ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Οχτώβρη 2009
Σελ. /28
Κανένα δίκιο δε χαρίζεται

Οι αυτοκτονίες των υπαλλήλων της «Φρανς Τέλεκομ» έγιναν ήδη στατιστική. Τώρα περνάνε στα ψιλά με τη φράση: «ο 24ος που αυτοκτόνησε» τη Δευτέρα, «ο 25ος που αυτοκτόνησε» την Τρίτη, μετά, την Πέμπτη, πανηγυρισμός: «δεν αυτοκτόνησε κανείς σήμερα, σημάδι βελτίωσης», αλλά την Παρασκευή, ο 26ος που αυτοκτόνησε δίνει λαβή για σχόλια - ερωτήματα μήπως δε βγήκαμε ακόμα από την κρίση και πάει λέγοντας. Ισως μια μέρα δούμε αυτό που είδαμε και με τις απολύσεις. Οσο πιο πολλές οι απολύσεις τόσο πιο ψηλά οι μετοχές. Οσο πιο πολλές οι αυτοκτονίες, τόσο πιο αποτελεσματικό το αφεντικό, τόσο πιο ψηλά η μετοχή του.

Κι όμως, κανείς απ' αυτούς που αυτοκτονεί δεν είναι ένα νούμερο στη στατιστική. Είναι εργάτες, υπάλληλοι, με μόνη περιουσία - να πουλήσουν - την εργατική τους δύναμη σε μια τιμή που να τους επιτρέπει να ζήσουν και την επομένη μέρα. Αυτό τους αρνούνται κι έτσι τους σκοτώνουν. Γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει. Αλλο που ο εργάτης αντί να στρέφει το μαχαίρι πάνω του καλά θα έκανε να οργανώσει τη ζωή του, τον αγώνα του, έτσι που χτυπημένος να βγει από τη μάχη αυτός που του δημιουργεί το πρόβλημα, έχοντας στο μυαλό του ένα και μόνο στόχο: την κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, για έναν κόσμο που ο εργάτης δε θα πουλά την εργατική του δύναμη.

Είμαστε μακριά απ αυτό; Θα μένουμε μακριά, όσο κάθε μα κάθε συζήτηση, από αυτήν που αφορά μια φέτα ψωμί, ως την άλλη για το λογαριασμό του ρεύματος, κι εκείνη για τα λεφτά που δε φτάνουν για το φροντιστήριο και θα μείνει αγράμματο το παιδί, όσο όλες μα όλες οι κουβέντες δεν γίνονται σ' αυτήν την - «ξύλινη» - γλώσσα που απεχθάνονται οι αστοί και οι σφογγοκολάριοι της διανόησής τους, την «ξύλινη» γλώσσα που λέει τον καπιταλισμό - καπιταλισμό, το μονοπώλιο - μονοπώλιο και την εκμετάλλευση - εκμετάλλευση. Μια γλώσσα που θα φτύνει στο χώμα τα κάλπικα περί «κοινωνικής διαβούλευσης» και «εθνικού συμφέροντος», και θα πίνει στη υγειά του ανειρήνευτου ταξικού πολέμου. Αυτή η γλώσσα δε γεννιέται στον καναπέ, αυτή η γλώσσα υπάρχει και αναπαράγεται μέσα στον οργανωμένο ταξικό αγώνα. Οσο έτσι δε γίνονται τα πράγματα, τόσο μακριά θα μένουμε από κείνο το δρόμο που οδηγεί στο σταμάτημα του χαμού των εργατών. Οι νεκροί - άδικα χαμένοι - θα αυξάνουν, αλλά οι νεκροί δεν είναι στατιστικά νούμερα. Είναι ο αδερφός, ο πατέρας σου, αύριο εσύ.

Πάμε γι' άλλα: Προχτές τελικά, με το χτύπημα των ανέργων από τα ΜΑΤ για να προστατευτεί ο πολίτης, καταλάβαμε τι σήμαινε το σύνθημα «πρώτα ο πολίτης». Αλλά κοίτα κάτι παράξενα: Χτες το πρωί στη «δεξιά» ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το άρθρο ζητούσε να γίνει πράξη το «πρώτα ο πολίτης» και το βράδυ ο Παπανδρέου έκλεισε την ομιλία του με αυτήν ακριβώς τη φράση.

Αυτό είναι ρεπορτάζ. Στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», που εξηγεί πως αυτοί εκεί στη Ζώνη είναι προνομιούχοι, παίρνουν επιδόματα ανεργίας που δεν παίρνουν άλλοι. Οτι παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα και δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν μετά τη δουλειά στο σπίτι ζωντανοί ή στο φέρετρο, λίγο νοιάζει τα φερέφωνα των αστών. Το ότι ματώνουν κάθε φορά για να πάρουν ένα επίδομα όταν δε δουλεύουν και συνήθως λιγότερο δουλεύουν και πιο πολύ είναι άνεργοι, δεν το λέει. Παλιά καραβάνα ο συντάκτης της - κι αυτός από την «Αυγή» ξεκίνησε - δεν το παίρνει πάνω του, ένα στέλεχος του ΟΑΕΔ είναι που εκφράζει - μέσα από την πένα του συντάκτη της «Ελευθεροτυπίας» - την απορία. Γιατί δεν την εκφράζει και μπροστά στους ανέργους;

Εκτακτη ανάγκη, είπε ο Παπανδρέου χτες το βράδυ. Και ήδη από το πρωί χτες τα πρωτοσέλιδα μιλούσαν για το εθνικό συμφέρον. Πώς γίνεται κι όποτε κινδυνεύουν τα κέρδη να μιλάνε για έκτακτη ανάγκη και να επικαλούνται το εθνικό συμφέρον;

Γίνεται, γιατί έχουν δίκιο, το δίκιο της τάξης τους. Που δεν αφήνει χαλίκι να πέσει κάτω. Και διδάσκει την εργατική τάξη πως με το ίδιο πάθος πρέπει να υπερασπίσει το δικό της δίκιο, το δικό της «εθνικό συμφέρον». Αλλα έθνη...

Αψογος ο συντονισμός της κυβέρνησης: ο Χρυσοχοΐδης δήλωνε προχτές ότι τους έδειραν γιατί απέκλεισαν τον Λοβέρδο. Ο Λοβέρδος δήλωνε «εγώ είχα φύγει», μετά έπεσε το ξύλο. Ο Μανδραβέλης στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και τον «ΣΚΑΪ» αποκάλυψε πως το ΚΚΕ το οργάνωσε γιατί έχει εσωτερικό πρόβλημα και η ΓΣΕΕ βεβαιώνει ότι το ΚΚΕ το έκανε για να κλέψει τη λάμψη από τη συνάντησή της με τον Λοβέρδο.

Αλλά γιατί όλα αυτά χρειάζονται ειδικό υπουργό συντονιστή;

Γιατί στην εφαρμογή της η αντίληψη περί ενός «εθνικού συμφέροντος» που είναι το συμφέρον του καπιταλιστή, μαζί με το συμφέρον του μικροαστού και του εκδότη και του εργατοπατέρα, πρέπει να καταλήγει στο ένας να διαδηλώνει, στέλνουμε δέκα να τον βαράνε. Το έχει επιχειρήσει ξανά το ΠΑΣΟΚ. Τώρα, λέει, θα γίνεται με διαρκή διαβούλευση.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΝΑΣ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΕΙ ΔΕΚΑ ΝΑ ΒΑΡΑΝΕ

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ: «Οι μεταλλεργάτες ζητούν έκτακτο βοήθημα 1.300 - 1.500 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους και ανέργους της Ζώνης, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού και πάγωμα των δανείων» (η είδηση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΟΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ: «Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι της Ζώνης (...) διεκδικούν και σχεδόν πάντα παίρνουν κατά καιρούς έκτακτο επίδομα. Και αυτό πέραν της τακτικής επιδότησης που με τις συνήθεις προϋποθέσεις παίρνουν όλοι οι άλλοι άνεργοι και χωρίς να υπολογίζεται το εποχικό επίδομα των 870 ευρώ που παίρνουν κάθε φθινόπωρο και ήδη δίνεται για το 2009 με την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος έχει λιγότερα από 220 ένσημα τον προηγούμενο χρόνο. Και το 2008 η χρονιά ήταν πολύ καλύτερη ως προς την απασχόληση σε σχέση με το παρελθόν (...) κατα συνέπεια "γεννάται το ερώτημα γιατί ορισμένοι εργαζόμενοι να λαμβάνουν καλύτερες παροχές από τις γλισχρές ενισχύσεις που δίνει η πολιτεία, έναντι άλλων πολιτών" σχολίαζε σχετικά διευθυντικό στέλεχος του ΟΑΕΔ» (ο Χρ. Μέγας στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Η ΓΣΕΕ: «Κύκλοι της ΓΣΕΕ τόνιζαν ότι η διαδήλωση αυτή οργανώθηκε από συνδικαλιστικά στελέχη του ΚΚΕ με στόχο να επισκιαστεί η επίσκεψη του νέου υπουργού Εργασίας κ. Λοβέρδου στα γραφεία της ΓΣΕΕ» (το θέμα στα ΝΕΑ).

ΘΕΜΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ: «Η απεργία των εργαζομένων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς έχει προ πολλού ξεφύγει από τον κύκλο της αντιπαράθεσης ενός συνδικάτου με μια επιχείρηση, μοιάζει περισσότερο με πρόβλημα γεωπολιτικής και τείνει να εξελιχθεί σε μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής. Οφείλουν πρώτοι οι εργαζόμενοι να κατανοήσουν ότι το εθνικό συμφέρον υπερισχύει των όποιων διεκδικήσεών τους» (από το κύριο άρθρο το ΒΗΜΑ).

ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ: «Ο έμπειρος κ. Χρυσοχοΐδης γνωρίζει πολύ καλά ότι ο μεσοαστός θέλει και ολίγη από τάξη, θέλει και ολίγη από ΜΑΤ (...) ο αστυνομικός δεν μπορεί να επιβληθεί τηρώντας το σαβουάρ βιβρ» (η Λ. Κέζα στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟ στο τσάκισμα του δίκιου των εργατών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σήμα κινδύνου «Εκτροχιασμός»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διαρκές αδιέξοδο στο λιμάνι

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΞΥΛΟ με το τουλούμι

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ SIEMENS

Η ΑΥΓΗ: Αθήνα καλεί Βρυξέλλες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τελεσίγραφο και Επιτήρηση Νέοι φόροι και Ασφαλιστικό

ΤΑ ΝΕΑ: Εκτακτος φόρος στα κέρδη επιχειρήσεων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανατροπές στη φορολογία

ΕΘΝΟΣ: ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ εξίσωση ορίων στο Δημόσιο

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ μέτρηση στη ΝΔ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Στον Καραμανλή η πρόταση Σιούφα για την εκλογή Προέδρου στη ΝΔ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Δε ζητάνε τίποτα

«Οι παρεμβάσεις στο εργασιακό θα πρέπει να αποβλέπουν: Στη σταδιακή εξομοίωση της εργατικής νομοθεσίας των ΔΕΚΟ με αυτή που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, την αύξηση της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης και μείωσης του κόστους υπερωριών, μια νομοθεσία που θα επιτρέπει την ευέλικτη οργάνωση του χρόνου εργασίας και τη θέσπιση αυστηρών κριτηρίων υπαγωγής των επιχειρήσεων στη νομοθετική ρύθμιση ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων προς αποφυγή μαζικής εφαρμογής του μέτρου με πρόσχημα την οικονομική κρίση» (οι αξιώσεις των εμποροβιομηχάνων / ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Τα κεφάλια μέσα

«Οι πολίτες καταναλωτές, φορολογούμενοι και ψηφοφόροι, δεν έχουν πλέον κανένα λόγο να ανέχονται βλαπτικές για τους ίδιους, όσο και για τον τόπο, συμπεριφορές. Το σύνθημα "πρώτα ο πολίτης" αναζητεί άμεση εφαρμογή στο λιμάνι. Πρώτοι οι συνδικαλιστές οφείλουν να σεβαστούν τη λαϊκή βούληση, να αναμείνουν τη δεδηλωμένη του Κοινοβουλίου και να προσέλθουν στο διάλογο με τη νέα κυβέρνηση. Αν κάποιοι φοβούνται μήπως χάσουν τα "δώρα" του κρατικού μονοπωλίου, κάποιοι άλλοι ψάχνουν για δουλειά» (ο Μπ. Παπαδημητρίου στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Το παράδειγμα

«"Η πτώση του δολαρίου κάνει καλό στις αμερικανικές εξαγωγές», έγραφε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ένας από τους αισιόδοξους, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. «Μας βοηθάει να ξεφορτωθούμε τα τεράστια ελλείμματα και να σταθεροποιήσουμε τη διεθνή θέση μας». Αυτό όμως σημαίνει πως οι Αμερικανοί εργαζόμενοι θα χρειαστεί να υποβληθούν σε μια «θεραπεία με ηλεκτροσόκ», παρόμοια με αυτές στις οποίες υποβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Γιατί, όπως επισημαίνει ο Μπάρι Γκρέι, μόνο με τον περιορισμό της αμοιβής της εργασίας θα μπορέσει η Αμερική να γίνει παραγωγός προϊόντων χαμηλού κόστους για τις παγκόσμιες αγορές. Οι εργαζόμενοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν πρωτοφανή εκμετάλλευση, που όμοιά τους είχαν γνωρίσει οι πρόγονοί τους πριν από έναν αιώνα. Ετσι, τα ημερομίσθια και το βιοτικό τους επίπεδο θα συγκλίνουν προς τα κάτω με εκείνα των συναδέλφων τους που ζουν και εργάζονται στις πιο ανταγωνιστικές ασιατικές αγορές. Η Αμερική, δε, θα δώσει για άλλη μια φορά το παράδειγμα στον παγκόσμιο καπιταλισμό, σαν ένα μοντέλο για παρόμοιες επιθέσεις κατά των εργαζομένων και σε άλλες χώρες» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ