Σάββατο 17 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα λιτότητα στο όνομα της ... «καμένης γης»

Αυξήσεις φόρων, μεγάλες περικοπές δαπανών και επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση της ΝΔ

Την προπαγάνδα της «καμένης γης», του «χάους» και της «δημοσιονομικής εκτροπής», επιστρατεύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να δικαιολογήσει τα νέα μέτρα λιτότητας που ήδη επεξεργάζεται, παράλληλα με τις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις. Και επειδή οι εργαζόμενοι θα βρεθούν σύντομα με το παλιό γνωστό πρόσωπο των σκληρών διαχειριστών του κεφαλαίου, τα κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν χτες, σε μια προσπάθεια ελιγμού, να δηλώσουν ότι μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται για τη μείωση των ελλειμμάτων το 2009, είναι και αυτό της επιβολής έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις.

Ανεξάρτητα αν η κυβέρνηση, στην παρούσα συγκυρία, χρησιμοποιεί προπαγανδιστικά το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να δώσει στη λιτότητα ...οικουμενικό χρώμα, το κόλπο είναι παλιό και δοκιμασμένο. Οταν έχεις μπροστά σου έναν καθημαγμένο και λεηλατημένο επί δεκαετίες λαό, κάποιον ελιγμό πρέπει να κάνουν, προκειμένου να του πουν ότι οι καλύτερες μέρες που του υποσχεθήκαμε δε θα έλθουν. Οτι η λιτότητα της ΝΔ θα συνεχιστεί και τις μέρες του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, έσπευσε να καθησυχάσει και να δώσει πολλαπλές δεσμεύσεις στους εκπροσώπους του ξένου κεφαλαίου, σχετικά με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους». Μέτρα, τα οποία, όπως διευκρίνισε, θα ληφθούν τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων... Σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε επισημάνει ότι οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και το ασφαλιστικό σύστημα. Ειδικά για τα δημοσιονομικά ανέφερε, ότι «στόχος μας είναι να μειώσουμε το έλλειμμα με μόνιμα και όχι έκτακτα μέτρα, με ένα ισορροπημένο μείγμα στα έσοδα και τις δαπάνες, και να τα συνοδεύσουμε με ένα σημαντικό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών».

Πρόκειται για βαθιά υπόκλιση και πλήρη αποδοχή των αιτημάτων που είχαν προβάλει τις προηγούμενες μέρες οι εργοδοτικές οργανώσεις - οι οποίες έσπευσαν να χαιρετίσουν την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ - η Τράπεζα της Ελλάδας και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η σύμπνοια με την τελευταία είναι τέτοια, ώστε ο υπουργός Οικονομικών, υιοθετεί επακριβώς και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί η κοινοτική γραφειοκρατία, στις αναφορές που κάνει για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Η δε λιτότητα έρχεται κατά κύματα. Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης ανέφερε χτες, ότι για το 2009, θα υπάρξει ενεργοποίηση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, με στόχο την όσο μεγαλύτερη είσπραξη εσόδων. Πρόκειται για το πρώτο κύμα αφαίμαξης. Το δεύτερο και μεγαλύτερο, αναμένεται το 2010 και πρόγευση θα πάρουμε με την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να αλλάξει το προκλητικό καθεστώς φορολογικών απαλλαγών που ισχύει για το εφοπλιστικό κεφάλαιο. «Αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του ελληνικού στόλου», ανέφερε συγκεκριμένα. Διέψευσε επίσης τα σενάρια για δημιουργία κρατικής «υπερτράπεζας» με τη συγχώνευση της ΑΤΕ με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

  • «Η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ βρίσκεται ακόμα στο αρχικό της στάδιο, γεγονός που καθιστά την απόσυρση των μέτρων στήριξης πρόωρη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, σε ομιλία που έκανε χτες σε συνέδριο, με θέμα τις οικονομικές προοπτικές της ΝΑ Ευρώπης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ