Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ιδιωτικοποίηση ΔΕΘ διά του Δήμου

Να αγοράσει το 45% της ΔΕΘ πρότεινε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μιλώντας σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, που μοναδικό θέμα είχε το μέλλον της Εκθεσης. Στο τέλος της συνεδρίασης η πλειοψηφούσα παράταξη στο ΔΣ ψήφισε την πρόταση του Β. Παπαγεωργόπουλου, σύμφωνα με την οποία ο δήμος προσφέρει μέχρι και 5,5 δισ., προκειμένου να λάβει το 45% και το μάνατζμεντ της ΔΕΘ, με τη δέσμευση ότι θα κρατήσει μόνο ένα ποσοστό και το άλλο θα το διανείμει δωρεάν στους παραγωγικούς φορείς της πόλης. Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γ. Πασχαλίδης, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, αναφερόμενος στην πρόταση έκανε λόγο για υπερβολές, ενώ και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θ. Λαζαρίδης μίλησε για προτάσεις -πυροτεχνήματα.

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης αφού υπογράμμισε το ρόλο που έπαιξε η ΔΕΘ στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης, τον πολιτιστικό της χαρακτήρα κλπ, σημείωσε πάνω στην ουσία του προβλήματος:«Πιστεύουμε ότι η ΔΕΘ δε θα πρέπει να παραχωρηθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αλλά να παραμείνει με το χαρακτήρα που ήταν και με τη συμμετοχή κι άλλων φορέων. Η πρόταση του Δήμου δίνει κατά κάποιο τρόπο λαβή στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση. Στην ουσία μπαίνει στη λογική της ιδιωτικοποίησης με την προσφορά που κάνει. Ο υπουργός είπε ότι θα αξιολογήσει η κυβέρνηση την πρόταση που κάνει ο Δήμος. Κατά την άποψή μας θα πρέπει να μπει η διεκδίκηση να παραμείνει η ΔΕΘ στα χέρια των φορέων δημόσιου χαρακτήρα και των υπόλοιπων φορέων. Το ίδιο πρέπει να γίνει με την ΕΥΑΘ, την ΕΛΒΟ, τον ΟΛΘ και γενικότερα με όλες τις επιχειρήσεις που παίζουν σημαντικό εθνικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Συνοψίζοντας την πρόταση του ΚΚΕ πάνω στο θέμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Αγγ. Τζέκης δήλωσε ότι η Τοπική και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς οι υπόλοιποι φορείς θα πρέπει να δημιουργήσουν εκείνο το μέτωπο και εκείνη τη συσπείρωση που θα βάλουν φραγμό στα σχέδια που έχει η κυβέρνηση και με τα οποία παραδίδεται ο πλούτος της χώρας μας στα χέρια του κεφαλαίου.

Επίσης στην παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος Αγάπιος Σαχίνης επισήμανε ότι η κυβέρνηση με τη μορφή της «σαλαμοποίησης» ξεπουλάει τη ΔΕΘ, τον ΟΛΘ, τον ΟΣΕ, την ΕΥΑΘ, προσθέτοντας ότι η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε από το μεγάλο κεφάλαιο ως τόπος εξόρμησης για τη διείσδυση στα Βαλκάνια. «Επιχειρεί να μετατρέψει την πόλη σε ανώνυμη επιχείρηση», σημείωσε. «Το μοντέλο επιχειρηματία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που επιβεβαιώνει η πρόταση του δημάρχου εξοβελίζει την ουσία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η πρότασή μας είναι ο δήμος, οι τοπικοί φορείς, οι εργαζόμενοι να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να σταματήσει την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ