ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μια ανάπαυλα γιορτής και ξανά στη μάχη

Η Χρυσούλα Βαζούρα και το συγκρότημά της
Η Χρυσούλα Βαζούρα και το συγκρότημά της
Ο χώρος και ο χρόνος ντύθηκαν με μελωδίες και το βλέμμα «σκόνταφτε» παντού σε χαμογελαστά πρόσωπα ανθρώπων, που ξέρουν πως ο αγώνας είναι γλέντι και το γλέντι πηγή δύναμης για τη συνέχειά του, σε χέρια που έσμιγαν και σε ανοιχτές αγκαλιές, που καλωσόριζαν ή υποδέχονταν έναν παλιό γνώριμο, έναν φίλο, έναν σύντροφο. Χώρος: Το αίθριο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Χρόνος: Δευτέρα βράδυ από τις 8 μ.μ. μέχρι...; Ο χρόνος που αποχώρησαν και οι τελευταίοι καλεσμένοι από την εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕ του Κόμματος, παρουσία της Αλέκας Παπαρήγα, απροσδιόριστος, άλλωστε κανέναν δεν ενδιέφερε η ώρα εκείνο το βράδυ.

Μια ανάσα κεφιού ήταν η εκδήλωση προς άντληση δυνάμεων «για την ατομική και συλλογική μας προσπάθεια για ό,τι καλύτερο σ' αυτόν τον τόπο, για ό,τι προοδευτικότερο στον κόσμο ολόκληρο», όπως εύστοχα σημείωσε ο Αντώνης Σκυλλάκος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, που απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους.

Παρόντες το βράδυ της Δευτέρας άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, της πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής ζωής του τόπου. Καλλιτέχνες, εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού κόσμου, συνδικαλιστές, αντιστασιακοί. Απαντες παρόντες. Ολοι όσοι βοήθησαν, ο καθένας από το μετερίζι του, να φτάσουν πλατιά στο λαό οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ, όσοι ύψωσαν ανάστημα, κόντρα στο ρεύμα του συμβιβασμού, της υποταγής και της μοιρολατρίας.

Το συγκρότημα του Στέφανου Ψαραδάκου, ο ίδιος και σε πρώτο πλάνο η Ειρήνη Σακκαλή
Το συγκρότημα του Στέφανου Ψαραδάκου, ο ίδιος και σε πρώτο πλάνο η Ειρήνη Σακκαλή
Ολοι αυτοί, που πιστεύουν ακράδαντα πως «η ειρήνη, τα δίκαια των λαών, η υπεράσπιση της κυριαρχίας της πατρίδας, ο γνήσιος πατριωτισμός και η διεθνής αλληλεγγύη, είναι ιδανικά και στόχοι, που παραμένουν ζωντανά στην ψυχή του λαού μας», όπως επισήμανε ο Αντ. Σκυλλάκος, αφού είχε σημειώσει ότι: «Η νέα τάξη πραγμάτων μπορεί να δείχνει τα δόντια της και να ετοιμάζει νέους γύρους επεμβάσεων στην περιοχή. Μπορεί μέσα στα γρανάζια της να συνθλίβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και ταυτόχρονα να δυναμώνουν οι φωνές και οι "υποδείξεις" ότι πρέπει να βρισκόμαστε από την πλευρά των ισχυρών για να βγούμε τάχα κερδισμένοι κι εμείς».

Ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε και στις βαθιές ανατροπές στα κοινωνικά δικαιώματα, που σχεδιάζονται στη μετά ΟΝΕ εποχή, με αισιοδοξία όμως, απόρροια των νομοτελειών που διέπουν την κοινωνική εξέλιξη, υπογραμμίζοντας: «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι, ο λαός, η νεολαία, δεν πρόκειται να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια. Θα αντιτάξουν μια πιο πλατιά, πιο ισχυρή και πιο αποτελεσματική αντίσταση και στην πορεία θα αλλάξουν τη "φορά των πραγμάτων"».

Συνεχίζοντας, σημείωσε πως στη σημερινή κατάσταση «εμείς αντιτάσσουμε την ενότητα και τον αγώνα. Τη συσπείρωση και την κοινή δράση εκείνων, που, παρά τις διαφορές τους, θέλουν από κοινού να παλέψουμε. Εργαζόμαστε για μικρά και μεγάλα μέτωπα σε όλους της τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου, στοχεύοντας σε ένα ενιαίο λαϊκό μέτωπο, που θα αλλάξει συσχετισμούς και θα οδηγήσει σε μια άλλη προοπτική το λαό και τον τόπο».

Με τις σκέψεις αυτές και με τη δέσμευση πως στην πορεία προς το 16ο Συνέδριο του Κόμματος θα δοθεί η ευκαιρία για ουσιαστική ανταλλαγή σκέψεων και προβληματισμών, ο Αντ. Σκυλλάκος κάλεσε τους παρευρισκόμενους να υψώσουν τα ποτήρια τους και ευχαρίστησε όσους βοήθησαν για την επιτυχία της βραδιάς.

Μια βραδιά, που, αμέσως μετά, στολίστηκε με τις μελωδίες του συγκροτήματος του Στέφανου Ψαραδάκου και της εκφραστικής φωνής της Ειρήνης Σακκαλή, δύο καλλιτέχνες που εδώ και λίγο καιρό ανιχνεύουν τους κοινούς μουσικούς τους δρόμους και που παρουσίασαν ένα απάνθισμα από το έντεχνο ελληνικό τραγούδι, από τις δημιουργίες συνθετών, όπως ο Θεοδωράκης, ο Λοΐζος, ο Μικρούτσικος.

Η Ειρήνη Σακκαλή περιέγραψε ίσως με τον καλύτερο τρόπο τη βραδιά, σημειώνοντας ότι «εκτός από το δέος που μου δημιουργείται με όλους αυτούς τους ανθρώπους που με πλαισιώνουν, νιώθω ότι είμαι μέσα σε μια ζεστή αγκαλιά. Αυτό με κάνει να προχωρώ με δύναμη και να ελπίζω σε μέρες καλύτερες».

Τη σκυτάλη πήρε η Χρυσούλα Βαζούρα, που για τρίτη φορά τραγούδησε στον ίδιο χώρο με πολλή χαρά, όπως επισήμανε. Με το συγκρότημά της, παρουσίασε τραγούδια «που δείχνουν την καταγωγή μας και που δεν τα ξέφτισε ο χρόνος ποτέ», όπως τόνισε. Δημοτικά, παραδοσιακά, μουσική και τραγούδια για χορό, που οι προσκεκλημένοι τα τίμησαν δεόντως, χορεύοντας μέχρι το τέλος της εκδήλωσης.

Γιορτάζουμε και ονειρευόμαστε

Ενα από τα δεκάδες τραπέζια στο αίθριο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ φιλοξενεί συντροφιά καλλιτεχνών και δημοσιογράφων
Ενα από τα δεκάδες τραπέζια στο αίθριο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ φιλοξενεί συντροφιά καλλιτεχνών και δημοσιογράφων
Ηταν ίσως η πιο ζωντανή συντροφιά. Η μεγάλη παρέα των ηθοποιών ξεχώριζε για το κέφι, την ευθυμία, και τα «πειράγματά» της. Η Ελένη Γερασιμίδου, βρισκόταν από νωρίς στο χώρο. «Σ' αυτές τις συγκεντρώσεις που καθιέρωσε το Κόμμα» μάς λέει «γλεντάμε, τραγουδάμε, λέμε και κάτι που ίσως δε μας δίνεται η ευκαιρία να το πούμε σε άλλους χώρους. Νομίζω ότι είναι πολύ καλό και πάει πολύ στους κομμουνιστές και στην άποψή τους για τη ζωή». «Μ' αυτές τις βραδιές» προσθέτει η Κατερίνα Σουβλή «αποδεικνύουμε εμείς οι αριστεροί ότι ξέρουμε και να διασκεδάζουμε. Οχι μόνο να αγωνιζόμαστε».

Συγκινημένη η Αλέκα Παΐζη, χαρακτήρισε τη γιορταστική συγκέντρωση της Δευτέρας, ως «μια συνάντηση αγάπης και ελπίδας για καλύτερες μέρες, για δυνατότερους αγώνες» και ευχήθηκε «να μη χαθεί η αγάπη, το αίσθημα, η ποίηση». Στο διπλανό τραπέζι, ο Φοίβος Ταξιάρχης. «Πιστεύω», μας είπε «ότι αυτές οι ζεστές συναντήσεις προωθούν τις θέσεις του ΚΚΕ και την πολιτική του και δυναμώνουν την ευρύτερη συσπείρωση των αριστερών ανθρώπων. Εύχομαι να πάνε ακόμα καλύτερα τα πράγματα». Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Μαίρη Ραζή έδωσε «παρών» σε γιορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε το ΚΚΕ, μετά από εκλογικές αναμετρήσεις. «Ηξερα ότι εδώ, σ' αυτή τη ζεστή αγκαλιά, θα περάσω καλά. Αισθάνομαι σαν να είμαι με την οικογένειά μου. Η βραδιά αυτή προσφέρει τη δυνατότητα να δεις μια άλλη διάσταση των ανθρώπων που σε συνδέουν κοινοί αγώνες, κοινά προβλήματα».

«Μετά από μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση», μας είπε ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Ανδρέας Βαρούχας, βρισκόμαστε σ' αυτόν τον υπέροχο χώρο, για να πιούμε όλοι μαζί ένα ποτήρι κρασί. Να μιλήσουμε, να γελάσουμε, να τραγουδήσουμε. Αλλωστε, είμαστε άνθρωποι που ξέρουμε να χαιρόμαστε, να επικοινωνούμε, να γελάμε, έχουμε και χιούμορ. Από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, έχουν έρθει εδώ σήμερα και πολλοί νέοι ηθοποιοί. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Το αποψινό μας τραγούδι, θα μας συντροφεύει στους αγώνες που έπονται». Δίπλα του, η Καίτη Ιμπροχώρη, η οποία μας είπε: «Είμαι μέσα στο ΚΚΕ, ψηφίζω ΚΚΕ, πιστεύω στο ΚΚΕ. Είναι η μόνη δύναμη, η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή και μπορεί να κάνει αντιπολίτευση στα πραγματικά και ουσιαστικά γεγονότα, τα οποία συμβαίνουν στην Ελλάδα. Από κει και πέρα, σήμερα απλά βρεθήκαμε και είναι καλό να βρισκόμαστε γιατί μέσα στο κέφι, τη διασκέδαση, λέμε και κάποια πράγματα τα οποία δε βρισκόμαστε για να τα πούμε. Η καθημερινότητα μας αποξενώνει».

«Ευχάριστη έκπληξη», χαρακτήρισε την προχτεσινή βραδιά η Σάσα Καστούρα, μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ. «Βρίσκομαι πρώτη φορά σε τέτοια εκδήλωση. Είμαστε ωραίοι άνθρωποι, ξέρουμε να γλεντάμε και να αγαπάμε τον κόσμο. Στο συνδικαλιστικό αγώνα βλέπουμε πόσο συνεπής και σωστή είναι η πολιτική των Κομμουνιστών. Γι' αυτό ο κλάδος μας, μας τίμησε με τόσους πολλούς αντιπροσώπους. Εύχομαι στο ΚΚΕ να ακουστεί ακόμα περισσότερο η φωνή του. Είναι ένα κόμμα που αγωνίζεται με συνέπεια, στους δύσκολους καιρούς που περάσαμε και στους ακόμα δυσκολότερους που έχουμε μπροστά μας». Στη μεγάλη συντροφιά των ηθοποιών και ο Γιώργος Γκίκας. «Είναι μεγάλη μου χαρά» μας είπε «που βρίσκομαι σ' αυτή την ξεχωριστή βραδιά. Μια βραδιά για να συζητήσουμε και να πιούμε ένα ποτήρι κρασί. Να ευχηθούμε ο αγώνας να είναι καρπερός και να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Να υψώσουμε τη σημαία του αγώνα. Γιατί μόνο με αγώνες θα πάμε μπροστά, θα κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας. Ολοι μαζί, θα παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο, για το δικό μας αύριο».

Με το βλέμμα στραμμένο στους νέους αγώνες

Πριν ακόμα σκοτεινιάσει το αίθριο είχε γεμίσει ασφυκτικά. Στη φωτογραφία διακρίνεται ένα τμήμα του
Πριν ακόμα σκοτεινιάσει το αίθριο είχε γεμίσει ασφυκτικά. Στη φωτογραφία διακρίνεται ένα τμήμα του
Τα αγωνιστικά μέτωπα που αναπτύχθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν, όπως στο χώρο της παιδείας και στη συσπείρωση των ταξικών δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς και σε επίπεδο συμπαράταξης με άλλες πολιτικές δυνάμεις αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για τη δημιουργία του κοινωνικοπολιτικού μετώπου ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια.

Στην όμορφη βραδιά στην έδρα της ΚΕ έδωσαν το «παρών» αγωνιστές από αυτούς τους χώρους, που συναντήθηκαν με το ΚΚΕ στο πεζοδρόμιο και με την παρουσία τους σηματοδοτούν τη συνέχεια αυτής της συνάντησης.

Εξηγώντας τη δική του συμμετοχή στη βραδιά, ο Κώστας Καλαφάτης, καθηγητής - μαθηματικός, δήλωσε: «Κινούμαι στο χώρο της παιδείας. Η κατάσταση είναι τραγική. Βρισκόμαστε σε έναν ατελείωτο εξεταστικό μαραθώνιο, τα παιδιά βρίσκονται σε μια κατάσταση σύγχυσης, σε μια κατάσταση πραγματικά μεγάλης κόπωσης. Σαν καθηγητής βλέπω όλη αυτή την κατάσταση και αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη για όλα αυτά που συμβαίνουν. Προσπαθούμε με όλους τους ανθρώπους και όλους τους χώρους που βλέπουν αυτή την κατάσταση να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιωθεί. Γι' αυτό βρίσκομαι εδώ, να ενώσω κι εγώ τη δύναμή μου με όλους τους ανθρώπους και με το ΚΚΕ και όπου αλλού βρίσκονται για να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε ό,τι μπορούμε».

«Ανταποκρινόμαστε κι εμείς στην πρόσκληση του ΚΚΕ και το ευχαριστούμε ιδιαίτερα», σημείωσε ο Δημήτρης Χατζηχαριστός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε: «Πιστεύω ότι τέτοιες εκδηλώσεις είναι πάρα πολύ χρήσιμες για να συσφίξουμε τις σχέσεις όλοι οι άνθρωποι που στηρίζουμε το Κόμμα και, γενικότερα, να συμβάλουμε με τις δυνάμεις μας και να προχωρήσει το Κόμμα ακόμη περισσότερο, να δυναμώσει την επιρροή του στο λαό».

Ο Νίκος Παπαγεωργίου, καθηγητής του ΕΜΠ, δήλωσε: «Βρίσκομαι εδώ πέρα γιατί θεωρώ το ΚΚΕ την πιο συνεπή αριστερή δύναμη. Αυτή τη στιγμή ο τόπος χρειάζεται μια συνεπή αριστερή πολιτική. Δεν μπορώ να δω ποια άλλη δύναμη αυτή τη στιγμή θα μπορέσει να την εκφράσει καλύτερα από το ΚΚΕ. Προσωπικά δεν είμαι ενταγμένος, αλλά κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσω στην υλοποίηση των πολιτικών του».

«Ηρθαμε σήμερα εδώ για να συνεχίσουμε τις προσπάθειες που κάναμε προεκλογικά» δήλωσε ο Γιάννης Αργυροκαστρίτης, από την Κομμουνιστική Ανανέωση και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι το εργατικό κίνημα και η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει στη συγκρότηση του κοινωνικού και πολιτικού μετώπου. Γι' αυτό είμαστε εδώ με όλες τις δημοκρατικές και αγωνιστικές δυνάμεις, να συζητήσουμε και να δούμε τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και την τάξη μας».

Ο Σπύρος Ράλλης, γενικός γραμματέας της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά, υπογράμμισε ότι «η σημερινή μου παρουσία εδώ εκφράζει την ευαρέσκεια του κλάδου μας για τη συνεργασία που είχαμε σε συνδικαλιστικό επίπεδο και τη δημιουργία του ΠΑΜΕ εδώ και ενάμιση χρόνο, που εκτιμάμε ότι ήταν πετυχημένη, προχωρά και θα προχωρήσει. Διότι έχουμε φτάσει να είμαστε οι μοναδικοί που αντιστεκόμαστε στη λαίλαπα που μας έχουν φέρει αυτοί οι "εκσυγχρονιστές" και οι συνοδοιπόροι τους. Πιστεύω ότι με το ΠΑΜΕ, με τις ταξικές δυνάμεις, θα μπορέσουμε να βάλουμε φραγμό στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και των εργοδοτών».

«Χρώματα» ελπίδας και αγώνα

Από τη χτεσινή βραδιά δε θα μπορούσαν να λείψουν και οι εικαστικοί δημιουργοί. Παλιότεροι και νεότεροι, γλύπτες, ζωγράφοι, χαράκτες, αγιογράφοι, δήλωσαν παρών σ' αυτό το ξεχωριστό γιορτινό σάλπισμα. Μαζί στους αγώνες για ένα καλύτερο αύριο. Μαζί στις διεκδικήσεις για τη λύση των σοβαρών και χρόνια άλυτων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εικαστικοί στη χώρα μας. Μαζί και στη γιορτή που διοργάνωσε το Κόμμα που συμπορεύτηκαν και σημάδεψε με το κόκκινο το χρωστήρα και τη σμίλη τους.

«Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός», μας είπε ο πρόεδρος του Τμήματος Συντήρησης των ΤΕΙ Αθήνας, Κυριάκος Ρόκκος. «Μαζευόμαστε και εκτός των αγωνιστικών επάλξεων. Μαζευόμαστε όλοι μαζί, και χαίρομαι πάρα πολύ. Ενα ποτήρι κρασί, μετά από μια δύσκολη αναμέτρηση και μια αγωνιστική συνέχεια που ανοίγεται μπροστά μας». Δίπλα του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, Μιχάλης Παπαδάκης. «Είναι μια καλή πρωτοβουλία. Είναι καλό να βρισκόμαστε και να συζητάμε. Το ΚΚΕ έχει στηρίξει τους εικαστικούς δημιουργούς και τους αγώνες μας. Γι' αυτό και ανταποκρινόμαστε σήμερα στο κάλεσμά του. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι χρειάζεται μια ακόμα μεγαλύτερη επαφή με το πολιτικό υπόβαθρο των προβλημάτων». «Ως μία συνάντηση των φίλων και των συντρόφων μετά τη μάχη των εκλογών, όπου η ανθρώπινη διάσταση ξεπερνάει τις τυπικές πολιτικές τοποθετήσεις» χαρακτήρισε τη χτεσινή βραδιά ο πρόεδρος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων των Εικαστικών, Χαράλαμπος Δαραδήμος. Και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι και η βαθύτερη πολιτική ουσία των ανθρωπίνων σχέσεων. Γιατί, χωρίς αυτές η πολιτική ως εποικοδόμημα φαντάζει ένα κενό. Μ' αυτές τις σχέσεις που αναπτύσσονται μπορεί πραγματικά να φτάσει, μέσα από τη συζήτηση, μέσα από τη γνωριμία, η σκέψη σε βαθύτερα επίπεδα και να αποκτήσει πολιτικό βάθος. Οι αγώνες είναι μπροστά».

Από τη μεγάλη συντροφιά των εικαστικών καλλιτεχνών, δεν έλειπε και ο Γιώργος Φαρσακίδης. Συγκινημένος από τη χτεσινή ζεστή και γιορταστική ατμόσφαιρα, μας είπε: «Νομίζω ότι τέτοιες εκδηλώσεις βοηθάνε. Πέρα από τη γνωριμία μεταξύ ανθρώπων που ίσως δύσκολα θα τους δινόταν μια ευκαιρία να γνωριστούν, παρεμβάλλεται και το στοιχείο του χώρου. Η συνάντηση "υπό τη σκεπή του Κόμματος" τους ενώνει και συναισθηματικά - ίσως περισσότερο συναισθηματικά - παρά τις επιμέρους ιδεολογικές διαφορές που ίσως να υπάρχουν. Και είναι σημαντικό να συμβαίνει αυτό σε μια στιγμή που το Κόμμα επιδιώκει τέτοιες συνευρέσεις σε όλα τα επίπεδα. Προσωπικά σήμερα νιώθω ακόμη καλύτερα από προηγούμενες ανάλογες εκδηλώσεις, επειδή συνέπεσε με την έκθεσή μου. Και με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω όλο το κόσμο για τη θερμή υποδοχή που μου επιφύλαξε σε αυτή τη δουλιά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ