Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
«ΔΙΚΗ» ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Δε θα παραστεί στη δίκη καταγγέλλοντας ελλείψεις

ΧΑΓΗ.--

Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ανακοίνωσε χτες την απόφασή του να μην παρουσιαστεί στο δικαστήριο την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί, οπότε αρχίζει η στημένη εις βάρος του δίκη καταγγέλλοντας ότι δεν είχε στη διάθεσή του ούτε επαρκή μέσα αλλά ούτε και τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Ο πρώην πολιτικός ηγέτης, που συνελήφθη τον Ιούλη του 2008, έχει ζητήσει επανειλημμένα από τους δικαστές την αναβολή της δίκης του. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992 - 1995). Ο Κάρατζιτς από την πλευρά του δηλώνει ότι ποτέ δε σχεδίασε, παρακίνησε, διέταξε, ενθάρρυνε ή βοήθησε στο να διαπραχθούν τα εγκλήματα για τα οποία τον κατηγορούν.

Ο Κάρατζιτς έχει αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπισή του ενώπιον του δικαστηρίου, όπως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που πέθανε πριν ολοκληρωθεί η δίκη του στη Χάγη.

Ωρες πριν, ανακοινώθηκε ότι στις 27 του μήνα θα αποφυλακιστεί πρόωρα η πρώην Πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, που κρατείται στη Σουηδία εκτίοντας ποινή κάθειρξης για εγκλήματα πολέμου.Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία είχε ήδη δώσει από τον προηγούμενο μήνα το πράσινο φως για την πρόωρη αποφυλάκιση της Πλάβσιτς, η οποία καταδικάσθηκε το 2003 σε 11χρονη φυλάκιση. Βάσει της σουηδικής νομοθεσίας, ένας κρατούμενος μπορεί να αφεθεί ελεύθερος εάν έχει επιδείξει καλή συμπεριφορά και έχει εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ