Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αυταπάτες για το ρόλο της δημοτικής αστυνομίας

Την αντίθεσή τους στην ανάληψη της αρμοδιότητας δήλωσαν οι  Β. Νικολαΐδου,  Γ. Κατημερτζής και Ν. Παπαμικρούλης

Τη συμφωνία της στα κυβερνητικά σχέδια να αναλάβουν οι δήμοι αστυνομικό ρόλο εξέφρασε χτες, κατά πλειοψηφία, η Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), ζητώντας μάλιστα τη συνεργασία Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛΑΣ «σε ειδικές περιπτώσεις»!

Την... έκκληση αυτή έκανε χτες η ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ, σε συνεδρίασή της αναφορικά με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) που επεξεργάστηκαν από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας τάξης και προβλέπει την ανάθεση στη Δημοτική Αστυνομία του 80% των αρμοδιοτήτων που ασκεί σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. Η πρόταση που διαμόρφωσε χτες η ΤΕΔΚΝΑ και αναμένεται να σταλεί στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) - μέχρι τις 24 Ιούνη θα έχει συγκεντρώσει τις προτάσεις όλων των ΤΕΔΚ της χώρας - κάνει κατ' αρχήν αποδεκτή τη νέα αρμοδιότητα και σημειώνει πως οι δημοτικοί αστυνομικοί δε θα πρέπει να συλλαμβάνουν και να οπλοφορούν. Ενώ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει το συνολικό κόστος λειτουργίας της αρμοδιότητας - η ΤΕΔΚΝΑ υπολογίζει πως ανέρχεται σε 60 δισ. δραχμές ετησίως, ενώ οι υπολογισμοί της ΚΕΔΚΕ «μιλούν» για 100 δισ.

Χαρακτηριστικό πάντως της αδυναμίας της ίδιας της ΤΕΔΚΝΑ να πιστέψει στη δυνατότητα η δημοτική αστυνομία να έχει «ρόλο φιλικό και παραινετικό προς τον πολίτη» - όπως τονίζεται στην εισήγησή της - είναι η αναγνώριση να συμβεί το αντίθετο, δηλαδή «η Δημοτική Αστυνομία να λειτουργήσει σαν ένας επιπλέον κατασταλτικός μηχανισμός». Ετσι, με τη... βεβαιότητα των εξελίξεων, η ΤΕΔΚΝΑ δηλώνει την αντίθεσή της στα κριτήρια πρόσληψης, σύμφωνα με τα οποία πριμοδοτούνται όσοι έχουν προϋπηρεσία ως έφεδροι αξιωματικοί, ή σε ειδικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Κόντρα σε αποφάσεις που... ελπίζουν ότι θα αποφύγουν καταστάσεις ή επικυρώνουν αντιδημοκρατικούς σχεδιασμούς ψάχνοντας να βρουν μέσα τους ψήγματα «φιλικότητας» στη χτεσινή συνεδρίαση της ΔΕ, κατατέθηκε η ξεκάθαρη θέση: Οχι στη νέα δημοτική Αστυνομία. Οχι στο σχέδιο ΠΔ, σκοπός του οποίου είναι η ενίσχυση της καταστολής, η μετατροπή μιας δημοτικής υπηρεσίας σε παράρτημα της ΕΛ.ΑΣ. Τη θέση αυτή κατέθεσαν η Β. Νικολαΐδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας, ο Γ. Κατημερτζής, δήμαρχος Καισαριανής και ο Ν. Παπαμικρούλης, δήμαρχος Ν. Χαλκηδόνας. Ο τελευταίος μάλιστα ενίσχυσε την παραπάνω θέση μεταφέροντας το παράδειγμα του δήμου του, δηλώνοντας πως ένας υπάλληλος αρκεί για να ελέγξει την εφαρμογή αποφάσεων που αφορούν τη λειτουργία της πόλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απρόθυμη να διεκδικήσει λύσεις η ΤΕΔΚΝΑ (2003-06-20 00:00:00.0)
Βήμα προώθησης των κυβερνητικών μεθοδεύσεων (2001-11-16 00:00:00.0)
«Ζεστός» χειμώνας με «ράμπο» στις γειτονιές (2001-08-18 00:00:00.0)
Αστυνομικοί από την ΕΛ.ΑΣ. με πληρωμή από το δήμο (2000-05-26 00:00:00.0)
Αποτέλεσμα η υποβάθμιση (1999-04-29 00:00:00.0)
Οι δημότες θα πληρώσουν πάλι (1998-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ