ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Μηχανισμός για την προώθηση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας

Το ΚΚΕ καταψήφισε τη σχετική έκθεση, με την οποία προβλέπεται η ίδρυση της ΕΥΕΔ στο πλαίσιο εφαρμογής της «Συνθήκης της Λισαβόνας»

Αξιωματικοί του ευρωστρατού στην ΠΓΔΜ. Η ίδρυση της ΕΥΕΔ έρχεται να ενισχύσει την ιμπεριαλιστική δράση της ΕΕ

Eurokinissi

Αξιωματικοί του ευρωστρατού στην ΠΓΔΜ. Η ίδρυση της ΕΥΕΔ έρχεται να ενισχύσει την ιμπεριαλιστική δράση της ΕΕ
Εναν ακόμα μηχανισμό για την προώθηση της κλιμακούμενης ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας δημιουργεί η ΕΕ, στο πλαίσιο της αντιδραστικής «Συνθήκης της Λισαβόνας». Πρόκειται για την «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης» (ΕΥΕΔ), η συγκρότηση της οποίας «πέρασε» χτες από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με την υπερψήφιση της σχετικής έκθεσης Brok, την οποία καταψήφισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας. Την έκθεση στήριξαν με την ψήφο τους το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και οι Οικολόγοι Πράσινοι, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν την ώρα της ψηφοφορίας να λείπουν από την αίθουσα, προφανώς για να μην καταγραφεί η θέση τους.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο Γ. Τούσσας στην παρέμβασή του, η ΕΥΕΔ προορίζεται να παίξει το ρόλο αυτόνομης υπηρεσίας της ΕΕ, με πολιτικοστρατιωτικές αρμοδιότητες, με βάση τις κατευθύνσεις της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, στελεχωμένη από ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς υπαλλήλους της ΕΕ κάτω από τις εντολές του Υπατου Εκπροσώπου (υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ), ο οποίος, σύμφωνα με τη «Συνθήκη της Λισαβόνας», θα δρα με «διπλό κασκέτο» και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Επιτροπής.

Η ΕΥΕΔ θα αποτελέσει το εργαλείο προώθησης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ με δικές της πρεσβείες και διπλωματική δράση, ανεξάρτητη από τα κράτη - μέλη. Ηδη, η ΕΕ έχει συστήσει, στο πλαίσιο της επέκτασης της εξωτερικής πολιτικής, πολλές αντιπροσωπείες σε τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, διαθέτει γραφεία - συνδέσμους στη Νέα Υόρκη, στη Γενεύη και το Λονδίνο για τις σχέσεις της με τα Ηνωμένα Εθνη. Η ΕΥΕΔ θα δημιουργήσει ένα δίκτυο πάνω από 5.000 προσώπων που θα αποτελέσουν τη βάση για την ίδρυσή της, το μηχανισμό για την επιβολή διπλωματικών πιέσεων και εκβιασμών, στρατιωτικών απειλών και επεμβάσεων της ΕΕ σε βάρος των λαών, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι με την ίδρυση και τη λειτουργία της ΕΥΕΔ, την ενιαία και ανεξάρτητη διπλωματική και διεθνή εκπροσώπησή της, η ΕΕ υποτάσσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας, στα συνολικά στρατηγικά συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Συνολική αντίθεση στην ΕΕ

Στην παρέμβασή του, ο Γ. Τούσσας σημείωσε ακόμα μεταξύ άλλων:

«Οι λόγοι δημιουργίας της ΕΕ, οι κατευθυντήριες αρχές, η πολιτική που εφαρμόζει τόσα χρόνια αποδεικνύουν ότι πρόκειται για διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Οι προσαρμογές που κάνει η ΕΕ σύμφωνα με τη "Συνθήκη της Λισαβόνας", το μετονομασμένο ευρωσύνταγμα που επιβλήθηκε στους λαούς, ενισχύουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έσπευσε να ψηφίσει έκθεση που προδιαγράφει τη δομή, τις αρχές και τους όρους λειτουργίας της ΕΥΕΔ, πριν ακόμη η "Συνθήκη της Λισαβόνας" τεθεί σε εφαρμογή. Η βιασύνη των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου - Συντηρητικών, Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελεύθερων και Πράσινων - αποδεικνύει την προσήλωσή τους στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της πλουτοκρατίας, την προθυμία τους να υπηρετήσουν τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές επιλογές του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Η ΕΕ με τη "Συνθήκη της Λισαβόνας" αποκτά αυτοτελή νομική προσωπικότητα, αυτοτελή έκφραση και εκπροσώπηση σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ανεξάρτητη από τα κράτη - μέλη της.

Προπομπός των εξελίξεων αυτών υπήρξε η Συνθήκη του Μαάστριχτ, που ίδρυσε την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ και σηματοδότησε την ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ. Το ΚΚΕ καταψήφισε την Εκθεση και αντιπαλεύει την ΕΕ, τη διακρατική αυτή ένωση του κεφαλαίου και την αντιλαϊκή πολιτική της».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Καταψήφισε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της ΕΕ

Αντιδραστικοί οι στόχοι της Ευρωένωσης, κατήγγειλε στην παρέμβασή του ο Γ. Τούσσας

Την αρνητική ψήφο του ΚΚΕ στο «Σχέδιο του γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης - Οικονομικό έτος 2010», αιτιολόγησε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Γιώργος Τούσσας, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χτες στο Στρασβούργο. Το σχέδιο προϋπολογισμού υιοθετήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο με 522 ψήφους υπέρ, 68 κατά και 39 αποχές. Ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει αυξημένα κονδύλια που θα ξεκοκαλίσει το κεφάλαιο με πρόσχημα την αντιμετώπιση της κρίσης, για την οποία το ίδιο και οι πολιτικές του ευθύνονται.

Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε τα εξής:

«Ο προτεινόμενος αντιλαϊκός προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2010 καθρεφτίζει ανάγλυφα τους αντιδραστικούς στόχους της, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι η ΕΕ είναι διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Η καπιταλιστική κρίση αξιοποιείται για βαθιές αντιδραστικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε βάρος της εργατικής τάξης για την αύξηση των κερδών των μονοπωλιακών επιχειρήσεων.

Χρηματοδοτούνται προγράμματα για την ανατροπή των σχέσεων εργασίας, την κατεδάφιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την προώθηση των ελαστικών μορφών εργασίας, την ανατροπή των όρων των συλλογικών συμβάσεων. Ενισχύονται τα συστήματα της ανασφάλιστης εργασίας και της εργασιακής ομηρίας των νέων, όπως τα Stage και η διά βίου κατάρτιση. Ενισχύεται η συγκέντρωση της γης και το ξεκλήρισμα των αγροτών από την εφαρμογή της ΚΑΠ προς όφελος της βιομηχανίας τροφίμων και των εμπόρων.

Αυξάνονται τα μέσα και ενδυναμώνονται οι μηχανισμοί δίωξης και καταστολής του εργατικού κινήματος, όπως οι FRONTEX, Europol, Eurojust, και οι βάσεις ηλεκτρονικού φακελώματος, καθώς και οι μηχανισμοί επιβολής της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ, της ΚΕΠΠΑ και της Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, οι στρατιωτικές υποδομές. Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2010 από τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα στο ευρωκοινοβούλιο σηματοδοτεί τη σφοδρή επιδρομή ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό της ΕΕ γιατί υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, θα προκαλέσει ακόμα περισσότερα δεινά για τους λαούς».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επιδιώκει ασφυκτικότερο έλεγχο της ενημέρωσης από το κεφάλαιο

Ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τα σχετικά ψηφίσματα που τέθηκαν σε ψηφοφορία στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ολομέλειας

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει τις προσπάθειες της ΕΕ να προωθήσει κοινοτική Οδηγία για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με αφορμή την κυριαρχία του Μπερλουσκόνι στα ιταλικά ΜΜΕ. Η σχετική συζήτηση έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή ψηφίσματα που κατέθεσαν διάφορες ομάδες, όπου εξέφραζαν υποκριτικά την ανησυχία τους για τη «διαρκή σύγκρουση συμφερόντων σε σχέση με την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης από τον Ιταλό πρωθυπουργό». Στην τελική του μορφή, το ψήφισμα που τέθηκε σε ψηφοφορία στο ΕΚ, και το οποίο απορρίφθηκε, επικαλούνταν προσχηματικά την ανάγκη να προστατευτεί η πολυφωνία και ζητούσε να εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδηγία για τη συγκέντρωση στα Μέσα Ενημέρωσης στην ΕΕ.

Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, στην Ολομέλεια του ΕΚ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας σημείωσε:

«Αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε στη τελική ψηφοφορία ενός ψηφίσματος που με πρόσχημα τον έλεγχο του Μπερλουσκόνι στα ιταλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προωθεί τα γενικότερα συμφέροντα της πλουτοκρατίας για την συγκέντρωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Απαιτεί την έκδοση Οδηγιών που ουσιαστικά θα μετατρέπουν το δικαίωμα στην ενημέρωση και την ελευθερία της έκφρασης σε ζήτημα εσωτερικής αγοράς και ανταγωνισμού, επιβάλλοντας τη χειραγώγηση της ενημέρωσης από το μεγάλο κεφάλαιο και την προσαρμογή της δημόσιας υπηρεσίας στα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Οι κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί υποστηρικτές του ευρωμονοδρόμου επιδοκιμάζουν και επιζητούν την ωμή παρέμβαση της ΕΕ στα εσωτερικά των κρατών μελών, στηρίζουν την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο της ενημέρωσης και διαγκωνίζονται με ανούσιες αντιπαραθέσεις και ψευδεπίγραφες κορώνες για το ποιος θα αποσπάσει την εύνοια της πλουτοκρατίας στην καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.

Οι μεγαλοεργολάβοι των ΜΜΕ με χυδαίο τρόπο επιδιώκουν τη χειραγώγηση των συνειδήσεων των εργαζομένων προκειμένου να υποβάλουν την αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου που εφαρμόζουν κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις. Οι λαοί δε ξεγελιούνται από τις κοκορομαχίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις προσπάθειες ανάδειξής του σε τιμητή. Αλλωστε αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης των συμφερόντων του κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ