Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑ
Υποβάθμιση και αβεβαιότητα

Αποκαλυπτικό υπόμνημα της τριμελούς επιτροπής των γιατρών του νοσοκομείου

Τη διαρκή υποβάθμιση του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ (πρώην «Παπαδημητρίου») κυρίως λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, που κάνει επικίνδυνη τη νοσηλεία των ασθενών, αλλά και λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η μη ανανέωση της σύμβασης ενοικίασης του κτιρίου του, η οποία έληξε το Δεκέμβρη του 1999, επισημαίνει σε υπόμνημά της η τριμελής επιτροπή των γιατρών του νοσοκομείου σε υπόμνημά τους.

Οπως επισημαίνεται στο υπόμνημα, το 1ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ, δυναμικότητας 350 κλινών, είναι το μεγαλύτερο από τα νοσοκομεία του ΙΚΑ και λειτουργεί εδώ και 35 χρόνια, απασχολώντας αυτή τη στιγμή 650 εργαζόμενους. Αποτελεί πρότυπο της άμεσης σύνδεσης πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Διαθέτει όλα τα τμήματα και τις μονάδες ενός σύγχρονου νοσηλευτικού ιδρύματος, συμμετέχει στις εφημερίες μέσω του ΕΚΑΒ, παρέχει πλήρη ειδικότητα σε νέους γιατρούς και εκπαιδεύει φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρ' όλα αυτά, το Νοσοκομείο βρίσκεται σε απαράδεκτα επίπεδα, καθώς η έλλειψη νοσηλευτικού, παραϊατρικού, βοηθητικού προσωπικού έχει κάνει τη νοσηλεία των ασθενών επικίνδυνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι για 350 κρεβάτια υπηρετούν 108 νοσηλεύτριες για όλες τις βάρδιες (!), ενώ υπάρχει έλλειψη ιατρικού προσωπικού σε νευραλγικά τμήματα του νοσοκομείου, όπως η αιμοδοσία, το μικροβιολογικό και οι αξονικοί τομογράφοι.

Δυσλειτουργία αντιμετωπίζουν και οι κλινικές του νοσοκομείου, τα εξωτερικά ιατρεία, τα εργαστήρια και το χειρουργείο, το οποίο έχει μεγάλη έλλειψη αναισθησιολόγων, λοιπού προσωπικού και αναλώσιμου υλικού. Επίσης, η κτιριακή υποδομή του Νοσοκομείου είναι άθλια και ιδίως μετά το σεισμό του Σεπτεμβρίου του 1999. Οπως επισημαίνεται στο υπόμνημα, αρκετοί θάλαμοι είναι κλειστοί λόγω ζημιών, ενώ υπάρχει μεγάλη έλλειψη κατάλληλων χώρων για αξιοπρεπή νοσηλεία των ασθενών και γενικά για την εκτέλεση ιατρικών πράξεων. Η β' Χειρουργική Κλινική έχει πάψει να λειτουργεί και επί εξάμηνο οι γιατροί της δεν έχουν αντικείμενο εργασίας, ενώ γίνονται συμπτύξεις κλινικών (όπως, π.χ., των ουρολογικών).

Η τριμελής υπογραμμίζει ότι παρά τις αγωνιώδεις παρεμβάσεις των εργαζομένων από διετίας για την επίλυση του μείζονος προβλήματος που έχει προκύψει με τη μη ανανέωση της σύμβασης ενοικίασης του κτιρίου, δεν έχει γίνει τίποτα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αγωνιούν για το μέλλον του νοσοκομείου. Παράλληλα, τονίζεται ότι οι αναιτιολόγητες και αιφνιδιαστικές μετακινήσεις - τελευταίο δείγμα αποτελεί η προσπάθεια απόσπασης έξι χειρούργων της Α' χειρουργικής Κλινικής και η αντικατάστασή τους από ισάριθμους της «υπό παύση» Β' Χειρουργικής - δημιουργούν ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους γιατρούς και επισημαίνεται ότι αποτελεί χρόνιο πρόβλημα η μη έγκαιρη πληρωμή των εφημεριών των γιατρών - οι περισσότεροι είναι απλήρωτοι για 5 μήνες.

Καταλήγοντας, η τριμελής ζητεί την άμεση επίλυση του σοβαρού προβλήματος της έλλειψης νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος του Νοσοκομείου και την ταυτόχρονη κτιριακή αναβάθμισή του. Τέλος, ζητεί την άμεση λειτουργία της Β' Χειρουργικής Κλινικής, η οποία είναι αναγκαία, την άμεση πληρωμή των εφημεριών για το 2000 και την οριστική λύση του προβλήματος, αλλά και την έναρξη διαλόγου για τα επείγοντα και χρόνια προβλήματα του Νοσοκομείου (οργανόγραμμα κλπ.) και δηλώνει αντίθετη σε κάθε μετακίνηση γιατρού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπό διάλυση η ΩΡΛ - Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων (2023-11-08 00:00:00.0)
Θέμα αρχής η διαφωνία του ΙΣΑ (2000-12-21 00:00:00.0)
Επείγει η ...εφημερία (2000-05-19 00:00:00.0)
Υπολειτουργεί το Νοσοκομείο Λάρισας (1996-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ