ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
Κοροϊδία των κτηνοτρόφων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην κοροϊδία των κτηνοτρόφων προχώρησε για άλλη μια φορά το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Αντί να λάβει μέτρα άμεσης στήριξης των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, εισηγήθηκε μια ανακατανομή πόρων του ήδη πετσοκομμένου κοινοτικού προϋπολογισμού για τον αγροτικό τομέα, προκειμένου να εξασφαλιστούν 280 εκατ. ευρώ και πέταξε το «μπαλάκι» της έγκρισης στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών, που θα συνεδριάσει τον ερχόμενο μήνα. Και το ποσό αυτό δεν αφορά όλους τους κτηνοτρόφους αλλά μόνο τους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος. Αλλά κι τελικά αν δοθεί δε θα λύσει κανένα πρόβλημα. Η Κομισιόν και το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας εμπαίζουν ασύστολα τους κτηνοτρόφους. Γιατί με τις δικές τους ολέθριες αποφάσεις που πάρθηκαν μέσα από τη νέα ΚΑΠ οδήγησαν τους κτηνοτρόφους στην απόγνωση. Ο εκφυλισμός της παρέμβασης και η μείωση των τιμών παρέμβασης σε βούτυρο και γάλα σκόνη έριξαν τις τιμές παραγωγού στο γάλα σε εξευτελιστικά επίπεδα. Από την άλλη, οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της ΕΕ θησαύρισαν, πράγμα που συνέβη και στην Ελλάδα, όπου οι γαλακτοβιομήχανοι έστησαν καρτέλ, κερδοσκοπώντας ασύστολα σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών. Η κατάσταση αυτή δε θα αλλάξει σε όφελος των παραγωγών και καταναλωτών όσο εφαρμόζεται η πολιτική της νέας ΚΑΠ και η ενίσχυση των μεγαλοπαραγωγών. Και αυτό δε θα αλλάξει ούτε με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που είναι στοχοπροσηλωμένη στην πολιτική ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου. Αλλωστε, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν τάραξε τα... γάλατα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Αυτό που τόνισε ήταν: «Κάθε βραχυπρόθεσμο μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι ευπρόσδεκτο». Δυστυχώς όμως, η πολιτική συναπόφασης στην ΕΕ και τα μονοπώλια δεν έχει τίποτα καλό να προσφέρει στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους!

Ο γνωστός ρόλος που «βαράει» η «Αυγή»

«Τι ρόλο βαράει το ΚΚΕ» στην ΕΣΗΕΑ, αναρωτιέται η χτεσινή «Αυγή», ξιφουλκώντας από τη θέση των δυνάμεων που, τάχα, ακολουθούν αγωνιστική γραμμή και καταγγέλλοντας στην ουσία τους κομμουνιστές δημοσιογράφους για κομπρεμί με την παράταξη που υποστηρίζεται από τη ΝΔ, επειδή δε δέχονται να συμμετέχουν σε προεδρείο «αριστερής πλειοψηφίας».

Ελα που η αγωνιστική γραμμή στο χώρο της ΕΣΗΕΑ δεν εμποδίζεται από την έλλειψη προεδρείου, αλλά από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, από τον αρνητικό για τα συμφέροντα των εργαζομένων συσχετισμό. Οποιο προεδρείο και να προκύψει, αυτόν το συσχετισμό θα εκφράζει. Παρά τις κραυγές ανησυχίας της «Αυγής» και της παράταξης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για μια συνδικαλιστικής μορφής «ακυβερνησία» στην ΕΣΗΕΑ, το «ακέφαλο» ΔΣ που εκλέχτηκε από τις τελευταίες εκλογές έχει ήδη πάρει αποφάσεις για ζητήματα του κλάδου. Γιατί, βέβαια, τις αποφάσεις τις παίρνει το ΔΣ, όχι το προεδρείο. Το ζήτημα είναι ότι και οι αποφάσεις αυτές ήταν στην ίδια κατεύθυνση με τις αποφάσεις που έπαιρνε η «"συγκυβέρνηση" Σόμπολου - Τσαλαπάτη», δηλαδή αποφυγή ενοχλητικών πλαισίων με ταξικές και πολιτικές αναφορές, αποφυγή της συνεργασίας για αγωνιστικές κινητοποιήσεις με άλλους κλάδους του χώρου των ΜΜΕ, άντε στην ανάγκη και καμιά απεργία - «μπαταριά στον αέρα», για τα μάτια του κόσμου. Τέτοιες αποφάσεις, όπως, π.χ., σχετικά με την πρόθεση της εργοδοσίας της «ΕΞΠΡΕΣ» για εκ περιτροπής εργασία, τις ψήφισε και η «Συσπείρωση», που υποστηρίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Δέκα από τη μια πλευρά και ένας από την άλλη (ο εκπρόσωπος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» στο ΔΣ). Αυτή είναι η «δημοκρατική και αριστερή αντιπολίτευση», για την οποία μιλάει η «Αυγή».

Η παράταξη που συσπειρώνει τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές δημοσιογράφους, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», δεν μπορεί να συμμετέχει σε προεδρείο που θα υλοποιεί τις αποφάσεις του αρνητικού συσχετισμού στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Οποιοι ενδιαφέρονται πραγματικά για αγωνιστικό προσανατολισμό των δημοσιογράφων κόντρα στα συμφέροντα της εργοδοσίας και τις κυβερνήσεις που την υπηρετούν μπορούν να το δείξουν με τη στάση τους στο ΔΣ. Αν πάλι επιθυμούν νέες εκλογές για να δοθεί λύση στο «αδιέξοδο», ας προχωρήσουν.

«Προσφορά και ζήτηση» στην καπιταλιστική Ρωσία

Δεν πίστευε στ' αυτιά της η 18χρονη κοπέλα, που νόμιζε ότι θα κάνει καριέρα μοντέλου, όταν αστυνομικοί προχωρούσαν στη σύλληψη του συνοδού και ομοεθνή της, ενός 29χρονου πολίτη από το Ουζμπεκιστάν, ο οποίος προσπάθησε να την πουλήσει για όργανα!

Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής Αστυνομίας, Μαρίνα Μολοκόβα, άντρες της Αστυνομίας, προσποιούμενοι τους αγοραστές οργάνων, συναντήθηκαν με τον «έμπορο», ο οποίος ζήτησε στην αρχή για την κοπέλα 100 χιλιάδες ευρώ, όμως, μετά από παζάρι, κατέβασε την τιμή στις 50 χιλιάδες ευρώ. Δε δίστασε, μάλιστα, να προτείνει την πώληση και μερικών ακόμη ανθρώπων, εάν υπάρξει επιπλέον «ζήτηση».

Το εμπόριο οργάνων, μαζί με το εμπόριο ανθρώπων, καλά κρατεί στην καπιταλιστική Ρωσία. Η αγορά και πώληση όχι μόνο των ανθρώπινων αναγκών, αλλά και των ανθρώπων, των ανθρώπινων οργάνων, φροντίζει να κινείται σ' ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο, αφού υπάρχει «προσφορά» και «ζήτηση». Ενα τεράστιο «παγόβουνο» ανθρωπο-πώλησης κινείται στα «νερά» του καπιταλισμού, που στην «κορυφή» του βρίσκεται η νόμιμη πλέον «ενοικίαση εργαζομένων»...


Κόλπα ΠΑΣΟΚ με τα Stage...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ «να επιλύσει το πρόβλημα με τα stage», ακούμε και διαβάζουμε από παντού. Συσκέψεις στο Μαξίμου, συνεννοήσεις υπουργείων και τόσα άλλα...

Μόνο που δεν έχουν μπει στον κόπο να μας αποσαφηνίσουν το ...ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα που προσπαθούν να λύσουν.

Τους ενοχλεί, μήπως, ότι υπάρχουν θέσεις υπο-απασχόλησης με περιορισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα; Προφανώς όχι, γιατί την ίδια ώρα ζητάνε επέκταση των stage στον ιδιωτικό τομέα.

Τους πειράζει που κρατικές υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας θα μείνουν χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, άρα θα υπολειτουργούν; Απίθανο, διότι, ως γνωστόν, ετοιμάζουν γενναίες περικοπές σε όλα αυτά στον προϋπολογισμό τους.

Κόπτονται για την αύξηση της ανεργίας, που δημιουργεί τεράστια αδιέξοδα στους νέους ανθρώπους; Με τίποτε. Αν ήταν έτσι, δε θα ακολουθούσαν τις πολιτικές που ακολουθούν γενικώς.

Αρα, τι μένει; Μόνο ένα πρόβλημα: Το πώς θα δημιουργήσουν καταστάσεις και καθεστώτα ομηρίας εργαζομένων, που, όμως, θα είναι στα δικά τους «πράσινα» μέτρα και όχι των προηγούμενων.

Οπότε αυτά τα περί ...κατάργησης των stage, που είναι «θέμα αρχής» για το ΠΑΣΟΚ, καλύτερα να τα αφήσουν κατά μέρος. Οσο πιο πολύ τα λένε, τόσο πιο πολύ εκτίθενται, γιατί ο κόσμος δεν είναι χαζός...

ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ κουράζονται τόσο πολύ προκειμένου να μας πουν - με αδιάσειστα και αξιόπιστα πάντα στοιχεία - πόσο ακριβώς είναι το δημόσιο χρέος της χώρας;

Εχουν σκεφθεί το ενδεχόμενο - είτε είναι 5% είτε 105% - να μη μας ενδιαφέρει καθόλου; Να μη δίνουμε δεκάρα τσακιστή για να το μάθουμε, βρε παιδί μου;

Γιατί, όσο και να 'ναι, δεν το δημιούργησαν ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι συνταξιούχοι, ούτε οι μικρομεσαίοι, ούτε οι νέοι. Οι κυβερνήσεις, που έδιναν και δίνουν αφειδώς παροχές στο κεφάλαιο, το δημιούργησαν.

Γρηγοριάδης Κώστας

Και τώρα μπορούν ωραιότατα να το πληρώσουν χωρίς να μας απασχολήσουν. Δε θα τους ενοχλήσουμε καθόλου αν το κάνουν...

«Στροφή κινδύνου»!

Η στροφή στην «ποιοτική γεωργία», που σχετίζεται με την παραγωγή βιολογικών και, γενικότερα, «καλής ποιότητας» γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, παρουσιάζεται από τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως η μόνη «σωτήρια διέξοδος» για τους Ελληνες αγρότες. Βεβαίως, σ' αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου δεν πρωτοτυπεί καθόλου, καθότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη και του Κ. Καραμανλή ωθούσαν τους αγρότες να κάνουν «παραγωγική στροφή». Κι όλοι θυμούνται τις προτάσεις υπουργών και άλλων αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων προς τους παραγωγούς να στραφούν σε νέες καλλιέργειες, που ξεκινούσαν από τα βιολογικά αγγούρια και τις ποιοτικές αγκινάρες, έφταναν μέχρι τη μυρωδάτη ρίγανη και την αρωματική λεβάντα κι από εκεί στα αποδοτικά γομαράγκαθα και τα νόστιμα βατράχια.

Αλλά η προτροπή για στροφή στην «ποιοτική γεωργία» ήταν και εξακολουθεί να είναι υποκριτική, προσχηματική και παραπλανητική. Διότι οι κυβερνήσεις, και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ουδόλως ενδιαφέρονται για τη σωτηρία των μικρομεσαίων αγροτών, ούτε και για την εξασφάλιση φτηνών, ποιοτικών και υγιεινών αγροτικών προϊόντων για τη διατροφή του ελληνικού λαού. Αυτό ακριβώς αποδεικνύει η θαυμαστή τους συνέπεια και ο περισσός ζήλος τους στην εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, η οποία ξεκληρίζει, βίαια και μαζικά, τη μικρομεσαία αγροτιά, για να παραδώσει τη γη και όλο τον αγροτικό πλούτο στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοκαπιταλιστών.

Ειναι, όμως, αυτή η προτροπή «και εκ του περισσού», καθώς οι Ελληνες αγρότες παράγουν, εδώ και χρόνια, ποιοτικά προϊόντα. Το ελληνικό λάδι και το ντόπιο αρνάκι, τα φρούτα, το σιτάρι, το καλαμπόκι και το βαμβάκι που παράγονται στην Ελλάδα είναι «καλής ποιότητας». Ομως, αυτά τα ποιοτικά προϊόντα οι αγρότες δεν μπορούν να τα πουλήσουν, αφού η αγορά έχει πλημμυρίσει από εισαγόμενα. Ετσι οι τιμές που αγοράζουν οι έμποροι από τους παραγωγούς είναι εξευτελιστικές, δε βγάζουν ούτε το κόστος, ενώ προτιμούν να εισάγουν φτηνότερα, με αποτέλεσμα να παραμένουν αδιάθετες επί πολύ καιρό, ή και να πετιούνται τεράστιες ποσότητες ντόπιας αγροτικής παραγωγής των μικρομεσαίων αγροτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 4 εκατομμύρια κιλά μήλων περσινής παραγωγής στην Αγιά της Λάρισας έμειναν, τελικά, αδιάθετα και είτε πετάχτηκαν στις χωματερές, είτε δόθηκαν για ζωοτροφές. Την ίδια «τύχη» είχαν μεγάλες ποσότητες σταφυλιών στον Τύρναβο και σε άλλες περιοχές, που έμειναν στα κούτσουρα, καθώς και η σταφίδα στην Πελοπόννησο και πολλά άλλα προϊόντα σε όλη τη χώρα. Και μη μας πουν για τη χαμηλή «ανταγωνιστικότητα» και το μεγάλο κόστος παραγωγής των μικρομεσαίων, γιατί η αγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ενισχύει τη μεγάλη καπιταλιστική παραγωγή και τους εμποροβιομήχανους.

Το πρόβλημα, λοιπόν, για τους μικρομεσαίους αγρότες δεν είναι να «στρίψουν» προς την «ποιοτική γεωργία», όπως τους καλεί ο πρωθυπουργός και η κυρία Μπατζελή, αλλά πώς θα βρουν το δρόμο που θα τους οδηγήσει, πραγματικά, στη σωτηρία. Κι αυτός ο δρόμος περνάει μέσα από τους αγώνες, μαζί με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, για μιαν άλλη αγροτική ανάπτυξη υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ