Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικομματικός καυγάς στη Βουλή
  • Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις οργανωτικές αλλαγές στην «Αθήνα 2004» έδωσε αφορμή στον πρόεδρο της ΝΔ και τον υπουργό Πολιτισμού να επαναλάβουν την κοκορομαχία για τις ευθύνες της καθυστέρησης των έργων
  • Γ. Χουρμουζιάδης: Η Ολυμπιάδα του 2004 θα εξελιχθεί ως ένα πρόγραμμα κερδοφορίας και τακτοποίησης προσωπικών συμφερόντων

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε χτες στη Βουλή επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Ολυμπιάδα του 2004 και η συζήτηση έδωσε αφορμή για δικομματική αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή και τον υπουργό Πολιτισμού Θ. Πάγκαλο, σχετικά με τις ευθύνες που υπάρχουν για την καθυστέρηση και τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην πορεία προς την Ολυμπιάδα.

Ο Κ. Καραμανλής, στην παρέμβασή του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο ομολογεί την κραυγαλέα αποτυχία και επιχειρεί να δώσει άφεση αμαρτιών σε όσα έγιναν στα κρυφά και ερήμην των πάντων. Είπε ότι για τις προσλήψεις παραμερίζεται ο νόμος Πεπονή και εξέφρασε το φόβο ότι οι χιλιάδες εθελοντές θα μετατραπούν σε στρατιά «ημετέρων», ενώ επανέλαβε τις καταγγελίες για το κόστος και τις προμήθειες στα διάφορα έργα. Οσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας, τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά είπε ότι είναι άδικες οι επιθέσεις που δέχεται η χώρα με αφορμή την τρομοκρατία, ενώ αναρωτήθηκε γιατί επιλέχτηκε η Παιανία για την ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους.

Ο Θ. Πάγκαλος, στην απάντησή του, τόνισε ότι δεν έχει κομματικοποιηθεί η εταιρία του 2004, δεσμεύτηκε ότι θα προτείνει ενημέρωση της Βουλής ανά τρίμηνο για την πορεία προς την Ολυμπιάδα και δέχτηκε να είναι ορισμένου χρόνου οι συμβάσεις όσων θα προσληφθούν, χωρίς, όμως, να εμπίπτουν στο νόμο Πεπονή.

Οσον αφορά το τέμενος, είπε ότι ο χώρος της Παιανίας είχε επιλεγεί επί ΝΔ και ανακοίνωσε ότι θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του κράτους ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Για το κόστος της Ολυμπιάδας, είπε ότι θα ανέλθει στο ένα τρισ. δρχ. 150 δισ., όπου, όμως, περιλαμβάνονται και έργα, τα οποία θα παραμείνουν και μετά την Ολυμπιάδα. Τέλος, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει νομοσχέδιο, με το οποίο θα προβλέπονται φοροαπαλλαγές των ιδιωτικών χορηγιών για όλες τις χορηγίες και όχι μόνο για την Ολυμπιάδα.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης

Στην παρέμβασή του στην επί της αρχής συζήτησης του νομοσχεδίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης, αναφερόμενος στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν έρχεται να προλάβει την αποτυχία προηγούμενων νόμων, αλλά είναι ένας καινούριος νόμος, τόνισε:

«Με μία πρόχειρη προσέγγιση, είδα ότι υπάρχουν σε 25 περιπτώσεις διορθώσεις, αντικαταστάσεις, επαναδιατυπώσεις άρθρων και προσθήκες νέων, κάτι που σημαίνει ότι τελικά ο νόμος αυτός παίρνει το χαρακτήρα της διόρθωσης άλλων, οι οποίοι δε λειτούργησαν».

Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι όλα αυτά δημιουργούν τη βάσιμη ανησυχία ότι θα υπάρξει και άλλη νομοθετική παρέμβαση, ύστερα από λίγο χρόνο, παρά το ότι υποτίθεται ότι ο συζητούμενος νόμος είναι ο τελευταίος.

Σχολιάζοντας τις αλλαγές που γίνονται, τις χαρακτήρισε πάρα πολύ σοβαρές και έφερε ως παράδειγμα τη διάταξη για απευθείας πρόσληψη ενός ποσοστού προσωπικού της εταιρίας 2004, που θα φθάνει το 15%.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης αναφερόμενος στη θέση του ΚΚΕ για την Ολυμπιάδα του 2004 υπογράμμισε:

«Το κόμμα μου είχε και έχει τη γνώμη πως αν η Ελλάδα δεν είναι και δεν ήταν έτοιμη, αν, δηλαδή, της έλειπαν βασικά δεδομένα υποδομής, δεν έπρεπε να διεκδικήσει την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων και να οδηγήσει, έτσι, τη χώρα μας σε μία προσπάθεια πέρα και πάνω από τις δυνάμεις της και, μάλιστα, σε μία περίοδο που το ιστορικό της χαρακτηριστικό είναι τα μεγάλα προβλήματα σε όλα τα βασικά κοινωνικά πεδία».

«Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, διαπιστώνουμε ότι το 2004 θα εξελιχθεί ως ένα πρόγραμμα ανάπτυξης του Λεκανοπεδίου, ένα πρόγραμμα κερδοφορίας και τακτοποίηση σε πολλές περιπτώσεις προσωπικών μικροσυμφερόντων».

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ στα όσα προβλέπονται στον τομέα της ασφάλειας των αγώνων:

«Κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας σταματούσαν οι πόλεμοι και γκρεμίζονταν τα τείχη των πόλεων. Και εμείς κουβαλώντας στον ώμο μας αυτό το απροσδόκητο εθνικό στοίχημα ψηφίζουμε έναν νόμο που προβλέπονται δαπάνες, προϋπολογισμοί, εξειδικευμένο προσωπικό, όχι για να γκρεμίσουμε τα τείχη της Αθήνας, αλλά για να τα ενισχύσουμε, μια και κατάφεραν να μας πείσουν οι ΗΠΑ ότι η χώρα μας είναι ένας τόπος τρομοκρατούμενος και πως το ταπεινό κλαδί της ελιάς στο Ολυμπιακό λογότυπό μας είναι το σήμα κατατεθέν μιας χώρας που υποκρίνεται τη φιλειρηνική.

Ψηφίζουμε ένα νόμο όπου προβλέπονται οι αναγκαίες πιστώσεις για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού ασφάλειας, τις αμοιβές μάναντζερ, πρακτόρων και άλλων ειδικών, που περιφέρονται επί 20 μέρες κρατώντας από τις αλυσίδες τους τα γνωστά εκπαιδευμένα σκυλιά που μυρίζονται από μακριά τους τρομοκράτες, την ίδια στιγμή που μέσα στον ευγενή στίβο η Θάνου και ο Γκατσιούδης θα προσπαθούν να αποδείξουν την ανωτερότητα της φυλής μας, φυσικά με εντελώς ειρηνικό τρόπο».

Ζήτησε, τέλος, τη μονιμοποίηση ενός μέρους των έκτακτων αρχαιολόγων για να βοηθήσουν στη λειτουργία των μουσείων στην πορεία προς το 2004.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το πρόγραμμα ...της «κοινωνικής συνοχής» (2001-10-07 00:00:00.0)
«Πράσινο φως» για την επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων (2001-09-21 00:00:00.0)
Συζήτηση στη διυπουργική για το «νέο σχήμα» (2000-05-24 00:00:00.0)
Υπόσχονται κέρδη (1997-07-22 00:00:00.0)
Ριψοκίνδυνος συνδυασμός (1997-01-10 00:00:00.0)
Καλό το κλίμα, αλλά... (1996-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ