ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ - ΠΑΜΕ
Ο κουβανικός λαός έχει κατακτήσεις

Στους εργαζόμενους της φαρμακοβιομηχανίας «ΒΙΑΝΕΞ», που έσπευσαν με ενδιαφέρον να ακούσουν για τις δυσκολίες και τις κατακτήσεις του κουβανικού λαού, μίλησε χτες ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας, Ερμές Ερέρα Ερνάντες, στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας με το ΠΑΜΕ για την ανάπτυξη της αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο λαό της Κούβας.

Ο Ερμές Ερέρα αναφέρθηκε στο μακροχρόνιο αποκλεισμό της Κούβας αλλά και στα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις του λαού, που αναδεικνύουν την ανωτερότητα του σοσιαλισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κούβα είναι αυτάρκης σε φάρμακα, ενώ όλοι οι Κουβανοί δεν πληρώνουν ούτε για φάρμακα ούτε για υπηρεσίες υγείας. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Κουβανοί γιατροί πηγαίνουν εθελοντικά σε άλλες χώρες που έχουν ανάγκη και το κράτος αναλαμβάνει να συντηρήσει τις οικογένειές τους.

Τέλος, ανέδειξε την ανάγκη για αλληλεγγύη των ελληνικών συνδικάτων και φορέων προς ένα λαό που διεκδικεί να καθορίζει ο ίδιος την τύχη του. Προλογίζοντας η Ζωή Σώκου, πρόεδρος της ΟΕΦΣΕΕ, αναφέρθηκε στους 5 Κουβανούς αγωνιστές που κρατούνται παράνομα στις φυλακές των ΗΠΑ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η προκλητικότητα του Ισραήλ επιβεβαιώνει την έκθεση Γκολντστόουν

Νέα επιδρομή χτες στην Ράφα

Συντρίμμια άφησε πίσω του ο νέος βομβαρδισμός
Συντρίμμια άφησε πίσω του ο νέος βομβαρδισμός
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Ν' αποδείξουν» οι ΗΠΑ «πού θεωρούν ότι σφάλλει και έχει αδυναμίες» η έκθεση για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας κατά την, εκεί, εισβολή του ισραηλινού στρατού στις αρχές του χρόνου, προκάλεσε την Ουάσιγκτον ο επικεφαλής συντάκτης της. Ο Νοτιοαφρικανός νομικός και πρώην εισαγγελέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, Ρίτσαρντ Γκολντστόουν, εβραϊκής καταγωγής, υποστήριξε ότι «όσοι επικρίνουν την έκθεση το πιθανότερο είναι ότι δεν την έχουν καν διαβάσει» υπονοώντας σαφώς την κυβέρνηση Ομπάμα, που δεν ψήφισε την έκθεση στους κόλπους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η «έκρηξη» Γκολντστόουν ήρθε μια μέρα μετά την νέα ισραηλινή πρόκληση που συνίσταται στην οργάνωση παγκόσμιας εκστρατείας για «αλλαγή των κανόνων στρατιωτικής εμπλοκής» προκειμένου να μην μπορούν να χαρακτηριστούν «εγκλήματα πολέμου πράξεις που είναι αυτοάμυνα απέναντι στην τρομοκρατία». Ετσι θέλουν να παρουσιάζουν τις καθημερινές επιθέσεις και επιδρομές του ισραηλινού στρατού και τον φονικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Ατιμώρητα να στραγγαλίζουν έναν ολόκληρο λαό. Χτες τα ξημερώματα βομβάρδισαν για άλλη μια φορά υπόγειες σήραγγες στη Ράφα, που αποτελούν μια διέξοδο σωτηρίας για τον ανεφοδιασμό των αποκλεισμένων. Η έκθεση που προκαλεί την οργή των Ισραηλινών θα εξεταστεί και από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Πιθανότατα, βέβαια, εκεί θα «μπλοκαριστεί» ως συνήθως από τις ΗΠΑ των οποίων η πρέσβειρα στον ΟΗΕ, χτες, Σούζαν Ράις, μίλησε για «αντι-ισραηλινό βιτριόλι στον ΟΗΕ» φέροντας ως παράδειγμα τη συγκεκριμένη έκθεση.

Καταγγελίες...

«Για δημιουργία προηγούμενου που δικαιολογεί κάθε είδους κακοποίηση συλληφθέντα Παλαιστινίου» κάνει λόγο η ισραηλινή ανθρωπιστική οργάνωση Yesh Din που επιχείρησε να ξεκινήσει νομική διαδικασία σε βάρος Ισραηλινών συνοριοφυλάκων που απεικονίζονται σε βίντεο να χτυπούν σκληρά Παλαιστινίους στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Η ισραηλινή εισαγγελία δέχτηκε το σκεπτικό της κακοποίησης αλλά κατέληξε στην απαλλαγή των συνοριοφυλάκων με το σκεπτικό ότι «τα χτυπήματα δεν ήταν πολύ δυνατά!».

Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο θόρυβος γύρω από την λεγόμενη ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch, την οποία κατηγόρησε για «μεροληψία σε βάρος του Ισραήλ» ο ιδρυτής της και επί 20ετίας πρόεδρός της. Ο Ρόμπερτ Μπερνστάιν υποστήριξε, σε άρθρο του στους «Νιού Γιορκ Τάιμς», ότι οι αρχές της οργάνωσης αναφέρονται στην «διαφύλαξη ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κλειστές κοινωνίες και μη δημοκρατικά καθεστώτα και όχι σε δημοκρατικές χώρες. Καταγγέλλοντας διαρκώς το Ισραήλ, η οργάνωση έχει πετύχει να μεταβάλλει σε κράτος - παρία την μοναδική δημοκρατία της περιοχής»! Από ό,τι φαίνεται η διεθνής καμπάνια στήριξης του Ισραήλ έχει ξεκινήσει για τα καλά.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΖΟ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Η προώθηση της νέας «αναθεωρημένης αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ, αλλά και η διαβεβαίωση πως η Ουάσιγκτον συνεχίζει να στηρίζει τους συμμάχους της, είναι τα βασικά ζητήματα της ευρωπαϊκής περιοδείας του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν. Ιδιαίτερη σημασία παίρνουν αυτές οι διαβεβαιώσεις στη Ρουμανία καθώς έχει 1.045 στρατιώτες στο Αφγανιστάν ενώ μέχρι πρότινος διέθετε εκατοντάδες στρατιώτες στον πόλεμο στο Ιράκ. Χτες, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ρουμάνο Πρόεδρο, Τράιαν Μπασέσκου, τόνισε πως η «δέσμευση των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη παραμένει δυνατή».

Ο ίδιος υποστήριξε πως η Ευρώπη κινδυνεύει από πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς και πως η «νέα ασπίδα» θα βοηθήσει να την προστατέψει. Αρνήθηκε τα όσα λέγονται ότι η νέα αυτή προσέγγιση έχει σκοπό να ευχαριστήσει τη Ρωσία σε βάρος της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ πρόσθεσε πως «οι εποικοδομητικές σχέσεις με τη Μόσχα ωφελούν όλο τον κόσμο». Πάντως, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο, απέκλεισε χτες την ανάπτυξη στο έδαφος της χώρας του τμήματος της «νέας ασπίδας» είτε πρόκειται για αμερικανικό σχέδιο είτε για ΝΑΤΟικό.

Πριν αναχωρήσει για την Τσεχία ο Μπάιντεν πραγματοποίησε ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, όπου προβάλλοντας το αντικομμουνιστικό του μένος κάλεσε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης «να χρησιμοποιήσουν την πείρα τους ώστε να βοηθήσουν τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες να οικοδομήσουν μεγαλύτερη "δημοκρατία"», υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον θα στηρίξει τις προσπάθειές τους. «Το παράδειγμά σας ...ενέπνευσε τον πλανήτη», υποστήριξε. «Μπορείτε να καθοδηγήσετε τη Μολδαβία, τη Γεωργία, την Ουκρανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Λευκορωσία... Η ηγεσία σας θα πρέπει να είναι θαρραλέα και οι φωνές σας δυνατές». Τι καλύτερη απόδειξη ότι η ιμπεριαλιστική αμερικανική παρέμβαση έχει συνέχεια ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

Εκδήλωση στη Νίκαια για τους «πέντε»

Ο Δήμος Νίκαιας, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα, διοργανώνει εκδήλωση - ενημέρωση, στο πλαίσιο της Διεθνούς Καμπάνιας για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών που παραμένουν από το 1998 φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10) σήμερα, στις 8 μ.μ. Ομιλητές θα είναι ο πρέσβης της Κούβας, Ερμες Ερέρα Ερνάντες, και ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος.

Δουλειά έως ... τον τάφο

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στη Γερμανία για τους συνταξιούχους ,που αναγκάζονται να συμπληρώνουν το εισόδημά τους με τις λεγόμενες «μικροδουλειές», είναι τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσα στον Οκτώβρη. Παρατηρείται, τα τελευταία χρόνια, αύξηση κατά 29% των συνταξιούχων, που δουλεύουν με μερική απασχόληση. Το 2003 ήταν 559.203 και φέτος έφτασαν τις 722.953. Και, βέβαια, οι απόμαχοι της δουλειάς δεν το κάνουν για χόμπι αλλά γιατί απλά δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Είναι και αυτή άλλη μια απόδειξη ότι στην καπιταλιστική Γερμανία, που και πριν την κρίση και τώρα οι κεφαλαιοκράτες αυξάνουν τα κέρδη τους, τα λαϊκά στρώματα αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι ...τον τάφο. Φαινόμενα φυσικά που είχαν εξαλειφθεί και για τους εργαζόμενους που ζούσαν στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία και στις άλλες χώρες που οικοδομούσαν το σοσιαλισμό στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και την ΕΣΣΔ και οι ηλικιωμένοι είχαν την πλήρη φροντίδα του κράτους.

Ωστόσο, έχει σημασία και ο τρόπος που αντιδρούν τα συμβιβασμένα συνδικάτα της Γερμανίας, που αντί να καυτηριάσουν το φαινόμενο, αντί να διεκδικούν αξιοπρεπείς συντάξεις που να καλύπτουν τις ανάγκες, ζητάνε διευθέτηση του ζητήματος με θέσπιση ωρομισθίου για συνταξιούχους από 7,5 έως 9 ευρώ. Αλλος ένας τρόπος για να μη φανεί η βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στο ρυθμό των απεργών στα ταχυδρομεία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν το αγώνα τους και να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και την άλλη βδομάδα εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στα βρετανικά ταχυδρομεία «Royal Mail», που χτες έλαβαν μέρος στη 48ωρη απεργία που κήρυξε το συνδικάτο CWU. Είναι η πρώτη απεργία στα βρετανικά ταχυδρομεία σε πανεθνικό επίπεδο εδώ και δύο χρόνια, αν και εδώ και 15 βδομάδες πραγματοποιούν κατά περιοχές κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στον «εκσυγχρονισμό της "Royal Mail"» με αλλαγές στις εργασιακές πρακτικές και μείωση του προσωπικού της κατά 40%, δηλαδή 16.000 εργαζόμενους.

Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν τούς κάλεσε εκ νέου χτες «να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι απορρίπτουν τις εκκλήσεις και αναμένεται να αποφασίσουν για συνέχιση των κινητοποιήσεων και την επόμενη βδομάδα και την προκήρυξη νέας πανεθνικής απεργίας, 72 ωρών, δηλαδή τις τελευταίες 3 ημέρες της επόμενης βδομάδας.

ΡΩΣΙΑ
Η Ενέργεια στο προσκήνιο

ΜΟΣΧΑ.--

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος του Τατζικιστάν Εμομάλι Ρακμόν, όπου χτες είχε συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ανάμεσα στα θέματα συζήτησης των δύο Προέδρων ήταν οι διαφορές τους στα ζητήματα Ενέργειας σχετικά με τις καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την εξόρυξη φυσικού αερίου. Επιπλέον, συζητήθηκε και η απόφαση του Ρακμόν να αφαιρεθεί η ρωσική γλώσσα από επίσημη του Τατζικιστάν, ενώ πρόσφατα ο ίδιος είχε ζητήσει από τη Ρωσία να πληρώσει 200 εκατομμύρια δολάρια για το νοίκι στρατιωτικής βάσης που διατηρεί στη χώρα. Πάντως, ο Μεντβέντεφ, μετά το πέρας των συνομιλιών χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις «φιλικές», και σημείωσε πως ανέλυσαν «τα αποτελέσματα της εξέλιξης των πρόσφατων σχέσεων, τα οικονομικά σχέδια, την στρατιωτική συνεργασία» κ.ά. Ο Τατζίκος ομόλογός του υποστήριξε πως οι δεσμοί της χώρας του με τη Ρωσία «δεν έχουν συνήθως σχήμα, ωστόσο είναι μια υπεύθυνη, μακροχρόνια στρατηγική επιλογή».

Παράλληλα, στην Ρωσία βρίσκεται ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος είχε χτες συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και με Ρώσους επιχειρηματίες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών, υπήρξε και τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου οι τρεις πολιτικοί συζήτησαν για τον πετρελαιαγωγό Σαμψούντα - Τσεϊχάν, στην κατασκευή του οποίου εντάσσεται πλέον και η Ρωσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ