλυκιώτη να πάρει μέρος στη συνάντηση, αφού όπως φαίνεται ο γενικός διευθυντής αναγνωρίζει ως άξιους συνομιλητές μόνο τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ. Τέλος, ο γενικός διευθυντής καλεί εργαζόμενη σε απολογία, στο πλαίσιο της τρομοκράτησης των εργαζομένων, γιατί ακριβώς τόλμησε να διαμαρτυρηθεί στο γραφείο του για αυτήν την απαράδεκτη εργασιακή ομηρία.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Ολοι την Πέμπτη στη συνέλευση

Στις 5.30 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 22 Οκτώβρη, στις 5.30 το απόγευμα (ΕΚΑ, 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη, 2ος όροφος), απευθύνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος. Η συμμετοχή των εργαζομένων είναι απαραίτητη, για να μεταφερθεί πλατιά η ζωντανή πείρα από τους τόπους δουλειάς, συμβάλλοντας στην οργάνωση των αγώνων του κλάδου και την πρωτοπόρα δράση του συνδικάτου.

Η συμμετοχή στη συνέλευση και συνολικά στη δράση του σωματείου επιβάλλεται από την ένταση της εργοδοτικής επιθετικότητας. Η ανασφάλιστη εργασία οργιάζει και η εκ περιτροπής εργασία αυξάνεται. Δεκάδες μετανάστες εργάζονται ανασφάλιστοι, χωρίς χαρτιά και δικαιώματα. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες, εντατικοποιούν την εργασία και συμπιέζουν το κόστος της εργατικής δύναμης, προκειμένου να αυξήσουν κι άλλο τα κέρδη τους. Ενώ παίρνουν επιδοτήσεις και ζεστό κρατικό χρήμα - όπως στην περίπτωση του Λαναρά - απολύουν εργάτες.

«Το συνδικάτο μας είναι η οργάνωσή μας απέναντι στην εργοδοσία και τις αντιλαϊκές πολιτικές κόντρα στα μονοπώλια», σημειώνει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, δίνοντας το στίγμα της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης και των επερχόμενων εκλογών. Τόσο η εκλογοαπολογιστική συνέλευση όσο και η μάχη των εκλογών που θα ακολουθήσει μπορούν να αξιοποιηθούν για την ακόμη μεγαλύτερη μαζικοποίηση και ολόπλευρη ενίσχυση του Συνδικάτου. Με μαζικές εξορμήσεις, που ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα, οι συνδικαλιστές θα πάνε πλατιά σε όλες τις βιοτεχνίες, καλώντας τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Συνδικάτου.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ «ΜΑΪΣΤΡΑΛΙ»
Απολύθηκαν δύο συνδικαλιστές

Έχουμε τις πλάτες της κυρίαρχης πολιτικής, λένε τα τσιράκια της εργοδοσίας

Στην απόλυση των δυο σερβιτόρων Τζαφέρι Αρντρίτ και Χαντέρι Μαρτίν, μελών της σωματειακής επιτροπής του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, προχώρησε η εργοδοσία του εστιατορίου «Μαϊστράλι». Τις παράνομες, όπως χαρακτηρίζει και τρομοκρατικές απολύσεις, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το συνδικάτο.

Σημειώνει ότι η εργοδοσία ενοχλήθηκε από τη δράση της επιτροπής που στέκεται εμπόδιο στην εργοδοτική αυθαιρεσία (έδωσε μάχη το προηγούμενο διάστημα για την εφαρμογή των ΣΣΕ, κλπ.), αλλά και στην προσπάθειά της να μεταφέρει την οικονομική κρίση στις πλάτες των εργαζομένων, γι' αυτό έκανε τις απολύσεις, προετοιμάζοντας και άλλες. Οι απειλές από «τσιράκια» της εργοδοσίας ότι «τώρα με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση θα βάλουμε φρένο στη δράση του συνδικάτου», σημειώνει το συνδικάτο, «ούτε μας φοβίζουν ούτε θα εμποδίσουν τους αγώνες μας ενάντια στις απολύσεις, που με συνέπεια δίνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου με μπροστάρη το ταξικό τους σωματείο».

Το συνδικάτο δηλώνει ότι αν δεν ανακληθούν άμεσα οι δυο απολύσεις, η εργοδοσία του εστιατορίου θα βρει απέναντί της τα ταξικά σωματεία του κλάδου.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΜΕ
Την Τετάρτη η πρώτη συνάντηση

Η πρώτη συνάντηση για τη Θεατρική Ομάδα που συγκροτεί το ΠΑΜΕ θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 21 Οκτώβρη. Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, Ελληνες και μετανάστες, νέες και νέους, σπουδαστές που έχουν ιδιαίτερη αγάπη για το θέατρο, αλλά και διάθεση για το δυνάμωμα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η συνάντηση θα γίνει στις 8:30 μ.μ. στο πολιτιστικό στέκι νεολαίας ΠΑΜΕ, πλατεία Μητροπόλεως στο νούμερο 10 (κτίριο Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων). Τηλέφωνα επικοινωνίας 210.3301.847, 210.3833.786, ώρες 9 π.μ - 8 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ