Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η προκλητικότητα του Ισραήλ επιβεβαιώνει την έκθεση Γκολντστόουν

Νέα επιδρομή χτες στην Ράφα

Συντρίμμια άφησε πίσω του ο νέος βομβαρδισμός
Συντρίμμια άφησε πίσω του ο νέος βομβαρδισμός
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Ν' αποδείξουν» οι ΗΠΑ «πού θεωρούν ότι σφάλλει και έχει αδυναμίες» η έκθεση για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας κατά την, εκεί, εισβολή του ισραηλινού στρατού στις αρχές του χρόνου, προκάλεσε την Ουάσιγκτον ο επικεφαλής συντάκτης της. Ο Νοτιοαφρικανός νομικός και πρώην εισαγγελέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, Ρίτσαρντ Γκολντστόουν, εβραϊκής καταγωγής, υποστήριξε ότι «όσοι επικρίνουν την έκθεση το πιθανότερο είναι ότι δεν την έχουν καν διαβάσει» υπονοώντας σαφώς την κυβέρνηση Ομπάμα, που δεν ψήφισε την έκθεση στους κόλπους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η «έκρηξη» Γκολντστόουν ήρθε μια μέρα μετά την νέα ισραηλινή πρόκληση που συνίσταται στην οργάνωση παγκόσμιας εκστρατείας για «αλλαγή των κανόνων στρατιωτικής εμπλοκής» προκειμένου να μην μπορούν να χαρακτηριστούν «εγκλήματα πολέμου πράξεις που είναι αυτοάμυνα απέναντι στην τρομοκρατία». Ετσι θέλουν να παρουσιάζουν τις καθημερινές επιθέσεις και επιδρομές του ισραηλινού στρατού και τον φονικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Ατιμώρητα να στραγγαλίζουν έναν ολόκληρο λαό. Χτες τα ξημερώματα βομβάρδισαν για άλλη μια φορά υπόγειες σήραγγες στη Ράφα, που αποτελούν μια διέξοδο σωτηρίας για τον ανεφοδιασμό των αποκλεισμένων. Η έκθεση που προκαλεί την οργή των Ισραηλινών θα εξεταστεί και από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Πιθανότατα, βέβαια, εκεί θα «μπλοκαριστεί» ως συνήθως από τις ΗΠΑ των οποίων η πρέσβειρα στον ΟΗΕ, χτες, Σούζαν Ράις, μίλησε για «αντι-ισραηλινό βιτριόλι στον ΟΗΕ» φέροντας ως παράδειγμα τη συγκεκριμένη έκθεση.

Καταγγελίες...

«Για δημιουργία προηγούμενου που δικαιολογεί κάθε είδους κακοποίηση συλληφθέντα Παλαιστινίου» κάνει λόγο η ισραηλινή ανθρωπιστική οργάνωση Yesh Din που επιχείρησε να ξεκινήσει νομική διαδικασία σε βάρος Ισραηλινών συνοριοφυλάκων που απεικονίζονται σε βίντεο να χτυπούν σκληρά Παλαιστινίους στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Η ισραηλινή εισαγγελία δέχτηκε το σκεπτικό της κακοποίησης αλλά κατέληξε στην απαλλαγή των συνοριοφυλάκων με το σκεπτικό ότι «τα χτυπήματα δεν ήταν πολύ δυνατά!».

Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο θόρυβος γύρω από την λεγόμενη ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch, την οποία κατηγόρησε για «μεροληψία σε βάρος του Ισραήλ» ο ιδρυτής της και επί 20ετίας πρόεδρός της. Ο Ρόμπερτ Μπερνστάιν υποστήριξε, σε άρθρο του στους «Νιού Γιορκ Τάιμς», ότι οι αρχές της οργάνωσης αναφέρονται στην «διαφύλαξη ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κλειστές κοινωνίες και μη δημοκρατικά καθεστώτα και όχι σε δημοκρατικές χώρες. Καταγγέλλοντας διαρκώς το Ισραήλ, η οργάνωση έχει πετύχει να μεταβάλλει σε κράτος - παρία την μοναδική δημοκρατία της περιοχής»! Από ό,τι φαίνεται η διεθνής καμπάνια στήριξης του Ισραήλ έχει ξεκινήσει για τα καλά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ