Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Ετοιμες για το «φιλέτο» στην υγεία

Ετοιμες να διεκδικήσουν το «φιλέτο» από τη διάλυση του ΕΣΥ είναι οι ασφαλιστικές εταιρίες, όπως εκφράστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της Interamerican , στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε για λογαριασμό της εταιρίας.

Ο πρόεδρος του ομίλου Interamerican, Δ. Κοντομηνάς, ήταν αποκαλυπτικός: Ευελπιστούμε, είπε, ότι τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση στον τομέα της υγείας να είναι εξυγιαντικά και να οδηγούν στην κατάργηση ορισμένων μονοπωλίων, ώστε να υπάρξει περισσότερος ανταγωνισμός. Μάλιστα τον ανταγωνισμό, όπως εξήγησαν οι παρουσιαστές της έρευνας, τον θέλουν όχι μόνο ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και ανάμεσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Με αφορμή την αναφορά ότι η Interamerican ειδοποιεί τους πελάτες της για να κάνουν το ετήσιο τσεκ-απ, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν αν, σε περίπτωση που διαπιστωθεί μια σοβαρή ασθένεια, θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες και εάν θα αυξηθεί το ασφάλιστο. Η απάντησε που δόθηκε ήταν η εξής: Τα συμβόλαια που γίνονται στηρίζονται στην ειλικρίνεια και εφόσον διαπιστωθεί ότι όταν ο πελάτης έκανε το συμβόλαιο δε γνώριζε ειλικρινώς ότι δεν είχε αυτή την ασθένεια, τότε θα συνεχίσουν να του παρέχουν υπηρεσίες.

Η έρευνα

Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο Πολιτικών και Οικονομικών Κοινωνικών Ερευνών για λογαριασμό της Interamerican - που δόθηκε ως «κοινωνική προσφορά» και στο υπουργείο Υγείας.

Η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τη στρατηγική για τη διεύρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και στο χώρο της δημόσιας υγείας με κύριο στοιχείο τη διαπίστωση για μεγαλύτερη ικανοποίηση από τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Η έρευνα έγινε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.400 ατόμων, ηλικίας 25 ετών και άνω.

Δόθηκαν τα εξής στοιχεία:

  • Το 25% του δείγματος δήλωσε ότι -εκτός απ' την κοινωνική ασφάλιση- έχει και ιδιωτική ασφάλιση. Χωρίς ασφάλιση είναι το 3,5%, ενώ σύμφωνα με παλιότερη έρευνα του ΚΕΠΕ ήταν ανασφάλιστο το 5%.
  • Τρεις στους τέσσερις νοσηλεύτηκαν σε δημόσιο νοσοκομείο και ένας στους τέσσερις σε ιδιωτικό θεραπευτικό ίδρυμα.
  • Ο βαθμός ικανοποίησης -με άριστα το «δέκα»- ήταν 5,04 για το δημόσιο τομέα και 7,6 για τον ιδιωτικό τομέα.
  • Το 45% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν έχουν γιατρό που τους παρακολουθεί σε τακτική βάση, ενώ το 82% δήλωσε ότι απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς, στοιχεία που δείχνουν τα τεράστια κενά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ