ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Κήρυξε αναμονή στην αντεργατική πολιτική

Δεσμευμένη στην ίδια πολιτική, που δίνει χέρι βοήθειας στο κεφάλαιο και υπονομεύει τον αγώνα των εργατών, όπως ακριβώς και επί κυβέρνησης ΝΔ, εμφανίστηκε χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στην πρώτη Ολομέλεια της διοίκησης της Συνομοσπονδίας μετά την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ. Τον τόνο έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ο οποίος κήρυξε από τώρα «χειμέρια νάρκη» στα συνδικάτα. Περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας, όχι όμως για να στηρίξει την ανάγκη ανάπτυξης των αγώνων αλλά για να παίξει και αυτός το χαρτί της κινδυνολογίας και της τρομοκράτησης των εργαζομένων. Στήριξε αναφανδόν την εισοδηματική πολιτική γιατί θεωρεί ότι είναι καλύτερες κάποιες αυξήσεις «πάνω από τον πληθωρισμό αντί για το πάγωμα», δίνοντας έτσι και αυτός «πράσινο φως» στην πολιτική πτωχοκομείου που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Καθορίζοντας τη συνδικαλιστική γραμμή της πλειοψηφίας δήλωσε συμπαραστάτης σε ό,τι θετικό κάνει η νέα κυβέρνηση, σπέρνοντας αυταπάτες για το τι πρέπει να περιμένουν οι εργαζόμενοι.

«Να παραμείνει η ΓΣΕΕ στο ίδιο πλαίσιο και στους ίδιους στόχους», ζήτησε ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Γ. Τσαλικάκης, και επικεφαλής της ΔΑΚΕ, ο οποίος τάχθηκε και υπέρ του κοινωνικού διαλόγου για τις εργασιακές σχέσεις, ρίχνοντας έτσι νερό στο μύλο της κυβέρνησης που επιδιώκει να παγιώσει «ρετουσαρισμένες» όλες τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Στην «ελληνική ιδιοτυπία» και στη διαχείριση από τις ελληνικές κυβερνήσεις απέδωσε την εργασιακή ζούγκλα ο επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης», Γ. Γαβρίλης, δείχνοντας την αγωνία του να κρατήσει στο απυρόβλητο την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και με μια σειρά διατυπώσεις να μείνει σταθερός στη γραμμή της «εποικοδομητικής αντιπολίτευσης» προς την κυβέρνηση.

ΠΑΜΕ: Ούτε λεπτό χαμένο

Στον αντίποδα όλων αυτών τοποθετήθηκαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ. «Η εργατική τάξη δεν πρέπει να περιμένει ούτε δευτερόλεπτο. Δεν πρέπει να δώσει ούτε ανάσα στην κυβέρνηση. Ούτε να κατεβάσει τον πήχη των διεκδικήσεών της», υπογράμμισε ο Γ. Πέρρος, και προειδοποίησε πως όταν «ο ΣΕΒ χειροκροτεί για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τότε οι εργαζόμενοι να περιμένουν μόνο θύελλες». Οσο για το κλίμα αναμονής και ανοχής που καλλιεργεί η πλειοψηφία, το στέλεχος του ΠΑΜΕ ρώτησε ευθέως: «Τι θα πείτε στους εργάτες της Ζώνης; Να περιμένουν να δούνε τι κάνει η κυβέρνηση; Και τι θα γίνει με το νοίκι που τρέχει, με τη ΔΕΗ που είναι απλήρωτη; `Η μήπως να περιμένουμε πότε σταδιακά και στο μέλλον θα φτάσει το επίδομα ανεργίας στο 70% του κατώτερου μισθού; Οταν και αυτό σημαίνει λίγα ψίχουλα στον άνεργο». Προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε: «Αλίμονο αν το ταξικό κίνημα αποδεχόταν να αλυσοδεθεί η εργατική τάξη μπροστά στις επιδιώξεις της εργοδοσίας. Οσοι αρνούνται τα 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό, το δικαίωμα στη δωρεάν και δημόσια Υγεία, στη σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, το κάνουν γιατί δε θέλουν να θιγεί η κερδοφορία του κεφαλαίου».

Παράλληλα, τα στελέχη του ΠΑΜΕ απέρριψαν την πρόταση της πλειοψηφίας για τη διενέργεια του 34ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ στην περιφέρεια και ζήτησαν να γίνει στην Αθήνα εκτός των άλλων και για οικονομικούς λόγους. Το τακτικό εκλογικό συνέδριο της Συνομοσπονδίας αποφασίστηκε να γίνει το Μάρτη του 2010.

Διατηρούνται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στο Δημόσιο

Αθλιο παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων που απολύονται παίζουν τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και η ηγεσία της ΝΔ

Η αναγκαιότητα, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να παλέψουν μαζί - χωρίς καμιά ανοχή στη κυβερνητική πολιτική και χωρίς αυταπάτες, να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους - γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη μπροστά στο άθλιο παιχνίδι που έχουν στήσει στις πλάτες χιλιάδων εργαζομένων στα stage η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση»).

Η κυβέρνηση έκανε καθαρό ότι δεν πρόκειται να καταργήσει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στο Δημόσιο παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης - μετά τη συνάντησή του χτες με την ολομέλεια του ΑΣΕΠ - δήλωσε ότι τα κενά που θα δημιουργηθούν στις υπηρεσίες του Δημοσίου μετά την κατάργηση των STAGE και τη λήξη των συμβάσεων όσων απασχολούνται με αυτό το καθεστώς, θα καλυφθούν με προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ο υπουργός, βεβαίως, διακήρυξε για άλλη μια φορά ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι προοπτικά να μην υπάρχουν στο Δημόσιο εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας και όλα τα κενά να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό. Ομως, όταν ρωτήθηκε σχετικά, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει για το πότε και πώς θα γίνει αυτό, αρνούμενος επί της ουσίας να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Εξίσου ασαφής ήταν ο υπουργός για το τι θα γίνει στο ζήτημα της μοριοδότησης των εργαζομένων τύπου STAGE που ισχύει σήμερα αναφορικά με τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για κάλυψη μόνιμων θέσεων στο Δημόσιο. Και σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας άρχισε να «κλαίει» δήθεν για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που δεν έχουν μοριοδότηση. Τέλος, ο Γ. Ραγκούσης ανέφερε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα (στενό και ευρύτερο) να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, πράγμα που - αν ισχύσει - απαιτεί την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού.

Κροκοδείλια δάκρυα και από τη ΝΔ

Κροκοδείλια δάκρυα για τους υπό απόλυση - σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες - των προγραμμάτων Stage χύνουν τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ, συνεχίζοντας την τακτική της ψηφοθηρίας και της ομηρίας στις πλάτες των ανέργων. Στην πραγματικότητα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν χθες οι υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ, η ηγεσία της ΝΔ επί της ουσίας αναγνωρίζει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να προχωρήσει στα μέτρα που θεωρεί αναγκαία. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δε ζητά μονιμοποίηση των «θυμάτων» της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η Ντ. Μπακογιάννη, στη δήλωσή της, επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντίθετα με τις προεκλογικές της εξαγγελίες, προχωρεί σε αποφάσεις που εκδικούνται χιλιάδες παιδιά τα οποία εργάζονται στα προγράμματα Stage στο Δημόσιο Τομέα, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Στο «διά ταύτα» απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση «να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικό διάλογο, έτσι ώστε να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος επίλυσης του θέματος».

Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς περιορίζεται να διαπιστώσει «το έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας που χαρακτηρίζει τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», καθώς και ότι δε μειώνονται τα δημόσια ελλείμματα «συνθλίβοντας τα όνειρα χιλιάδων νέων ανθρώπων».

Η ΓΣΕΕ

Το ζήτημα των stage κυριάρχησε και στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ, όπου οι παρατάξεις της πλειοψηφίας έστησαν ένα άθλιο μικροκομματικό παιχνίδι στις πλάτες χιλιάδων νέων εργαζομένων. Ευθυγραμμισμένη με τη γραμμή της κυβέρνησης εμφανίστηκε η ΠΑΣΚΕ, που ουσιαστικά ζήτησε οι εργαζόμενοι στα stage να πεταχτούν στην ανεργία, ενώ ΔΑΚΕ και Α.Π. τάχθηκαν υπέρ της μοριοδότησής τους σε νέους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Ομως και οι τρεις ευλόγησαν τη διαιώνιση αυτής της αθλιότητας στον ιδιωτικό τομέα, όπως ακριβώς και η κυβέρνηση. Οπως είπαν οι εκπρόσωποί τους, τα stage πρέπει τώρα να αποκτήσουν τη μορφή «μαθητείας» και να γίνονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με έλεγχο από το κράτος.

Σε αντίθεση με τους εργατοπατέρες, τα στελέχη του ΠΑΜΕ ζήτησαν την κατάργηση αυτής της άθλιας μορφής εκμετάλλευσης των νέων ανθρώπων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και όλων των ευέλικτων τύπων απασχόλησης, της ενοικίασης εργαζομένων και των δουλεμπορικών γραφείων, της μερικής απασχόλησης, των ωρομισθίων κ.λπ. Και απαίτησαν το δικαίωμα για πλήρη σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΝΚΛΩ
Να κλιμακώσουν κόντρα στα δεκανίκια του Λαναρά

Σε πλατιές συσκέψεις και αγωνιστική κάθοδο στην Αθήνα καλούν οι ταξικές δυνάμεις, ενώ ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ υπονομεύουν τον αγώνα

Κλιμακώνουν οι ταξικές δυνάμεις τις κινητοποιήσεις και τη συντονισμένη πάλη εργαζομένων και απολυμένων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (Λαναράς και Τράπεζες) ενάντια στις πολιτικές που βάζουν «λουκέτα» στα εργοστάσια και χρηματοδοτούν με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον όμιλο.

«Τεράστιες ευθύνες βαραίνουν τη σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη χτεσινή της ΝΔ και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, για το ζεστό χρήμα, που φρόντισαν να "τσεπώσει" ο Λαναράς και οι τραπεζίτες με κρατικές εγγυήσεις και τώρα ξανακλείνει εργοστάσια, ξανακάνει απολύσεις, πετώντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Προσθέτει δε ότι «οι άνεργοι - απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί γίνονται αντικείμενα εμπαιγμού με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, που ανακυκλώνουν την ανεργία», με αποτέλεσμα μία στις δύο οικογένειες στη Νάουσα να έχει έναν άνεργο.

Την ερχόμενη βδομάδα θα γίνει η δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων της ΟΕΚΙΔΕ (Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας), του ΠΑΜΕ και του ΕΚ Νάουσας στο υπουργείο Εργασίας και οι ταξικές δυνάμεις καλούν εργαζόμενους και απολυμένους σε ετοιμότητα για μαζική αγωνιστική κάθοδο στην Αθήνα εκείνη την ημέρα. Σήμερα, Παρασκευή στις 6 μ.μ. το ΕΚ Νάουσας καλεί τους εργαζόμενους των Κλωστηρίων Γ' σε σύσκεψη για ενημέρωση και συζήτηση για το πώς θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Την Τρίτη, 27 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. θα γίνει στο ΕΚ Νάουσας πλατιά σύσκεψη όλων των εργαζομένων και απολυμένων κλωστοϋφαντουργών του νομού.

Την ίδια στιγμή, εμπόδια στο να οργανωθεί από τους εργαζόμενους των Κλωστηρίων Γ' του ομίλου Λαναρά η αντίσταση βάζει συνειδητά η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ). Οπως καταγγέλλει το ΕΚ Νάουσας, η πλειοψηφία του σωματείου: Καταστρατηγεί την απόφαση της ΓΣ του σωματείου (που είναι ανώτερο όργανο κάθε σωματείου) για κάθοδο στην Αθήνα και συλλαλητήριο και για κατάθεση αγωγής και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Επιπλέον, «παίζει τον βρώμικο ρόλο του υπονομευτή στέλνοντας επιστολές στο υπουργείο ότι η Ομοσπονδία και το ΕΚ Νάουσας δεν εκπροσωπεί τους εργαζόμενους». Εξάλλου, η πλειοψηφία του συγκεκριμένου σωματείου και η ΓΣΕΕ έχουν αποδείξει ότι οι όποιοι «αγώνες» τους γίνονται με αίτημα τη χρηματοδότηση του Λαναρά και των τραπεζιτών. Πραγματικά, «τέτοιες πλειοψηφίες έχουν ανάγκη για να περνούν τα μέτρα τους οι "Λαναράδες"», υπογραμμίζει το ΕΚ Νάουσας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εχει ευθύνες ο Ψωμιάδης

Ανακοίνωση της ΝΑΣ

Την υποκριτική στάση του νομάρχη Θεσσαλονίκης για τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους με τα προγράμματα «stage», που τώρα ζητάει τη μονιμοποίησή τους με αφορμή τις σχετικές δηλώσεις της κυβέρνησης, καταγγέλλει η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Θεσσαλονίκης (ΝΑΣΘ).

Σε δηλώσεις του ο Π. Ψωμιάδης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αντί να εξαγγείλει μονιμοποίηση, προαναγγέλλει διώξεις, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία η οποία μόλις έγινε κυβέρνηση φρόντισε να μονιμοποιηθούν δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι». Ακόμη ζητάει να ανακοινωθούν ,«συγκεκριμένες προϋποθέσεις με τις οποίες θα λήξει θετικά η ομηρία χιλιάδων συμπολιτών μας»!

«Η ενέργεια να εμφανιστεί ο νομάρχης ως ο υπερασπιστής των συμβασιούχων δεν μπορεί να καλύψει τις ευθύνες του ίδιου και της πλειοψηφίας της διοίκησης της Νομαρχίας, που όλα αυτά τα χρόνια έκανε χρήση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης σε βάρος των εργαζομένων της Νομαρχίας, αξιοποιώντας τους σχετικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΝΑΣΘ.

«Η ΝΑΣΘ πολλές φορές έθεσε το ζήτημα των συμβασιούχων της Νομαρχίας, ζητώντας την άμεση και χωρίς εξαιρέσεις μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που βρίσκονται υπό το καθεστώς ελαστικών μορφών απασχόλησης, καθώς και την κάλυψη των εκατοντάδων κενών οργανικών θέσεων της ΝΑΘ, εισπράττοντας κάθε φορά την άρνηση του νομάρχη και της πλειοψηφίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλες αυτές οι αντεργατικές μορφές απασχόλησης που ψήφιζαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πρώτα και κύρια υλοποιήθηκαν στις Νομαρχίες και τους Δήμους.

Οσον αφορά συγκεκριμένα στους εργαζόμενους της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης καλούμε το Νομαρχιακό Συμβούλιο να πάρει ομόφωνη απόφαση για άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, καλύπτοντας και στηρίζοντάς τους, όπως έγινε στο Δήμο της Νίκαιας», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ, ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Μόνο με την οργάνωση μπορούμε να απαντήσουμε»

Την πείρα του κλάδου μοιράστηκαν χτες Έλληνες και μετανάστες εργάτες
Την πείρα του κλάδου μοιράστηκαν χτες Έλληνες και μετανάστες εργάτες
Η ανάγκη να ισχυροποιηθεί το Συνδικάτο μέσα και από την επικείμενη μάχη των εκλογών αναδείχθηκε στη χτεσινή εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών, Ιματισμού και Δέρματος Νομού Αττικής.

Η Βάσω Μάμαλη, πρόεδρος του Συνδικάτου, στην εισήγηση του απερχόμενου ΔΣ, σημείωσε πως το Συνδικάτο δεν έλειψε από καμιά απεργία και συλλαλητήριο μαζί με τα άλλα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ. Αγωνίστηκε ενάντια στις απολύσεις, όπως στη «LADY FASHION». Προχώρησε σε εκατοντάδες ελέγχους και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς. Εσπασε στην πράξη την εργοδοτική τρομοκρατία, όπως στην «AUTOSTOP». Δραστηριοποιήθηκε ενάντια στην απόπειρα της εργοδοσίας να καταστρατηγήσει τη ΣΣΕ. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στους μετανάστες και στην προσπάθεια να ενταχθούν όλοι στη δράση. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, δεν ήταν η χτεσινή συμμετοχή αρκετών μεταναστών κυρίως απ' τα εργαστήρια «φασόν».

Από την πλευρά του ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, στην τοποθέτησή του, μίλησε για την ανάγκη ενδυνάμωσης και μαζικοποίησης του Συνδικάτου. «Η εργοδοσία μας παρακολουθεί. Να τους κάνουμε ν' ανησυχήσουν», είπε. Αναφέρθηκε στον εργοδοτικό, κυβερνητικό συνδικαλισμό και τις μεθοδεύσεις του, όπως στον Λαναρά.

Οι εργαζόμενοι, επίσης σημείωσαν την ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας. «Μπορεί να νιώθουμε ανασφάλεια για τις απολύσεις», σημείωσε μια εργαζόμενη, αλλά, «μόνο με την οργάνωση μπορούμε να απαντήσουμε. Να διώξουμε τη μοιρολατρία από πάνω μας». Στην ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης συμμετοχής στις διαδικασίες του συνδικάτου αναφέρθηκε ένας άλλος εργάτης. Χαρακτηριστικά ήταν και τα λόγια μιας εργαζομένης σε «φασόν»: «Πριν πενήντα χρόνια φτιάχναμε σε πέντε ώρες ένα ζευγάρι παπούτσια. Σήμερα, σε μία ώρα φτιάχνουμε πενήντα παπούτσια. Πού πηγαίνει αυτός ο πλούτος;». Ο Αλόμ, μετανάστης απ' το Μπαγκλαντές, πήρε το λόγο και ευχαρίστησε το Συνδικάτο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για τους εργαζόμενους στα Stage και τις άλλες μορφές ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Με τη μέθοδο του διαίρει και βασίλευε και στο όνομα της ισοτιμίας, δήθεν για να μην αδικηθούν οι εργαζόμενοι με stage στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση προχωρεί στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, που εδώ και καιρό τους υπερεκμεταλλεύτηκαν με stage και άλλες μορφές ελαστικής - προσωρινής και ανασφάλιστης εργασίας στο δημόσιο τομέα. Εμπαίζει! Αν ενδιαφερόταν η κυβέρνηση για το δίκιο και για τους εργαζόμενους στα stage του ιδιωτικού τομέα θα εξασφάλιζε σε όλους μόνιμη και σταθερή εργασία.

Είναι απαράδεκτο, οι ένοχοι για τα stage, την ίδια στιγμή που εξαγγέλλουν τη συνέχιση και τη διεύρυνσή τους στον ιδιωτικό τομέα, να τιμωρούν και να καθυβρίζουν τα θύματα της πολιτικής τους.

Υπεύθυνες για τις άθλιες εργασιακές σχέσεις και της ανεργίας είναι οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όμως βαριές ευθύνες είχε και έχει η εργατική αριστοκρατία, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ, που ενώ πρωτοστάτησαν ή ανέχθηκαν τη θεσμοθέτηση και τη λειτουργία των προγραμμάτων, τώρα συνηγορούν στην απόλυση των εργαζομένων και πρωτοστατούν στην πολυδιάσπασή τους με βάση το χρόνο και τη μορφή απασχόλησης.

Οι εργαζόμενοι στα stage και στις άλλες μορφές ελαστικής εργασίας πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Η λογική του ατομικού βολέματος όχι μόνο δε δίνει λύση, αλλά και αξιοποιείται από αυτούς που τους οδήγησαν στην ομηρία και στην ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της δήθεν αξιοκρατίας, διαφάνειας, ισοτιμίας και των τάχα καλών stage που προβάλλουν η κυβέρνηση, η ΝΔ και φορείς της μεγαλοεργοδοσίας για να οδηγήσουν στην ανεργία τους σημερινούς εργαζόμενους στα stage, για να τους αντικαταστήσουν με άλλους. Πρέπει να αγανακτήσουν με αυτήν την πολιτική και με την πάλη τους να βάλουν ένα τέλος.

Το ΚΚΕ με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο δηλώνει τη θέση - απαίτηση να καταργηθούν όλα τα stage και οι άλλες ελαστικές μορφές εργασίας, να μονιμοποιηθούν όσοι εργάζονται σε αυτά. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Ταξική συσπείρωση, ανασύνταξη του εργατικού κινήματος τώρα. Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί - αντιασφαλιστικοί νόμοι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ