Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΙΣΡΑΗΛ
Μυστικές επαφές για τα πυρηνικά;

TEXΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Ισραηλινοί και Ιρανοί αξιωματούχοι των Επιτροπών πυρηνικής ενέργειας των δύο χωρών συναντήθηκαν, μυστικά, στο Κάιρο. Αυτό υποστηρίζει, σε χτεσινό της δημοσίευμα, η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ». Η συνάντηση φέρεται να πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Σεπτέμβρη στο Κάιρο, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων και τον Αφοπλισμό και το Ισραήλ εκπροσωπήθηκε από την αξιωματούχο της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Μεϊράβ Ζαφάρι - Οντίζ και το Ιράν από τον πρέσβη του στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ασγκάρ Σολτάνιεχ.

Κατά το δημοσίευμα, στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι από τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τη Σ. Αραβία, την Τυνησία, το Μαρόκο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Οι συζητήσεις έγιναν σε τρεις διαφορετικές επαφές και αφορούσαν την προοπτική κήρυξης της Μέσης Ανατολής σε ζώνη «απαλλαγμένη από τα πυρηνικά όπλα».

Η ισραηλινή εφημερίδα υποστηρίζει ότι η είδηση διέρρευσε σε αυστραλέζικα ΜΜΕ καθώς, όπως αναφέρεται εκτενώς και στον Τύπο της Αυστραλίας, η κυβέρνηση της χώρας διαδραμάτισε σημαντικότατο διαμεσολαβητικό ρόλο. Η «Χααρέτζ» υποστηρίζει, επίσης, ότι εμμέσως την είδηση επιβεβαίωσαν και ισραηλινές πηγές.

Αντίθετα, κατηγορηματική ήταν η διάψευση της Τεχεράνης. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι πρόκειται για «ψέματα που στοχεύουν σε ψυχολογικό πόλεμο, επειδή οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Βιέννη μεταξύ Ιράν - ΗΠΑ - Ρωσίας - Γαλλίας πήγαν πολύ καλά». Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμένεται η επίσημη απάντηση όλων των πλευρών στο προσχέδιο συμφωνίας που απεργάστηκε η διεύθυνση της ΔΕΑΕ και στο οποίο συναίνεσαν οι εκπρόσωποι όλων των πλευρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ