Παρασκευή 26 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Αστυνομικοί από την ΕΛ.ΑΣ. με πληρωμή από το δήμο

Με νεότερες τροποποιήσεις στο υπό υπογραφή σχέδιο ΠΔ εξαφανίζεται κάθε ίχνος της δημοτικής υπηρεσίας. Ο κεντρικός κατασταλτικός μηχανισμός θα έχει τον απόλυτο έλεγχο και οι δημότες θα πληρώνουν

Επί το αστυνομικότερο τροποποιήθηκε ήδη, λίγο πριν σταλεί για υπογραφή, το σχέδιο ΠΔ για τη σύσταση νέου αστυνομικού σώματος, που θα πληρώνεται από τους δήμους αλλά θα λειτουργεί στα πλαίσια της ελεγχόμενης, από την κεντρική διοίκηση, Αστυνομίας. Στο σχέδιο που είχε παρουσιάσει πριν από δύο βδομάδες ο «Ρ» προστέθηκε ήδη διάταξη, που αναφέρει πως στη Δημοτική Αστυνομία θα υπηρετούν μετά από μετάταξη και άνδρες της σημερινής Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτό προστίθεται στο γεγονός ότι οι διοικητές ήδη προβλεπόταν να είναι αστυνομικοί. Η πλήρης αποκοπή από τη λειτουργία του δήμου περιγράφεται από τις διατάξεις που αφορούν δυνατότητα σύλληψης και προσαγωγής, ενώ ακόμα κι αυτός ο μηχανισμός πρόσληψης παραμένει στα χέρια της κυβέρνησης.

Ετσι, με όχημα τους δήμους προχωρεί η κυβέρνηση στην επέκταση του αστυνομικού κράτους, εκχωρώντας τη δυνατότητα στη Δημοτική Αστυνομία να συλλαμβάνει και να διενεργεί προανακριτικό έργο. Μάλιστα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του «έργου» που θα αναλάβει, τη Δημοτική Αστυνομία θα στελεχώσουν απόστρατοι αξιωματικοί και υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), με την οποία και θα συνεργάζεται άμεσα!

Αυτοί θα αποτελέσουν και τη «μαγιά» του νέου Σώματος της Δημοτικής Αστυνομίας, ώστε να φέρει σε πέρας τον κυβερνητικό στόχο: Τη διάχυση δηλαδή της αστυνομοκρατίας και στο πιο κοντινό στον πολίτη επίπεδο εξουσίας, τους δήμους. Τη μετατροπή ταυτόχρονα των δήμων σε όργανα εφαρμογής της κρατικής καταστολής, αλλά και ταξικών επιλογών.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας Αθήνας, η οποία «αξιοποιείται» για την εκδίωξη από το κέντρο της πόλης αλλοδαπών ή μικροπωλητών και γενικά όσων προσβάλλουν τη λεγόμενη «ευταξία» και «ευκοσμία» - η επιβολή τους είναι μια από τις αρμοδιότητες του νέου Σώματος.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ), με το οποίο συγκροτείται το νέο αυτό Σώμα της Δημοτικής Αστυνομίας, είναι ήδη έτοιμο και αναμένεται να σταλεί για υπογραφή, ενώ υπολογίζεται να αναλάβει δράση σε ένα, περίπου, χρόνο. Η τελική του μορφή, που επεξεργάστηκαν από κοινού το υπουργείο Εσωτερικών και η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), περιέλαβε νέες διατάξεις, αντιδραστικότερες σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν αρχικά. Αδιευκρίνιστο, ωστόσο, παραμένει, αν το νέο Σώμα θα οπλοφορεί - θέση που βρίσκει αρκετούς οπαδούς εντός της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ.

Τι προβλέπεται

Το νέο Σώμα αναλαμβάνει το 80% των αρμοδιοτήτων που ασκεί σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. και κάποιες της Αγροφυλακής. Οι περίπου 13.000 δημοτικοί αστυνομικοί που θα το στελεχώσουν πρέπει να είναι κάτοχοι πτυχίου και να μην υπερβαίνουν το 30ό έτος της ηλικίας τους. Η πρόσληψή τους θα γίνει με μόρια, ύστερα από τοπικές προκηρύξεις των δήμων, ωστόσο δίνεται ένα σαφές προβάδισμα σε όσους έχουν υπηρετήσει ως έφεδροι αξιωματικοί ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, στην Επιτροπή Επιλογής του Προσωπικού θα μετέχει και ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Στο νέο Σώμα, ωστόσο - κι αυτή είναι νέα διάταξη στο σχέδιο ΠΔ - θα μπορούν να μεταταγούν και υπάλληλοι της ΕΛ.ΑΣ. Και μάλλον θα τους προτιμήσουν ως δικά τους παιδιά οι προϊστάμενοι του Σώματος, που μπορεί να είναι συνταξιούχοι ή εν ενεργεία, με απόσπαση, υπάλληλοι της ΕΛ.ΑΣ.

Η ΕΛ.ΑΣ. παίζει καθοριστικό ρόλο και στη νοοτροπία του νέου Σώματος, αφού στις σχολές της θα γίνει η εκπαίδευση. Ενώ προβλέπεται ακόμα και η περαιτέρω... επιμόρφωσή τους, σε σχολές επίσης της ΕΛ.ΑΣ., των Ενόπλων Δυνάμεων ή του Λιμενικού Σώματος. Μάλιστα, το κόστος της εκπαίδευσης θα καλύψουν οι ίδιοι οι δήμοι. Επιπλέον, η νέα ειδική υπηρεσία «υποχρεούνται να συνδράμει το έργο της ΕΛ.ΑΣ., εφόσον της ζητηθεί» - υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο ΠΔ - αλλά και να συνεργάζεται μαζί της. Ετσι, προφανώς, κατοχυρώνεται η αποτελεσματικότητα της καταστολής. Μάλιστα, η νέα υπηρεσία - επίσης νέα διάταξη στο σχέδιο ΠΔ - θα λειτουργεί καθημερινά και τις αργίες, σε 24ωρη βάση.

Ποιος πληρώνει το μάρμαρο

Την ίδια ώρα, οι δημότες καλούνται να πληρώσουν την ίδια την αστυνόμευσή τους. Το κόστος λειτουργίας της ειδικής υπηρεσίας θα αναλάβουν, κατά πάσα πιθανότητα, αποκλειστικά οι δήμοι, αφού στο σχέδιο ΠΔ δεν προβλέπεται η εγγραφή σχετικού κονδυλίου στον κρατικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εσωτερικών φέρεται να απορρίπτει ακόμα και αυτή την ημιτελή πρόταση της ΚΕΔΚΕ, το 1/3 του κόστους λειτουργίας - υπολογίζεται σε 100 δισ. ετησίως συνολικά - να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και το υπόλοιπου από χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ετσι, για μια ακόμη φορά, το οικονομικό, αλλά και πολιτικό κόστος μιας κρατικής ευθύνης μεταφέρεται στους δήμους, οι οποίοι θα λειτουργούν ως κυματοθραύστης των λαϊκών αντιδράσεων.

Παράλληλα, το κόστος για τους δημότες διπλασιάζεται, αν λάβουμε υπόψη μας ότι η ενασχόληση της Δημοτικής Αστυνομίας με το αστυνομικό της «έργο» θα παραγκωνίσει τις σημερινές δραστηριότητές της - όπως η φύλαξη του πράσινου, η προστασία του περιβάλλοντος και ο έλεγχος της τήρησης των πολεοδομικών κανονισμών - τις οποίες έχουν πληρώσει και έχουν ανάγκη οι δημότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ