ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Εκρηξη σε δεξαμενόπλοιο

Ενας αγνοούμενος, ένας ελαφρά τραυματισμένος από την έκρηξη σε πλοίο-διαχωριστή αποβλήτων πετρελαιοειδών

Μια εκκωφαντική έκρηξη σκίζει το βραδινό αέρα και η Κυνοσούρα και ολόκληρη η Σαλαμίνα τραντάζεται, ακόμα και το Πέραμα. Ακολουθούν τρεις-τέσσερις ακόμα εκρήξεις και τεράστιες φλόγες ξεπηδούν από το δεξαμενόπλοιο -διαχωριστήρα αποβλήτων πετρελαίου «SLOPS». Οι φλόγες υψώνονται πολλά μέτρα και γρήγορα τυλίγουν και το μικρότερο πλοίο που ήταν αγκυροβολημένο δίπλα. Μια κολασμένη φωτιά και σύννεφα καπνού πνίγουν την περιοχή και γίνονται ορατοί και από απέναντι στον Πειραιά. Κομμάτια των δυο πλοίων εκσφενδονίζονται γύρω και σε μεγάλη απόσταση και επικρατεί πανικός. Για ώρες μετά η φωτιά μαίνεται, καθώς η Πυροσβεστική είναι δύσκολο να πλησιάσει από στεριά. Τέσσερις ναυτεργάτες βρίσκονταν τη στιγμή της έκρηξης μέσα στο δεξαμενόπλοιο, οι τρεις κατάφεραν να ξεφύγουν, ενώ η τύχη ενός από τους ναυτεργάτες αγνοείται. Τραγική σύμπτωση, ότι το ατύχημα συνέβη λίγες μόλις ώρες μετά τη δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, ένα από τα βασικά αιτήματα των οποίων είναι η λήψη μέτρων προστασίας και η δημιουργία μόλου στο συγκεκριμένο σημείο.

Ο αγνοούμενος ναυτεργάτης είναι ο 24χρονος Βλάσης Βλασόπουλος, ενώ ο ναυτεργάτης Πολιστάκ Μπογδάν υπέστη ελαφρά εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο. O καπετάνιος του πλοίου Α. Κυριακίδης και ο ναυτεργάτης Μ. Βρούχα κατάφεραν να βγουν από το πλοίο σώοι.

Στο δεξαμενόπλοιο-διαχωριστήρα «SLOPS» συγκεντρώνονται τα απόβλητα πετρελαιοειδή από πλοία και σε αυτό γίνεται διαχωρισμός τους. Είχε ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διύλισης και γινόταν μεταφόρτωση των πετρελαιοειδών - σύμφωνα με πληροφορίες - σε μαούνα για να τη μεταφέρει στο διυλιστήριο, όταν δέκα λεπτά πριν τις 9 χτες το βράδυ σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο και ακολούθησε η φωτιά.

Στο σημείο που έγινε η έκρηξη δεν υπάρχει μόλος και τα πλοία είναι δεμένα στα βράχια, με αποτέλεσμα τα πυροσβεστικά να μην μπορούν να προσεγγίσουν και να δυσκολευτεί το έργο της κατάσβεσης, το οποίο ουσιαστικά ανέλαβαν δυο πλοιάρια της Πυροσβεστικής. Στον τόπο έφτασαν για να βοηθήσουν τέσσερα ιδιωτικά ρυμουλκά-ναυαγοσωστικά και μια «λάτζα», ενώ μιάμιση ώρα μετά κατευθύνθηκε προς τα εκεί ναυαγοσωστικό του Λιμενικού.

Για αρκετές ώρες συνεχίζονταν οι προσπάθειες των δυνάμεων της Πυροσβεστικής να σβήσουν τη φωτιά, ενώ όσο περνούσαν οι ώρες ελαχιστοποιούνταν και οι ελπίδες να βρεθεί ζωντανός ο 24χρονος αγνοούμενος.

Το δεξαμενόπλοιο-διαχωριστήρας ανήκει στην εταιρία «HELENIC SLOPS PERIVALLONTIKH EPE», η οποία είναι θυγατρική της εταιρίας «AEGEAN PETROLEUM INTERNATIONAL TRANDING» του Δ. Μελισσανίδη. Το συγκεκριμένο πλοίο είναι μεγάλης ηλικίας, περίπου 30 χρόνων. Είναι αξιοσημείωτο πως δεν έχει συμβεί παρόμοιο περιστατικό σε τέτοιου είδους πλοία. Επίσης, στο προϊόν του διαχωρισμού κυριαρχούν νερό και λάδια, ενώ η αναλογία του πετρελαίου είναι πολύ μικρή.

Ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα δήλωσε στο «Ρ»: «Καλούμε την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας μετά και από τις προεκλογικές δηλώσεις που έχουν κάνει, να δώσουν σήμερα, που θρηνούμε ακόμα έναν εργάτη, μια απάντηση. Αναρωτιόμαστε όμως πού θα φτάσει τελικά αυτή η αναλγησία της πολιτικής που εφαρμόζουν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και ποιος θα χρεωθεί τα εγκλήματα. Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι "το ποτήρι ξεχείλισε" και είναι σίγουρο ότι αυτή η πολιτική οδηγεί τους εργαζόμενους στην ολομέτωπη σύγκρουση με τα συμφέροντα που υπηρετεί αυτή η κυβέρνηση».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αγωνιστική υπεράσπιση των κατακτήσεων

Κάλεσμα αγωνιστικής ετοιμότητας για υπεράσπιση κατακτήσεων και εφαρμογής των διμερών συμφωνιών

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους στα εργοτάξια της υπό κατασκευή «Αττικής Οδού» να είναι σε επαγρύπνηση για την εφαρμογή από τους εργολάβους της διμερούς συμφωνίας, που επιτεύχθηκε μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις, αλλά και για την υπεράσπιση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων τους, απευθύνει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Το Συνδικάτο επικεντρώνει τη δράση του και καλεί σε σθεναρή υπεράσπιση των κατακτήσεων του κλάδου, του 7ωρου-5ήμερου- 35ωρου. «Υπερασπιζόμαστε - τονίζει - το 5ήμερο-7ωρο-35ωρο. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις κατακτήσεις μας. Ολοι μαζί δίνουμε τη μάχη για να σταματήσουν οι ατέλειωτες ώρες υπερωρίας και η δουλιά του Σαββατοκύριακου και όσοι εργαζόμενοι εκβιάζονται με απόλυση από τους μηχανισμούς των εργοδοτών να το καταγγέλλουν στο Συνδικάτο».

Για τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο των εργοδοτών αν τηρούν τη συμφωνία, αλλά και για να μην παραβιάζουν τις κατακτήσεις του κλάδου, καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν και να είναι κοντά στις εργοταξιακές επιτροπές και στο Συνδικάτο.

Στη διμερή συμφωνία προβλέπεται αύξηση 7% στο μεικτό ημερομίσθιο τεχνιτών, βοηθών και εργατών από 1ης Γενάρη 2000, κατώτατο καθαρό ημερομίσθιο 10.500 δρχ., να καταβληθούν αναδρομικά και στο σύνολό τους τυχόν απώλειες που είχαν εργαζόμενοι από την καταβολή μικρότερου ημερομίσθιου από αυτό της κλαδικής σύμβασης, η υπερεργασία από την 7η ως την 8η ώρα να αμείβεται προσαυξημένη κατά 25%, σε περίπτωση που πραγματοποιούνται υπερωρίες ή εργασίες το Σαββατοκύριακο να αμείβονται προσαυξημένες κατά 100%, να δίνονται αναλυτικές εξοφλητικές αποδείξεις σε όλους τους εργαζόμενους και να μην καθυστερεί η πληρωμή τους, να ασφαλίζονται όλοι οι εργαζόμενοι όπως ορίζει ο κανονισμός ασφάλισης του ΙΚΑ και όλων των ημερομισθίων στο πραγματικό τους ύψος, κ.ά.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Ασφυκτικές πιέσεις για αλλαγή συλλόγου

Καταγγελία προς την Επιθεώρηση Εργασίας κατέθεσε χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων της πρώην Ιονικής Τράπεζας, ζητώντας και την παρέμβαση του εισαγγελέα ώστε να σταματήσει η πίεση που ασκείται σε μέλη του με απειλές και εκβιασμούς από συνδικαλιστές του Συλλόγου Εργαζομένων της ALPHA BANK για να εγγραφούν εκεί ως μέλη.

Οι πιέσεις με απειλές και εκβιασμούς (έχουν κατατεθεί συγκεκριμένα ονόματα) όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, έχουν ξεκινήσει μετά την απορρόφηση στις 20 του Μάη, της Ιονικής από την ALPHA ΠΙΣΤΕΩΣ - μετά την εξαγορά της πρώτης - και τη δημιουργία της τράπεζας ALPHA BANK. Επιδίωξη είναι να διαλυθεί το σωματείο της πρώην Ιονικής, καθώς η εργοδοσία επιθυμεί όλοι οι εργαζόμενοι της πρώην Ιονικής να εγγραφούν ως μέλη στον καινούριο Σύλλογο της ALPHA BANK (πρώην ΠΙΣΤΕΩΣ) το οποίο ελέγχει. Ετσι θα μπορέσει να προχωρήσει με αυτό το σύλλογο σε διαπραγματεύσεις για το νέο Οργανισμό υπηρεσίας των τραπεζοϋπαλλήλων της καινούριας πλέον τράπεζας.

Το συγκεκριμένο συμβάν με την Ιονική είναι ένα μικρό δείγμα των συνεπειών που βιώνουν οι τραπεζοϋπάλληλοι μετά τις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων τραπεζών και των συγχωνεύσεων. Ενα δείγμα για το νέο εργασιακό μοντέλο που θέλουν να επιβάλουν οι τραπεζίτες - παρεμβαίνοντας ακόμα και στα συνδικαλιστικά ζητήματα - έχοντας την ανοχή της κυβέρνησης και κυρίως την αδράνεια της διοίκησης της ΟΤΟΕ.

ΕΝΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κατάπτυση η Εθνική Σύμβαση

Την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για την κατάπτυστη διετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε με τις εργοδοτικές οργανώσεις καταγγέλλει σε ανακοίνωση το ΔΣ της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών νομού Αττικής.

«Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, επισημαίνει, φαίνεται εδώ και καιρό ότι έχει πάρει διαζύγιο με την ταξική φύση του εργατικού κινήματος και έχει μετατραπεί σε κοινωνικό εταίρο. Τα εύσημα που απευθύνει ο ΣΕΒ στη σημερινή ΓΣΕΕ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές».

Η Ενωση σημειώνει ακόμα ότι συστρατεύεται με το πιο ζωντανό μαχητικό τμήμα του συνδικαλιστικού κινήματος που εκφράζεται μέσω του ΠΑΜΕ, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - μεγαλοεργοδοτών, που θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε «απασχολήσιμους» χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η Ενωση θέτει ως αιτήματα: Κατώτερο μεροκάματο 10.000 δραχμές και μισθός 250.000 δραχμές. Κατώτερη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια της ΕΓΣΕΕ, να μη θιγεί το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα και κατάργηση αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Επίσης, εναντίωση στη μερική απασχόληση, στις ελαστικές μορφές εργασίας και 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με αύξηση αποδοχών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ