ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ
Συντονίζονται τα σωματεία εργαζομένων

Συστήθηκε συντονιστικό όργανο για κοινή δράση απέναντι στα σχέδια μείωσης προσωπικού και συρρίκνωσης

Στη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής, προχώρησαν εννιά σωματεία εργαζομένων του Ομίλου ΑΓΕΤ Ηρακλής και Τσιμέντα Χαλκίδας, για να αντιμετωπίσουν τα σχέδια της νέας διοίκησης, της πολυεθνικής «BLUE CIRCLE», η οποία έχει ανακοινώσει την υλοποίηση προγράμματος μείωσης προσωπικού, ενώ ισχυρές είναι οι πιθανότητες και της πώλησης θυγατρικών.

Τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων εργαζομένων από τις εγκαταστάσεις του ομίλου στο Αλιβέρι, στη Δραπετσώνα, στον Βόλο, στα Γιαννιτσά, της ΕΒΙΕΣΚ, της ΑΙΓΙΣ και του ομίλου γενικότερα, αποφάσισαν και προχώρησαν στη σύσταση της Επιτροπής, μετά από σύσκεψη που είχαν στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Το έργο της Επιτροπής θα συντονίζει τριμελής Εκτελεστική Γραμματεία, αποτελούμενη από τους προέδρους των μεγαλύτερων σωματείων.

Οι θέσεις των σωματείων, μπροστά στη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε από την εξαγορά του ομίλου, τις οποίες και θα παλέψουν από κοινού, είναι:

- Η διασφάλιση των σταθερών και μόνιμων θέσεων εργασίας, κάλυψη των τυχόν κενών με νέες προσλήψεις και σε καμιά περίπτωση με εργολαβοποιήσεις.

- Διατήρηση όλων των δραστηριοτήτων και όλων των εταιριών του ομίλου, εκσυγχρονισμός και παραπέρα ανάπτυξή τους στις αγορές της Βαλκανικής, της Ευρώπης, της Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. Σε καμιά περίπτωση, επισημαίνεται σε «συμφωνητικό συνεργασίας» στο οποίο κατέληξαν τα σωματεία, δεν αποδεχόμαστε τον κερματισμό του ομίλου ή εκποίηση μεμονωμένα εταιρίας ή εταιριών.

- Διασφάλιση όλων των κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως αυτά καθορίζονται από τις εργοστασιακές συμβάσεις, τη ΣΕΕ της τσιμεντοβιομηχανίας, τις διμερείς συμφωνίες, τους νόμους, τη νομολογία των δικαστηρίων και τις κατ' έθιμο παροχές.

Οποιαδήποτε μονομερής απόφαση της διοίκησης του ομίλου ΑΓΕΤ και Τσιμέντων Χαλκίδας, που θα θίξει τα πιο πάνω, ένα ή όλα, έστω και σε ένα χώρο, θα αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα όλων, με τρόπους και μέσα που θα αποφασίζονται κάθε φορά.

Επίσης, συμφωνήθηκε οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τις διοικήσεις των μετά από εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής, εκτός από τις αποφάσεις για κήρυξη απεργιών, οι οποίες θα λαμβάνονται από τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων. Η συμφωνία για κοινή δράση των σωματείων του ομίλου μπορεί στο μέλλον να επεκταθεί και σε άλλα θέματα, όπως για τις συμβάσεις εργασίας, την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «Ι. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ»
Εκατοντάδες στο πλευρό τους

Αναβλήθηκε η δική τεσσάρων συνδικαλιστών. Συγκέντρωση χτες συναδέλφων τους στο δικαστήριο

Αναβλήθηκε για τις 28 Ιούνη η δίκη τεσσάρων συνδικαλιστών, μελών του Συνδικάτου Πωλητών - Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 7 Ιούνη κοντά στις εγκαταστάσεις του πρατηρίου ποτών του επιχειρηματία Λυμπερόπουλου, ύστερα από δική του παρέμβαση. Χτες, στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης, η αλληλεγγύη των συναδέλφων τους έπαιρνε τη μορφή μαζικής, πανηγυρικού χαρακτήρα συγκέντρωσης διαμαρτυρίας εκατοντάδων απεργών του κλάδου των εμφιαλωμένων, που με πανό και πικέτες είχαν κυριολεκτικά πολιορκήσει το δικαστικό μέγαρο.

Οι απεργοί συμμετείχαν στην 4ωρη στάση εργασίας σ' όλες τις επιχειρήσεις των εμφιαλωμένων που είχε κηρύξει το συνδικάτο «εκφράζοντας την πίκρα και την αγανάκτηση των μελών για τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, που ποινικοποιούν τον αγώνα τους». Η στάση εργασίας σημείωσε απόλυτη επιτυχία με καθολική συμμετοχή. Οι απεργοί ανταποκρίθηκαν επίσης μαζικά στο κάλεσμα του συνδικάτου τους για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δικαστήριο. «Οχι στην ποινικοποίηση της απεργίας» διακήρυττε το κεντρικό σύνθημα στο μεγάλο πανό των διαδηλωτών.

Να σημειωθεί ότι οι κατηγορούμενοι συλλήφθηκαν σε αρκετή απόσταση από το κτίριο της εταιρίας Λυμπερόπουλου, με την κατηγορία της εξύβρισης του εν λόγω εργοδότη. Κατηγορία που οι ίδιοι απορρίπτουν κατηγορηματικά αφού, όπως βεβαιώνουν, το πρωί της συγκεκριμένης ημέρας μέχρι και την ώρα που έφυγε από την επιχείρησή του ούτε καν τον είχαν δει.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο Λυμπερόπουλος, που είχε συλληφθεί στις 9 Ιούνη στο χώρο του δικαστικού μεγάρου μετά από μήνυση που υπέβαλαν 4 μέλη του συνδικάτου και το σωματείο για την εγκληματική του ενέργεια, που κατέληξε στον τραυματισμό ενός από τους 4 όταν οδήγησε το αυτοκίνητό του πάνω τους, κρατήθηκε λίγες ώρες στο αστυνομικό τμήμα και αφέθηκε ελεύθερος για να παρουσιαστεί σε τακτική δικάσιμο, ενώ θα έπρεπε να εφαρμοστεί στην περίπτωσή του η διαδικασία του αυτόφωρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ