ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΚΙΟΣ
Πυροβολούν τους Τσιγγάνους!

Μπορεί τα τσιγγανόπουλα να χαμογελούν στην αγκαλιά της μάνας τους, όμως τώρα κινδυνεύουν από τους κουμπουροφόρους
Μπορεί τα τσιγγανόπουλα να χαμογελούν στην αγκαλιά της μάνας τους, όμως τώρα κινδυνεύουν από τους κουμπουροφόρους
Επίκαιρη αποδείχτηκε η χτεσινή Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη και Αντ. Σκυλλάκου, που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά το μεγάλο πρόβλημα των φαινομένων ρατσισμού και διώξεων σε βάρος των Τσιγγάνων του Νομού Αργολίδας. Την ίδια μέρα που κατατέθηκε η Ερώτηση, δυο άγνωστοι δράστες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν στο αριστερό χέρι τον 17χρονο Τσιγγάνο Χρήστο Δημητρόπουλο.

Το περιστατικό συνέβη στις 6.30 το απόγευμα, στη θέση Καρακάξα, έξω από τη Ν. Κίο Αργολίδας, σε δρόμο που βρίσκεται 200 μέτρα από την παράγκα του. Δυο άτομα που επέβαιναν σε μηχανάκι, αφού τον έβρισαν, σταμάτησαν και ο ένας από τους δυο τον πυροβόλησε με πιστόλι. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αργους. Πριν μερικές μέρες, άγνωστοι πυρπόλησαν παράπηγμα τσιγγάνικης οικογένειας. Η νέα επίθεση έχει δημιουργήσει ένταση στην περιοχή, αφού η τσιγγάνικη μειονότητα δεν έχει τρόπο για να αμυνθεί στις επιθέσεις.

Εδώ και τρεις βδομάδες, το Δημοτικό Συμβούλιο της Ν. Κίου απαγορεύει στους Τσιγγάνους της περιοχής να μπουν στην πόλη. Εχει συγκροτήσει, δε, ομάδες κρούσης που ελέγχουν τους δρόμους και εφαρμόζουν την απόφασή του. Στόχος του είναι η εκδίωξη των 500 Τσιγγάνων, που κατοικούν σε περιοχή που αναμένεται να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης.

Η Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται, σε περιοχές της χώρας, έξαρση φαινομένων δίωξης των Τσιγγάνων. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα διαδραματιζόμενα στη Ν. Κίο της Αργολίδας, όπου παρατηρήθηκαν και παρατηρούνται φαινόμενα, όχι μόνο έξαλλου ρατσισμού, αλλά και "μέτρα" που προτείνονται εναντίον όσων ψύχραιμα ζητούν τη διευθέτηση της κρίσης, που θυμίζουν άλλες εποχές.

Είναι πρωτοφανές, αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων να ζητούν την απομάκρυνση των Τσιγγάνων εντός 48 ωρών, να απαγορεύουν την παραμονή και διέλευσή τους στο Δήμο της Νέας Κίου, να συγκροτηθούν "ομάδες κρούσης", να δημιουργούν κλίμα παράλογης φοβίας.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης γι' αυτήν την κατάσταση είναι μεγάλες:

- Γιατί κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της πρωτοστατούν στην όξυνση της αντιπαράθεσης.

- Γιατί ορισμένες ενέργειές της - όπως η υπ. αριθμ. 100324/24.9.1999 απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία ζητείται από το Δήμο Ν. Τίρυνθας η απομάκρυνση του καταυλισμού των Τσιγγάνων από ιδιοκτησία του - υποδαυλίζουν τη σύγκρουση.

- Κυρίως όμως, γιατί, αντί να πάρει μέτρα βελτίωσης των συνθηκών ζωής, στέγασης, υγείας, εκπαίδευσης, πρόνοιας και απασχόλησης των Τσιγγάνων, ευνοεί την ανάπτυξη συγκρούσεων, "κοινωνικού αυτοματισμού", τάση γκετοποίησης αντί της κοινωνικής ένταξης».

Ερωτάται η υπουργός Εσωτερικών τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, τόσο για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης ρατσισμού, εκφοβισμού και διώξεων που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, όσο και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Τσιγγάνων.

Πιέζουν για την τρομοσυμφωνία οι Αμερικανοί

Ζητούν «εμπλουτισμό» του μνημονίου

Στον «εμπλουτισμό» του μνημονίου για την ελληνοαμερικανική αστυνομική συνεργασία αποβλέπει η Ουάσιγκτον, εκμεταλλευόμενη το τελευταίο χτύπημα της «17 Νοέμβρη».

Χτες το πρωί ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, επισκέφτηκε το υπουργείο Εξωτερικών και συναντήθηκε για περίπου μια ώρα με τον Γ. Παπανδρέου. Αποκλειστικό θέμα συζήτησης ήταν η τρομοκρατία και οι τρόποι συνεργασίας των δύο χωρών για την αντιμετώπισή της.

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις υποστήριξε ότι «ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα εξέθεσε πάλι τους προβληματισμούς της κυβέρνησής του και του επανέλαβε τη θέση ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δε θεωρεί ότι πρέπει από την πλευρά των ΗΠΑ να ληφθούν κάποια μέτρα με αφορμή το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών από την επαφή του με τον Ν. Μπερνς ο Γ. Παπανδρέου αποκόμισε την εντύπωση ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν υιοθετεί τις αιτιάσεις της τελευταίας έκθεσης του Κογκρέσου, η οποία κατατάσσει την Ελλάδα, από πλευράς ασφάλειας, στην ίδια κατηγορία με χώρες όπως το Πακιστάν.

Αν και η Αθήνα επιχειρεί να εμφανίσει την αποκατάσταση μιας ομολάτητας στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ανησυχεί βάσιμα για το ενδεχόμενο η αμερικανική διπλωματία να επιχειρήσει να «εμπλουτίσει» τα κείμενα της συμφωνίας με νέα στοιχεία.

Για το λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει την ετοιμότητά της να προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας άμεσα, αρκεί η Ουάσιγκτον να καθορίσει το επίπεδο στο οποίο θα υπογραφεί και να τηρήσει την παράδοση που θέλει οι συμφωνίες να υπογράφονται από άτομα που κατέχουν ανάλογα αξιώματα.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Σύμμαχος και υπέρμαχος της ΟΝΕ

«Χωρίς στρατηγική για τον 21ο αιώνα» τιτλοφορείται το άρθρο του Ν. Κωνσταντόπουλου, που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Τα Νέα». Ο τίτλος αποκρυσταλλώνει το περιεχόμενο του άρθρου που πραγματεύεται την ΟΝΕ, της οποίας ο πρόεδρος του ΣΥΝ εμφανίζεται κάτι παραπάνω από υπέρμαχος.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος προβάλλει τη διαφωνία του με την ακολουθούμενη στρατηγική, συμφωνεί όμως με τις βασικές επιλογές της άρχουσας τάξης και των κυβερνήσεών της. Διαβάζουμε στο άρθρο του:

1) «Η συμμετοχή της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διαδικασίες για μια Ενωμένη Ευρώπη αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα. Η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης αποτελεί σήμερα την ορατή δυνατότητα για τη στρατηγική της αυτονομία».

2) «Οι διαδικασίες διεθνοποίησης των οικονομικών και πολιτικών διαδικασιών σε πλανητικό επίπεδο είναι μια αναπότρεπτη ιστορική εξέλιξη».

3) «Η συμμετοχή στην ΟΝΕ αποτελεί θετική εξέλιξη. Η Οικονομική και Νομισματική Ενωση αποτελεί ένα πλαίσιο το οποίο παρέχει τη δυνατότητα προσέγγισης, από μια καλύτερη αφετηρία, προβλημάτων της χώρας» και στη συνέχεια «η συμμετοχή στην ΟΝΕ είναι συμμετοχή σε ένα νέο πεδίο πολιτικών και κοινωνικών αναμετρήσεων και διεργασιών για την αναπτυξιακή προοπτική και το συνολικό μετασχηματισμό της χώρας».

Ξεκινώντας λοιπόν από τις παραπάνω θέσεις αποδοχής των στρατηγικών επιλογών του μεγάλου κεφαλαίου είτε ως θετικές είτε ως αναπότρεπτες, ως αναγκαίο κακό, ο πρόεδρος του ΣΥΝ αποδίδει την ευθύνη των προβλημάτων που βιώνει ο λαός από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και την ΟΝΕ στις... λανθασμένες επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων, στον τρόπο διαχείρισης που αυτές επέλεξαν και αντιπροτείνει την προοδευτική διακυβέρνηση.

Προφανώς δεν αγνοεί ότι στα πλαίσια π.χ. της ΟΝΕ δεν υπάρχουν περιθώρια επιλογών, ούτε αγνοεί ότι στα πλαίσια του υπάρχοντος συστήματος τα όσα προβάλλει ως εφικτά περί «κοινωνικής συνοχής, ισόρροπης ανάπτυξης, δίκαιης κατανομής των βαρών και των ωφελημάτων, διεύρυνσης της συλλογικής ευημερίας, ποιότητας ζωής, μείωσης των ανισοτήτων, απασχόλησης και κοινωνικής στήριξης» είναι ακριβώς το αντίθετο, ανέφικτα έως ουτοπικά.

Αντί άλλου σχολίου παραθέτουμε δύο μικρά αποσπάσματα μόνο για μισθολογικά ζητήματα της έκθεσης της Κομισιόν, όταν στις αρχές Μάη εισηγήθηκε στο Συμβούλιο των «15» την ένταξη της Ελλάδας στο «τρίτο στάδιο» της ΟΝΕ.

Διαβάζουμε «η βελτίωση των ελληνικών επιδόσεων φαίνεται να είναι βιώσιμη, εφόσον η δημοσιονομική πολιτική παραμείνει αυστηρή και συνεχιστούν οι συγκρατημένες μισθολογικές αυξήσεις».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, «η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προωθήσει μια κατάλληλη διετή συλλογική σύμβαση το 2000, στη συνέχιση της συγκράτησης των μισθολογικών αυξήσεων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα», ενώ το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης του 1999 «καθιστά σαφή τη δέσμευση των ελληνικών αρχών» όσον αφορά στην «εξυγίανση προς την κατεύθυνση της περικοπής των τρεχουσών δαπανών». Τονίζεται ακόμα με έμφαση ότι «η μισθολογική πολιτική που εγκρίθηκε το 1998 είχε ως αποτέλεσμα το πάγωμα των μισθών ως το 2000 και ίσως για τη συνέχεια».

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Παρασκευή:

Στις 22.00 «Ενα ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο». Μια εικαστική και ιστορική ματιά στους αγώνες του λαού, από το 1900 ως το 1999, με αφορμή την έκθεση του γνωστού αγωνιστή - ζωγράφου Γιώργου Φαρσακίδη, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Επιμέλεια - παρουσίαση Κώστας Καραχάλιος.

Συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Λιοντάρια και πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, ενάντια στην προσπάθεια αποκλεισμού της φωνής του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ.

ΛΗΜΝΟΣ
Ιδρυτική συνέλευση της Επιτροπής Ειρήνης

Την Κυριακή 18 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση της Επιτροπής Ειρήνης Λήμνου, στο Κυδάμειο κτίριο (πλατεία ΚΤΕΛ), στις 8.30 μ.μ. Τα μέλη της προσωρινής επιτροπής, με ανακοίνωσή τους, καλούν το λαό του νησιού να πάρει μέρος στις εργασίες της συνέλευσης. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, θα μιλήσει ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Νίκος Φωτιάδης, καθηγητής των ΤΕΙ Πειραιά.

Στο κείμενο της ανακοίνωσή τους, τα μέλη της προσωρινής επιτροπής υπογραμμίζουν ότι συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας Επιτροπής Ειρήνης στη Λήμνο, που θα δραστηριοποιείται σε συνεργασία με την ΕΕΔΥΕ, με γνώμονα βασικούς σκοπούς και αρχές. Υπογραμμίζουν ότι θα παλέψουν για την ειρηνική συνύπαρξη, την ανάπτυξη φιλειρηνικών σχέσεων και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους λαούς, την ύφεση και τον αφοπλισμό, την εδραίωση της ειρήνης στον κόσμο και στην περιοχή μας.

Τα μέλη της προσωρινής επιτροπής είναι οι: Βαγγέλης Αγάς αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λήμνου, Σοφία Ανδριώτου γραμματέας του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, Ανθή Γουρουντή μουσικός, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λήμνου, Βάιος Καλλιγέρης αντισμήναρχος ε.α. και πρώην δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Κατρίτσης πρόεδρος του Νομαρχικού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Φώτης Κατσιούρας ταξίαρχος ε.α., Πέτρος Λαζαρίδης ιατρός χειρούργος, Κώστας Μαδυτινός μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σπύρος Μακρυγιάννης πρώην έπαρχος, Μαρία Μπιργιώτου δικηγόρος, Ανέστης Χατζησίμου δικηγόρος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ