ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Οχτώβρη 2009
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα λιτότητα στο όνομα της ... «καμένης γης»

Αυξήσεις φόρων, μεγάλες περικοπές δαπανών και επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση της ΝΔ

Την προπαγάνδα της «καμένης γης», του «χάους» και της «δημοσιονομικής εκτροπής», επιστρατεύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να δικαιολογήσει τα νέα μέτρα λιτότητας που ήδη επεξεργάζεται, παράλληλα με τις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις. Και επειδή οι εργαζόμενοι θα βρεθούν σύντομα με το παλιό γνωστό πρόσωπο των σκληρών διαχειριστών του κεφαλαίου, τα κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν χτες, σε μια προσπάθεια ελιγμού, να δηλώσουν ότι μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται για τη μείωση των ελλειμμάτων το 2009, είναι και αυτό της επιβολής έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις.

Ανεξάρτητα αν η κυβέρνηση, στην παρούσα συγκυρία, χρησιμοποιεί προπαγανδιστικά το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να δώσει στη λιτότητα ...οικουμενικό χρώμα, το κόλπο είναι παλιό και δοκιμασμένο. Οταν έχεις μπροστά σου έναν καθημαγμένο και λεηλατημένο επί δεκαετίες λαό, κάποιον ελιγμό πρέπει να κάνουν, προκειμένου να του πουν ότι οι καλύτερες μέρες που του υποσχεθήκαμε δε θα έλθουν. Οτι η λιτότητα της ΝΔ θα συνεχιστεί και τις μέρες του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, έσπευσε να καθησυχάσει και να δώσει πολλαπλές δεσμεύσεις στους εκπροσώπους του ξένου κεφαλαίου, σχετικά με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους». Μέτρα, τα οποία, όπως διευκρίνισε, θα ληφθούν τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων... Σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε επισημάνει ότι οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και το ασφαλιστικό σύστημα. Ειδικά για τα δημοσιονομικά ανέφερε, ότι «στόχος μας είναι να μειώσουμε το έλλειμμα με μόνιμα και όχι έκτακτα μέτρα, με ένα ισορροπημένο μείγμα στα έσοδα και τις δαπάνες, και να τα συνοδεύσουμε με ένα σημαντικό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών».

Πρόκειται για βαθιά υπόκλιση και πλήρη αποδοχή των αιτημάτων που είχαν προβάλει τις προηγούμενες μέρες οι εργοδοτικές οργανώσεις - οι οποίες έσπευσαν να χαιρετίσουν την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ - η Τράπεζα της Ελλάδας και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η σύμπνοια με την τελευταία είναι τέτοια, ώστε ο υπουργός Οικονομικών, υιοθετεί επακριβώς και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί η κοινοτική γραφειοκρατία, στις αναφορές που κάνει για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Η δε λιτότητα έρχεται κατά κύματα. Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης ανέφερε χτες, ότι για το 2009, θα υπάρξει ενεργοποίηση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, με στόχο την όσο μεγαλύτερη είσπραξη εσόδων. Πρόκειται για το πρώτο κύμα αφαίμαξης. Το δεύτερο και μεγαλύτερο, αναμένεται το 2010 και πρόγευση θα πάρουμε με την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να αλλάξει το προκλητικό καθεστώς φορολογικών απαλλαγών που ισχύει για το εφοπλιστικό κεφάλαιο. «Αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του ελληνικού στόλου», ανέφερε συγκεκριμένα. Διέψευσε επίσης τα σενάρια για δημιουργία κρατικής «υπερτράπεζας» με τη συγχώνευση της ΑΤΕ με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

  • «Η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ βρίσκεται ακόμα στο αρχικό της στάδιο, γεγονός που καθιστά την απόσυρση των μέτρων στήριξης πρόωρη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, σε ομιλία που έκανε χτες σε συνέδριο, με θέμα τις οικονομικές προοπτικές της ΝΑ Ευρώπης.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Τα «καλά» της ΝΔ τα κρατάει...

Η πολιτική «ταυτοποίηση» του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ εκφράζεται πλέον και πρακτικά με τα έργα που επιλέγει να συνεχίσει η νέα κυβέρνηση, όπως το εξαγγελθέν από την κυβέρνηση της ΝΔ πρόγραμμα για την «Εξοικονόμηση Κατ' οίκον» (μονώσεις, κουφώματα κ.λπ. κτιρίων), το οποίο είχε ως βασικό στόχο να ωθήσει στην αγορά 1 δισ. ευρώ το λιγότερο, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων να προέρχεται από τα λαϊκά νοικοκυριά. Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επιβεβαίωσαν ότι το πρόγραμμα είναι «πρωτίστης προτεραιότητας», με μόνη διαφορά ότι μετατίθεται η ημερομηνία έναρξης που είχε προσδιοριστεί αρχικά από την 1η του Νοέμβρη.

Η καθυστέρηση οφείλεται, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, στο ότι δεν είχαν εκταμιευθεί τα 400 εκατ. ευρώ της δημόσιας δαπάνης, από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Υποτίθεται ότι είχε υπάρξει μια προφορική συμφωνία με τους Περιφερειάρχες, ώστε να διαθέσουν τα αναλογούντα μερίδια από τα Περιφερειακά Προγράμματα (ΠΕΠ), αλλά δεν προχώρησε η διαδικασία. Προκλήθηκε μάλιστα μια μικρή ένταση χτες, όταν αντέδρασαν ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο πρώην γγ του υπουργείου Κ. Μουσουρούλης, κάνοντας λόγο για άγνοια από την πλευρά των «νεοφώτιστων στελεχών της κυβέρνησης». Δήλωσαν ότι είχαν προχωρήσει όλες οι διαδικασίες και απομένει η ολοκλήρωσή τους από τη νέα κυβέρνηση. Παρά την ευθιξία των πρώην, οι νυν δεν αμφισβητούν το πρόγραμμα και έχουν σκοπό να κινηθούν ανάλογα.

Σε σχέση με την αλλαγή των διοικήσεων των πρώην ΔΕΚΟ, οι πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι θα υπάρξει κοινή αντιμετώπιση με απόφαση της κυβέρνησης. Ηδη έχει δηλώσει την παραίτησή του ο επικεφαλής της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος. Αντίστοιχα, συνολική κυβερνητική απόφαση θα καθορίσει το τι θα γίνει με την αύξηση ή μη των τιμολογίων της ΔΕΗ το επόμενο έτος.

Η υψηλή ανεργία τροφοδοτεί τα κέρδη...

Πολύ δάκρυ χύνουν το τελευταίο διάστημα οι ανά τον κόσμο πολιτικοί και οικονομικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που θα συνοδεύουν επί μακρώ την φάση της ανόδου του οικονομικού κύκλου, μετά την βαθιά κρίση που έπληξε συθέμελα το καπιταλιστικό σύστημα. Στον Τύπο βλέπουμε συνεχώς στοιχεία διεθνών οργανισμών, που κάνουν λόγο για συνεχή ανοδική πορεία της ανεργίας σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, ενώ όλες, οι κυβερνήσεις - υποτίθεται - παίρνουν μέτρα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας...

Πρόκειται για μέγιστη υποκρισία, αν λάβουμε υπόψη, ότι η άνοδος της ανεργίας είναι ο φόρος αίματος που σε συνθήκες κρίσης, πληρώνει η εργατική τάξη στον Μινώταυρο του κεφαλαίου, προκειμένου το τελευταίο να εξέλθει αλώβητο απ' αυτή. Και όχι μόνο. Γιατί υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν, ότι για να υπάρχουν σήμερα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας, θα πρέπει και η ανεργία να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα...

Να τι λέει με κυνικό και ωμό τρόπο σε άρθρο του, ο σύμβουλος επενδύσεων John Authers για το πώς βλέπουν σήμερα οι αγορές το πρόβλημα της ανεργίας. Διατυπώνει κατ' αρχάς το ερώτημα «τι θα μπορούσε να πνίξει τις αγορές», για να απαντήσει ότι αυτό που μπορεί να πνίξει τις αγορές, είναι μία εύρωστη και πρώιμη ανάκαμψη στην απασχόληση... Και πως το εξηγεί αυτό; Αν οι εταιρείες - λέει στο άρθρο του - αρχίσουν ξανά στα σοβαρά τις προσλήψεις, τότε θα ασκηθούν αφόρητες πιέσεις στις κεντρικές τράπεζες να σταματήσουν με το μηδενικό κόστος δανεισμού. Λόγος γίνεται για τον σκανδαλώδη δανεισμό των εμπορικών τραπεζών από τις κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και Αμερική, με επιτόκια που κυμαίνονται περί το μηδέν... Και γιατί θα συμβεί αυτό; Επειδή μία τέτοια αύξηση της απασχόλησης - συνεχίζει ο αρθρογράφος - θα έδειχνε ότι υπάρχουν πράγματι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία, γεγονός που θα εξωθούσε τις κεντρικές τράπεζες να προβούν σε αύξηση των επιτοκίων τους. Και προειδοποιεί, ότι...αν δεν διατηρηθεί μια μακρά περίοδος φθηνού χρήματος από τις κυβερνήσεις, τα σενάρια για ανάκαμψη της οικονομίας θα διαψευστούν...Με απροκάλυπτο τρόπο αναφέρει, ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη στηρίζεται στα δάνεια - εκατοντάδων δισ. ευρώ - που διοχετεύουν οι κεντρικές τράπεζες στις εμπορικές τράπεζες με μηδενικά επιτόκια...

Αλλά ο κύριος σύμβουλος επενδύσεων έχει και άλλα επιχειρήματα, για να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα της ύπαρξης υψηλών επιπέδων ανεργίας... Οπως υποστηρίζει, η επίμονη ανεργία είναι ένας από τους πιθανούς παράγοντες για την επίθεση στο δολάριο. Αυτή όμως (σ.σ. η επίθεση) αυξάνει τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων καθώς οι περισσότερες πωλήσεις των εταιρειών του S&P 500 (πρόκειται για χρηματιστηριακό δείκτη) πραγματοποιούνται στο εξωτερικό. Για να καταλήξει στην εκτίμηση ότι μία ανάκαμψη της απασχόλησης θα χαλάσει και αυτό το σενάριο και θα δημιουργήσει κινδύνους ατυχημάτων... Κοντολογίς. Το «ασθενές» δολάριο οδηγεί σήμερα σε αύξηση της κερδοφορίας των αμερικανικών εξαγωγικών μονοπωλίων, αλλά αν αύριο αυξηθεί η απασχόληση στις ΗΠΑ, θα εξασθενήσει ή και θα αντιστραφεί η τάση καθοδικής πορείας του δολαρίου, κάτι που θα πλήξει και την κερδοφορία των εξαγωγικών μονοπωλίων.

Ανερυθρίαστα και χωρίς αιδώ επισημαίνει, ότι...υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν στο να παραμείνει ψηλά η ανεργία! Καθώς και ότι...τα χρηματιστήρια, που κινούνται σε υψηλά επίπεδα έτους, δείχνουν πως οι επενδυτές αντέχουν την κατάσταση...Φαντάσου και να μην άντεχαν τι θα γινόταν.

Ο αρθρογράφος, γνήσιος απολογητής του κεφαλαίου, επιβεβαιώνει με τον τρόπο του, ότι ο καπιταλισμός, σαν παραγωγικό και κοινωνικό σύστημα είναι ασυμβίβαστος με την ικανοποίηση των πιο ζωτικών κοινωνικών αναγκών του ανθρώπου, όπως το δικαίωμα στην εργασία. Ισα - ίσα που μόλις ομολόγησε ότι η καταδίκη δεκάδων εκατομμυρίων εργαζομένων στο φάσμα της ανεργίας είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ομαλή λειτουργία του συστήματος σε συνθήκες οικονομικής κρίσης...


Θ.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ