Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παραβιάσεις στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων

Παραβιάσεις στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων από την πλευρά αστυνομικών, τελωνειακών και λιμενικών αρχών, σε βάρος Αλβανών μεταναστών, καταγγέλλει η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης. Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας, Γ. Αλεξάτος, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά βάναυσης συμπεριφοράς των αστυνομικών και τελωνειακών υπαλλήλων στην Κρυσταλλοπηγή, όπου οι Αλβανοί που εισέρχονται στην Ελλάδα υφίστανται εξευτελισμούς, ξυλοδαρμούς, ενώ συχνά, όπως τόνισε, δεν τους επιτρέπεται η είσοδος με πρόσχημα τη μη αναγνώριση έγκυρων πιστοποιητικών (διαβατηρίων κλπ.) που εκδίδονται από το αλβανικό κράτος. Κατήγγειλε επίσης τις λιμενικές αρχές της Θεσσαλονίκης, αναφέροντας περιστατικά αυθαίρετης απαγόρευσης της επιβίβασης σε πλοία Αλβανών, αν και είναι κάτοχοι της «πράσινης κάρτας» που νομιμοποιεί την παραμονή τους στην Ελλάδα.

Επισημάνθηκαν οι κυβερνητικές ευθύνες και απαιτήθηκε η λήψη μέτρων ώστε να εφαρμόζονται τουλάχιστον οι νόμοι του ελληνικού κράτους από τις ίδιες τις κρατικές αρχές. Ακόμη, από την εκπρόσωπο του Συλλόγου Αλβανών Νομού Θεσσαλονίκης, έγινε αναφορά στη βάναυση συμπεριφορά της ελληνικής αστυνομίας κατά τη διενέργεια των διαβόητων «επιχειρήσεων σκούπα», που διεξάγονται εναντίον κάθε μετανάστη, νόμιμου και «παράνομου». Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «φεύγουμε το πρωί για τη δουλιά μας και δεν ξέρουμε αν το βράδυ θα ξαναγυρίσουμε στα παιδιά μας ή θα βρεθούμε στα κρατητήρια και μετά στην Αλβανία».

Στα ζητήματα της άνισης μεταχείρισης των Αλβανών μεταναστών από άποψη αποδοχών και ασφάλισης, αναφέρθηκε ο Εντουαρτ Ντεμιράι, εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελληνοαλβανικής Φιλίας. Καλώντας σε κοινό αγώνα Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους, υπογράμμισε τη σημασία της κοινής δράσης μέσα από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ