ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Λογαριασμός τρισεκατομμυρίων για τη «νέα ΟΝΕ»!

Τα εμπλεκόμενα υπουργεία ζητούν συνολικά 2,3 τρισεκατομμύρια δραχμές. Χτες η διυπουργική κατέληξε σε μια «πρώτη προσέγγιση» για 1,15 τρισ., αλλά θα υπάρξει «πιο εμπεριστατωμένη προσέγγιση. Ξεχωριστός ο προϋπολογισμός της «Αθήνα 2004» που θα ξεπεράσει τα 600 δισ.

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ο κούκος αηδόνι» θα κοστίσει τελικά στον ελληνικό λαό η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Χτες ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση μια «πρώτη προσέγγιση» για το κόστος των έργων που πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με την οποία το ποσό θα ανέλθει στο 1,15 τρισ. δραχμές, χωρίς βέβαια να συμπεριλαμβάνεται ο προϋπολογισμός της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004», που αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 600 δισ. δραχμές. Ομως, το τελικό συνολικό κόστος αναμένεται να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Ενδεικτικό γι' αυτό είναι το γεγονός ότι η λίστα που συγκέντρωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας από τα εμπλεκόμενα υπουργεία ανεβάζει το ποσό στα 2, 3 τρισ. δραχμές, χωρίς βέβαια τον προϋπολογισμό της «Αθήνα 2004».

Τα ποσά είναι ιλιγγιώδη, με συνέπεια και η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει «πρόβλημα χρηματοδότησης». Χτες συνεδρίασε με αυτό το θέμα η διυπουργική επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου της πρώτης εκτίμησης για το 1,15 τρισ. δραχμές προκάλεσε αντιδράσεις ιδιαίτερα από την πλευρά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη. Οπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο υφυπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης, «θα επακολουθήσει δεύτερος γύρος όπου θα υπάρξει μια πιο εμπεριστατωμένη προσέγγιση, για να αντιμετωπιστούν ενστάσεις και αποκλίσεις από πλευράς υπουργών». Να σημειωθεί επίσης ότι ο προϋπολογισμός των κρατικών δαπανών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που προβλεπόταν από το φάκελο διεκδίκησης ήταν 1,411 δισ. δολάρια, δηλαδή περίπου 500 δισ. δρχ., με σημερινή ισοτιμία δραχμής - δολαρίου.

Σύμφωνα πάντα με όσα δήλωσε ο Τηλ. Χυτήρης, τα έργα κατατάσσονται σε «υποχρεωτικά», «αναγκαία» και «παράλληλα». Πηγές χρηματοδότησης θα είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, η μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ και η πώληση αδειών κινητής τηλεφωνίας. (Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβρη το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών, το Δημόσιο σκοπεύει να δώσει πρόσθετο φάσμα στις τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ενώ υπήρχε δυνατότητα για μια τέταρτη άδεια. Υστερα από σχετική μελέτη, το πρόσθετο φάσμα κοστολογείται 15 δισ. δραχμές για τη συχνότητα «1800» που ενδιαφέρει ΠΑΝΑΦΟΝ και ΣΤΕΤ και 13 δισ. δραχμές για τη συχνότητα «900» που ενδιαφέρει την ΚΟΣΜΟΤΕ. Από τότε δεν υπήρξε καμία εξέλιξη. Ομως δεν αποκλείεται οι εξελίξεις ν' αφορούν τις άδειες κινητής τηλεφωνίας στα κινητά «τρίτης γενιάς» UMTS. Ηδη σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπου γίνεται ανάλογη συζήτηση για την παραχώρηση των σχετικών αδειών για τα κινητά τρίτης γενιάς, η αξία αυτών των αδειών κοστολογείται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές.

Το Ολυμπιακό Χωριό δε συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό των κρατικών δαπανών, γιατί το υπέρογκο κόστος του ανέλαβε απευθείας ο ΟΕΚ, δηλαδή οι εργαζόμενοι...

«Αθήνα 2004»

Το Ολυμπιακό Χωριό δε συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό των κρατικών δαπανών, γιατί το υπέρογκο κόστος του ανέλαβε απευθείας ο ΟΕΚ, δηλαδή οι εργαζόμενοι...
Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως «στόχο ισάξιο, αλλά και μεγαλύτερο από την ΟΝΕ», και ζήτησε από τους υπουργούς να παρακολουθούν «σε καθημερινή βάση» τον τομέα τους γιατί - όπως είπε - «μόνο έτσι θα κερδίσουμε το στοίχημα». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στο θέμα του εθελοντισμού - «ο παλμός της προετοιμασίας πρέπει να ακουμπήσει όλους τους Ελληνες» είπε - αλλά και στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα, ένας τομέας που «πρέπει να αναδειχτεί».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για το θέμα των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων. Ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι οριστικοποιήθηκε η συμφωνία μεταξύ της Ενωσης Ξενοδόχων και της «Αθήνα 2004», ενώ η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου μίλησε για την ανάγκη ανακαίνισης των ξενοδοχείων της Αθήνας από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Οσον αφορά τη σύνθεση της πενταμελούς σύνθεσης του ΔΣ της «Αθήνα 2004», ο Τηλ. Χυτήρης δήλωσε ότι τα ονόματα θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Δικομματικός καυγάς στη Βουλή
  • Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις οργανωτικές αλλαγές στην «Αθήνα 2004» έδωσε αφορμή στον πρόεδρο της ΝΔ και τον υπουργό Πολιτισμού να επαναλάβουν την κοκορομαχία για τις ευθύνες της καθυστέρησης των έργων
  • Γ. Χουρμουζιάδης: Η Ολυμπιάδα του 2004 θα εξελιχθεί ως ένα πρόγραμμα κερδοφορίας και τακτοποίησης προσωπικών συμφερόντων

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε χτες στη Βουλή επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Ολυμπιάδα του 2004 και η συζήτηση έδωσε αφορμή για δικομματική αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή και τον υπουργό Πολιτισμού Θ. Πάγκαλο, σχετικά με τις ευθύνες που υπάρχουν για την καθυστέρηση και τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην πορεία προς την Ολυμπιάδα.

Ο Κ. Καραμανλής, στην παρέμβασή του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο ομολογεί την κραυγαλέα αποτυχία και επιχειρεί να δώσει άφεση αμαρτιών σε όσα έγιναν στα κρυφά και ερήμην των πάντων. Είπε ότι για τις προσλήψεις παραμερίζεται ο νόμος Πεπονή και εξέφρασε το φόβο ότι οι χιλιάδες εθελοντές θα μετατραπούν σε στρατιά «ημετέρων», ενώ επανέλαβε τις καταγγελίες για το κόστος και τις προμήθειες στα διάφορα έργα. Οσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας, τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά είπε ότι είναι άδικες οι επιθέσεις που δέχεται η χώρα με αφορμή την τρομοκρατία, ενώ αναρωτήθηκε γιατί επιλέχτηκε η Παιανία για την ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους.

Ο Θ. Πάγκαλος, στην απάντησή του, τόνισε ότι δεν έχει κομματικοποιηθεί η εταιρία του 2004, δεσμεύτηκε ότι θα προτείνει ενημέρωση της Βουλής ανά τρίμηνο για την πορεία προς την Ολυμπιάδα και δέχτηκε να είναι ορισμένου χρόνου οι συμβάσεις όσων θα προσληφθούν, χωρίς, όμως, να εμπίπτουν στο νόμο Πεπονή.

Οσον αφορά το τέμενος, είπε ότι ο χώρος της Παιανίας είχε επιλεγεί επί ΝΔ και ανακοίνωσε ότι θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του κράτους ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Για το κόστος της Ολυμπιάδας, είπε ότι θα ανέλθει στο ένα τρισ. δρχ. 150 δισ., όπου, όμως, περιλαμβάνονται και έργα, τα οποία θα παραμείνουν και μετά την Ολυμπιάδα. Τέλος, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει νομοσχέδιο, με το οποίο θα προβλέπονται φοροαπαλλαγές των ιδιωτικών χορηγιών για όλες τις χορηγίες και όχι μόνο για την Ολυμπιάδα.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης

Στην παρέμβασή του στην επί της αρχής συζήτησης του νομοσχεδίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης, αναφερόμενος στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν έρχεται να προλάβει την αποτυχία προηγούμενων νόμων, αλλά είναι ένας καινούριος νόμος, τόνισε:

«Με μία πρόχειρη προσέγγιση, είδα ότι υπάρχουν σε 25 περιπτώσεις διορθώσεις, αντικαταστάσεις, επαναδιατυπώσεις άρθρων και προσθήκες νέων, κάτι που σημαίνει ότι τελικά ο νόμος αυτός παίρνει το χαρακτήρα της διόρθωσης άλλων, οι οποίοι δε λειτούργησαν».

Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι όλα αυτά δημιουργούν τη βάσιμη ανησυχία ότι θα υπάρξει και άλλη νομοθετική παρέμβαση, ύστερα από λίγο χρόνο, παρά το ότι υποτίθεται ότι ο συζητούμενος νόμος είναι ο τελευταίος.

Σχολιάζοντας τις αλλαγές που γίνονται, τις χαρακτήρισε πάρα πολύ σοβαρές και έφερε ως παράδειγμα τη διάταξη για απευθείας πρόσληψη ενός ποσοστού προσωπικού της εταιρίας 2004, που θα φθάνει το 15%.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης αναφερόμενος στη θέση του ΚΚΕ για την Ολυμπιάδα του 2004 υπογράμμισε:

«Το κόμμα μου είχε και έχει τη γνώμη πως αν η Ελλάδα δεν είναι και δεν ήταν έτοιμη, αν, δηλαδή, της έλειπαν βασικά δεδομένα υποδομής, δεν έπρεπε να διεκδικήσει την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων και να οδηγήσει, έτσι, τη χώρα μας σε μία προσπάθεια πέρα και πάνω από τις δυνάμεις της και, μάλιστα, σε μία περίοδο που το ιστορικό της χαρακτηριστικό είναι τα μεγάλα προβλήματα σε όλα τα βασικά κοινωνικά πεδία».

«Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, διαπιστώνουμε ότι το 2004 θα εξελιχθεί ως ένα πρόγραμμα ανάπτυξης του Λεκανοπεδίου, ένα πρόγραμμα κερδοφορίας και τακτοποίηση σε πολλές περιπτώσεις προσωπικών μικροσυμφερόντων».

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ στα όσα προβλέπονται στον τομέα της ασφάλειας των αγώνων:

«Κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας σταματούσαν οι πόλεμοι και γκρεμίζονταν τα τείχη των πόλεων. Και εμείς κουβαλώντας στον ώμο μας αυτό το απροσδόκητο εθνικό στοίχημα ψηφίζουμε έναν νόμο που προβλέπονται δαπάνες, προϋπολογισμοί, εξειδικευμένο προσωπικό, όχι για να γκρεμίσουμε τα τείχη της Αθήνας, αλλά για να τα ενισχύσουμε, μια και κατάφεραν να μας πείσουν οι ΗΠΑ ότι η χώρα μας είναι ένας τόπος τρομοκρατούμενος και πως το ταπεινό κλαδί της ελιάς στο Ολυμπιακό λογότυπό μας είναι το σήμα κατατεθέν μιας χώρας που υποκρίνεται τη φιλειρηνική.

Ψηφίζουμε ένα νόμο όπου προβλέπονται οι αναγκαίες πιστώσεις για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού ασφάλειας, τις αμοιβές μάναντζερ, πρακτόρων και άλλων ειδικών, που περιφέρονται επί 20 μέρες κρατώντας από τις αλυσίδες τους τα γνωστά εκπαιδευμένα σκυλιά που μυρίζονται από μακριά τους τρομοκράτες, την ίδια στιγμή που μέσα στον ευγενή στίβο η Θάνου και ο Γκατσιούδης θα προσπαθούν να αποδείξουν την ανωτερότητα της φυλής μας, φυσικά με εντελώς ειρηνικό τρόπο».

Ζήτησε, τέλος, τη μονιμοποίηση ενός μέρους των έκτακτων αρχαιολόγων για να βοηθήσουν στη λειτουργία των μουσείων στην πορεία προς το 2004.

Σεισμός νότια της Καρπάθου

Ο Εγκέλαδος επισκέφτηκε για μία ακόμη φορά χτες τη χώρα μας, ευτυχώς χωρίς καμιά δυσάρεστη συνέπεια.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση, που έγινε αισθητή στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, σημειώθηκε στις 4.43' τα ξημερώματα, είχε μέγεθος 5,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο 50 χιλιόμετρα νότια της Καρπάθου.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, το επίκεντρο βρίσκεται εντός του γεωτεκτονική τόξου της χώρας μας και η συγκεκριμένη περιοχή έχει υψηλή σεισμικότητα. Το φαινόμενο, πάντως, δεν εμπνέει καμιά ιδιαίτερη ανησυχία, παρόλο που ακόμη είναι νωρίς για να βγουν οριστικά συμπεράσματα. Να σημειώσουμε επίσης ότι το ίδιο επίκεντρο έδωσε στις 8.11 π.μ. ένα ισχυρό μετασεισμό μεγέθους 4,5 Ρίχτερ.

Λεωφορειακή γραμμή Ξάνθη - Προύσα

Την έναρξη καθημερινών δρομολογίων με λεωφορείο από την Ξάνθη στην Προύσα της Τουρκίας, ανακοίνωσε ο ΟΣΕ.

Η διεθνής λεωφορειακή γραμμή εγκαινιάζεται αύριο Πέμπτη, ενώ τα δρομολόγια θα εκτελούνται καθημερινά, εκτός Σαββάτου.

ΑΜΦΙΘΕΑ
Κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα του Ναυτικού Ομίλου

Την άμεση κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων που ανήγειρε παράνομα ο Ναυτικός Ομιλος της Αμφιθέας στην παραλιακή περιοχή από το Φλοίσβο του Παλαιού Φαλήρου μέχρι το Φαληρικό Δέλτα διέταξε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τα παράνομα κτίσματα είναι μια ξύλινη προβλήτα 166 μέτρων, σιδηρο-ξυλοκατασκευή με βάση από μπετόν 49 τετραγωνικών μέτρων, η οποία είναι σκεπασμένη από ελενίτ και τζαμαρία, στέγαστρο από λαμαρίνα επιφάνειας 24,5 τετραγωνικών μέτρων και στέγαστρο στηριγμένο σε κολόνες επιφάνειας 22,6 τετραγωνικών μέτρων. Οι κατασκευές αυτές βρίσκονται στον αιγιαλό, αλλά και μέσα στη θάλασσα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πειραιά πριν τρία χρόνια εξέδωσαν πρωτόκολλο κατεδάφισης για τα αυθαίρετα κτίσματα και ο Ναυτικός Ομιλος Αμφιθέας προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της πράξης κατεδάφισης.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο με την υπ' αριθμό 2048/2000 απόφασή του απέρριψε την προσφυγή με το αιτιολογικό ότι «η διοίκηση έχει δέσμια αρμοδιότητα να διατάξει την κατεδάφισή της», όταν διαπιστωθεί ότι οι κατασκευές είναι αυθαίρετες.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Προσωρινή διοίκηση στην «πτήση» για το ξεπούλημα

Αλλαγές στη διοίκηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» και των θυγατρικών ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά την απομάκρυνση των ακριβοπληρωμένων Βρετανών «μάναντζερ», που παρέμειναν στην εταιρία ένα χρόνο και εισέπραξαν 1,5 δισ.δρχ.!

Νέος πρόεδρος και προσωρινός διευθύνων σύμβουλος του εθνικού αερομεταφορέα, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την πρόσληψη του νέου «μάναντζερ», διορίζεται ο τέως διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) Διον. Καλόφωνος.

Από την εταιρία, μαζί με τους δύο Βρετανούς της «Σπίντγουιν» που κατείχαν τις κορυφαίες θέσεις στο ΔΣ, απομακρύνεται και ο πρόεδρος Γ. Ζυγογιάννης, καθώς και οι πρόεδροι των θυγατρικών «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα», «Μακεδονικές Αερογραμμές», «Ολίμπικ Κέτερινγκ» και «Γαλιλαίος Ελλάς».

Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ είναι: Παν. Μαυροκέφαλος, Αρ. Χιωτέλλης, Αθ. Ξηρός, Ι. Τσακαλάκης, Ν. Αγγελόπουλος, Π. Στεφάνου, Ν. Κυζιράκος, Σωτ. Ρεβύθης, Διον. Ρίζος και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Σπ. Στάμου, που αντικαθιστά τον εκπρόσωπο της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Ν. Μαρκάκη. Στις θέσεις τους παραμένουν οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων Μ. Πέρρος και Β. Γιαννακόπουλος.

Πρόεδρος στην Αεροπλοϊα διορίζεται ο Π.Μαυροκέφαλος, στις «Μακεδονικές Αερογραμμές» ο Αθ. Ξηρός, και στην «Ολίμπικ Κέτερινγκ» και στον «Γαλιλαίο Ελλάς» ο Αρ. Χιωτέλλης.

Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό σχέδιο για το ξεπούλημα της ΟΑ, προβλέπει την εκχώρηση, μέσω διαγωνισμού, μετοχών, μαζί με τη διοίκηση του εθνικού αερομεταφορέα, αλλά και νέα λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων.

Σε χτεσινή της ολομέλεια η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα και για το συντονισμό με άλλες επιτροπές που έχουν στηθεί σε ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ